Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom Ligy Majstrov na pôjde Porta, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[La Vanguardia] V čom je súčasný tím iný ako v minulej sezóne, čo sa týka účinkovania v Európe?

"V prvom rade, mnohí hráči majú za sebou ďalšiu sezónu, viac skúseností, niektorí vyhrali svoje prvé poháre vo farbách FC Barcelona... Myslím si, že sme sa aj dobre posilnili. Sme nadšení, plní nádeje a viery... Chceme ukázať, že sme sa zmenili, a zajtra je na to ideálny scenár. Veľké stretnutie proti historickému klubu. Sú dynamickí, agresívni, individuálne dobrí, veľmi dobrý tréner..."

[Bernat Sole, Catalunya Radio] Zápasy na výjazde v Lige majstrov boli v poslednom čase psychicky náročné. Dokázali ste identifikovať, čo sa v tom čase dialo? Bol tam nejaký problém, ktorý ste sa snažili vyriešiť?

"Myslím si, že vo všeobecnosti by sme to mali všetko zahodiť za hlavu, tieto prízraky Ligy majstrov... Teraz máme napríklad Gündoğana, ktorý práve vyhral Ligu majstrov, Cancela... Môžeme myslieť pozitívne, že je to nová sezóna, iné mužstvo, viac skúseností... Chceme súťažiť a vnútiť si vlastnú hru. Porto bude tiež chcieť loptu, ale my myslíme pozitívne. Túto súťaž sme začali veľmi dobre a k zápasu pristupujeme ako líder skupiny."

[Marta Ramon, RAC1] Považuješ zajtrajší zápas za najdôležitejší z hľadiska postupu zo skupiny z prvého miesta?

"Nie, nie... Myslím na postup a zajtra musíme získať tri body. Ak vyhráme, nebude to zázrak, a ak prehráme, nebude to katastrofa. Je to najdôležitejší zápas, pretože je to najbližší zápas. Potom bude najdôležitejšia Granada. Samozrejme, Porto je ťažký súper, historický klub... ale výzvy sú vítané."

[Francesc Latorre, TV3] Keď sa pozrieme na štatistiky Porta, vidíme, že v poslednej štvrtine zápasu strelí veľa gólov. Beriete to do úvahy?

"Hovoríme o mnohých aspektoch. Porto je tím, ktorý rád drží loptu, ale aj dobre sa uzatvára. Vyhrávajú veľa súbojov, hráči sú silní v štandardných situáciách... Analyzovali sme to a pokúsime sa súperovi konkurovať čo najlepšie."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Je to taký zápas, aký by ste chceli hrať... Je to príležitosť buchnúť päsťou do stola a povedať, že veľká Barça je späť?

"Samozrejme, že by som si rád zahral v takomto zápase. Každý futbalista v detstve sníval o tom, že si zahrá v takomto prostredí. Barça musí vždy využiť takéto príležitosti, musí prijať takéto výzvy. Je to vítané."

[Jordi Blanco, ESPN] Rozmýšľal si ty osobne o príprave na takýto zápas po tých "duchoch Ligy majstrov"?

"Nie, nie... K tomuto zápasu pristupujem prirodzene, s nadšením, s dychtivosťou.... Nemáme žiadny pocit futbalového strachu. Pokúsime sa to zajtra ukázať. Sú to tri body a my sa ich pokúsime získať. K takémuto zápasu pristupujem tak, že analyzujem súpera a premýšľam, ako vyhrať."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Zajtra povedieš Barçu po stýkrát, čo si sa za ten čas naučil?

"Naučil som sa nebyť príliš euforický, keď sa darí, a nebyť porazenecký, keď sa nedarí. Dosiahol som túto "stabilitu". Myslím si, že som emocionálne dosť vyrovnaný človek, a to sa snažím sprostredkovať. Je to o prirodzenosti toho, že toto je futbal; že je v poriadku prehrať, ale po veľkom boji. Učíme sa súťažiť rôznymi spôsobmi."

[Marc Fuste, Chiringuito] V Európe ťa už asi unavuje príslovie do tretice všetko dobré, ten pohľad do minulosti...

"Cítim sa dobre, nie som absolútne unavený. Rozumiem vám, chápem, že vytvárate tieto rôzne scenáre typu 'toto je sezóna', nuž nech sa páči. Ja som šťastný a veľmi motivovaný."

[Beteve] Je Fermín pripravený hrať od začiatku, vzhľadom na to, že ide o dôležitý zápas proti ťažkému súperovi na štadióne Do Dragão...?

"Áno, áno. Fermin je súčasťou prvého tímu. Zaslúžil si to. Trénuje veľmi dobre, je to dynamický hráč... Mám ho veľmi rád. Pre všetkých je prekvapením. Na začiatku predsezónnej prípravy sme s ním ani my nepočítali. Myslím si, že nám môže veľmi pomôcť. Môže byť hráčom Barçy dlhé roky. Každý, kto bol povolaný, môže hrať."

[TNT Sports Brasil] Myslíš si, že musíte svojou hrou ukázať fanúšikom, že Barça môže v tejto sezóne skutočne vyhrať Ligu majstrov?

