Tréner FC Barcelona hodnotil výhru nad Deportivom Alavés na pozápasovej tlačovej konferencii, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov.

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] Toto je tretíkrát, čo Barça dovolila svojmu súperovi toľko na začiatku zápasu (s Real Sociedad Barrenetxea netrafil).  Ako si to vysvetľuješ? Je to otázka koncentrácie, mentality?

"Áno, dnes, aby sme sa navýšili stávku, sme chceli začať nie zozadu, ale okamžite hodiť loptu dopredu na Ronalda, aby hrať viac vertikálne. Potom Gundo stratil loptu v situácii, v ktorej to zvyčajne nerobí. Začali protiútok a to je to hlavné, čo hľadali. Tým sa v tíme vytvorila situácia nestability. Nemôžeme takto inkasovať góly, je to neprijateľné. Myslím si, že v tejto fáze sezóny sme súperom darovali darčeky až príliš. Mallorca, Granada... Takto to nemôže byť."

[Marta Ramon, RAC1] Nedávno si hovoril o bloku... V akej fáze cesty sa tím po tomto víťazstve nachádza?

"Myslím si, že sme na dne. Nie sme v najlepšom momente sezóny. V zápase s Realom Sociedad aj dnes v polčase som hráčom povedal: "Buďte v pokoji, buďte v pokoji... Tlak, prostredie... Hrajte futbal, ste dobrí!". S presvedčením som povedal, že ak budeme poriadkumilovní, vyhráme. Kvôli všetkému, čo sa vytvára, boli hráči napätí viac ako kedykoľvek predtým. Takýto pocit som mal a je to nespravodlivé, pretože hráme s veľmi mladými hráčmi. My sme prví, ktorí si robia sebakritiku, ale všetko, čo sa okolo klubu vytvára, nám nepomáha. Vytvárajú sa nervy a nie je prekvapujúce, že nevidíme hráčov v ich najlepšej forme pretože nehrajú uvoľnene. Vyhrali sme zápas, ktorý sa od začiatku vyvíjal veľmi zle."

[Adria Albets, SER Catalunya] Naozaj si myslíš, že tlač ovplyvňuje hru hráčov? Fanúšikovia dnes na tím pískali...

"Bezpochyby. Vôbec o tom nepochybujem. Vytvárajú sa scenáre, ktoré podľa mňa nie sú reálne. A to ovplyvňuje hru. Stalo sa to mne ako futbalistovi a teraz sa to deje mojim hráčom. Nie je to normálne. Vytvára sa takýto pesimizmus, ktorý nie je v žiadnom prípade dobrý. V druhom polčase sa mužstvo oslobodilo. Až do penalty vyzeralo mužstvo pol hodiny dobre. Áno, myslím si, že hráči sú ovplyvnení tým, čo sa hovorí v okolí."

[Helena Condis, Cadena COPE] Hovoríš, že tvoji hráči sú ovplyvnení kritikou, ktorá prichádza z tlače... Akú radu by si im dal?

"Mňa to neovplyvňuje, pretože prakticky nemusím nič robiť. Nehrám futbal. Hrajú len hráči. Ak mám byť úprimný, veľmi zriedka sa rozčúlim. Klub poznám, ale vidím, že hráči sú napätí. Hovorím im: "Upokojte sa...". Tu nikto nikoho nezožerie. Kedysi sa hovorilo, že som rakovina Barçy, a teraz som tu trénerom ja. To som im povedal. Podľa mňa je to nespravodlivé. V minulej sezóne sme vyhrali dva poháre. Nehovorím o sebe - myslím si, že títo hráči si zaslúžia dôveru. Sú pokojní. Nachádzame sa v zlej chvíli, ale v tejto zlej chvíli sme vyhrali zápas, ktorý sa vyvíjal veľmi škaredo. Preto si toto víťazstvo veľmi cením, pretože sme ukázali charakter."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Už si videl panorámu tohto zápasu v čiernych farbách, keď Deportivo mohlo zvýšiť náskok, a počul si ten piskot?

"Ak mám byť úprimný, tak ako ja nikdy nič nevidím v čiernych farbách. Neviem, či je to nevýhoda alebo výhoda, ale v čiernych farbách sa na nič nepozerám. Hľadám riešenia. Vymenili sme si pozície medzi Ronaldom a Julesom, zmenili sme miesto Cancela, João Felix sa umiestnil bližšie k stredu, Pedri v rozohrávke... Poslali sme Raphinhu a Ferrana, Baldeho... Hľadám riešenia, aby sa hráči cítili na ihrisku pohodlne a aby si hru užívali. Je to však ťažké. Momentálne si hru neužívajú a mne ako trénerovi sa to nepáči. Chcem, aby si moji hráči hru na ihrisku užívali. Nie je to ideálny scenár, ale potrebujeme dostať ľudí späť, získať oddych... možno nám táto reprezentačná prestávka padne vhod. A potom pokračovať v súťaži, ale s pokojom. Minulá sezóna bola oveľa horšia ako teraz.... oveľa horšia."

[Josep Capel, Radio Nacional] Povedal si, že problém tímu spočíva aj v mentalite. Dnes hovoríš, že kritika zo strany tlače ovplyvňuje hráčov. Myslíš si, že ovplyvňuje aj to, čo predvádzajú na ihrisku?

"Predovšetkým na tých najmladších. Tých ostrieľaných nie. Pozrite sa na Iñiga, Lewandowskeho, Cancela, Gündoğana.... Hrajú s rovnakou osobnosťou. Ale aj oni sú mladí. Áno, myslím si, že ich to ovplyvňuje. Treba ich chrániť."

[Alejandro Segura, Radio MARCA] Cancelo dnes začal na ľavej strane obrany, ale blízko Gündoğana, a potom sa presunul na pravú stranu... Čo si týmto rozostavením sledoval?

