Tréner FC Barcelona Xavi Hernádendez hodnotil výhru nad Portom na pozápasovej tlačovej konferencii, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

"Lewandowski bol silno nakopnutý. Uvidíme, či sa do nedele zotaví."

"Lamine sa necítil dobre. Už nejaký čas hovoril, že sa necíti dobre, že ho bolí žalúdok. Využili sme prestávku v zápase, aby sme zistili, či sa môže vrátiť, ale nemohol pokračovať v hre."

"Araujo mal len kŕče. Uvidíme, či sa nám títo hráči vrátia na nedeľňajší zápas."

Mužstvo sa trápilo, malo veľa strát, necítilo sa komfortne s loptou. Cítiš napriek víťazstvu frustráciu, alebo je víťazstvo predsa len vždy pozitívne?

"Včera sme sa rozprávali o tom, aby sme pretlačili našu osobnosť. Prvý polčas bol celkom dobrý. Vo svojom príhovore pred zápasom som zdôraznil, že je veľmi dôležité hrať na súperovej polovici. Priveľmi sme využívali hru cez Ter Stegena, čo je zvyčajne dobrá možnosť, pretože generuje prevahu, má individuálnu kvalitu, hľadá kraje, ale chýbala nám rozvaha a trpezlivosť. V tejto oblasti sme neboli dobrí. Je to Európa, Porto, zápas vonku, je to veľmi ťažké. Mali sme veľa nepriazne osudu, v prvom polčase odišiel Robert, potom bol indisponovaný Lamine. V druhom polčase, keď bolo hlavným cieľom dostať sa na súperovu polovicu, byť trpezliví, hľadať druhý gól, sa nám nedarilo. Nebol to náš najlepší zápas, ale bolo to dôležité stretnutie a my sme si pripísali tri dôležité body. Neodohrali sme skvelý zápas, to je jasné, ale som spokojný s úsilím tímu proti takému veľkému súperovi, akým je Porto vonku."

[Marca Ramon, RAC1] Hovoríš o nedostatočnej rovnováhe, nedostatočnej kontrole v druhom polčase. Ako to môžete vyvážiť, aby ste boli istejší?

"Nechcem, aby to znelo ako výhovorka, ale najlepší hráči na držanie lopty boli dnes doma zranení. Ak hovoríme o zjavných veciach, toto je jedna z nich. Odteraz musíme mať viac pokoja s loptou pri nohách, ukázať viac osobnosti. Hovoríme o tom a pracujeme na tom, ale na konci dňa máte oproti sebe tím, ktorý tlačí vysokým pressingom a zraní sa vám referenčný hráč, ktorý prijíma dlhé lopty, ako napríklad Lewandowski. Je tu veľa negatívnych bodov, ale sú tu aj pozitíva. Toto je Liga majstrov, ako som povedal, je ťažké v nej vyhrať. Hovorili sme o prízrakoch z minulosti, však? Nuž, trochu sme sa ich zbavili, vyhrali sme vonku proti historickému súperovi na ťažkom ihrisku. Tím vynaložil mimoriadne úsilie a to treba vyzdvihnúť."

[Lluis Flaquer, Cadena SER] Čo je podľa teba dôležitejšie, dôležitosť triumfu na výjazde v Lige majstrov alebo hra tímu, ktorá sa nevyvíjala podľa tvojich predstáv?

"Obe tieto veci. Budeme pracovať na zlepšení tej trpezlivosti, toho pokoja, aby sa hráči cítili pohodlnejšie a aby sme mohli lepšie útočiť. V mnohých zápasoch sme to robili veľmi dobre, v súboji s Betisom, Sevillou, Antverpami... Dnes to bolo pre nás trochu ťažšie, je to logické, pretože je to veľmi ťažký terén. Pre nás je však dôležité vyhrať, a to veľmi dôležité. Máme šesť bodov, v dvoch dueloch sme nedostali ani gól. Hrali sme s množstvom absencií, mali sme dnes veľa problémov. Mužstvo dalo do zápasu všetko. V Európe nie je ľahké vyhrať na výjazde."

[Manolo Oliveros, COPE] Prečo si vystriedal Joãa Felixa?

"Joãa som stiahol z rôznych dôvodov. Počínal si dobre, bol pohodlný, ale potrebovali sme viac plynulosti, zostať pri lopte a mal žltú kartu. Mali sme veľa hráčov s kartami, rozhodca ich ľahko vyťahoval, bolo možné ich vylúčiť z ihriska, čo sa stalo v prípade Gaviho. Touto zmenou sme sa snažili priviesť štvrtého stredopoliara, aby sme mali viac kontroly a pokoja. To sa nestalo a v závere sme trpeli."

V tomto kole PSG, Manchester United a Arsenal svoje zápasy prehrali, zatiaľ čo vy ste vyhrali na ťažkom teréne. Máš pocit, že sa Barça naučila vyhrávať v zápasoch európskych pohárov, v ktorých sa trápi?

