Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred sobotňajším zápasom proti Rayo Vallecano. Tréner okrem iného hovoril o vážnom zranení Gaviho, jeho vzťahu so španielskym reprezentačným tímom, zdravotnom stave Ter Stegena či medializovanom incidente s Lewandowskim a Lamine Yamalom. Nižšie uvádzame najzaujímavejšie vyjadrenia trénera. Úplný prepis tlačovej konferencie sa objaví dnes večer.

[Patricia Dominguez, Barça Studios] Zajtra hráte proti Rayo Vallecano a po reprezentačnej prestávke je vždy ťažké dostať sa do rytmu. Navyše nebude k dispozícii Gavi... Aký zápas očakávaš?

"Bohužiaľ, Gaviho absencia je pre nás veľmi vážna. Myslím si, že je to nenahraditeľný futbalista. Srdce, vášeň, odvaha, ochota... Pokúsime sa ho nahradiť. Bude to ťažké, pretože hovoríme o futbalistovi, ktorý nám dáva veľa, čo sa týka kvality aj talentu. Je to zápas, v ktorom potrebujeme práve Gaviho. Zápas, ktorý je intenzívny, agresívny, s bojom o odrazené lopty... Rayo hrá veľmi priamočiary futbal a Vallecas je vždy ťažký terén. V posledných rokoch sme tam nedokázali vyhrať. Ťažký zápas, náročný výjazd, ale uzdravujeme zranených hráčov. Chceme Rayo poraziť."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Hnevalo ťa riadenie minút v prípade Gaviho na zraze? Myslíš si, že v zimnom prestupovom období treba nájsť náhradu?

"Nie, nie. S De la Fuentem mám veľmi dobrý vzťah. Myslím, že sme sa rozprávali v utorok. Zavolal mi a rozprávali sme sa. Máme veľmi dobrý vzťah. Aj s Albertom Luquem. Problémom tu nebolo trénerovo riadenie minút, ale program, nával zápasov, skutočnosť, že Gavi už odohral toľko zápasov v tomto veku... Hlavným dôvodom Gaviho zranenia je rozpis zápasov. Bolo to nešťastné zranenie. Mohlo sa stať v zápase aj na tréningu. Rozvrh, zápasy, minúty... Nahradiť Gaviho? Momentálne nemáme žiadne správy. Hovoríme s Decom, aby sme vedeli, čo môžeme urobiť, ale zatiaľ nemáme čo oznámiť."

[Xavi Lemus, TV3] Ako sa cíti Ter Stegen? Videli sme, že dnes opustil tréningové centrum pred tréningom... Je vyradený?

"Zajtra nebude hrať Marc, bude hrať Iñaki [Peña]. Plne mu dôverujem. Vždy trénuje dobre, je to profesionál, myslím, že je veľmi dobre pripravený.... Iñaki má stopercentnú dôveru."

[Alejandro Segura, Rádio MARCA] Aké by mohlo byť riešenie tohto napätého programu?

"Myslím, že existuje riešenie, o ktorom uvažuje FIFA, a to je deväť mesiacov klubovej sezóny a až potom by sa hráči presunuli do národných tímov. Takže napríklad kvalifikácia na EURO a potom hneď EURO. Aspoň by sa zredukovali dlhé cesty, ktoré absolvujú Ronald Araujo a Raphinha. 13 až 14-hodinové cesty. Včera sa vrátili a neodpočinuli si. To je vo všetkých tímoch. Jedným z riešení by bolo: 9 mesiacov v klube, 2 mesiace v národnom tíme a mesiac dovolenky. Myslím si, že by to bolo dobré riešenie a myslím si, že FIFA na tom pracuje."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Po poslednom zápase sa na internete objavilo video s incidentom medzi Lewandowskim a Lamine Yamalom. Čo si o tom myslíš?

"Myslím si, že je to normálna vec. Počas mojich hráčskych čias sa mi to stávalo veľmi často. Pamätám si na hádku s Puyolom, s Valdésom... Pamätám si na Almeríu a hádku s Victorom Valdésom... Takéto veci sa stávajú. S Pedrom, Villom, Leom... To je futbal. Každý chce vyhrať, byť dôležitý... Nevenujem tomu pozornosť. Myslím si, že Lewandowski je hráč, ktorý najviac pomáha svojim spoluhráčom. Robert je veľmi pozorný, pokiaľ ide o Lamineho. Nie je tu žiadny problém."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Na nedávnej tlačovej konferencii si hovoril o tom, ako kritika v médiách ovplyvňuje futbalistov... Ako si prežíval týchto posledných 15 dní? Hovoril si o tom? Stojíš si za týmto postojom?

