Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred sobotňajším zápasom proti Valencii na Mestalle. Tréner okrem iného povedal, že ho prekvapil nedostatok jednoty medzi barcelonismo

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Pamätám si, že si povedal, že je ťažké byť trénerom Barçy a ešte ťažšie, keď si culé. Plánoval si v takomto čase možno povedať: "Už nemôžem, je koniec, musím si oddýchnuť"?

"Fíha, nie... To sa robí po skončení sezóny. Vtedy urobíš reset, povieš si, ako sa cítiš, čo sa ti podarilo vyhrať... Ale cítim sa dobre, som optimista. Myslím si, že môžeme odohrať skvelú sezónu. Všetko je v hre. Je to moment, keď treba byť pokojný, veriť viac ako kedykoľvek predtým v projekt, v hráčov... Máme veľkú jednotu v šatni, s prezidentom, s Decom, s Rafom Yustem, dnes nás napríklad navštívil Rafa... Často sa rozprávam s Decom. Veľmi dobré vzťahy s prezidentom... Je to moment dôvery a viery v to, čo robíme. Myslím si, že za tieto dva roky sa odviedla veľmi dobrá práca. Ideme správnou cestou. Sme na polceste k vytvoreniu veľkej Barçy... To je môj názor. Prekvapuje ma, že ľudia pri prvej zákrute opúšťajú loď. Je to chvíľa, keď musíme byť jednotní, a ja vidím, že médiá nie sú jednotné. Musíte byť jednotnejší ako zvyčajne: fanúšikovia, hráči, vedenie... Tu sa vždy spustí alarm, keď sa veci nevyvíjajú dobre... Dobre, musíme sa zlepšiť, ale stále hráme o všetko. Sme v polovici sezóny. Minulá sezóna bola v tejto fáze oveľa horšia a odohrali sme dobrú sezónu. Prečo sa táto sezóna nemôže skončiť veľmi dobre? Môžeme vyhrať štyri poháre, to je posolstvo. Musíme byť optimistickí, veriť viac ako kedykoľvek predtým v to, čo robíme... Teraz nevidím, že by ste boli jednotní. Prekvapuje ma, že culés sa v ťažkých chvíľach nezjednotia."

[Laia Col, RAC1] Tím nehrá vyrovnane... Máš pocit, že hráči sú oddaní tvojej predstave o hre?

"Samozrejme, nemám žiadne pochybnosti. Keby to bolo inak, bol by som prvý, kto by odišiel. S hráčmi sa rozprávame. Máme mužstvo, ktoré trénuje výborne. Všetci sú oddaní, všetci trénujú dobre... Každý je smutný po tom, že v poslednom čase neboli dobré výsledky, ale veríme tomu, čo robíme. Vnútorne sme veľmi jednotní. Tiež musíme pracovať, zlepšovať sa."

[David Ibañez, Mediaset] Jeden dobrý zápas, potom dva zlé a začína nervozita a pocit: "Pozor, pretože ak Barça prehrá s Valenciou, vyhodia Xaviho..."

"Ale pred mesiacom ste sa ma opýtali, či som Ferguson z Barçy... [nervózny smiech v miestnosti]. Pred mesiacom ste sa ma pýtali, či budem Fergusonom Barçy... Povedal si, že áno. Ak je to tak, myslím, že sa zbláznim! Teraz som na ulici! Tak čo budeme robiť? Ani neviem, kde som... Rozumieš mi? STABILITA. Klub potrebuje stabilitu, klub potrebuje stabilitu! Všetky projekty ostatných tímov, keď boli dole... STABILITA. Stabilita. Myslím si, že potrebujeme túto stabilitu a nič iné. Sme aktuálny španielsky majster... A víťaz Superpohára. Futbal nemá pamäť, to vieme, ale treba to pripomínať. Títo hráči vynaložili super úsilie, aby získali dva tituly, klub vynaložil super úsilie. Keď hovorím, že projekt je vo výstavbe, myslím tým presne toto. Sme vo výstavbe, pretože neskôr budú diery, z ktorých sa budeme musieť dostať. Ale ak pri každej diere pôjdeme do hlbokej depresie, nezačne sa to. Nič nebude dokonalé, nebude to cesta posiata ružami, pre mňa je to úplne jasné. Ale nezbláznime sa. Stabilita, všetko je to o stabilite. Ak remizujeme s Valenciou, tak remizujeme s Valenciou, alebo prehráme... Ale naďalej verte v tento projekt! Pretože potrebuje stabilitu, to si myslím, ešte viac v ére po Messim, vo veľmi ťažkej finančnej situácii. Potrebujeme stabilitu, to je jasné. Súhlasíš s tým? [Ukazuje smerom na novinára, ktorý sa pýtal]. No, to je dobré. Všetko je v poriadku."

