Tréner FC Barcelona sa vyjadril k prehre so Šachťarom Doneck v rozhovore pre Movistar a následne aj na tlačovej konferencii. A bol opäť kritický.

Rozhovor pre Movistar

"Z hľadiska našej hry, strát, držania lopty, útoku sme v slabom bode. Odohrali sme jeden z najhorších zápasov, aké si pamätám za posledné dva roky. Navyše v tej najnevhodnejšej chvíli."

"Liga majstrov si vyžaduje najvyššiu úroveň a tú sme dnes nepodali. Odchádzame nahnevaní."

"Dnes by som to vyčítal hre, neinterpretovali sme ju správne. Musíme sa zregenerovať a zlepšiť a to si vyžaduje čas."

"Všetko závisí od nás a ďalší zápas hráme doma proti Portu. Tam môžeme dosiahnuť postup. Donedávna sme hrali veľmi dobrý futbal. Je to mentálny problém, nie fyzický alebo herný. Sme zablokovaní."

Tlačová konferencia

Pripúšťaš, že sa s tímom niečo deje, alebo si myslíš, že posledné dva zápasy sú len náhoda?

"Myslím si, že je to inak, ale skutočne sme na dne, čo sa týka hry, strát alebo pochopenia, ako útočiť... Nachádzame sa v bolestivom bode sezóny a to sa môže stať. Nič nie je stratené, stále sme optimistickí, ale toto bol jeden z najhorších zápasov, aké si pamätám za posledné dva roky. Myslím si, že to bol aj najmenej "správny" moment [na prehru], pretože dnes sme mohli spečatiť postup do osemfinále Ligy majstrov, a to sa nestalo. Priznávame, že sme sa ocitli v zlom momente, a to aj psychicky. Musíme urobiť reset. Necítime sa pohodlne. Chýbala nám plynulosť. Teraz je v mojej kompetencii "zotaviť" hráčov, obnoviť ich sebadôveru."

[Marta Ramon, RAC1] Situácia v skupine sa komplikuje. Čo povieš tým, ktorí začínajú pochybovať?

"V prvom rade, náš postup stále závisí od nás. Ďalšiu šancu máme v zápase proti Portu na domácej pôde. Musíme sa oživiť, ukázať charakter, získať späť sebavedomie... Nie je to tak dávno, čo sme hrali veľmi dobrý futbal. Sme dole a takéto veci sa počas sezóny stávajú. Musíme sa vrátiť späť, predovšetkým psychicky. Myslím si, že je to viac mentálna záležitosť ako samotná hra. Musíte dostať ľudí späť a myslieť na nedeľu."

[Xavi Lemus, TV3] Ešte pred niekoľkými mesiacmi bolo mužstvo v defenzíve veľmi pevné a teraz sa zdá byť krehké. Je to otázka nedostatku sebadôvery?

"Myslím si, že určité veci vo všeobecnosti vykonávame zle. Myslím si, že viac inkasujeme, pretože pokrytie nie je také ako predtým; pressing po strate nie je adekvátny... To sú detaily, ktoré na tejto úrovni bolia. Stalo sa to aj proti Realu Madrid. Tieto detaily musíme kontrolovať. Teraz musíme "zotaviť" hráčov... Mojou úlohou ako trénera je, aby hráči urobili krok vpred."

[Lluis Flaquer, Cadena SER] Vysvetlil si, že to bol jeden z najhorších zápasov, aké si pamätáš. Čo ťa najviac znepokojuje, hra tímu, intenzita, psychické problémy?

"Myslím si, že by predovšetkým nemali stratiť sebadôveru. Mojou úlohou ako trénera je získať ju späť, získať späť ten impulz, ktorý sme ešte nedávno mali, v tejto sezóne sme odohrali veľmi dobré zápasy. Treba ísť ďalej, nič nie je stratené. Môžeme si priznať, že sme sa ocitli v malej futbalovej kríze. Musíme urobiť reset a znovu získať všetko to, čo sa nám doteraz darilo."