"Áno, je to jasné, bezpochyby. Musíme opäť ukázať dobrý futbal v Európe. V posledných sezónach sa nám to nedarilo a to je úloha, ktorú musíme napraviť."

[Otázka v portugalčine o Nico Gonzálezovi]

"Nico je hráč, o ktorom uvažujeme. Stále sa potrebuje formovať, potrebuje hrať. Jeho príchod do Porta nám v tom pomôže. Uvidíme, či bude dostávať minúty... V Porte je veľká konkurencia a nebude to mať ľahké. Myslím si, že má úroveň na to, aby to ukázal."

[German García, Radio Nacional] Porto prehralo svoj prvý zápas v sezóne a proti svojmu veľkému rivalovi Benfice a v tíme je veľa zranených. To by mohlo trénera podnietiť k posilneniu defenzívnej línie a hre s piatimi obrancami... Očakávaš presne toto?

"Očakávame predovšetkým agresívneho, intenzívneho a veľmi rýchleho súpera... Sú veľmi dobrí v protiútokoch. Dokážu hrať so štvoricou, s piatimi zadákmi... V poslednom čase hrajú takmer vždy na štyroch obrancov, ale budeme pripravení, ak sa rozhodnú hrať na piatich."

[Sport] Je to zápas, v ktorom treba byť opatrný?

"Považujem sa za ofenzívneho a odvážneho trénera a nie je potrebné to meniť. Musíme zachovať rovnováhu, ale predovšetkým musíme byť odvážni a útočiť."

[Juan Jimenez, AS] Lewandowski v minulej sezóne povedal, že tímu sa nedarí hrať v takýchto zápasoch. Hovoril si s ním? Myslíš si, že mužstvo je už dostatočne zrelé na to, aby mohlo súťažiť v Lige majstrov?

"Áno, s Robertom sa rozprávam často. Myslím si, že je to hráč, ktorý okrem toho, že robí rozdiel, je veľmi odhodlaný a vždy sa chce zlepšovať nielen seba, ale aj celý tím. Na to sme tu my: aby sme pomáhali tímu. Musíme lepšie súťažiť. Naposledy sa nám nedarilo. Teraz sa musíme dostať aspoň do osemfinále."

[The Athletic] Porto bude mať veľa absencií. Je kvôli tomu slabšie alebo nebezpečnejšie?

"Majú dôležité absencie, ale my tiež: Frenkie, Pedri, Rapha..., ale to nie je ospravedlnenie. Porto má hráčov, ktorí môžu nahradiť zranených. Je to hlavne o stopéroch, ktorí zvyčajne hrajú od začiatku, ale my budeme hrať 11 proti 11."

[Carlos Monfort, Jijantes] Pred chvíľou tu bol João Felix... Bol šťastný, uvoľnený... dokonca rozumel otázkam v katalánčine.... Ako si vysvetľuješ jeho okamžité dobré výkony?

"Aby som to zhrnul, je šťastný, využíva pozíciu, na ktorej môže ukázať svoj talent, záleží mu na tíme... Ukazuje sa všetok jeho talent. Je oddaný, veľkorysý, a preto mu všetko vychádza."

[Otázka v portugalčine o FC Porto]

"Spomínam si na Porto Jardela, víťaza Ligy majstrov s Portom... Je to veľmi silný tím, Conceiçãovi sa darí, v Európe aj v ich lige, a je to historický tím, ktorý veľmi rešpektujeme."

[Helena Condis, Cadena COPE] Čo bude zajtra dôležitejšie? Skúsenosti alebo odvaha mladých?

"Myslím, že to vystihuje, aký je náš tím teraz. Sú tu skúsení hráči ako Ter Stegen, Gündoğan, Lewandowski, Cancelo... A mladíci ako Gavi, Balde, Lamin, Fermín... Máme skúsenosti z Ligy majstrov, čo je veľmi dôležité, ale táto odvaha, ktorú prinášajú mladíci, je tiež veľmi pozitívna. Zmes oboch nám bude prospešná."

[Adria Albets, Cadena SER] Toto je špeciálny štadión... Messi tu debutoval... Včera predĺžil zmluvu 16-ročný chalan - Lamine Yamal... Žiadne porovnanie... Môže podľa teba aj Lamine zaznamenať éru v Barcelone?

"Dúfajme, že áno. Ale porovnávaním mu nerobíme žiadnu láskavosť. Je pravda, že očakávania sú obrovské a že vo veku 16 rokov hrá na brutálnej úrovni, ale porovnávať ho s Messim... Vieme, že hráči, ktorí boli porovnávaní s Messim, nedopadli dobre."

[Javier Gascón, Mundo Deportivo] Môžeme ešte očakávať Barçu so štyrmi záložníkmi?

"Áno, určite. V minulej sezóne nám táto zostava dala veľa: stabilitu, istotu... Áno, uvidíme to. 4-3-3, 3-4-3... Ten štvrtý stredopoliar môže byť krajný obranca, falošné krídlo..."

zdroj: YT: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-10-04 08:32:02
Dnes sa ukaže načom naozaj sme verim vo vyhru a krasnu hru