Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov počas tlačovej konferencie pred nedeľňajším zápasom proti Deportivu Alavés. Tréner hovoril o problémoch tímu a okrem iného sa vyjadril k porovnaniu s ťažkou situáciou v minulej sezóne, keď Barça prehrala El Clásico a vypadla z Ligy majstrov.

[Santi Ovalle, Cadena SER] Hovoril si o tom, že mužstvo sa psychicky zablokovalo. O čom ste hovorili v posledných dňoch? Vytráca sa táto blokáda?

"Myslím si, že tento mentálny blok je spôsobený práve tým, že na ihrisku nie sme organizovaní ako predtým. Myslím si, že je to skôr športový ako mentálny problém. Hráči sú pripravení, chcú vyhrávať... Šatňa je veľmi zdravá, veľmi dobrá. V poslednom čase sme sa veľa rozprávali a hráči majú hlad po víťazstve. Je to fantastická skupina futbalistov. Počas svojej kariéry som bol v mnohých šatniach, ale myslím si, že táto je jedna z najlepších, čo sa týka ľudí... Tu niet pochýb. Blokáda pramení z toho, že na ihrisku nie sme dobre rozostavení... Je nám jasné, čo musíme zlepšiť. Dúfame, že už od zajtra sa môžeme zlepšiť a že to všetci uvidia."

[Alejandro Segura, Radio MARCA] Pedri vstúpil v predchádzajúcich dvoch zápasoch v druhom polčase? Je teraz stopercentne pripravený? Aká je situácia Frenkieho de Jonga?

"Frenkie bude pripravený na zápas proti Rayu. Pedri je pripravený na 100%."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Myslíš si, že preháňame, keď hovoríme o kríze a jednom z najchúlostivejších momentov, odkedy si trénerom Barçy? Keď to porovnáme aj s tým, čo sa stalo po poslednej ligovej prehre s Realom na Bernabéu, keď tím potom zareagoval...

"Nie, nie... Myslím si, že to s tým nemá nič spoločné. Svoj najhorší moment ako tréner som zažil už v minulej sezóne. Súčasná situácia s tým nemá nič spoločné, nič. Nie je to ani kríza, ani problém so štýlom. V minulej sezóne sme skutočne mohli hovoriť o chúlostivej situácii, ale tiež nie až tak o kríze. Prežil som tu strašné krízy, strašné... Toto nie je moment, keď by sme mali hovoriť o kríze. Samozrejme, v týchto posledných dvoch zápasoch sme sa dostali do krízy a, ak mám byť úprimný, nehrali sme dobre. Vieme, čo sa stalo, poznáme diagnózu a uvidíme, či od zajtra dokážeme obnoviť tú pozičnú hru; tú hru, ktorá nás identifikuje ako DNA Barçy. Cítim sa dobre, som pokojný."

[Albert Hernández, Televisión Española] Na začiatku sa hovorilo, že si viedol hráčov pevnou rukou... Teraz ťa obviňujú, že si ich mal viac strážiť... Za akého trénera sa považuješ? S pevnou rukou alebo voľnejšou?

"Ja... Za takú, ktorá bičuje (smiech). Je to téma poriadku, netreba kričať. Ak sa nahnevám, tak kričím, jasné, ale spravidla nekričím. Skôr sa snažím ľudí presvedčiť o myšlienke... Myslím si, že mužstvo to urobilo, pretože v minulej sezóne sme vyhrali poháre a hrali sme dobrý futbal. Potrebujeme v tom mať kontinuitu. Ani predtým nebola "tvrdá ruka", ani teraz nie som zhovievavý. Je to otázka presvedčenia futbalistov, aby mali poriadok, disciplínu... Čo som zažil u mnohých trénerov. Nie je to hlavný dôvod, prečo mužstvo v posledných dvoch zápasoch nehralo dobre."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Mužstvu chýbajú Lewandowskeho góly... Čo je toho príčinou? Je to taktická záležitosť alebo má snáď po zranení zlý pocit?

"Nie, Robert je pripravený na 100%. Myslím si, že Robert trpí touto absenciou pozičnej hry, tým, že nie sme na svojich pozíciách... Neútočili sme dobre a nevyužili sme Robertove prednosti, keď sme mu hrali lopty, ktorými sme ho zvyčajne "kŕmili"... Takže nemal jasné príležitosti. Musíme sa snažiť hrať lepší futbal, aby sa častejšie zapájal do hry, aby bol na svojej pozícii... Trvám na tom, že v tomto prípade ide oveľa viac o pozičnú hru, a to aj v prípade Roberta."

[Marta Mauricio, Barça Studios] Ste späť na Montjuïc pred domácim publikom. Ako sa cítite pred zápasom s Alavésom?

