Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zápasom s Gironou. Tréner okrem iného uviedol, že klauzula strachu je skvelým riešením. Nižšie uvádzame najzaujímavejšie Xaviho vyjadrenia. Úplný prepis tlačovej konferencie sa objaví zajtra ráno.

[Francesc Latorre, TV3] Ter Stegen sa tento týždeň podrobil operácii. Presný dátum jeho návratu zatiaľ nepoznáme. Plánujete podpísať nového brankára?

"Nie, nie... neprichádza to do úvahy. Dôverujeme brankárom, ktorých máme. Takisto verím, že Marc sa vráti čo najskôr. Sme optimisti, že sa uzdraví skôr. Veríme Iñakimu, hrá veľmi dobre. Na tento post sa nebudú uskutočňovať žiadne prestupy."

[German García, Radio Nacional] Pablo Torre zajtra hrať nebude kvôli klauzule strachu. Čo si myslíš o tomto type klauzuly?

"Na túto otázku som už odpovedal v minulej sezóne. Podľa môjho názoru je to veľmi dobré riešenie. Náš hráč proti nám nikdy nemôže hrať. Podľa môjho názoru je to logické. Čo sa napríklad stalo nedávno v zápase proti Atléticu? João Felix skóroval. Ako by ste sa cítili? Váš hráč nikdy nemôže byť proti vám. Podľa mňa je to skvelé."

[Anais Marti, La Vanguardia] V Girone hrá aj Éric García... aj jemu by si teraz doplnil do zmluvy tú klauzulu strachu...?

"Áno, každému. Prezident o tom vie. Myslím si, že je to logické. Takýto hráč by bol určite extra motivovaný, ako bol João Felix v poslednom zápase. V Éricovom prípade sme túto klauzulu nemohli doplniť na poslednú chvíľu."

[Victor Navarro, Cadena COPE] Frenkie de Jong mal nedávno dieťa, teraz Christensen. Vieme tiež, že Araujo čaká druhé dieťa, rovnako ako Ter Stegen... Myslíš si, že tento baby boom súvisí s víťazstvom ligového titulu v minulej sezóne? Nastane ďalší baby boom, ak sa nám podarí vyhrať Ligu majstrov?

"Dúfajme, že áno! Nech je tu baby boom! Bolo by to veľmi dobré! Tak ako kedysi s Iniestazo."

[Marta Mauricio, Barça Studios] Hráte proti veľmi náročným súperom. Aký zápas proti Girone očakávate?

"Zajtra nás čaká veľké stretnutie. Pre niektorých ľudí je prekvapením, že Girona je spoločne s Realom na čele ligy, ale pre nás to tak nie je. Keď ich analyzujete, všimnete si, že hrajú veľmi dobre. Míchel je skvelý tréner, ktorého systém je veľmi podobný nášmu. Majú veľmi dobrých futbalistov, dominujú v mnohých aspektoch hry. Gratulujem Míchelovi a celej Girone. Čaká nás veľmi náročný súper s veľkým sebavedomím. Hrajú s veľkolepým duchom, ale my nebudeme príliš odlišní. Budeme sa snažiť udržať kontinuitu v hre po dobrom stretnutí s Atléticom."

[Catalunya Radio] Tím je po dobrých zápasoch a dôležitých víťazstvách proti Portu a Atléticu. Ako pristupujete k stretnutiu s Gironou?

"Myslím si, že si počíname veľmi dobre. Naša morálka je vysoká, sme sebavedomí. Boli to dve "finále", zajtra to bude rovnaké, pretože ide o priameho súpera. Zajtra sa pokúsime preukázať rovnakú formu ako v stretnutiach s Atléticom a Portom."

[RAC1] Dva tímy, ktoré uprednostňujú hru na súperovej polovici, aby mali loptu... Je tento duel mimoriadne motivujúci?

"Hmm, trochu sa líšime. Girona môže hrať aj viac zozadu. Plánovali sme hrať podľa rôznych scenárov, pretože oni môžu hrať rôznymi spôsobmi. Majú viac individualít ako minulý rok: Savinho, Tsygankov, Ivan Martín v určitých momentoch, Dovbyk... Sú to skvelé prestupy. Neviem, proti akej Girone nastúpime, ale pokúsime sa vyhrať."

[Adria Albets, SER] Má táto Girona šancu vyhrať La Ligu? Čo sa vám na nich najviac páči?

"Myslím si, že môžu ašpirovať na boj o titul. Už to dokázali, sme prakticky po 1/4 sezóny a oni sú na čele. My na nich strácame 4 body, čo svedčí o tom, že svoju prácu vykonávajú veľmi dobrým spôsobom. Najviac sa mi páči, ako útočia. Neboja sa, sú odvážni."

[Juli Claramunt, Jijantes] Pau Cubarsí s vami opäť trénoval. Iñigo je zranený, Christensen sa po niekoľkých dňoch voľna vrátil do tréningového procesu... Ako hodnotíš vývoj a možnosti Cubarsího?