"Možno áno. V posledných sezónach nám to chýbalo. Možno nám poslúži, aby sme sa zbavili duchov minulosti, o ktorých sme hovorili."

[Jordi Blanco, ESPN] Aká je zmena oproti predchádzajúcej edícii?

"Dozreli sme, dobre sme bránili, boli sme solídni, neboli sme dobrí s loptou, možno občas v prvom polčase, ale chýbala nám konzistencia potrebná na to, aby sme uspali zápas, hrali na súperovej polovici, mali dlhé držanie lopty. Chýbala nám trpezlivosť a pokoj, uspanie zápasu v správnom momente, v druhom polčase sa nám nedarilo.

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Gavi dostal červenú kartu za to, že dvakrát chytil súpera. Ako môžeš zvládnuť moment Gaviho vášne, aby to nepotrestalo tím?

"Myslím si, že sa kontroloval veľmi dobre. Myslím si, že je to výnimka, pracovali sme na tom a pomohli sme mu dozrieť. Súťažil veľmi dobre. Myslím, že dostal druhú žltú kartu za to, že sa dotkol lopty a nechytal súpera. Mohol byť aj ušetrený, bol to veľmi drobný faul."

[Carlos Monfort, Jijantes] Ako by si zhodnotil prístup dua Koundé-Araujo?

"Bránenie je pre nás základom, prvým cieľom je brániť s loptou. Sú to výnimoční obrancovia. Pridáva sa k nim Cancelo, Andreas dnes nehral, ale je pre nás zárukou. Hrali sme s Ronaldom a Julesom, ktorí hrali partidazo, Balde odohral skvelý zápas, Ter Stegen bol veľmi dobrý, udržal čisté konto. Všetko sa to zišlo, preto sme dokázali získať tri body."

[Martin, Mas Que Pelotas] Gündoğan je čoraz dôležitejší z hľadiska pokoja a trpezlivosti v takýchto zápasoch, keď chýbajú Pedri a De Jong?

"Áno, našťastie ho máme, pretože má pauzu, robí dobré rozhodnutia, mení smer akcií, dokáže distribuovať loptu a prerušovať rozohrávku, prakticky nestráca lopty. Je to privilégium mať ho v tíme. Musíme urobiť všetko pre to, aby ostatní hráči nestrácali toľko lôpt, minimalizovať straty, z ktorých vznikajú protiútoky a musíme mať kontrolu nad hrou, aby sme mali väčší poriadok na súperovej polovici. Chýbala nám trpezlivosť a pokoj na súperovej polovici, ale Gundo nám to vždy dodá."

[Albert Nadal, Ara] Aký je odkaz po zápase, keď sa vám nedarí, ale získate tri body?

"Hráči boli veľmi spokojní s prácou, ktorú odviedli. Tento klub je najťažší na svete. Vyhráte 1:0 a vidíte pohár napoly prázdny. To sa nestáva v žiadnom inom klube. Vyhrávame a nezdá sa to veľa."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Lewandowski utrpel vážne narazenie, Araujo mal kŕče, Gavi dostal červenú kartu, Lamine Yamal tiež nedohral... Znepokojuje ťa to?

"Všetky tieto veci sa nám stali. Ťažkosti, absencie, Lamineho indispozícia... Máme čas do nedele, dúfame, že sa nám hráči vrátia."

[Otázka z Portugalska] Zdalo sa mi, že Barcelona mala problémy s prechodom do obrany a so zálohou pri vyvážaní lopty. Pracoval tím na tomto prechode? Ako sa to dá zlepšiť?

"Budeme na tom pracovať. Veľa sme pracovali na väčšine situácií, ktoré sa môžu stať počas zápasu. Pracovali sme na prechodoch, veľa sme pracovali na vyvážaní lopty. Myslím, že sme si počínali celkom dobre, dostávali sme sa spod častého tlaku Porta do strán cez Cancela a Baldeho. Bolo tam veľa zmien orientácie, v tom sme boli celkom dobrí. Dlhé minúty sme však boli zlí, čo sa týka držania lopty, bolo tam veľa zbytočných strát. To je niečo, čo musíme zlepšiť. Zvyčajne však pracujeme na rôznych scenároch, ktoré sa nám môžu počas zápasu stať."

zdroj: youtube
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

13 komentáre
2023-10-05 07:11:04
Príde mi že Ferran hlavne brutálne zapracoval na zakončení. on sa aj v min. sezone dostal do strašne vela šancí, ale mu to lietalo kade tade ako Dembelemu. Teraz vidieť že si v zakončení verí a robí to s rozumom. Držím mu palce nech mu táto sezóna vyjde na 20+ gólov
2023-10-05 07:17:39
Znepokojuje ma naša hra, pripadá mi všetko na náhodu. Xavi už často hovorí, že nebola to naša najlepšia hra, ale neviem, či to nie je náš štandard. Nerobím si nádeje v tejto sezóne a neviem prečo, veď máme kvalitný káder.