Xaviho sa na včerajšej tlačovej konferencii pred zajtrajším zápasom proti Athletic Club novinári pýtali na rôzne zaujímavé témy vrátane "sociologického madridismo" v Španielsku, o ktorom hovoril Joan Laporta. Tréner Barcelony tiež vysvetlil situáciu zranených hráčov na čele s Robertom Lewandowskim. Nižšie nájdete úplný prepis konferencie.

[Barça Studios] Po reprezentačnej prestávke vás čaká Athletic Club Valverdeho s výraznými absenciami. Z pohľadu trénera Barcelony je bilancia pozitívna - tri víťazstvá s čistým kontom. Aký zápas očakávaš?

"Ťažký zápas, ako vždy. Athletic a Valverde majú za sebou skvelý štart do sezóny. Sú veľmi fyzicky silným a technicky zdatným tímom. Unavujú vysokým pressingom, sú veľmi odvážnym tímom. Valverde je tréner, ktorý má rád vysoký pressing, vysoko postavenú obrannú líniu. Sú veľmi ťažkým súperom, vyzdvihol by som ich fyzickú úroveň a dobrú formu, s výnimkou baskického derby. Predvádzajú veľmi dobré výkony. Máme výrazné absencie, ale to nie je ospravedlnenie. K súťaži pristupujeme s veľkými nádejami a zámermi, hráme doma a potrebujeme našich fanúšikov. Hranie na Montjuïc nám doteraz slúžilo dobre, atmosféra je fantastická a dúfame, že to tak bude pokračovať."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Ide o to, aby ste prežili nadchádzajúce zápasy?

"Vždy je to o tom, prežiť, zlepšiť sa, udržať si nádej, zlepšiť našu hru, naše výsledky prostredníctvom hry... Neberieme ako výhovorku skutočnosť, že máme 5-6 výrazných absencií. Vnímame to ako výzvu. Ideme krok za krokom, v prvom rade myslíme na nedeľu. Ak by ste ako tréner uvažovali, tu je Clásico, tu Šachtar... Zo dňa na deň sa toho deje veľa, môžu byť ďalšie absencie, môžu sa nám vrátiť hráči... Teraz je čas na Athletic. Ideme krok za krokom, chceme získať tri pre nás veľmi dôležité body, vrátiť sa k dobrej hre, vrátiť pocit zo začiatku sezóny.

[Damia López, RAC1] Ako by si klasifikoval túto epidémiu zranení? Alebo sa musíte na každý prípad pozerať inak?

Povedal by som, že je to otázka plánovania a trochu smoly v určitých obdobiach. Mali sme dva výrony, nešťastné akcie. Zranenie svalu po tom, ako Gavi narazil do Koundého. Tri zranenia veľmi dôležitých hráčov. Je to otázka smoly, ale aj náročného programu. Napríklad v prípade Raphinhu je to kumulácia zápasov a minút. Máme túto situáciu s množstvom výrazných absencií, ale ako som povedal vášmu kolegovi, nemôže to byť ospravedlnenie z hľadiska dobrej hry a vyhrávania zápasov."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Gündoğan a Araujo dnes netrénovali s tímom, chcel by som sa opýtať, či budú k dispozícii na zápas a ako sa darí Lamine a Baldemu.

"Všetci štyria budú pripravení na nedeľu. Zajtra máme ešte tréning, môže sa stať veľa vecí, ale vo všeobecnosti by mali byť stopercentne k dispozícii. Neexistuje žiadny problém. Tí, ktorí cestovali a mali nahromadené minúty, ako Ter Stegen, Gündoğan a Araujo, robili regeneračné cvičenia, ale darí sa im dobre. Bolo to len o oddychu, budú k dispozícii."

[Laura Brugues, TV3] Prezident Laporta v rozhovore pre Catalunya Radio povedal, že existuje "sociologické madridismo", ktorého cieľom je destabilizovať Barcelonu. Dostalo sa to do tímu, znepokojuje vás to?

"V šatni sme o tom nehovorili, len o Athletic, o futbale, o tom, ako hrať... Je to téma z novinárskeho archívu, Villarato, doping, to je realita. Som stopercentne s prezidentom, tak je to vždy."

[German García, Radio Nacional] Hranie doma s takýmito absenciami je prospešné z hľadiska posúdenia rehabilitácie hráčov, predovšetkým vzhľadom na El Clásico?

"Áno. O zraneniach hovoríme vždy to isté, nepotrebujeme nikoho klamať. Priebeh zranenia a pocity futbalistu ukážu, keď sa vráti, Frenkie, Pedri, všetci... Nebudeme nikoho nútiť do návratu, musí byť stopercentne pripravený a cítiť sa dobre. Téma pocitu je pre mňa kľúčová, aj ako pre futbalistu, lebo sa často stáva, že je tu zranenie, pri ktorom ste fit a môžete hrať. Alebo opačne, keď nie je žiadne zranenie, máte zlý pocit a nemôžete hrať. Pocity kúsok po kúsku určia návrat všetkých."