"Povedal som, čo si myslím. V polčase zápasu proti Alavésu som si uvedomil, že kritika zvonku ovplyvňuje mnohých futbalistov. Chcel som im povedať, aby hrali pokojne, aby sa uvoľnili, že tlak je na mňa ako na trénera.... Majú zabudnúť na kritiku. Potom som povedal, že sme ovplyvnení prostredím, ale v žiadnom prípade som to nebral ako ospravedlnenie úrovne našej hry, nech je to jasné. Nehľadám výhovorky. V prvom polčase sme hrali zle kvôli nám. Ovplyvnila nás kritika zvonku? Bezpochyby áno. Ale ja ako tréner sa snažím hráčov uvoľniť a dodať im sebavedomie, aby ukázali všetok svoj talent. V druhom polčase mužstvo zmenilo tvár a zápas sme otočili. Polhodinu v druhom polčase sme hrali veľmi dobre. To je to, čo sme hľadali."

[German García, Radio Nacional] Prečo je pre Barcelonu také ťažké vyhrať vo Vallecas. Nedávno vás na ľavom krídle prekvapili Fran García a Álvaro García. Zajtra budú chýbať... Môže sa s tým táto panoráma zmeniť?

"Absencia Álvara je pre Rayo vážna. Keď Rayo vyrazí do protiútoku, Álvaro mu dodáva veľkú hĺbku. Ale môže hrať aj Bebe, De Frutos... Majú futbalistov na vysokej úrovni, čo sa týka rýchlosti, čo sa týka protiútokov... Je to s nimi ťažké, pretože sú intenzívnym tímom, pretože je to nepríjemný priestor, pretože sú dobrí v zbieraní odrazených lôpt... Je to mužstvo s veľkým duchom a myslím si, že to je to, čo im Francisco odovzdáva: odvahu, ducha hry, agresívnu hru..."

[Victor Navarro, Cadena COPE] V sezóne 2005/2006 si aj ty utrpel vážne zranenie krížnych väzov. Nehral si vo finále Ligy majstrov, pauzoval si mnoho mesiacov... Mohol by si na základe toho dať Gavimu nejakú radu?

"Áno, samozrejme, hovoril som s ním. Z vlastnej skúsenosti viem, že ma to urobilo lepším futbalistom, zrelším. Uvedomoval som si, že sa musím o seba viac starať; pracovať preventívne, keď treba, pracovať v posilňovni, starať sa o detaily... Potom som bol ešte väčší profesionál. To som mu povedal. Že by nemal vynechať ani deň rehabilitácie; že ak musí pracovať deň navyše, nech to urobí... Že rehabilitácia je kľúčová na vyliečenie kolena. Teraz nás zaujíma to, aby bol Gavi pokojný a aby sa zotavil čo najlepšie."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Prezident včera povedal, že máte dostatočne konkurencieschopné mužstvo. Deco povedal, že zimné prestupové obdobie je komplikované... Myslíš si, že by mal byť Gavi nahradený? Chápeš, že klub chce viac investovať do útočníka Vitora Roqueho?

"Áno, áno... Som v neustálom kontakte s Presim a Decom. Čo považujeme za vhodné, oznámime. Oni poznajú môj postoj a ja ich počúvam, potom dospejeme ku konsenzu. Uvidíme, čo môžeme urobiť. O Gaviho prídeme na celú sezónu a uvidíme, či sa nám podarí niekoho získať."

Ako sa cíti De Jong? Je to hráč, ktorý dokáže sám zmeniť formu tímu?

"Áno, samozrejme. Veľmi sme pociťovali absenciu Frenkieho, tiež Pedriho, keď bol mimo hry. Teraz budeme cítiť absenciu Gavi.... Frenkie je pre nás veľmi dôležitý hráč. Cíti sa dobre, trénoval na 100%. Je pripravený hrať."

[Joan Domenech, El Periódico] Môžu odohrané minúty hráčov v národnom tíme podmieniť vašu základnú zostavu na zajtrajší zápas?

"Áno, podmieňujú nás minúty, cestovanie... Napríklad Araujo alebo Raphinha prakticky netrénovali, regenerovali... To isté platí aj pre Gündoğana, ten tiež odohral prakticky 90 minút, dva zápasy. Áno, pozorne sledujeme únavu, kumuláciu minút... Bez ohľadu na to, či sú hráči v reprezentácii alebo u nás. Je dôležité vedieť, ako na tom každý je. Robíme testy, aktivity na prevenciu zranení. Na základe toho sa rozhodujeme o základnej zostave."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Čo je dôležitejšie - tím pre Lewandowskeho alebo Lewandowski pre tím, pokiaľ ide o strieľanie gólov?

"Myslím si, že obaja sú dôležití. Robert potrebuje tím a tím potrebuje Roberta. To platí pre všetkých futbalistov. Robert je základ, je to náš strelec, futbalista, ktorý robí rozdiel. V poslednom zápase sa mu to podarilo a po Koundého prieniku strelil krásny gól, ktorý viedol k vyrovnaniu. Vždy sa do toho vloží, či už má pozitívnu alebo negatívnu sériu, vždy pracuje, hrá tímovo, je altruista, je prirodzeným lídrom v šatni. Mať ho v dobrej kondícii je základ."

