Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zápasom Ligy majstrov proti Šachťaru Doneck v Hamburgu.

[Xavi Lemus, TV3] Predpokladám, že si mal čas porozprávať sa s hráčmi po zápase s Realom Sociedad. Čo si im povedal, aby sa tím vrátil do svojej najlepšej formy, najmä pred zajtrajším zápasom Ligy majstrov?

"Vždy si urobíme určitú bilanciu toho, čo sa stalo v športovej a nešportovej oblasti. Zo športového hľadiska nám chýbalo veľa vecí. Myslím si, že La Real ukázal väčšiu intenzitu ako my, najmä v prvom polčase. V druhom to bolo iné. Myslím si, že v mnohých momentoch sme v zápase dominovali. Musíme v zápase dominovať častejšie a to je záver. Musíme tlačiť agresívnejšie a intenzívnejšie, s väčším presvedčením. Okrem toho Real Sociedad je skvelý tím a v mnohých momentoch nad nami dominoval. To sa môže stať. Dobre sme bránili, mali sme odvahu... Musíme sa však samozrejme zlepšiť. Prvý polčas je neprijateľný. Sú to veľmi dôležité tri body. V závere sme predbehli Atlético a stiahli sme odstup od Realu Madrid tým, že sme nehrali dobre."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] V stredu uplynú dva roky, odkedy si trénerom Barçy... Hovoríme už v tejto chvíli o tomto dlhodobom projekte? Chýba ešte niečo k dosiahnutiu tejto dokonalosti alebo cieľov, ktoré si si stanovil?

"Povedal by som, že sme jeden po druhom splnili ciele, ktoré sme si stanovili s štábom a ktoré nám stanovil klub. Prišli sme v polovici sezóny vo veľmi ťažkej situácii a zachránili sme sezónu. Druhá sezóna bola veľmi pozitívna z hľadiska výsledkov, konkrétne dvoch pohárov, a mnohých herných momentov. Myslím si, že sme na polceste. Potrebujeme znovu získať tú dokonalosť v hre. Ak mám byť úprimný, odviedli sme skvelú prácu. Sme na polceste k znovuzískaniu veľkej Barçy. Takže zhrnutie je pozitívne. Sme na polceste k úplnému úspechu."

[Manolo Oliveros, Cadena COPE] Podpísal by si sa pod to, že zajtra získate tri kľúčové body, ale budete hrať tak, ako sme hrali v poslednom zápase?

"Nie. To nie je cieľom. Ale bude to tak, ako to bude, pretože taký je futbal: tým, že sme v poslednom zápase nehrali dobre, sme získali tri body, ktoré sme si možno nezaslúžili, ale naopak, v Clásicu alebo v iných zápasoch sme dominovali a zaslúžili sme si viac, ale nestalo sa tak. To je ten rozmarný futbal. Naším cieľom je dominovať v hre, mať loptu, mať vysoký pressing, rýchlo získavať loptu... Čo je spôsob, akým sme ešte nedávno hrali v Clásicu. Hovoríme o zápase proti Realu Sociedad a áno, nevyzerali sme dobre, ale v El Clásicu sme už boli dobrí. Takže v tomto musíme byť stálejší, dať tomu väčšiu kontinuitu... A pokračovať vo víťazstvách."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Pedri hral v poslednom zápase, De Jong by sa mal vrátiť po nasledujúcej prestávke FIFA. S návratom zranených sa úroveň tímu nevyhnutne zlepší?

"Určite. Takí dôležití hráči ako Pedri, Raphinha, Robert, ktorý je už stopercentne pripravený, Jules, sú pre tím kľúčoví. Okrem ich futbalovej úrovne je to aj otázka dôvery, ktorú dávajú tímu a svojim spoluhráčom. Je to cítiť. Zápasy sme ťahali najlepšie, ako sme mohli. Ak máme byť úprimní, stretnutie s Realom Sociedad nebolo dobré z hľadiska hry, ale duel s Realom Madrid áno, strety s Athletic a Sevillou boli veľmi dobré a zápas so Šachťarom na 60 minút. Musíme byť sebakritickí a zlepšiť sa, to je jasné, ale odohrali sme veľmi dobré zápasy a bez dôležitých hráčov. Návrat hráčov, ktorí sú na vysokej úrovni, do tímu určite pocítime."

