Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom proti Granade na výjazde, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

Čelíte Granade bez 4 dôležitých hráčov a po 2 víťazstvách proti dobrým tímom, Seville a Portu. Aký zápas očakávaš?

"Napriek absenciám si počíname dobre. Granada je ťažký súper. Majú veľký útočný potenciál. Proti tímom Paca Lópeza je vždy ťažké hrať."

Chcel by som sa spýtať na Fermina. Prekvapil ťa jeho veľký prínos do hry? Akú budúcnosť mu predpovedáš?

"Fermina mám ako futbalistu rád. Vyhráva súboje, dodáva intenzitu. Myslím si, že ak si udrží túto úroveň, bude dostávať minúty."

Máte 4 dôležité absencie kvôli zraneniam, Gavi nebude môcť hrať proti Šachtaru. Je to najchúlostivejší moment sezóny z hľadiska kádra?

"Áno, je to moment, keď máme veľa zranených hráčov. Myslím si však, že v kádri sú adekvátni hráči, ktorí môžu konkurovať. Dúfame, že sa nám zranení vrátia od najbližšieho zápasu."

Ako môžete nahradiť Roberta Lewandowskeho?

"Robertova absencia je veľmi akútna strata. Je to naša deviatka, hráč, ktorý robí rozdiel v útoku, referenčný bod, líder. Máme však alternatívy. Je tu João [Felix], je tu Ferran, máme Paua Victora a Marca Guiu z akadémie. Fermín občas hral aj ako falošná deviatka."

Majstrovstvá sveta 2030: Čo si myslíš o formáte a myslíš si, že by sa finále tohto šampionátu mohlo konať na Spotify Camp Nou?

"Som dosť prekvapený, pretože to nebude normálny formát. Barcelonský štadión bude mať najväčšiu kapacitu, takže áno, prečo nie."

Môžeš vysvetliť, v čom spočívajú dobré výsledky tímov Paca Lópeza v domácich zápasoch proti Barçe?

"Paca Lópeza veľmi obdivujem. Je to tréner, ktorý má rôzne varianty, dobre komunikuje svoje myšlienky s hráčmi. Môžu hrať veľmi priamočiaro alebo o niečo menej. Je to veľmi dobrý tréner."

Po zápase s Portom sa veľa hovorilo o dobrom výsledku na ťažkom teréne, ale aj o štýle hry tímu. Čo k tomu môžeš povedať?

"Cieľom je vyhrať tým, že hráme dobre. Pocit z hry s loptou na kopačkách nebol dobrý. Bez lopty sme boli efektní. Je prirodzené o tom diskutovať, sme v najnáročnejšom klube na svete v tomto smere."

Zmení sa myšlienka hry bez Lewandowskeho?

"Nie, myšlienka sa nemení. Menia sa len hráči. Lewandowski vzbudzuje v súperoch trochu strachu, rešpektu. Vďaka nemu majú ostatní hráči viac priestoru. Je ťažké nahradiť futbalistu ako Lewandowski."

Myslíš si, že niektorí hráči by si mali počas reprezentačnej prestávky trochu oddýchnuť, okrem iného aj s ohľadom na zranenia kľúčových hráčov? Obávaš sa tejto otázky?

"Nie, nie, sme v neustálom kontakte s reprezentačným štábom. Futbalisti z toho majú len úžitok. Nechceme konflikty, so všetkými máme výborné vzťahy. Zranenia sa týkajú najmä kĺbov, je tam len jedno svalové zranenie - Raphinhu. Nemám obavy, pretože náš štáb, ktorý má na starosti zdravie hráčov, odvádza úžasnú prácu. Fyzicky sme na veľmi dobrej úrovni a počet zranení je veľmi nízky."

Máš prakticky len troch zdravých útočníkov: João Felix, Lamine Yamal a Ferran Torres. Uvažuješ o tom, že ich všetkých nasadíš od začiatku, alebo sa niektorý z nich dostane na ihrisko z lavičky?

"Premýšľam o dostupných možnostiach, ale naším cieľom je útočiť, vytvárať si príležitosti. Bez ohľadu na to, koľko hráčov je v konkrétnej formácii, naša myšlienka je rovnaká."

Oriol Romeu je v poslednom čase menej presný ako na začiatku sezóny. Je to problém súvisiaci s jeho sebavedomím, dôverou?

