Barcelona sa dnes popoludní vráti do hry na klubovej úrovni v stretnutí, ktoré preverí jej psychickú odolnosť. Katalánci vycestujú na Estadi de Vallecas, kde nastúpia proti Rayo Vallecano, tímu, ktorý v posledných dvoch zápasoch remizoval s Realom Madrid a tesne prehral s lídrom ligy Gironou.

Zverenci Francisca Rodrigueza v posledných rokoch trápili Barcelonu najmä doma. Katalánci napokon prehrali oba posledné zápasy na pôde Vallecas rozdielom 2:1 a 1:0 a od januára 2021 sú na tomto štadióne bez víťazstva. Šatňa Barcelony sa v dnešnom zápase bude musieť prispôsobiť množstvu faktorov. Xavi Hernández je navyše pod veľkým tlakom pri pohľade na posledné výsledky a výkony jeho zverencov. Nechajme sa prekvapiť, ako tréner Barcelony vykorčuľuje zo zložitej situácie.

Vírus FIFA úradoval naplno

Pohľad na Gaviho, ktorý odchádza z ihriska v slzách, zanechal vo futbalových fanúšikoch na celom svete nepríjemné dojmy. Gavi bol z toho zranenia úplne zdrvený. Roztrhnutie krížneho väzu je pre futbalistov nočnou morou a pre Gaviho nemohlo byť horšie ako roztrhnutie krížneho väzu s roztrhnutím menisku. Táto kombinácia si vyžaduje operáciu a vyradí hviezdneho stredopoliara z hry na viac ako 8 mesiacov.

Gavi je dušou Xaviho tímu. Každý útok postupuje cez odchovanca La Masie a každý pressing mimo lopty je vedený jeho neustálym hladom po opätovnom získaní lopty. Jeho absencia je teda absolútne najhorším vývojom, aký mohol tréner za celú sezónu dostať. Odchodom mladíka tím prišiel nielen o kvalitu na ihrisku, ale aj o lídra a veľkú časť svojho bojového ducha. Mladíka nemožno nahradiť, pretože v hre je len jeden takýto hráč. Zaplnenie prázdneho miesta je teda pre Xaviho veľkou výzvou a uvidíme, či sa Xavi rozhodne pre taktickú zmenu. Kľúčom by mohol byť návrat Frenkieho de Jonga.

Bez Ter Stegena

V nominácii na dnešný zápas Xaviho tímu chýba aj Marc-André ter Stegen. Koniec koncov, nemecký gólman je spravidla prvým menom na súpiske tímu Xaviho Hernandeza. Tréner to potvrdil aj na predzápasovej tlačovej konferencii a oznámil, že na jeho miesto proti Rayo Vallecano nastúpi Iñaki Peña.

Netreba pripomínať, že ide o veľkú zmenu v dynamike Blaugranas. Peña v tejto sezóne odohral za tím v La Lige len dva zápasy, v ktorých strávil v priemere niečo vyše 36 minút na zápas. Uvidíme teda, ako sa mladíkovi podarí obstáť proti jednému z tímov vo forme v Španielsku. Koniec koncov, dobrý výkon by pre Peñu položil základ pre viac herného času v tejto sezóne.

Mužstvo potrebuje opäť získať osobnosť

Barcelona sa pred mesiacom po prvom polčase proti Realu Madrid viditeľne rozpadla. Blaugranas išli do šatní v dobrej forme a nálade, ale to, čo sa odohralo v druhom dejstve, všetko znegovalo. Obrat Realu Madrid na Estadi Olimpic Lluis Companys zlomil Kataláncov a tí sa z tejto facky nedokázali doteraz otriasť.

Víťazstvo Barcelony nad Realom Sociedad po El Clasicu bolo nezaslúžené a dosiahnuté len vďaka gólu Ronalda Arauja. Potom si v Nemecku neporadili so Šachťarom Doneck. Proti Alavesu sa Barcelone podaril obrat po tom, čo prehrávala už v prvej minúte zápasu. Podarilo sa to však len vďaka gólu a premenej penalte Roberta Lewandowskeho.

Xaviho zverenci tak nutne potrebujú silný a presvedčivý výkon; taký, ktorý im vráti sebavedomie a pocit úspechu. Takýto výkon musí prísť dnes, pretože nasledujúce zápasy môžu potenciálne rozhodnúť o osude Barcelony vo všetkých súťažiach. Po Rayo Vallecano majú Blaugranas v kalendári Porto, Atlético Madrid a Gironu. Tieto dva zápasy sú proti štvrtému a prvému tímu La Ligy, zatiaľ čo zápas Ligy majstrov môže rozhodnúť o šanciach Barcelony postúpiť do vyraďovačky z prvého miesta.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.