Iñaki Peña sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším zápasom proti Antverpám, ktorý je záverečným zápasom skupinovej fázy Ligy majstrov v tejto sezóne. Hovoril o svojom vzore Victorovi Valdésovi, problémoch v defenzíve a poďakoval sa aj za podporu fanúšikov.

Šancu ste dostali vďaka Marcovmu zraneniu po dlhých mesiacoch bez pravidelného hrania. Ako ste sa pripravovali na takúto okolnosť po dlhom čase bez hrania?

"Ako som sa pripravoval? Hmm... Trénoval som. Trénoval som každý deň s myšlienkou, že v ktorýkoľvek deň, týždeň, zápas môžem dostať šancu, pretože nikdy neviete, aké nešťastie sa môže stať, ako teraz s Marcom. V klube ako Barça si nemôžete dovoliť v tréningu vôbec poľaviť, pretože sa nedokážete pripraviť z 0 na 100% za pár dní. Teraz sme čelili týždňu, v ktorom sme mali kľúčové zápasy, a to proti Portu aj proti Girone či Atléticu. Boli to zatiaľ najdôležitejšie zápasy sezóny. Pripravujete sa na niečo také, čo je odmenou za prácu, za každý tréning, ktorý ste absolvovali od júla, od predsezóny. Túto príležitosť vnímam ako moment, keď môžem pomôcť klubu, svojim kolegom. Môžem sa zlepšiť na individuálnej úrovni. Potom ste radi, že môžete reagovať na očakávania všetkých v klube a ukázať trénerovi to najlepšie."

[Ivan San Antonio, Sport] Všimli ste si, že vďaka tejto príležitosti, ktorú ste dostali, vládne okolo vás veľmi pozitívna atmosféra? Ide o vašich spoluhráčov v šatni, trénera a celé barcelonismo. Čo si o tom myslíte?

"Páčili sa mi reakcie každého z hráčov, ktorí boli ku mne srdeční a pomáhali mi aj v súkromí, ako kolegovia, priatelia. Som rád, že reagovali na úrovni, rovnako ako tréner. Samozrejme, aj na štadióne, keď fanúšikovia skandovali moje meno. Ocenenie a náklonnosť, ktorú vám prejavujú, aj keď zvyčajne nehráte a prídete na tie 2-3 zápasy... Pre odchovanca klubu je to veľmi špeciálny pocit."

[Pol Ballús, The Athletic] Mal si počas posledného roka nejaké pochybnosti o tom, či sa staneš jednotkou Barçy? Stála cesta, ktorú ste si za ten čas prešli, za to, aby ste sa ocitli v tejto chvíli?

"Ak ste v Barçe od detstva, je zrejmé, že vaším cieľom je hrať, byť hráčom základu a dostávať stále minúty. Je to spôsobené Marcovým zranením, ktoré nie je dobré. Ale každá minúta v prvom tíme je mojou najväčšou pýchou. A samozrejme, že to stálo za to. Pred rokom so mnou predĺžili zmluvu a povedali mi, aká má byť moja úloha. Takže to, že môžem hrať nad rámec, je pre mňa veľmi dobré."

[Jordi Blanco, ESPN] Premýšľali ste niekedy o tom, ako sa svojím pokojom podobáte na Victora Valdésa? Myslíte si, že by ste ako odchovanec mohli ísť podobnou cestou ako on?

"Vždy som hovoril, že mojím idolom odmalička bol Victor Valdés. Bol pre mňa vzorom, pokiaľ ide o charakter, vybojovanie lopty a spôsob hry, prekonávanie ťažkostí. Vnímam sa ako človek, ktorý je schopný hrať ako on? Samozrejme. Každý bojuje o to, aby bol čo najlepší, aby bol pripravený na každú šancu. Myslím si, že som pripravený. "

[Bernat Soler, Catalunya Ràdio] Snažíte sa učiť od ter Stegena, vzhliadať k nemu a využívať to, čo ste sa od neho naučili?

"Ako vždy hovorím, strávil som s Ter Stegenom veľa rokov každodenným tréningom. Tri, štyri alebo päť rokov. Samozrejme, od jedného z najlepších brankárov na svete sa môžete veľa naučiť. Človek sa ho niekedy snaží kopírovať. Najpozitívnejšie je, keď to potom dokáže využiť v zápase, ale každý k tomu pristupuje individuálne, má svoje vzory z detstva. Napriek tomu si vážim všetko, čo sa môžem od Marca naučiť na tréningoch alebo v zápasoch. No... ale v konečnom dôsledku je Marc jeden z najlepších brankárov na svete a vďaka tomu sa s ním stávate lepšími."

[Santi Giménez, AS] Teraz inkasujete viac gólov ako v minulej sezóne. Čo na to môže mať vplyv?

"V minulej sezóne sme boli, čo sa týka defenzívnej činnosti, rekordní. Dostali sme menej gólov a v tejto sezóne by bolo ťažké vyrovnať sa tomu. Je pravda, že teraz sme dostali oveľa viac gólov ako v minulej sezóne, ale také sú teraz zápasové okolnosti a to je niečo, v čom sa musíte snažiť zlepšiť. Podobne je to aj v ofenzíve. Zlepšenie v každom aspekte je vítané. Nemôžeme niečo vyčítať len obrane alebo len útoku. Sme tím. Ak lepšie útočíte, lepšie aj bránite. To, čo musíme urobiť, je zlepšiť sa v útoku, čo sa premietne do lepšej hry vzadu."

zdroj: YT as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.