V druhom zápase Ligy majstrov 2023/2024 Barcelona vycestovala do Portugalska. Na uznávanom Estadio do Dragão sa stretla s Portom, jedným z historických tímov krajiny, a bola súčasťou strhujúceho 90-minútového zápasu.

Portugalský celok vyvíjal na Kataláncov nekonečný tlak a v skutočnosti bol dlhé obdobie lepším tímom. Nakoniec však Ferran Torres svojím gólom v koncovke prvého polčasu zabezpečil hosťom všetky tri body.

Vďaka tomuto víťazstvu sa zverenci Xaviho Hernandeza stali lídrom skupiny H so šiestimi bodmi z dvoch zápasoch. Víťazstvo však nebolo zadarmo, pretože Barcelona prišla o Roberta Lewandowskeho, ktorý sa zranil, a Gaviho, ktorý dostal červenú kartu. V tomto článku sa pozrieme na 3 hlavné závery zo včerajšej konfrontácie Porta s Barcelonou.

Tri šťastné body

V deviatich z desiatich prípadov by Barcelona právom prehrala s výkonom, ktorý predviedla v stredu večer. Osud však chcel, aby sa zápas skončil 1:0 v prospech Blaugranas, ale počas celého zápasu boli pod tlakom oni. Porto na Estadio de Dragão urobilo len málo chýb. Na zápas nastúpilo so správnym herným plánom, vhodnou zostavou a vytvorilo si niekoľko sľubných šancí.

Na začiatok sa portugalský celok neustále zameriaval na Oriola Romeua, ktorý bol slabým článkom v barcelonskom stroji. Hráči súpera mu neustále dýchali na krk a svojím vysokým pressingom nedopriali Španielovi ani chvíľu oddychu. Po získaní lopty od hostí vyrážali do rýchlych kontier, aby zaskočili obranu Barcelony. Boli mimoriadne dôrazní na ľavom krídle a využili zdanlivo slabý výkon Joãa Cancela. Zverenci Sergia Conceicãa včera večer zaznamenali neuveriteľných 13 striel, z toho 5 na bránu. Ich jediným problémom bola neschopnosť zakončiť šance pred bránkou.

Zahalený do kontroverzie

Barcelona síce v stredu večer získala tri body, ale bolo to možné len vďaka kombinácii šťastia a rozhodcovských rozhodnutí, ktoré boli na jej strane. Prehltnúť tento fakt bude pre Porto ťažké nielen preto, že podalo dobrý výkon, ale aj kvôli dvom incidentom VAR počas zápasu.

Prvý sporný moment prišiel v 20. minúte, keď Porto potiahlo dobrý útok po ľavom krídle. Pepe sa pokúsil nájsť Mehdiho Teremiho v pokutovom území, keď ten spadol pod dohľadom Julesa Koundého. Rozhodnutie na ihrisku neuznalo Koundého za vinného, ale VAR sa na vec pozrel bližšie. Preskúmanie však zostalo v prospech Barcelony a zamietlo domácim pokutový kop.

Väčší a možno aj kontroverznejší incident prišiel na konci druhého polčasu. Perfektná dlhá lopta znamenala problémy pre Barcelonu, pretože Eustaquio z Porta si loptu stiahol a išiel na bránu. Lopta však zasiahla ruku Joãa Cancela v neprirodzenej polohe a penalta sa zdala byť nevyhnutná. Keď sa už zdalo, že portugalský celok dostane šancu na vyrovnávajúci gól, zasiahol VAR. Spomalené zábery ukázali, že lopta zasiahla ruku hráča Porta skôr ako ruku Cancela, čo viedlo k zrušeniu penalty. Spory vznikli preto, lebo lopta nezasiahla presne ruku Eustaquia, ale bola bližšie k jeho hrudi.

Nemecký múr v Portugalsku

Porto malo proti Kataláncom nepochybne lepší útočný prejav. Ich neschopnosť skórovať bola čiastočne spôsobená slabým zakončením, ale veľkú zásluhu na tom mal Marc-André ter Stegen. Nemecký gólman mal na Estadio do Dragão plné ruky práce a počas 90 minút predviedol 5 úžasných zákrokov.

Tri z týchto piatich zákrokov prišli po strelách z vnútra šestnástky. Okrem toho Nemec počas večera vychytal jednu čistú šancu súpera. Ter Stegen v posledných sezónach nezažíva v Lige majstrov najlepšie časy. Napriek tomu, že v minulej sezóne bol najlepším brankárom La Ligy, jeho výkony v Európe boli len priemerné. To, že sa Nemec presadil už aj na európskom fronte, je teda pre Xaviho Hernandeza veľmi dobrou správou. Takýto výkon bude mať veľký význam pre obnovenie sebavedomia jedného z rozhodujúcich hráčov Blaugranas pred dlhou sezóne v Európe.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2023-10-05 12:48:43
Keď som videl v zápase zákrok Koundého v tom prvom polčase, v duchu si hovorím: ajaj, je tu pencľa. Poriadne ma prekvapilo, že ten jeho zákrok aj po kontrole VAR bol v poriadku. Za mňa to mala byť penalta.
2023-10-05 14:02:57
Áno ThisIsMySen, myslím ten zákrok na Taremiho (9), ktorý sa spomína aj v článku.