[Helena Condis, COPE] Ako by si definoval "sociologické madridismo"?

"Už som to povedal. Sú to situácie zamerané na destabilizáciu. Príliš veľa sa hovorí o nešportových záležitostiach. Mám radšej, keď sa hovorí o futbale. Zakryla sa aj najkrajšia história tohto klubu, pretože sa hovorilo o dopingu, o tom, že ho používame. Taká je realita. Trpeli sme tým, keď sa Barcelone veľmi darilo. Alebo Villarato. Vymyslel si to len jeden madridský denník. Práve na to narážal prezident."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Hovorilo sa, že cieľom Roberta Lewandowskeho je návrat na El Clásico. Ako ho hodnotíš? Prebieha jeho liečba dobre? Budeme ho môcť vidieť budúci týždeň?

"Dúfam, že áno. Rovnako ako ostatní podstupuje rehabilitáciu. Má veľmi dobrý pocit. Robert je navyše človek, ktorý ide vždy dopredu. Je príkladom, možno má bolesti, ale chce hrať. V tomto smere je skvelým lídrom, môže mať bolesti a stále sa tlačí dopredu. Je to skvelé pre tím aj pre mňa ako trénera. Chce byť pripravený na zápas, je pozitívny, každý deň má menšie a menšie bolesti, je fenomenálny. Nemusíte ho tlačiť dopredu, robí to sám."

[Alfred Martínez, Onda Cero] V súbojoch s tímami zo spodnej časti tabuľky ste stratili 6 bodov. Myslíš si, že po toľkých rokoch je priestor na chyby v La Lige taký malý, že už nemôžete zlyhať?

"Áno, teraz nás od lídra delia tri body a od Girony jeden bod. V tabuľke sme tretí, ešte sme neprehrali, ale remizovali sme tri zápasy, ktoré sme nemali remizovať. V mnohých prípadoch sme si zaslúžili vyhrať a v iných sme nemali dostatočnú zásluhu na tom, aby sme siahali na tri body. Musíme ísť ďalej, sezóna je dlhá, to je jasné. Máme skúsenosti z predchádzajúcich zápasov, keď to pre nás bolo na začiatku ťažké, ale potom sme sa veľmi dobre rozbehli. Je to o tom, aby sme pokračovali v práci, bojovali, rozvíjali sa každý deň. Sústredíme sa na nedeľu."

[Anais Marti, La Vanguardia] Tento týždeň bol Nachov trest za ostrý faul na Portu znížený z troch na dva zápasy. Ako to hodnotíš? Je to "sociologické madridismo"?

"To je otázka pre výbor. Je to prekvapujúce. V minulej sezóne sme si odpykali tri zápasy za trest pre Lewandowskeho, prebehlo odvolanie, ktoré nebolo zohľadnené. Za zákrok, ktorý mohol znamenať zranenie, sa znížil z troch na dva... Ako športovca ma to prinajmenšom prekvapuje."

[Alex Pintanel, Relevo] Myslíš si, že je dobré priblížiť sa k El Clásicu s menšou stratou na Real?

"Momentálne to nie je dobrý víkend, pretože prichádza Athletic, ktoré má za sebou dobrú sériu, je sebavedomý, veľmi fyzický. Musíme sa sústrediť na to, čo môžeme kontrolovať, čo je náš nedeľňajší zápas, analyzovať súpera a čo môžeme urobiť lepšie v porovnaní s predchádzajúcim zápasom. Nemôžeme sa sústrediť na to, čo dokážu urobiť iní."

[David Bernabéu, Sport] V súvislosti s prezidentovým vyhlásením, máš pocit, že najlepšiu Barcelonu s Messim, Xavim a Iniestom nevedeli v hlavnom meste stráviť?

"Neviem, to je otázka pre Real Madrid, na klub. Pre mňa to bola bezpochyby najlepšia etapa v histórii klubu. Myslím, že túto otázku by ste museli smerovať na Real. Stopercentne súhlasím s prezidentom."

[Jennifer Mendesová, GOL] Chápeš skutočnosť, že Lewandowski dostal za toto gesto trojzápasový trest a Nacho za tento sklz iba dvojzápasový?

"Ako som povedal, prekvapilo ma to. Nám v minulej sezóne neznížili Lewandowskemu trojzápasový trest za to, že sa dotkol nosa."

[Albert Hernández, Television Española] Vzhľadom na zápasy so Šachtarom a Realom, máte stanovené termíny návratu zranených hráčov?

"Je to otázka pocitu, dnes pracujú so špecialistami a zajtra uvidíme, ako na tom budú. Všetko ide zo dňa na deň. Nič neskrývame."