"Mohli si vymeniť miesta, táto pozícia nie je špecifická. Futbal je dynamický. Pedri mohol ísť nižšie, Cancelo vyššie ako interior a Felix na krídlo... alebo naopak. Všetci traja sa mohli vymeniť. Myslím si, že Pedri sa cítil pohodlnejšie práve hlbšie, pretože bolo ťažké nájsť prihrávky. V defenzíve odviedol skvelú prácu. Bol agresívny, nenechal loptu prejsť stredom, pokrýval prihrávky, vyhrával súboje, vydržal prakticky až do konca... Hľadali sme dynamiku, výmenu pozícií... rôzne varianty."

[Toni Juanmarti, Šport] Ako si prežil posledné komplikovanejšie dni? Zavrel si sa do svojej pracovne a hľadal nové riešenia?

"Nie, nie, nie... Keď sa pozriete na futbalistov, vidíte, ako... [napodobňuje nervozitu na tvári]. Pokoj... kľud. Myslím si, že je potrebný pokoj, ale vonku nie je pokoj. Už štyri dni som nič nečítal. Som veľmi pokojný. Ale nie každý je taký ako ja. Chcem im sprostredkovať pokoj, vyrovnanosť... že myšlienka je veľmi jasná, že existujú vzostupy a pády, ako napríklad teraz... Ale pokoj. Už som povedal, že hodnotenia budú po sezóne."

[Pol Ballus, The Athletic] Čo hľadáš takýmto začiatkom hry ako dnes?

"V prvom rade vyhnúť sa protiútoku alebo prípadnej strate, pretože takto sme už góly dostali, a byť "tam" [pod súperovou bránkou]. V modernom futbale je veľmi dôležité zbierať tie odrazené lopty a byť okamžite na súperovej polovici. A nakoniec nám to vyšlo úplne naopak."

[Jordi Blanco, ESPN] Hľadáš pozitíva... tréner Alavésu práve povedal, že Barça môže byť v dobrej, slabej alebo priemernej forme, ale tým, že hrala možno slabo, porazila Real Sociedad..., že dnes možno hrala slabo, ale vyhrala, a to má vychádzať z tejto túžby súťažiť... Je v tom tento prvok futbalu?

"Áno, som o tom presvedčený. Dnes som prišiel presvedčený, že sa zlepšíme a to zlepšenie je veľmi malé. V druhom polčase sme 30 minút hrali dobre, ale to nestačí. Musíme od hráčov vyžadovať oveľa viac, aby našli svoju najlepšiu verziu. Som presvedčený, že pôjdeme hore. Áno, vyhrali sme zápasy, v ktorých sme nehrali dobre, a to znamená, že máme aspoň charakter, vieru, odvahu, víťaznú mentalitu.... Tím to má od prvého dňa."

[Egan Bernal, Diari ARA] Teraz máme dva týždne voľna kvôli reprezentačnej prestávke... Ako môžeš pracovať na zlepšení s tým, že hráči odchádzajú reprezentovať?

"Myslím si, že dnešných 30 minút v druhom polčase, keď sme otočili výsledok, bolo dobrých. A to je všetko. Keď budeme mať čas, pozrieme sa na video... Rady, situácie, mechanizmy, čo sme urobili dobre a čo zle. Predovšetkým by sme sa mali zlepšiť v hre, ale pustili sme toho príliš veľa. Dostávame góly, ktoré sme v minulej sezóne nedostávali."

[Mari Carmen Torres, Marca] Čo si si pomyslel, keď si videl, že Barça opäť tak skoro inkasovala gól, a keď si počul piskot na štadióne?

"Ak mám byť úprimný, piskot som nepočul. Sústredil som sa na hru. Situácia bola taká, že sme museli hráčov motivovať, dodať im sebavedomie. Nebolo to ľahké, pretože scenár bol škaredý, ťažko... Mužstvo ukázalo v druhom polčase mentalitu, pozičnú hru, poriadok... Vyhrali sme zápas, ktorého scenár bol ťažký, ale snažili sme sa nájsť riešenia, aby sa hráči na ihrisku cítili dobre."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Povedal si, že hráči sa necítia "oslobodení". Je to dôvodom tejto nedostatočnej "pauzy" v hre, nedostatku trpezlivosti a následne vysokého počtu centrov?

"Nie je to tak, že by sme sa snažili o centrovanie. Center dopredu je výsledkom toho, že sme súpera zatlačili do nízkej obrany, že lopta bola stiahnutá a niekto vbehol do pokutového územia. Môžeme to nazvať centrom medzi línie, prihrávkou do poľa... Dnes toho bolo viac pri spodku ako pri vrchu. Vrchnou sme hľadali Lamineho, a to nie je jeho silná stránka. Musíte to však skúsiť. Gól na 1:1 padol práve po centrovanej prihrávke. Máme jedného z najlepších strelcov v Európe. Musíte hľadať takéto riešenia. Nie je to o tom, že by mužstvo hralo zle, ak mám byť úprimný, myslím si, že je to ovocie tejto nervozity, ktorá sa vytvára v prostredí. Pre mňa je táto nervozita prehnaná."

zdroj: YT: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2023-11-12 19:47:32
Práve som dopozeral zapas Chelsea vs ManC . Waw to bol futbal.
Xavi by mal zavolaj Pepovi nech mu dá rady ako hrať futbal
2023-11-12 19:49:42
Také alibistické žvásty. Hráme katastrofálne odkedy skončilo MS. Nebyť hlavne Raphinhu, tak na konci prídeme aj o titul. Xavi jednoducho nevie ako ďalej, spoliehame sa jedine na individuality, herný systém 0 bodov.