"Myslím, že nie je správne ukazovať na jedného človeka, všetci sme hrali horšie s loptou na kopačkách. Oriol je pre mňa zárukou. Som rád, že ho mám v kádri. Je to líder a skvelý prestup. Naposledy hral slabšie, ale ako všetci ostatní."

Predtým ste dostávali o niečo viac gólov, ale nedávno ste si udržali dve čisté kontá a hrali ste lepšie v defenzíve. Je plán na ďalšie zápasy podobný?

"Naším cieľom je vždy brániť s loptou na kopačkách. To je hlavná myšlienka - mať loptu, čím dlhšie, tým lepšie. Chceme tiež vysoko pressovať, hrať s vysokou obrannou líniou. Porto je skvelý súper, v určitých momentoch nad nami dominoval. Doma hrá veľmi dobre, málokedy tam prehrá. Naším cieľom je však mať loptu a čo najrýchlejšie ju získať."

Spomínal si návrat hráčov, počnúc ďalším zápasom. Môžeš tento bod bližšie rozviesť? Koho presne si mal na mysli?

"Pedri je najbližšie k návratu, ale uvidíme. Budeme mať takmer 15 dní odpočinku."

Je možné, že Christensen bude hrať ako defenzívny záložník?

"Nie je to prvá možnosť. Máme Oriola Romeua, Marca Casada, Gündoğana, Gaviho. Nevylučujem to, ale máme aj iné alternatívy."

Ako vnímaš skutočnosť, že ste prakticky jediným elitným tímom, ktorý v tejto sezóne ešte neprehral?

"Je to pozitívne, ale pravdou je, že sme remizovali dva zápasy, čo už pre nás nebolo pozitívne, s Getafe a Malorkou. Chceli by sme byť na úrovni zápasov proti Betisu, Seville dlhšie. Mali by sme hrať tak, ako sme hrali vtedy."

Ako hodnotíš Alejandra Baldeho a menia sa jeho úlohy kvôli ofenzívnejšiemu pravému obrancovi?

 

"Hodnotím ho dobre, dáva nám veľa. V poslednom čase bol jedným z najlepších na ihrisku. Je zárukou mať ho na tejto pozícii. S jeho hrou som veľmi spokojný."

Ktoré aspekty hry tímu sa ti páčia najviac a ktoré najmenej?

"Boli zápasy, v ktorých sme boli veľmi dobrí, aj zápasy, v ktorých sme stratili príliš veľa lôpt. Niekedy musíme byť trpezlivejší, pokojnejší a zodpovednejší, lepšie čítať stretnutie. Prístup je veľkolepý. S Portom sme toho nabehali najviac v sezóne."

Nemyslíš si, že Frenkie de Jong nie je dostatočne ocenený? Nedávno Gavi a Felix povedali, že jeho úroveň ich prekvapila najviac.

"V tomto prostredí máme možnosť znehodnotiť všetko. Futbalistu, ktorý je 8/10, hodnotíme ako 6/10. Ten, ktorý je 10/10, je pre nás 8/10. Hráč Barcelony musí byť veľmi silný po psychickej stránke. V iných kluboch to vyzerá inak. Preto je také ťažké tu hrať. Frenkie je jeden z najlepších stredopoliarov na svete."

Blíži sa repre brejk. Bude dôležité získať späť pozíciu lídra, aby ste si zabezpečili pokoj?

"Ak vyhráme, bude pokoj. Samozrejme, že by sme chceli byť lídrami, ale v tejto chvíli to nie je mimoriadne dôležité."

Myslíš si, že v Barçe sa od každého vyžaduje oveľa viac ako inde?

"Áno, je to najnáročnejší klub na svete. Je to jediné miesto, kde sa vyžaduje víťazstvo, pekná hra, dobrý pocit a aby bolo všetko perfektné. Žiadny iný sa mu nevyrovná."

Ako bude tím pristupovať k stretnutiu s Granadou?

"Sme dobre pripravení, poznáme mužstvo Paca Lópeza. Bude to ťažké, ale pokúsime sa získať tri body."

zdroj: YT: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-10-07 15:33:41
V odpovediach je veľa fráz a nič konkrétneho, ale ani sa nedá očakávať, že tréner prezradí konkrétnosti.Odpoveď na prvu otázku je fomulka,ktoru čitam pred každým zápasom, mení sa len názov protivníka a meno trénera.😊
2023-10-07 19:03:47
Ako Felix sa u nas chytil a je jednymz mala z tych, ktorí za nás mútia vody! Takze by som tlacil na jeho kupu