[Aurora Fuste, La Sexta] Povedal si, že stopercentne súhlasíš s prezidentom. Myslíš si teda, že obvinenie Laportu má niečo spoločné so "sociologickým madridismo"?

Áno.

[David Ibañez, Mediaset] Vedel si o existencii dodatočnej miestnosti VOR?

"Nie, nevedeli sme o tom. Vôbec sme o tom nehovorili."

Po reprezentačnej prestávke hráte proti skvelým tímom. Ako sa uistíš, že vás táto prestávka neovplyvní?

"V prvom rade dúfame, že zopakujeme dobré výsledky, nie remízy, ale víťazstvá. Snažíme sa, aby hráči po tejto prestávke zregenerovali, a budeme sa snažiť vhodne manažovať ich minutáž, aby sa vrátili do tímovej dynamiky. V nedeľu nás čaká náročné stretnutie."

[Alex Franquet, El Correo] Iñigo Martínez zatiaľ na ihrisko príliš často nevstupoval. Žiadaš ho, aby bol trpezlivý, myslíš si, že potrebuje čas? Ako to vidíš?

"Iñigo bude dôležitý, pretože je to prestup, ktorý som schválil, ktorý sa mi páči, páči sa mi jeho osobnosť, vyvážanie lopty. Myslím si, že môže veľa vniesť. Dlho bol zranený, ale chytá rytmus, darí sa mu, čo sme videli aj počas tejto prestávky. Veľmi nám pomôže, počas sezóny bude pre tím dôležitý."

[Marca] Hovoril si v posledných dňoch s Laportom? Ako ho hodnotíš, ako sa cíti?

"Áno, hovoril som s prezidentom, je pozitívny a pokojný. Je to veľmi pozitívny, odvážny a uzavretý človek, ktorý sa vyjadruje jasne. Je to prezident, líder tohto projektu, som s ním na 100%."

 

[Carlos Monfort, Jijantes] Ronald Araujo vynechal posledný zraz uruguajskej reprezentácie kvôli zraneniu, za čo bol vo svojej krajine ostro kritizovaný. Teraz však odohral dobrý zápas proti Brazílii. Hovoril si s ním o tejto kritike? Ako to všetko vnímate?

"Nehovorili sme o jeho národnom tíme, skôr o taktických otázkach, ako hrať dobre. Myslím si, že odohral dva dobré zápasy s dobrým výsledkom. Cíti sa pohodlne, je späť na 100%, čo sa týka fyzickej stránky. Nevedel som, že na jeho adresu padá veľa kritiky, ale je pokojný, darí sa mu. Vždy sa ho snažíme chrániť. Je to veľmi dôležitý hráč a líder nášho tímu."

[Iniestazo] Vaša dlhodobá koncepcia je hrať s dvoma ofenzívnymi krajnými obrancami, alebo uvažuješ napríklad v zápase s Realom o tom, že by ste stavili na jedného z hráčov s defenzívnejším profilom?

"V závislosti od zápasu môžeme využiť obe možnosti, o ktorých hovoríte. Dvaja ofenzívnejší obrancovia alebo jeden, ktorý uzatvára defenzívnu líniu s tromi hráčmi. Často to závisí aj od súpera. Máme rôzne varianty, na ktorých pracujeme počas týždňa. Cancelo nám dáva možnosť zmeny variantu, João Felix tiež, Sergi Roberto, keď je tam, nám dáva veľa variantov, rovnako ako Balde, ktorý môže hrať na strane, ale aj ako tretí stopér."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Cancelo odohral za posledný mesiac deväť zápasov v základnej zostave. Obávaš sa fyzickej záťaže Portugalčana aj v národnom tíme, keďže v zápase proti Bosne tiež nemal odpočinok, hoci jeho tím mal postup istý? Rokoval klub s národným tímom, aby sa pokúsil tento problém zvládnuť?

"Áno, vždy sa rozprávame, máme s nimi priamy kontakt. V tomto prípade hodnotím Joãa Cancela veľmi dobre, fyzicky je silný, je to fenomén. Nemáme s ním žiadny problém. Naopak, hrá všetko, je šťastný, veľa prispieva a nech to tak zostane."

V tejto fáze minulej sezóny mala Barça na konte 21 gólov, z toho 12 strelil Lewandowski. Teraz má pri rovnakom počte gólov Poliak na konte 5 zásahov. Znamená to, že teraz je tím menej závislý na Lewandowskom a v útoku je viac možností? Ako si to vysvetľuješ?

"No, je tam veľa rôznych strelcov, čo je pre mužstvo pozitívne. Veľa hráčov si pod súperovou bránkou verí, druhá formácia môže niečím prispieť. Pre mužstvo je to dobré, v minulej sezóne sme boli v tejto oblasti veľmi závislí od Roberta."

zdroj: YT: EFE
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-10-21 10:42:49
rovní a rovnejší