Tréner FC Barcelona Xavi Hernández zhodnotil výhru nad Sevillou na tlačovej konferencii po zápase, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Helena Condis, Cadena COPE] Po tomto víťazstve ste dočasným lídrom. Zajtra budete pravdepodobne sledovať zápas Girony s Realom Madrid. V prípade remízy zostanete na čele. Podpísal by si sa pod takýto výsledok?

"Zajtra idem na narodeninovú oslavu a nemôžem sledovať tento zápas. Budem ho sledovať, ale nebudem sa pozerať. Nech vyhrá lepší tím. My sme si svoju prácu odviedli a zajtra môžeme byť stále lídrami alebo nie. Jediné, čo môžeme kontrolovať, sú naše výsledky. Sme radi, že sme vyhrali. Hrali sme dobre a máme dobrý pocit. Zaslúžili sme si viac gólov proti tomuto dobrému tímu, ktorý je vďaka trénerovi veľmi pracovitý a solídny."

[Cadena SER] Je zranenie Raphinhu niečo nešťastné, alebo si myslíš, že je to skôr otázka preťaženia, nabitého kalendára? Môžeš nám už povedať niečo viac? Mohlo by ísť o podobné zranenie, aké nedávno utrpel Araujo?

"Uvidíme zajtra po testoch. Dúfam, že to nebude nič podobné. Ale práve preto používame rotácie, striedania a unaveným hráčom dávame odpočinok. Vždy, keď prehrávame, kritizuje sa rotácia, ale je potrebná, pretože bez nej je viac zranení."

[Alfredo Martínez Onda Cero] Je normálne mať k dispozícii takých mladých hráčov, ktorí sa tak dobre prezentujú a ktorí na seba preberajú takú zodpovednosť počas zápasu?

"Je to veľká radosť, že sa na nich môžem spoľahnúť a som na nich veľmi hrdý. Navyše sú z našej cantery a v zápase robia rozdiel.  Myslím si, že všetci štyria: Gavi, Fermín, Balde, Lamine odohrali skvelý zápas. Teší ma to a napĺňa hrdosťou, že pochádzajú z našej klubovej škôlky."

Pokračujem v tejto myšlienke. Počas tvojej éry, takúto zodpovednosť si mal, keď si mal 23-25 rokov. Prekvapuje ťa, že na seba berú bremeno hry?

"Áno, prekvapuje ma to. Je to niečo normálne, keď máte 24 rokov alebo viac. A títo chlapci sú oveľa mladší a sú už hráčmi prvého tímu. Svojím spôsobom to súvisí aj so situáciou, v ktorej sa klub nachádza. Musíte využívať canteru. Ukazuje sa, že s ňou môžete vždy počítať. Keď som hrával aj ja, bolo nás veľa. Svedčí to o tom, že v La Masii sa veci robia dobre. To, čomu čelia, je možno predčasná zodpovednosť, ale zvládajú to veľmi dobre."

[Radio Marca] Dnes sme videli tím bez Romeua, ale s Gündoğanom ako pivotom. Čo si očakával od jeho hry na tejto pozícii?

"Hľadali sme výhodu v strede poľa. Sevilla hrala s dvoma pivotmi, ale spolu s Gavim a Raphinhom a potom Fermínom na jeho mieste sme si dokázali vytvoriť prevahu a urobili sme to veľmi dobre. Často sme mali voľného hráča, s ktorým sme mohli hrať, dobre sme menili strany. Na taktickej úrovni sme si počínali veľmi dobre. Jediné, čo nám chýbalo, bolo streliť viac gólov. Inak som s našou hrou proti skvelému súperovi veľmi spokojný."

[ESPN] Keď si začal hrať v prvom tíme, mal si v tíme Cocu, Rivalda, veteránov a hviezdy. Teraz môžu mladíci v Barcelone hrať s Gündoğanom, Lewandowskim. Myslíš si, že spočiatku slúžia veteráni ako vzory, ale potom ich nahradia mladí hráči?

"Áno. Taký je zákon prírody. Stalo sa to aj mne, keď som mal 35 rokov. Prišiel Rakitić, ktorý začal čoraz viac hrať na mojej pozícii a časom ma vystriedal. To je normálne. Veteráni musia pomáhať mladým. V tomto smere máme veľké šťastie, pretože máme veľmi zdravú šatňu. Každý pracuje, každý pomáha a každý chápe svoju úlohu. Mladí majú šťastie, že naši veteráni sú tiež veľmi dobrí ľudia a to veľmi pomáha pri získavaní trofejí."

