Nedávna reprezentačná prestávka bola pre Xaviho Hernandeza tím šancou, aby si oddýchol, prevetral a upravil svoju dynamiku a napravil narušené sebavedomie Barcelony. Zároveň dala hráčom zlatú šancu osviežiť si hlavu a možnosť zresetovať. Prvý zápas po repre brejku ale ukázal, že táto šanca nebola využitá.

Všetko, čo sa však odohralo vo Vallecas, bolo len ďalším rovnakým trápením. Barcelona stratila dva body po priemernom výkone, keď v druhom polčase síce mala šance, ale nedokázala ich využiť. V závere pomohol Blaugranas vlastný gól, ktorým Unai Lopez vyrovnal a hosťom daroval bod. Čo nám tento zápas nakoniec ukázal?

Trend, ktorý sa musí zmeniť

"Útok vám vyhráva zápasy, obrana vám vyhráva tituly," je veta, s ktorou sa stretla väčšina fanúšikov dobre zorientovaných vo futbalovom svete. Ak by aj zostávali nejaké pochybnosti o dôveryhodnosti tohto citátu, ako dokonalý dôkaz poslúžil snaha Barcelony obhájiť ligový titul z uplynulej sezóny.

Obhajca titulu v tejto sezóne nezaznamenal veľa zmien v kádri a v podstate len doplnil svoje zdroje v podobe Iñiga Martíneza a Joãa Cancela. Napriek tomu sú ich tohtoročné defenzívne čísla sklamaním. Na rozdiel od minulej sezóny, keď im na tri body stačil jediný gól, Katalánci v tejto sezóne inkasujú oveľa častejšie. V posledných zápasoch sa navyše do popredia dostal nový trend - umenie dostať úvodný gól zápasu.

Barcelona teraz inkasovala ako prvá v posledných troch zápasoch a pocit, že bojuje proti nevýhode, sa stáva zvykom. Koniec koncov, Blaugranas sa tak ocitajú v zložitej situácii, pretože potom potrebujú aspoň dva góly, aby si domov odniesli tri body. Víkendový zápas sa niesol v podobnom duchu. Barcelona bola v prvom polčase nezvyčajne slabá a opäť inkasovala ako prvá po skvelom zásahu Unaia Lopeza. V druhom polčase sa vrátili do zápasu, ale tri body nakoniec nedokázala ukopať.

KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Xavi sa preto musí zamerať predovšetkým na konzistentnosť tímu. Barcelona sa aj v posledných zápasoch ukázala v celkom sľubnom svetle, ale často začína zvyšovať tempo hry príliš neskoro. Chýbajúcim kľúčom by mohol byť komplexný výkon s vysokou intenzitou od prvej minúty, podobný tomu, aký zvyčajne predvádzajú v záverečných 20 minútach zápasov.

Rozhodcovia sú prekliatím Barcelony

Šťastie v tejto sezóne Barcelone neprialo. Často sa stáva, že rozhodnutia rozhodcov v prípade nie úplne jasných situácií sú častejšie v neprospech Blaugranas. Pri iných príležitostiach sú to do očí bijúce chyby rozhodcov, na ktoré sa nedá veľa povedať ani urobiť. Ako Xavi zdôraznil na pozápasovej tlačovej konferencii, Barcelona mohla mať všetky tri body vo vrecku, keby rozhodca urobil správne rozhodnutie po faule na Raphinhu.

Incident sa odohral na konci druhého polčasu na ihrisku Vallecas, keď Brazílčan postupoval sám na bránku a stačil mu iba dotyk, aby poslal Barcelonu do vedenia. Práve keď sa však chystal na kontakt, priletel obranca Raya, zasiahol mu nohu a poslal Brazílčana na zem. Je pozoruhodné, že ani on sa nedostal do kontaktu s loptou.

Jasný faul sa javil ako penalta z každého uhla, ale VAR ho nepovažoval za dôležitý moment. Rozhodca v skutočnosti ani nebol privolaný k monitoru na ihrisku. Okrem tejto hrubej chyby bola Barcelona počas celého večera obeťou zvláštnych rozhodnutí rozhodcov.

Na videách zo zápasu na sociálnych sieťach je vidieť, ako obranca zápasnícky zrazí Lewandowskeho k zemi bez toho, aby bola lopta v hre. V inej akcii bol Balde sotený na zem, pričom v oboch prípadoch sa neuskutočnilo preskúmanie systémom VAR. Aby toho nebolo málo, pri úvodnom góle Raya bol pôvodne mávaný ofsajd, no gól bol neskôr uznaný. Barcelona sa musí skutočne zlepšiť na všetkých frontoch, ale nepomáha, keď všetky rozhodnutia rozhodcov idú proti klubu.

Začiatok, ktorý má ďaleko od ideálu

Tri nadchádzajúce zápasy v kalendári Barcelony budú rozhodovať o jej sezóne. Zverenci Xaviho Hernandeza sa stretnú s niektorými z tímov s najlepšou formou v lige a smerovanie do zložitej fázy ligy má ďaleko od ideálu. Na začiatok treba povedať, že Katalánci sa v ligovej tabuľke nachádzajú na štvrtom mieste s 31 bodmi v 14 zápasoch. Atlético Madrid sa nachádza na treťom mieste s rovnakým počtom bodov, hoci so zápasom k dobru. V 15. zápase La Ligy si obaja španielski giganti zmerajú sily, pričom v nasledujúcom zápase nastúpia proti vedúcej Girone.

Barcelona sa ďalej stretne s Portom uprostred týždňa v piatom kole skupinovej fázy Ligy majstrov a v prípade prehry sa môže vzdať šancí na prvé miesto v skupine. V nadchádzajúcich zápasoch záleží na mnohých veciach a Xavi Hernandez musí nájsť spôsob, ako dosiahnuť výsledky. Čas sa kráti.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-11-27 10:18:11
Chtělo by to pořád nerotovat obránce, když je každý zápas jinak složená obrana, tak se to logicky musí projevit.