"Myslím si, že je pripravený, prezentuje sa na vysokej úrovni. Má správne schopnosti hrať vysoko, držať a rozohrávať loptu, je agresívny, takticky inteligentný. Je veľmi mladý, ale pripravený. Ak ho budeme potrebovať, bude schopný hrať."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Laporta v rozhovore povedal, že čoskoro sa začnú rokovania o dlhodobom zotrvaní Joãa Felixa a Joãa Cancela v klube. Aké sú tvoje pocity v tejto súvislosti?

"Ak to povedal prezident, tak je to jasné. Sme s nimi veľmi spokojní. Obaja sa veľmi dobre adaptovali, sú šťastní, hrajú na veľmi vysokej úrovni. Samozrejme, chceli by sme s nimi počítať aj v budúcej sezóne."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Myslíš si, že je Míchel pripravený stať sa trénerom jedného z veľkých tímov?

"Áno, samozrejme. Bolo by to náročnejšie, ale áno. Všetci tréneri sú na to pripravení, stačí sa pozrieť, čo sa im podarilo dosiahnuť v Girone počas tejto sezóny."

Máte zranenia Gaviho, Ter Stegena, hráčov hrajúcich v maskách.... Veľa zranení je aj v ženskom tíme Barçy a v halovom futbale. Ak by sme to skombinovali, vyšiel by nám tím zložený z reprezentantov. Je tento počet zranení dielom nejakých zlých duchov?

"(smiech) Ja som v tomto smere skôr prízemný. Zranenia sú súčasťou športu a každý rok sa rozprávame o zraneniach a kalendári. Keď sa pozriete na ostatné tímy, je to rovnaké. Prakticky každý má nejaké absencie, a to ešte v špičkových tímoch. Niekedy je zranených až päť, šesť, sedem kvôli nabitému programu a nárokom. Pre hráčov je to ťažké."

[Ferran Correas, Sport] Oriol Romeu, ako bývalý hráč Girony, musí byť pred zajtrajším zápasom veľmi motivovaný. V poslednom čase však nedostáva veľa minút. Čo by si mu v jeho situácii poradil?

"Oriolovi a všetkým, ktorí v poslednom čase dostávajú menej minút, by som povedal, aby sa nevzdávali. Musíte pracovať ďalej. Vždy dávam za príklad Iñakiho, ktorý dlho čakal na to, aby mohol hrať, ale stále tvrdo pracoval, kým sme ho nepotrebovali. Oriol, ako aj ostatní, ktorí teraz hrajú menej, tiež dostanú svoje šance."

[El Periódico] Pripravili ste sa na rôzne spôsoby hry, ktoré môže Girona zajtra predviesť?

"Áno, samozrejme. Trénovali sme rôzne varianty: s vysokým pressingom, s nízkym blokom obrancov. Študovali sme rôzne scenáre, aby sa hráči cítili pohodlne a mohli sa v tréningu oboznámiť s ich spôsobom hry. Tento týždeň sme mali viac času na prípravu a tréning a myslím si, že sme to zvládli dobre, ale uvidíme, ako to bude zajtra."

[David Ibañez, Mediaset] Chcel som sa opýtať na slová Joana Laportu o Joãovi. Povedal, že čoskoro sa začnú rokovania, aby mohli zostať v Barcelone. Atlético si cení Joãa Felixa na 70 - 80 miliónov eur. Barça je v ťažkej ekonomickej situácii, takže táto cena sa zdá byť nedosiahnuteľná. Poradil by si prezidentovi, aby urobil niečo pre jeho získanie?

"Ja by som bol rád, keby zostal u nás. Je tu šťastný, klub je šťastný. Pre všetky strany je vec jasná, ale uvidíme. Budú prebiehať rokovania, na ktorých sa ja nezúčastním. Je tu Deco, prezident a oni sú tí, ktorí musia rokovať. Máme na to ešte veľa času, ale ako tréner by som bol rád, keby som mohol počítať s João Felixom."

[Fran Ruben, Television Española] Míchel a ty hovoríte o rovnakom futbale, ale určite existujú rozdiely. Rád by som vedel, aký je pre vás najdôležitejší rozdiel, pokiaľ ide o filozofiu hry, medzi tvojou Barçou a Míchelovou Gironou.

"Myslím, že môžete vidieť určité rozdiely vo vyvážaní lopty, vysokom pressingu. Vždy chceme súpera vysoko pressovať. Vždy. A Girona to niekedy mení a bráni v nízkom bloku. V minulej sezóne hrali celý druhý polčas v nízkom bloku a my sme ich mohli na ich ihrisku ovládnuť. To by mohol byť jeden z rozdielov. Alebo v tom, ako prehusťuje stred poľa. Zvyčajne využíva jedného z krajných obrancov, zvyčajne Miguela, aby získal výhodu. My sa snažíme viac-menej o to isté: dominovať v zápase, mať loptu, útočiť. V tomto smere sme si veľmi podobní. Rôzne varianty závisia aj od hráčov, ktorých máte k dispozícii, ale obaja chceme mať loptu."