[German García, Radio Nacional] Ako dôležité by bolo získať bod a zabezpečiť si postup dva zápasy pred koncom skupinovej fázy, alebo dávkovať úsilie tímu, ktorý už postúpil?

"Oboje je dôležité. V prvom rade sme si v tejto sezóne v týchto zápasoch plnili domáce úlohy. Máme 9/9, je to veľmi dobrý výsledok, povedal by som perfektný, ale zajtra sa musíme potvrdiť. Postup do osemfinále je prvým cieľom, to som povedal už na začiatku týchto zápasov. Zajtra máme šancu to dosiahnuť. Nemôže nám to uniknúť. Musíme získať tri body a vybojovať postup. Zajtra máme fantastickú šancu to zrealizovať. Druhým cieľom je postúpiť z prvého miesta v skupine. Sme schopní to dosiahnuť. Ešte to nemáme v rukách, musíme si za tým ísť."

[Television Española] Počas jednej z tvojich konferencií si povedal, že sa ti páčila úroveň tímu zo zápasov proti Antverpám alebo Betisu. Čo chýba tímu k tomu, aby opäť získal túto úroveň hry, o ktorej si nám počas konferencie hovoril?

"Veľmi sa mi páčili aj zápasy proti Athletic, proti Seville... Tieto zápasy sme odohrali nedávno. Boli tam duely, v ktorých sme neboli na úrovni, ktorá sa od nás vyžaduje, boli sme sebakritickí, to si musíme priznať. Musíme však opäť získať svoju úroveň, dominovať v zápasoch... Presahuje to samotnú hru, je to o intenzite, vysokom pressingu, získavaní lopty po strate, je to naša identita. Pre mňa je kľúčové snažiť sa presadiť našu identitu. Jej opätovné získanie zajtra je nevyhnutné, aby sme pôsobili dobrým dojmom a vyhrali zápas."

[Catalunya Radio] Akú koncepciu máš teraz pre pravú obranu? V minulej sezóne tam veľa hrával Koundé, v aktuálnych zápasoch je tam klasický krajný obranca Cancelo, možno tam môže hrať Araujo... Záleží to od konkrétneho zápasu alebo máš jednu predstavu?

"Cancelo sa vráti na svoju prirodzenú pozíciu. Na 80% bude hrať ako krajný obranca, na pravej alebo ľavej strane. Bola to taktická záležitosť pre tieto dva zápasy, chceli sme sa trochu viac prispôsobiť defenzíve, aby sme mali viac priestoru na útok. Najmä kvôli vysokej obrannej línii Realu Sociedad. V konfrontácii s Realom Madrid sme potrebovali troch rýchlych, silných a dobre kryjúcich stopérov, aby sme súpera ustrážili. Počítam s Cancelom na jeho prirodzenom poste, vráti sa tam čo najskôr, tam sa cíti najlepšie a aj ja ako tréner som spokojný, keď ho tam dávam."

[Jordi Blanco, ESPN] Myslíš si, že kritika na tvoju adresu je prehnaná? Ako vnímaš to, že existujú ľudia, ktorí tomuto tímu neveria, keď hrá zle, a v prípade víťazstiev, ako bolo to nedávne, mu uberajú na hodnote?

"Myslím si, že to tak je. V Barcelone sa to stáva vždy, existujú názory rôzneho druhu, také je naše prostredie. To, čo musíme urobiť, je interne analyzovať, čo sa deje, a byť úprimný k tímu a hráčom, o čo sa ako tréner snažím od začiatku. Urobili sme si analýzu, neodohrali sme dobrý zápas, ale získali sme rozhodujúce tri body, aby sme mohli pokračovať v súťaži. Je jasné, že sa musíme zlepšiť, byť sebakritickí a prijať kritiku, pretože je pravda, že sme neodohrali dobrý zápas, to je normálne."

[Marta Ramon, RAC1] Je v súčasnej situácii naliehavé spojiť zajtrajší zápas z Clásica a priaznivý výsledok zo zápasu s Realom Sociedad?