"S nadšením a túžbou opäť ukázať našu hru po dvoch zlých zápasoch. Musíme byť úprimní. Základom je byť organizovaný, verný našej identite a tak sa dostavia aj výsledky. Alavés hrá tvrdo, intenzívne, priamočiaro a je jedným z najkoncentrovanejších tímov. Nebude to ľahké."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Čo požaduješ od hráčov?

"To, čo robia vždy. Aby hrali dobre, boli lepší ako súper, dominovali. Všetko, na čom sme doteraz pracovali, tieto dva roky, ale najmä túto sezónu. Vyžadujem maximum, pretože toto je Barça."

[Laia Col, RAC1] Uvažuješ o taktických zmenách, aby si vrátil mužstvo na správnu cestu?

"Myslím si, že je čas pracovať na iných veciach alebo hľadať alternatívy. Je to čas trénera, aby reagoval, ale ani my nebudeme nič vymýšľať. Musíme obnoviť pozičnú hru ako všeobecný koncept."

[Laura Brugues, TV3] O čom sa diskutovalo v šatni?

"V Hamburgu sme prehrali bez toho, aby sme odohrali dobrý zápas, ale prístup nikdy nezlyhal. Tento tím chce stále vyhrávať tituly. Skupina je veľmi jednotná, veľmi zdravá. Sme na správnej ceste, ako skupina, ako rodina. Musíme to ukázať na ihrisku."

[German García, Radio Nacional] Aký vplyv bude mať povolanie 14 hráčov do národných tímov? Je lepšie, že hráči pôjdu na zraz, alebo by si predsa len uprednostnil ich prítomnosť, aby obnovili hru tímu?

"Zatiaľ sme trénovali dobre. Analyzovali sme, čo sa v poslednom čase stalo. Myslím si, že je to skôr o pozičnej hre. Potrebujeme získať späť náš cit. Kalendár je taký, aký je. Vopred sme vedeli, že veľa hráčov bude na sústredeniach svojich národných tímov. Na tom sa nič nemení. Nie je to pre nás nič nové."

[Victor Navarro, COPE] Hovoril si v poslednom čase s prezidentom?

Rozprávame sa po každom zápase. Ak som pozitívny, tak jeden z mála ľudí, ktorí ma prevyšujú, je prezident. Je veľmi pokojný. Má najväčšiu dôveru v tím. Pokoj a pokračujte v práci. S prezidentom sme veľmi jednotní, s celým vedením.

[Alex Pintanel, Relevo] Ako sa vyrovnávaš s kritikou?

"Celý život som bol bitý. Dá sa na to zvyknúť, na kritiku. Toto je Barça a kritiku musíte prijať. Mali sme dva zlé zápasy a musíme byť úprimní. Nevyrovnali sme sa so situáciou. Takto to funguje. Bohužiaľ, dá sa na to zvyknúť."

[Juli Claramunt, Jijantes] Ako môžete pracovať na tom, aby ste boli opäť nebezpeční?

"Musíme pracovať na pozičnej hre. Musíme byť čistejší ako kedykoľvek predtým. Musíme znovu získať to, čo sme mali minule proti Realu Madrid."

[Sport] Chcel som sa opýtať na Lamine Yamala. V poslednom čase sa v základnej zostave neobjavuje tak často. Chcete ho chrániť a je to kvôli jeho veku? Môže byť zajtra v základnej jedenástke?

"Bude dôležitým hráčom. Môže hrať 30, 60, 90 minút, ale aj keď odohrá 10-15 minút, už sme videli, aký je to rozdiel. A to aj napriek jeho veku. Určite bude hrať."

[Pol Ballus, The Athletic] Okolo tímu je veľa kritiky a mediálneho humbuku. Čo si o tom myslíš?

"Som si toho vedomý, ale posledné štyri dni som sa sústredil na analýzu a myslím si, že najdôležitejšie je mať dobrú diagnózu a nemyslieť na to, čo sa hovorí alebo nehovorí. Niektorí ľudia chcú, aby sme vyhrali, a iní chcú, aby sme prehrali - to je Barca. Hovorím o prostredí, nie o fanúšikoch. Zameriavame sa na to, aby sa hráči a ich morálka vrátili späť.

[Santi Gimenez, AS] Z tvojich skúseností hráča a trénera, myslíš si, že je lepšie dať po zlom zápase šancu iným hráčom, alebo vsadiť na tých istých hráčov a nechať ich rehabilitovať?

"Pozerám sa na formu. Odkedy som trénerom, vsádzam na tých, ktorí sú v najlepšej forme, a nepozerám na mená. Staviam tých hráčov, ktorí dajú najväčšiu šancu vyhrať zápas."

Ktorí hráči môžu tímu pomôcť v týchto ťažších chvíľach?

