Deportivo Alaves dalo v nedeľu Barcelone zabrať, ale to neprekvapilo nikoho. Koniec koncov, v posledných zápasoch Blaugranas nepredvádzali dobré výkony.

Katalánci boli v prvom polčase nehorázne slabí a v mnohých ohľadoch si prehru dokonca zaslúžili. Druhý polčas bol lepší, ale ani zďaleka nedosiahol úroveň, aká sa od obhajcu titulu očakáva. Mužstvo nakoniec vyhralo vďaka gólom Roberta Lewandowskeho, pričom za víťaznú penaltu treba osobitne vyzdvihnúť Ferrana Torresa. V kádri a vo vedení tak naďalej visia otázniky nad životaschopnosťou súčasného rozostavenia. V tomto článku sa bližšie pozrieme na 3 najdôležitejšie závery zo včerajšieho stretnutia.

Žalostná defenzíva

Ak prvý polčas Barcelony proti Deportivu Alaves priniesol jeden titulok, bola to katastrofálna obrana Kataláncov. V minulej sezóne sa Barcelona pýšila obranou, ktorá mala nárok byť najlepšou obranou v Španielsku, ak nie v Európe. S Ronaldom Araujom, Andreasom Christensenom a Julesom Koundém pracujúcim v tandeme s Alejandrom Baldem bola bránka Marca-Andreho ter Stegena bezpečnejšia ako kedykoľvek predtým.

V tejto sezóne sa káder nezmenil. Očakávalo sa, že príchody Joãa Cancela a Iñiga Martíneza len posilnia už aj tak impozantnú defenzívnu Barcelony, ale nevyšlo to podľa plánu. Len v 13 ligových zápasoch inkasovali 13 gólov a krehkosť v zadných radoch je desivá.

Alaves si včera večer v prvom polčase ľahko poradil s obranou Barcelony a vytváral si šance. Gól inkasovaný v úvodných 20 sekundách svedčí o slabej hre mužstva vzadu. Jules Koundém mal v deň svojich narodenín absolútne zlý deň. Samu Omorodion si z Francúza urobil trhací kalendár. Pravdou je, že Alaves mal v úvodných 45 minútach streliť aspoň 4 góly. Výsledok je pre hostí krutý, ale je priamym dôsledkom ich neschopnosti premeniť vyložené šance. Obrana Barcelony neexistovala, aspoň kým sa do jej stredu nevrátil Ronald Araujo.

Faktor Lewandowski

Robert Lewandowski mal pred výkopom najhoršie gólové suchoty za posledné desaťročie. Keďže neskóroval v posledných šiestich zápasoch Barcelony, existovali vážne pochybnosti o jeho forme a streleckých schopnostiach. Ako jedinému strednému útočníkovi tímu leží veľká časť úspechu Barcelony priamo na jeho kopačkách. Xavi totiž nemá v kádri adekvátnu náhradu za Lewyho.

Nie je preto prekvapením, že Xaviho zverenci si včera večer odniesli všetky tri body až po tom, čo sa poľský útočník prebral. Počas prvého dejstva sa Lewandowski ani zďaleka nepriblížil k svojim najlepším výkonom. Jeho prvý dotyk bol žalostný a pred bránkou pôsobil bezradne. Napriek tomu mu stačila polovičná šanca, aby to zvrátil. V 53. minúte útočník výborne využil center Julesa Koundého. Aj keď jeho pozícia nebola ideálna, dokázal hlavičkou prekonať Antonia Sivera.

Lewandowski sa opäť postaral o víťazstvo Barcelony po tom, čo Ferran Torres v 77. minúte vybojoval penaltu. Jeho exekúcia z bieleho bodu bola bezchybná, keďže brankár nemal šancu ju zachrániť. Dá sa povedať, že útočník bol hlavným dôvodom včerajšieho obratu Barcelony.

Je toho veľa, čo treba napraviť

Tri body proti Alavesu sú pre tím Xaviho Hernandeza neoceniteľné, pretože mužstvo je naďalej zjavne bez formy. Katalánci zostávajú v boji o ligový titul, pričom sa držia na rozdiel štyroch bodov od vedúcej Girony a dvoch bodov od Realu Madrid. Včerajšia prehra by tento rozdiel zvýšila na sedem.

Napriek dobrému výkonu v druhom polčase a víťazstvu je však jasné, že Barcelona má čo napravovať, a to rýchlo. Ak sa to nepodarí včas, môže sa to veľmi rýchlo zvrtnúť. Po reprezentačnej prestávke čaká Kataláncov Rayo Vallecano, ktoré prednedávnom remizovalo s Realom Madrid. Potom ich čaká Porto v zápase, ktorý rozhodne o ich postavení v tabuľke skupiny Ligy Majstrov.

Barcelonu následne čakajú ďalšie náročné stretnutia s Atléticom Madrid a vedúcou Gironou. Netreba dodávať, že nadchádzajúce štyri zápasy budú zohrávať veľkú úlohu v tom, ako sa bude vyvíjať ich sezóna. Xavi Hernandez má teda o čom premýšľať. Sám priznal, že jeho mužstvo nie je v najlepšom psychickom rozpoložení, a tak musí nájsť spôsob, ako na tom zapracovať.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-11-13 16:31:57
Viete co je skutne? Smutne je, ze po dvoch rokoch budovania jeden z bodov JE TOHO VELA, CO TREBA NAPRAVIT. Po takejto dobe uz väcsinou treba len doladovať. A teraz aby som splnil normu. Vamoooooos s vela modrocervenych srdiecok
2023-11-13 17:06:36
A k tomu zruteniu. To ma byt obhajoba? Boha keby som videl, ze ti hraci sa snazia a lietaju po riti na ihrisku, tak nepoviem ani popol. Ale co vidim je clanok, ze Torres a Felix si idu zurovat po predrbanom odchodenom zapase s Donrckom.