[Patricia Dominguez, Barça Studios] Nedávno si povedal, že zápas proti Valencii je ako finále. Aký zápas očakávaš?

"Áno, pre nás je tento zápas finále, pretože potrebujeme body. Hlavným problémom je, že práve v La Lige nevyzeráme tak, ako by sme mali. Porážky s Realom Madrid a Gironou nás ovplyvnili. Potrebujeme si "vybojovať" body. Zajtrajší zápas je veľmi dôležitý, proti veľmi ťažkému, energickému a mladému súperovi. Ruben Baraja odvádza skvelú prácu. V tejto sezóne urobili krok vpred, aj keď v poslednom čase trochu klesli v úrovni. Čaká nás ťažký súper. Na tento zápas sa pripravujeme ako na finále."

[Laura Brugues, TV3] Johan Cruyff ti raz povedal, že tréner Barçy sa cíti osamelo. Cítil si sa v posledných dňoch osamelo?

"Nie. Ak mám byť úprimný, nikdy som sa necítil osamelý. Mám pri sebe celý štáb, ktorý je so mnou bezpodmienečne, je lojálny, verný a nikdy ma nesklamal. Mám medzi nimi brata, ako aj priateľov s veľkým "P". Štáb je úžasný. Ani prezident ma nikdy nesklamal, nikdy. Tak ako Rafa Yuste... a Deco... a Mateu [Alemany] a Jordi [Cruyff] predtým. Necítil som sa úplne sám, práve naopak. Cítim sa podporovaný, v najlepšej forme, cítim, že môžeme odohrať skvelú sezónu. Musíme byť pozitívni."

[Santi Ovalle, SER Catalunya] Povedal si, že v prvej zákrute ľudia opúšťajú loď. Myslíš médiá? A ak ide o iných, tak o koho?

"Nie, povedal by som, že sa opakuje rovnaký model ako v minulej sezóne. Vtedy sme v októbri chceli všetko zahodiť a nakoniec sme odohrali dobrú sezónu. Minulá sezóna bola tiež na začiatku zlá a skončila sa dobre. Prečo by sme takto nemohli rozmýšľať aj teraz. Prekvapuje ma to... stalo sa to už pred rokom. Pred piatimi mesiacmi sme všetci oslavovali dve trofeje na majstrovskej prehliadke. Prekvapuje ma, že napriek tomu, keď sa objaví prvá zákruta, sa opäť stane to, čo pred rokom. A barcelonismo by sa malo zjednotiť viac ako kedykoľvek predtým."

[Albert Roge, Jijantes] V ťažkých chvíľach trpíš viac ako tréner alebo ako hráč?

"Viac trpím ako tréner, ale snažím sa ťahať vozík. Mám rád vodcovstvo, rád som v prvom rade, rád napriek všetkému kritizujem ako prvý, nie hráčov, aby boli pokojní... Nemám s tým problém. Kritiku vítam, pretože mi pomáha zlepšovať sa ako trénerovi, hľadať alternatívy, riešenia... Robím to celý život, celú kariéru... a neprestanem. Kolega sa ma pýtal, či neuvažujem o odchode - práve naopak. Väčšie nasadenie, väčšia zodpovednosť... Nechcem zlyhať a ešte k tomu v klube svojho života."

[Josep Capel, Rádio Nacional] Povedal si, že ľudia sa pri prvej zákrute odvrátia. Povedal si tiež, že cítiš podporu vedenia... Na koho teda narážaš? Na fanúšikov?

"Na fanúšikov nie. Fanúšikovia skandujú moje meno v každom zápase [Josep Capel: Takže kto je ten, kto sa pri prvom rohu stiahne?] Entorno ("Prostredie"), to je jasné. Prostredie... Musíme byť pozitívnejší, predovšetkým culés. Chápem, že nás kritizuje okolie iných klubov alebo médiá, ktoré nie sú spojené s Barçou, ale tie, ktoré sú spojené s Barçou, nás nemôžu nechať na prvej zákrute. Musíte podporovať tím, musíte podporovať hráčov, ktorí sú majstrami tejto ligy a víťazmi Superpohára; myslím, že si zaslúžia rešpekt. A okrem toho aj práca a výsledky. A ak to nevyjde, aspoň sme sa snažili, ale nie za prvou zákrutou."

[Victor Navarro, COPE] Tesne pred vstupom do konferenčnej miestnosti sa pred tréningovým centrom ozvala skupina detí: "Prejavte Xavimu náklonnosť! Ukážte náklonnosť Xavimu!". Cítil si nedostatok tejto náklonnosti zo strany fanúšikov?