[Adria Fernández, Sport] Na akých aspektoch ste pracovali počas reprezentačnej prestávky? Ktorý z mladíkov ťa počas nej najviac prekvapil?

"Mladíkov sme už poznali, koniec koncov ich testujeme a ak vidíme, že je niekto pripravený, dáme mu šancu. Minulý týždeň bol zápas Barçy B, sledovali sme hráčov. Dnes sme videli aj zápas reprezentácie do 17 rokov proti Nemecku, kde hralo veľa našich hráčov, Noah v nemeckej reprezentácii... Akadémiu vždy pozorne sledujeme. Pracovali sme na pozičnej hre. Som presvedčený, že ak sme dobre rozmiestnení, dobre útočíme aj bránime. Vďaka dobrému pozičnému postaveniu tiež lepšie získavame loptu pri pressingu."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] V poslednom zápase sme videli Raphinhu hrať v strede. Môžeme ho teraz pri Gaviho absencii vidieť v tejto zóne častejšie? Čo prináša Raphinha v strede v porovnaní s hrou na krídle?

"Raphinha je futbalista s veľkou pohyblivosťou, veľmi dobre sa dostáva do priestoru, čo môžeme využiť tak, že stredopoliari z druhej línie nastupujú za stopérmi. Je to futbalista, ktorý má veľmi dobrú strelu spoza pokutového územia, dokáže strieľať góly, má finálnu prihrávku. Či už na krídle alebo v strede, je to hráč, ktorý robí veľký rozdiel, a preto vidíme, že môže hrať ako stredný záložník."

[Adria Regas, El 10 del Barca] Christensen bol náhradníkom v posledných dvoch ligových zápasoch. Je postavenie Iñiga Martíneza na ľavom polstopérovi plusom, aby sa mohli posielať prihrávky medzi línie? Ako to vidíš z dlhodobého hľadiska?

"V konečnom dôsledku je to otázka výkonnosti. Momentálne vnímam Iñiga veľmi pozitívne, Andreas kvôli tomu hrá menej. Andreas bude dôležitý, rovnako ako Iñigo, Ronald, Jules... Máme veľa zápasov a štyroch stopérov na vysokej úrovni. Pre tím je to veľmi dobré."

[David Ibañez, Mediaset] Ako klub ste sa obrátili na národný tím s tým, že by bolo možno lepšie, keby Gavi počas tejto prestávky odpočíval a nehral toľko?

"Áno, vždy posielame správu o tom, ako sa hráčom darí, ako trénujú, o zaťažení zápasmi, minutáži, tréningoch... Vždy sme v kontakte so všetkými federáciami, nielen so španielskou, s ktorou máme fantastické vzťahy, s Albertom Luquem, s De la Fuente.... Mám s nimi priateľský vzťah. Vždy im posielame tieto správy, aby videli, ako sa komu darí. Samozrejme, každý má svoje záujmy a podľa nich sa rozhoduje."

[Josep Soldado, La Sexta] Jeden saudskoarabský denník uviedol, že Gündoğan požiadal o odchod do tejto krajiny v zimnom období. Vieš o tom niečo? Môžeš to potvrdiť alebo vyvrátiť?

"Hľadá si tu domov. [Prekvapená tvár] Saudský denník? ... Bože... [dlhšie ticho] Šukran [v arabčine to znamená "vďaka" - pozn. red.]"

[Jennifer Mendezová, Gol] Zajtra hráte proti Rayu o 14:00 na slnku. Myslíš si, že počasie alebo ihrisko nebudú problémom?

"Nie... Aká skvelá otázka. Je to tvoja otázka? [Smiech] Žiadne výhovorky, proti Rayu musíme vyhrať a pokúsiť sa odohrať skvelý zápas, to je všetko."

[Otázka v angličtine] Ako pristupujete k zápasu proti Rayu?

"Očakávame ťažký zápas, pretože vo Vallecase je vždy ťažké vyhrať, ale tím je pripravený, vrátili sa nám niektorí hráči. Je to škoda, pretože počas prestávky FIFA sme prišli o Gaviho, ale chceme hrať dobre, aby sme si obnovili dispozície a zajtra získali tri body."

 

zdroj: YT as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-11-24 17:01:58
Situácia s Gavim mi trochu pripomína situáciu Pedriho keď začínal v A-čku. Takisto bol od začiatku príliš vyťažovaný a bum - prišlo vážne zranenie. U Gaviho je podobné. Mal viac oddychovať ak v ligových zápasoch. Ale po bitke je každý generál
2023-11-25 07:42:38
Tak môže za to nabitý kalendár. Ale Dela Fuente za to voooobec nemôže. Iba ten nabitý kalendár za to môže 🤦‍♂️ keď je nabitý kalendár tak v zápase kde o nič nejde dám hrať náhradníkov ( ktorí si chcú tiež zahrať). Ale nabitý kalendár. Smutné, už Xavi raz nevie povedať, že niekto robí niečo aj zlé. Všetci robia všetko perfektne a všetko je ružové. 🤦‍♂️