"Kapitáni. Práve preto sú kapitánmi. Sú tu aj ďalší hráči, veteráni. Existujú rôzne typy vodcovstva. Sú takí, ktorí toľko nehovoria, ale ukazujú to na ihrisku. V šatni je skvelá atmosféra, to nie je problém. Problémom je hra a je na mne ako trénerovi, aby som našiel riešenia."

[Enzo Oliver, Tele12] Ako sa cíti Ronald Araujo? V zápase proti Šachťaru mal fyzické problémy. Uruguaj čaká zápas proti Argentíne v Buenos Aires. V akom je stave a bude môcť zajtra hrať?

"Áno, Ronald bude veľmi dôležitý. Zajtra aj vždy, keď bude fit a bude môcť hrať. Je jedným z kapitánov a oporných bodov tímu. Jeho prítomnosť je zárukou."

[David Ibañez, Mediaset] Po nevydarenom zápase so Šachťarom, myslíš si, že všetok mediálny humbuk a kritika sú predčasné?

"Odpoviem vám v júni. Aj minulý rok bolo veľa kritiky a my sme vyhrali dva tituly a bola to vynikajúca sezóna. Teraz nie je čas na udeľovanie známok. Známky dávame v júni, po skončení sezóny."

[Josep Soldado, La Sexta] Predtým si povedal, že teraz je chvíľa pre trénera. Čo tým myslíš a je v tom nejaká sebakritika?

"Opäť musíme dať tím dokopy a vrátiť sa k tomu, čo sme robili, keď sme vyhrávali poháre a hrali veľmi dobré zápasy, aby sme mali opäť dobrý pocit a mohli dominovať v zápasoch. Vyrovnať sa s neporiadkom z posledných dvoch zápasov, v ktorých sme hrali zle."

[El 10 del Barca] Okrem toho, že si tréner, si aj culé. Ako prežívaš horšie chvíle tímu na osobnej úrovni?

"Ovplyvňuje ma to trojnásobne. Som culé od kolísky. Keď vyhráme, mám z toho trojnásobnú radosť. Ale keď prehráme a je tu kritika... Som doma a trpím ja, moja rodina, moji priatelia. Takto žijem už veľa rokov a nie je to pre mňa problém."

[Iniestazo] Hovoril si o tom, že si treba zachovať optimizmus a pozerať sa dopredu. Chcem sa opýtať na Iñiga Martíneza, ktorý je novým hráčom a panuje dojem, že je to niekto, kto prenáša na ostatných veľa entuziazmu. Môže byť v tomto procese dôležitý?

"Už som o ňom hovoril mnohokrát, aj keď bol kritizovaný. Už ukázal, že je prirodzeným lídrom. Má skúsenosti a poskytuje záruky. Je výborný v získavaní lopty, vyhráva súboje. Má veľa kvalít. Mnohokrát som povedal, že je v klube na moju žiadosť a podľa môjho názoru je to veľmi dobrý prestup."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Chcel som sa opýtať na Alejandra Baldeho, ktorý nebol povolaný do národného tímu. Ako sa cíti v tejto situácii a ako hodnotíš jeho výkony v porovnaní s minulou sezónou?

"Prečo nebol povolaný, to je otázka na trénera. Veľmi si ho vážime a veľa nám dáva. Jeho výkony sú dobré. Určite sa musí zlepšiť - rovnako ako celý tím. Ale on to urobí a bude mať asistencie, bude rozhodujúci. Práca, ktorú odvádza v útoku aj v obrane, je veľmi dobrá a som s ním spokojný."

[Javier Martin, Diari de Barcelona] Ako hodnotíš Ter Stegena na ihrisku a mimo neho? Čo si myslíš o jeho slovách po zápase so Šachťarom?

"Je jedným z kapitánov a veľmi dobre rozumie požiadavkám v tomto klube. Je to prirodzený kapitán. Myslím si, že sme v mnohých zápasoch dominovali a našimi chybami sme nedokázali vyhrať. Je čas reagovať, a to z mojej strany aj zo strany hráčov.

[Otázka novinára z Portugalska] Chcem sa opýtať na Joãa Cancela. Uvažuješ o ňom ako o alternatíve pre hru na ľavej strane obrany?

"Áno, môže hrať na ľavej strane, v strede poľa, na krídle - ako to už robil a kde sa mu tiež darilo. Máme s ním veľa možností a je skvelé mať takých univerzálnych hráčov, ktorí môžu hrať na mnohých pozíciách."

zdroj: YT mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
tunno Premium
2023-11-11 16:22:59
Problem pomenovani do bodky. Teraz uz viete, ze Xavi vie kde je problem.
2023-11-11 17:35:16
Robertovi chybaju lopty.....a keď konečne nejaku dostane,tak prvý dotyk má taký,akoby ho lopta prekvapila,že ju dostal...
Možno by mal naskakovať na posledných 30 min.,aby viac vyhladol po víťazstve.....