[Relevo] Chcem sa spýtať na Fermína. Máš pocit, že sa tím po jeho príchode zlepšil v strede poľa? Myslíš si, že jeho príchod zmenil zápas?

"Fermín hral veľmi dobre, ale aj Rapha. Aj on si v strede poľa počínal dobre. Je však pravda, že Fermín si počínal mimoriadne dobre. Pochopil svoju úlohu v zápase a dokáže hrať jeden na jedného. Takto by to malo byť u hráčov, ktorí prichádzajú z lavičky. Musia byť vždy pripravení nastúpiť a hrať dobre. Tak to bolo aj v prípade Ferrana a predtým Raphu. Sú príkladom pre ostatných hráčov rezervy."

[Enzo Olivier, Tele 12] Chcel som sa opýtať na výber stopérov. Prečo si sa rozhodol pre Koundého a Christensena? Araujo doteraz pred zranením hrával veľa, súvisí jeho dnešná absencia s blížiacim sa zápasom Ligy majstrov?

"Áno, presne tak. Po vážnom zranení už nazbieral veľa minút. Preto sme ho dnes nechali odpočívať."

[Television Española] Chcem sa opýtať na Sergia Ramosa. Verejnosť na neho celý zápas pískala kvôli jeho minulosti v Reale Madrid. Pri vlastnom góle mal smolu. Mal si možnosť s ním hovoriť?

"Nie. Hovoril som s Jesúsom Navasom a Ivanom. Pre mňa je Sergio veľkolepý obranca a je to pre neho veľká zásluha, akú úroveň v tomto veku predvádza. Pri góle mal smolu, ale okrem toho si myslím, že odohral veľmi dobrý zápas. Veľmi si ho vážim a želám mu všetko najlepšie."

[David Ibañez, Mediaset] Zostanem pri Sergiovi Ramosovi. Celá tá atmosféra, ktorú možno očakával v tomto zápase, jeho nadmerné vzrušenie zo stretnutia proti večným rivalom. Mohlo to pôsobiť proti nemu? Mal si podobné skúsenosti?

"Nie, práve naopak. Myslím si, že Sergio hrá v takejto atmosfére lepšie. Mal len smolu. V tej akcii bol dobre postavený, ale lopta sa od neho nešťastne odrazila. Podľa môjho názoru však odohral dobrý zápas."

[Ricardo Rosety, Directo GOL] Chcem sa opýtať na Gaviho. Pri takomto počte stredopoliarov sa zdalo, že budeš musieť hľadať miesto pre Gaviho v zostave, že bude skôr na plátanie dier. Že má viac charakteru ako zručností. Chcel som sa opýtať na úlohu, ktorú má teraz, nakoľko je v mužstve dôležitý. Ako vidíš jeho rozvoj od tvojho príchodu až po tento moment?

"Myslím si, že sa veľmi rozvinul. Pre mňa je nevyhnutný a povedal som to už mnohokrát. Boli ste to vy, kto písal, že nebude hrať , že nebude dôležitý, že pre neho nebude miesto. Žiadne takéto slová z mojich úst nikdy nezazneli, práve naopak. Pre mňa je nenahraditeľný. Videl som len veľmi málo hráčov s takým charakterom, bojovnosťou a navyše s takými schopnosťami. Je schopný strieľať góly, asistovať a to aj robí. A to vo veku 18 rokov. Veľkolepé!"

[Marta Ramon, RAC1] Chcela som sa opýtať, čo si myslíš o Fermínovi? Dnes nastúpil v citlivom momente zápasu.

"Veľmi sa nám páči. Už od prípravného obdobia. Podľa nášho názoru by to mal byť záložník Barcelony. Odohral skvelý zápas. Hovorím mu, aby bol odvážny, a on to robí. Na ihrisku dobre plní to, čo od neho žiadam."

zdroj: YT: La Liga
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-09-30 09:51:09
Fermín včera výborný výkon
2023-10-04 10:59:04
Presne tak. Ako keď dostala vaša generácia šancu a bol z toho najlepší tím celej histórie futbalu. Netreba kupovať predražených hráčov a znova sa zadlžovať.