[Josep Soldado, Atresmedia] Zdá sa, že si nešťastný z toho, že Éric García môže zajtra nastúpiť proti vám. Z akého dôvodu ste neuplatnili klauzulu o strachu? Povedal si, že to bola otázka náhlenia v posledných hodinách prestupového obdobia, ale čo sa stalo, že klub nedal do zmluvy klauzulu o strachu?

"Muselo sa to stať veľmi rýchlo, na poslednú chvíľu a nebolo možné ju tam dať. Nič iné. Nehnevám sa kvôli tomu, ale ak sa pýtate na môj názor, už ho poznáte: bol by som radšej, keby nehral."

[Adria Ragas, El 10 del Barca] Chcem sa ťa opýtať na Gündoğana. V City sme ho videli ako hráča, ktorý často nabieha do pokutového územia a zaznamenáva dobré strelecké štatistiky. V Barcelone to však nevidíme - v lige dal iba jeden gól. Hovoríš s ním o tom a žiadaš ho, aby sa v pokutovom území objavoval častejšie?

"Nie, pretože ho potrebujeme pri výstavbe akcií a on nám v tom veľmi pomáha. Ťažko ho vidieť bližšie k súperovej bránke, pretože sa podieľa na výstavbe hry.  V poslednom čase to robil spolu s Frenkiem, niekedy hral s Oriolom, ale chceme ho mať v tejto časti ihriska, aby mohol dopraviť loptu ofenzívnym záložníkom a útočníkom. V tomto hernom prvku je zásadný, nestráca lopty, vždy vidí voľného hráča. Myslím si, že odvádza skvelú prácu. Môžeme ho viac využiť aj vpredu."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Na začiatku si hovoril o Éricovi Garcíovi. Ako hodnotíš jeho pôsobenie v Girone? Je to hráč, ktorý bol dosť kritizovaný klubovým prostredím, o ktorom tak často hovoríš.

"No tu sa kritizuje všetko. Myslím si, že v Girone je menej kritizovaný, je tam menší tlak, môže predvádzať svoj futbal naplno a to aj robí - má skvelú sezónu. Nie je to však rovnaké ako hrať v Barcelone. Tlak je úplne iný a nemá nič spoločné s tým, že hrá tu. Som rád, že má skvelú sezónu, cíti sa v tíme dôležitý. Jeho práca s loptou je úžasná, podieľa sa na výstavbe hry. Ukazuje svoju osobnosť a to ma teší. Vie, že mu veľmi verím."

[Guillem Borras, Iniestazo] Hovoril si o podobnostiach v hre Barcelony a Girony. Hovorí sa o taktickom súboji medzi vami a Míchelom. Je to jeden z tých zápasov, ktoré si ako tréner obzvlášť užívaš? Stretnúť sa so súperom, akým je Girona?

"Mám rád odvážnych súperov. Takí ako Real Sociedad, ktorí nás tlačia vysoko. Zajtra tiež očakávame, že Girona bude hrať odvážne. Môžu nás vysoko zatlačiť, budú chcieť vlastniť loptu. Myslím si, že sú po nás druhým alebo tretím tímom v lige, čo sa týka držania lopty. Takže zajtra to bude boj o dominanciu a držanie lopty."

[Javier Martin] Girona je tímom, ktorý získal po remontada najviac bodov zo všetkých tímov v piatich najlepších európskych ligách. Čo si myslíš o tejto štatistike?

"Je jasné, že sa nevzdávajú. Ich tréner im vštepuje vôľu bojovať a hrajú až do konca, výsledky im dodávajú veľa sebavedomia. Sú veľmi komplikovaným a ťažkým súperom. Svoju prácu si robia veľmi dobre."

[Angel Álvarez, Culemania] Aleix García tento týždeň povedal, že by chcel hrať za Barcelonu, čo vyvolalo diskusiu v médiách. Ako ho hodnotíš ako hráča? Myslíš si, že bude zajtra jednou z hlavných hrozieb?

"Áno, je to futbalista, ktorý sa mi páči. Myslím si, že hrá skvelú sezónu. Dostal aj pozvánku do národného tímu. Má veľmi dobrú techniku, hrá skvelé dlhé lopty na krídle, prezentuje sa veľmi vysokou úrovňou. Je to futbalista barcelonského formátu. Čo sa týka jeho vyjadrení, musíte ho chápať. Kto by nechcel hrať za taký veľký tím, akým je Barcelona? To je normálne. Veľmi si ho vážim."

[Otázka v angličtine] Ako sa chystáš pristupovať k tomuto stretnutiu?

"Myslím si, že sme sa na tento zápas pripravili veľmi dobre. Trénovali sme naozaj tvrdo. Samozrejme, je to Girona, takže nás zajtra čaká veľmi ťažký zápas, ale sme pripravení. Sme pripravení bojovať a chceme získať tri body na našom štadióne."

zdroj: YT: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-12-10 09:25:37
"Náš hráč proti nám nikdy nemôže hrať"
Erick proti nám hrať bude ...
To sú vyjadrenia ako víno 🤦‍♂️🤣