Neutrálny divák by sa nikdy nezmieril s tým, že včerajší zápas na Estadio Nuevo Los Carmenes sa odohral medzi tretím a predposledným tímom La Ligy. Veď Granada dala Barcelone zabrať a Katalánci mali čo robiť, aby uhrali aspoň bod.

Zverenci Paca Lopeza výborne využili protiútoky a navyše boli pevní v obrane. Vypracovali správny recept na to, ako znechutiť Barcelonu Xaviho Hernandeza. Bryan Zaragoza sa dostal do vynikajúcej formy, ktorá len znásobila problémy hostí. Zaragoza otvoril skóre za Granadu už po 20 sekundách, keď sa výborne dostal do šance a presne zakončil. Po polhodine hry sa opäť presadil, keď vytancoval Julesa Koundého a potom vystrelil mimo dosahu Marc-André ter Stegena.

Barcelona v druhom polčase statočne bojovala a odmenou jej bol aspoň bod z náročného zápasu. Napriek tomu sa nemôžeme čudovať, prečo sa mužstvo opakovane trápi proti súperom s nižšou kvalitou. V tomto článku sa bližšie pozrieme na 3 body, o ktorých sa po stretnutí diskutuje najviac.

Dvojaký meter rozhodcov

Rozhodcom úvodného ligového zápasu Barcelony proti Getafe bol Cesar Soto Grado. Skóre zápasu bolo vyrovnané v závere riadneho hracieho času, keď bol Ronald Araujo stiahnutý v pokutovom území. Nasledovali žiadosti o penaltu, ale rozhodca napriek preskúmaniu VAR Kataláncom jasný pokutový kop nepriznal.

Späť k včerajšiemu zápasu - Soto Grado bol opäť rozhodcom, keď Barcelona nastúpila proti Granade. V poslednej minúte zápasu sa opäť objavili kontroverzie a Katalánci boli pripravení o jasné víťazstvo. Barcelona v noci statočne bojovala, aby vyrovnala stav stretnutia, keď prehrávala už o 2 góly. Lamine Yamal a Sergi Roberto pomohli do 85. minúty vyrovnať skóre a snaha o úplný obrat bola na svete.

Katalánci začali oslavovať v nadstavenom čase, keď sa João Felix dostal k zakončeniu a hlavou poslal loptu do siete. Rozprávkový návrat bol dokonaný, alebo že by nie? Rozhodca už na prvý pohľad nebol presvedčený o tohto presnom zásahu napriek tomu, že Felix bol v dobrej pozícii. Nakoniec gól neuznal pre ofsajd Ferrana Torresa, pretože údajne zasahoval do hry, s čím Xavi nesúhlasil.

Toto rozhodnutie je prekvapujúce, pretože len v tejto sezóne sa vyskytli prípady, keď boli góly takéhoto charakteru ponechané v platnosti. Napríklad Joselu strelil takýto sporný gól v zápase Realu Madrid do siete Getafe a anulovaný nebol. Preto je niekedy zvláštne sledovať výkony rozhodcov v La Lige...

Najmladší strelec v La Lige

Barcelona mala v nedeľu večer proti Granade v prvom polčase ďaleko od svojej najlepšej formy. Napriek tomu bol jedným z hlavných momentov prvého dejstva gól Lamineho Yamala. Prvý oficiálny gól tohto mladíka za klub mal v rozpore s očakávaniami ďaleko od krásy. Napriek tomu by Katalánci vzhľadom na situáciu v zápase v tomto momente brali všetko, čo im príde do cesty.

V dobre zorganizovanom útoku Barcelony v koncovke prvého polčasu sa útočníci presadili v obrane hostí. Lopta sa dostala k Joãovi Felixovi v pokutovom území a portugalský reprezentant mal zlatú šancu na zakončenie. Napriek tomu sa mu to nepodarilo. Namiesto toho Felix poslal prihrávku pred bránku, ktorá prepadla k Yamalovi. Španielsky mladík mal loptu na dosah a prešiel s ňou pohodlne do prázdnej brány.

Tento gól je mimoriadne dôležitý nielen pre Barcelonu, ale aj pre celý španielsky futbal. Yamal sa totiž vo veku 16 dní a 87 dní stal najmladším strelcom v histórii La Ligy. Je pozoruhodné, že to bola jeho posledná šanca na prekonanie rekordu Fabrice Olinga, ktorý sa strelecky presadil vo veku 16 rokov a 96 dní. Po reprezentačnej  prestávke by tak mladík tento zápis už nemohol prekonať.

Množstvo problémov

Po deviatich zápasoch sezóny zaznamenala Barcelona 6 víťazstiev a 3 remízy a v ligovej tabuľke je na treťom mieste. Pred repre brejkom zaostáva za vedúcim Realom Madrid o 3 body. Je skutočne chvályhodné, že Blaugranas sú v tejto fáze sezóny neporazení. Ich výkony však zďaleka nie sú presvedčivé a hra je plná problémov.

Po prvé, obrana Barcelony nie je ani zďaleka taká skalopevná ako v minulej sezóne. Kombinácia zranení a zmenenej defenzívnej dynamiky spôsobila, že tím je vzadu zraniteľný a nepomohli mu ani útočníci. Rýchlosť cirkulácie lopty je jedným z ďalších hlavných problémov. Xaviho zverenci sa nepohybujú s loptou tak rýchlo, ako je potrebné na prelomenie nízkych blokov a doprajú súperovi dostatok času na zaujatie pozície v obrane. Absencia Pedriho a Frenkieho de Jonga tieto problémy len prehlbuje.

Najnovším problémom je zjavne vyčerpanie zdrojov v záverečnej tretine. Po zranení Roberta Lewandowskeho a Raphinhu tímu chýbala iskra v šestnástke a striedajúci hráča nepôsobia oslnivo. Xaviho Barcelona je tak plná otázok, na ktoré tréner momentálne nemá odpovede. Poskytne reprezentačná prestávka trénerovi čas na to, aby sa dopracoval k správnym riešeniam? To ukáže len čas.

zdroj: barcablaugranes.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
jirkam Premium
2023-10-09 11:14:13
Nic nám neukáže, Xavi na to nemá. Legendu hráče není možné pasovat rovnou, na špičkového trenéra. A Barca potřebuje špičkového trenéra, ne zacatecniky., Možná měl začít jako Pep v béčko.
2023-10-09 13:01:16
Nevíte jak to vypadá s tím Koundeho zraněním? Možná se už o tom psalo ale já si ničeho nevšiml.