Po remíze v úvodnom zápase proti Getafe sa Barcelona rozbehla so šiestimi víťazstvami v rade vo všetkých súťažiach. Rozlet Blaugranas však pribrzdila Malorka, ktorá dokázala vzájomný súboj dotiahnuť do remízy. Dnes na Xaviho zverencov čaká ďalší ligový súboj a získať plný počet bodov nebude jednoduché.

Budúci týždeň sa vracia Liga majstrov a Barcelona sa musí vrátiť na víťaznú vlnu proti Seville. Koniec koncov, dvojica zakopnutí v rade nebude vyhovovať trénerovi ani hráčom. Poďme sa spoločne pozrieť na 3 body, o ktorých sa pred týmto zápasom diskutuje. Pozor - zápas proti Andalúzanom sa hrá netradične už dnes a to o 21:00.

Veľká šanca získať späť kontrolu

Remíza Barcelony s Malorkou na Son Moix ju pripravila o pozíciu na čele tabuľky, ktorú si Blaugranas len nedávno vybojovali. Veď od ich nástupu na vedúcu pozíciu neuplynulo viac ako 48 hodín. Výhry Realu Madrid aj Girony však znamenali, že tieto dva tímy Barcelonu v tabuľke preskočili. V súčasnej situácii majú Katalánci na konte 17 bodov zo siedmich zápasov, pričom päťkrát vyhrali a dvakrát remizovali. Real Madrid je pred Barcelonou na druhom mieste s 18 bodmi. Aktuálnym lídrom La Ligy je prekvapujúco Girona s 19 bodmi zo siedmich zápasov. Michelovi zverenci vyhrali šesť stretnutí a remizovali len v jednom z doterajších zápasov a zaslúžene im patrí prvenstvo.

8. kolo bude z hľadiska poradia rozhodujúce. Na Estadi Montilivi proti sebe nastúpia Real Madrid a Girona v súboji o prvé miesto. Jeden alebo obaja súperi FCB tak stratia body. Barcelona tým pádom musí útočiť, keď sa jej ponúka tak skvelá príležitosť, a využiť svoju šancu. Víťazstvo nad Sevillou ju posunie na prvé miesto a zaručí jej minimálne druhú pozíciu smerom k ďalšiemu zápasu.

Je čas pridať v defenzíve

Barcelona sa v minulej sezóne La Ligy mohla pochváliť jednou z najlepších defenzív v Európe. Neprehliadnuteľná forma Marc-André ter Stegena v bráne spolu so súhrou medzi Julesom Koundém, Ronaldom Araujom, Andreasom Christensenom a Alejandrom Baldem urobili z FCB mužstvo, ktorému bolo takmer nemožné streliť gól. V prvých 25 ligových zápasoch v minulej sezóne inkasovala Barcelona len 8 gólov. V tejto sezóne inkasovala 8 gólov už v siedmich zápasoch.

Dokonca aj Xavi Hernandez na svojej tlačovej konferencii pred súbojom so Sevillou zdôraznil potrebu zlepšiť defenzívu, pretože tá je v súčasnosti Achillovou pätou Barcelony. Návrat Ronalda Arauja po zranení naznačuje, že Uruguajčan by mohol dnes nastúpiť po boku Julesa Koundého v najsilnejšej teoretickej defenzívnej línii Barcelony.

João Cancelo a Alejandro Balde by mohli nastúpiť na pozícii krajných obrancov a obaja sa musia mať večer na pozore. Veď súperi sa v posledných zápasoch zameriavali na priestory za vysunutými obrancami, aby vytvárali nebezpečné protiútoky. Rovnako sa musí mať na pozore aj Ter Stegen. Nemecký stopér začal ročník 2023/2024 vo výbornej nálade a dobrej forme, ale uprostred týždňa proti Malorke predviedol zlý výkon. Uvidíme, ako sa brankár z nevydareného stretnutia spamätá.

Faktor únavy

Hoci je veľmi jednoduché sedieť za klávesnicou a mudrovať o striedaniach a taktike, futbal má aj ľudský aspekt, ktorý treba pochopiť. V hektickom rozvrhu všetkých súťaží hrajú najlepšie európske kluby týždeň čo týždeň s minimálnym alebo žiadnym priestorom na oddych. Kalendár zápasov v prípade Barcelony nie je iný.

Zverenci Xaviho Hernándeza nastúpia už na piaty zápas v priebehu 14 dní. Rotácie sú skutočne nevyhnutné a majú veľký vplyv na kontrolu rozsahu zranení. Je však jasné, že v dnešnom zápase bude zohrávať veľkú úlohu únava. Katalánske hviezdy vyzerali dlhú časť zápasu s Malorkou uprostred týždňa unavene a proti Seville sa dá očakávať, že iné to nebude.

Za týchto okolností bude kľúčom k úspechu pevná obrana a rázny útok, ktorý dokáže využiť niekoľko vytvorených šancí. Ak sa nestane nič neočakávané, Xavi bude na Montjuïc pokračovať v rotácii, pričom do základnej zostavy sa možno vrátia Lewandowski, Koundé a Lamine Yamal. Médiá tvrdia, že svoj prvý štart v základe by si mohol vyslúžiť aj mladý Fermín López.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
Marian Premium
2023-09-29 15:06:34
Tento rok som bol na zápase so Sevillou a vyhrali sme na Camp Nou vo februári 3:0.
Dnes beriem aj tesnejšie víťazstvo.