[Manolo Oliveros, Cadena COPE] Po zápase s Alavésom nasleduje reprezentačná prestávka. Je to pre teba dobrá alebo zlá správa?

"Nemyslím na prestávku, myslím na návrat hráčov a tímu. Myslím na to, aby sme boli opäť rozpoznateľným tímom, aby sme si to na ihrisku užívali, aby sme sa cítili pohodlne. Nevadí nám priznať si, že sme v malej kríze, musíme sa pohnúť ďalej. Poznajúc sezóny sa takéto veci môžu stať. Pozitívne je, že nič nie je stratené a v tejto súťaži sme odkázaní len sami na seba. Áno, odohrali sme zlý zápas, nepodali sme dobrý výkon. Taký je šport, taký je futbal. Viac ako prestávka ma trápi stav sebavedomia hráčov, aby sme opäť nabrali sebadôveru, pretože predtým si počínali veľmi dobre, majú vysokú úroveň a môžeme hrať oveľa lepšie ako teraz."

[Jordi Blanco, ESPN] Neobávaš sa, že po dvoch rokoch, keď sa vám nepodarilo postúpiť do osemfinále, môže na niektorých hráčov príliš doliehať tlak, predovšetkým v nasledujúcom zápase doma proti Portu?

"Nie, myslím si, že do veľkej miery sme závislí len sami od seba. To je pozitívna stránka toho všetkého. Negatívna je, že musíme hráčov "dostať" späť, nie sme v dobrom momente, čo sa týka herného prejavu a sebavedomia. V nedeľňajšom zápase proti Alavésu musíme ísť na naplno."

Do akej miery vám robili problémy stredopoliari súpera pri vyvážaní lopty?

"Neodohrali sme dobrý zápas z hľadiska plynulosti ofenzívy, príliš sme si dovolili aj v obrane, v žiadnom momente sme sa na ihrisku necítili pohodlne. Šachťar bránil veľmi dobre. Prakticky celý zápas hrali v nízkom bloku, robili nám problémy pri protiútokoch. Nevytvorili sme si dostatok šancí na to, aby sme aspoň remizovali a vybojovali si postup do osemfinále."

Čo ťa po tejto porážke trápi viac - chýbajúci postup alebo tvoje dojmy z hry tímu?

"Stav sebavedomia, aby sme neklesli. Odohrali sme dva zlé zápasy, v jednom sme získali víťazstvo a dnes sme utrpeli zaslúženú prehru, pretože sme nepodali dobrý výkon, musíme byť úprimní. Teraz musíme hráčov prebudovať, odohratie dobrých zápasov a dobré výkony nám vrátia sebavedomie."

[Carlos Monfort, Jijantes] Máš pocit, že ide o premárnenú príležitosť?

"Po dvoch rokoch bez postupu do osemfinále je to premárnená príležitosť. Nebola to najvhodnejšia chvíľa. Ale máme ešte dva zápasy, je to Liga majstrov, kde sú nároky vysoké. Myslím si, že sme nemohli zlyhať a zlyhali sme."

[Otázka z Ukrajiny] Kto zo Šachťaru na teba urobil najväčší dojem?

"Tvrdo pracovali. Myslím si, že zvyčajne v defenzíve až tak nepracujú. Je to však normálne, dnes si obliekli pracovné kombinézy. Krídla, Newerton, zvyčajne v defenzíve toľko nepracujú, ale dnes proti Barçe to bolo normálne, vzhľadom na situáciu. Majú veľkú zásluhu na tom, čo dnes dosiahli."

zdroj: movistar YT: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

10 komentáre
mito669 Premium
2023-11-07 21:50:43
Myslím že posledné 2-3 zápasy idú na rovnakej vlne a nie najhorší za 2 roky
2023-11-07 21:53:12
Takze cez vikend cakame este väcsiu srac...