"Áno, kombinácia oboch by bola ideálnym scenárom. Vieme však, že to nebude možné vo všetkých zápasoch. Chceme hrať perfektný futbal a vyhrávať vysokým rozdielom. Je to ideálny scenár, ale nestane sa to v každom zápase. Stále je tu súper, ktorý tlačí, môže byť inšpiratívnejší, môže mu chýbať intenzita ako v poslednom zápase. Musíte hľadať kontinuitu, konzistenciu a mať na seba v tomto smere nároky. Musíte sa snažiť nájsť správny vzorec, pretože vždy hľadáme ten dokonalý scenár, ale mnohé zápasy sú komplikované, musím vás upozorniť, že nie vždy sa to podarí. Je to proces návratu k dynamike spojenej s tým ideálnym scenárom. Je to ťažké. Musíte byť pokorní, trpezliví, pracovití, intenzívne sa venovať hre. Musíme veriť tomu, čo robíme. Myslím si, že posledné dva roky sme prešli veľmi dobrým procesom. Sú tu veľmi dobré momenty, čo sa týka hry a výsledkov, takže musíme pokračovať v práci na tejto ceste."

[El País] Pau Torres v jednom rozhovore povedal, že Pedriho nevidí šťastného. Ako to vidíš ty interne?

"Pedri? Čo sa týka posledných dvoch mesiacov, súhlasím s Pauom Torresom. Ani ja som nebol šťastný, keď som ho videl zraneného. Som šťastný, keď má loptu, nedávno nastúpil na polčas. S ním je všetko jasné. Keď má Pedri loptu, veci sa dejú, všetko sa zlepšuje. Je šťastný, keď hrá futbal. Snažíme sa chrániť pred týmito zraneniami, aby mohol byť na ihrisku čo najviac. Pedri je u nás neuveriteľne šťastný, dal viac gólov ako kedykoľvek predtým. Keď je zranený, futbal nie je príjemný a myslím si, že práve na to Pau narážal."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Veľa bodov ste získali vďaka koncovkám zápasov. Si ako tréner zodpovedný za to, aby si hráčom vštepoval, aby nesklopili hlavy a verili v remontada?

"Áno, myslím si, že mentalita je veľmi dobrá od prvého dňa, keď sme prevzali tím. Možno sme veľa zápasov nevyhrali kvôli hre, prevahe, dominancii, ale kvôli viere, odvahe, prístupu... Myslím, že tento základ je veľmi dobrý. Teraz ho musíme rozvíjať. V prvej sezóne nám chýbal futbal, v druhej sme boli oveľa lepší a v tejto sme mali veľa zápasov, ktoré boli veľmi dobré, a iné, ktoré neboli až také dobré. Taký je futbal. Je to o odvahe, prístupe, viere až do konca... Myslím, že sme tím, ktorý vyhral najviac zápasov v Európe po góloch v posledných minútach. To svedčí o tom, že fyzicky sme na tom veľmi dobre a mentálne máme ochotný a víťazný tím."

[Otázka z Ukrajiny] Ktorý zápas bol pre teba po týchto dvoch rokoch v tejto funkcii najdôležitejší a najpamätnejší?

"Ťažko vybrať... Myslím si, že zlomovým momentom pre nás bolo finále Superpohára proti Realu, bolo dôležité, aby sa projekt trochu stabilizoval a aby hráči uverili, že môžu takto súťažiť, hrať veľmi dobrý futbal. Myslím si, že to bol pre nás tak trochu ideálny zápas z hľadiska hry, výsledku, zisku titulu proti večnému rivalovi. Myslím si, že to bol pre hráčov trochu zlomový moment, aby tomu všetkému uverili."

zdroj: YT: as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-11-07 07:42:55
"Myslím si, že v mnohých momentoch sme v zápase dominovali." Neviem sice, o akom zapase hovori, ale urcite nie ten s La Real. Xavi, Xavi...
2023-11-07 10:50:48
nepáčia sa mi xaviho táraniny, máločo pomenuje presne, kľučkuje ako zajac pred svorkou psov... cesta k úspechu vedie cez priamosť a otvorenosť