"Zo strany fanúšikov absolútne nie. Keď som prišiel, fanúšikovia sa takto prejavujú. [ukazuje zaťatú päsť, zdvihnuté palce...] Fanúšikovia sú s tímom. Nie je to problém. Fanúšikovia sú na 10/10. Veria tímu, vedia, že dáme do toho všetko, že hráči budú pracovať... Ale musíte to robiť každý týždeň. Teraz sme v malej diere po dvoch zlých výsledkoch, z ktorých jeden je absolútne nepodstatný a v ktorom sme skôr robili pokusy s mladými hráčmi, s hráčmi, ktorí odohrali menej minút... Pretože sme už postúpili... Zápas, ktorý bolí, je ten proti Girone... a Realu Madrid. Musíte to opäť stiahnuť... a na to je ešte čas. S fanúšikmi nie je žiadny problém."

[Alejandro Segura, Rádio MARCA] Ako hráč a tréner si toho zažil veľa. Myslíš si, že táto sezóna je najnapínavejšia?

"Nie. Tá z minulej sezóny bola oveľa horšia. Oveľa horšia. Myslím si, že sa vytvára určité zakrivenie reality. Musíte v tom pokračovať a veriť v projekt viac ako kedykoľvek predtým."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Myslíš si, že tím sa už v tejto sezóne dotkol dna a teraz sa môže len zlepšovať? Keby si mohol, vymazal by si tento uplynulý týždeň z pamäti?

"Nie, nie, nie, pomohlo by nám to. Neexistuje nič také, čo by bolo zlé. Bude to užitočné, aby sme sa zlepšili. Musíte pracovať ďalej, iná možnosť neexistuje. Ide o to, aby sme hrali dobre, ide o výsledky... a ak na konci sezóny nebudú výsledky, tréner bude musieť určite odísť. Takto to funguje. Ale nie v decembri."

[Alex Pintanel, Relevo] Máš pocit, že sa s tebou zaobchádza nespravodlivo?

"Neviem. Vy pridávate prídavné mená. Myslím, že hovoríte niečo, čo nie je skutočnosť. V Belgicku sa vytvorilo napätie, ktoré nebolo potrebné a ktoré nehovorí o tom, aká je skutočnosť. Sme v hre o štyri tituly. Taká je realita."

[David Bernabéu, Sport] Myslíš si, že je okolo teba niekto, kto nechce, aby sa ti darilo? Neviem... Myslíš, že celé okolie je od začiatku "na palube", alebo nie?

"Neviem... Neviem, ako na to odpovedať. Pravdou je, že to, čo chcú uviesť do života, je nereálne. Všetko je v hre. V Lige majstrov je postup z prvého miesta v skupine, čo bol prvý cieľ. La Liga je v hre, hoci potrebujeme body, čo je logické. Superpohár a Kráľovský pohár sa čoskoro začnú. Všetko je stále v hre. To je realita, v ktorej žijem, a to, ako ju prežívajú inde, je podľa toho, čo vidím, iná vec."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Počas nedávnych tlačových konferencií sa hovorilo o sebakritike. Rád by som sa opýtal, či bola sebakritika v šatni, či sa týkala intenzity, problémov v tréningu, aby ste viac trénovali...?

"Áno, aby som od seba vyžadoval viac. Ja ako tréner musím v prvom rade vyžadovať viac od seba, od hráčov. Niektoré veci sme robili veľmi dobre. Pred tromi zápasmi sme odohrali výborný zápas. Bol to jeden z najlepších duelov počas mojej trénerskej kariéry, proti Atléticu. Stretnutie s Portom bolo pozoruhodné z pohľadu nášho výkonu. Zápas s Gironou bol dobrý, napriek tomu, že sme prehrali 2:4. Chýba nám stálosť a kontinuita v našich konfrontáciách, aby sme ich vyhrávali, a to presvedčivo, pretože tu to potrebujeme. Dokázali sme to už predtým a dokážeme to aj teraz, preto to od seba musíme vyžadovať."

Carles Ruiperez, La Vanguardia] Po zápase s Antverpami si povedal, že stretnutie s Valenciou bude ako finále. Bude to finále, pretože si myslíš, že ak nevyhráte, môže sa niečo stať, môžete sa rozlúčiť s La Ligou...?

"Rozlúčka nie, pretože to závisí od ďalších výsledkov, ale samozrejme, potom by boli ligové predpoklady negatívnejšie. V prípade víťazstva však môžeme stiahnuť odstup. Prečo neuvažovať týmto spôsobom? Ak to dopadne zle, pôjdeme ďalej a pokúsime sa dohnať stratu, hoci by to bolo ťažšie. Potrebujeme teda body."

[Albert Nadal, Diari Ara] Každé tri dni si na tlačových konferenciách - pred zápasom a po zápase. Prezident nedávno predniesol posolstvo o jednote. Chcel by si však po posledných dňoch okrem komunikácie s nami vidieť aj nejaký prejav prezidenta alebo športového riaditeľstva na tvoju adresu?

"Odkomunikovali mi to [posolstvo jednoty], viac netreba hovoriť, prezident to povedal verejne. S Decom mám výborné vzťahy, hoci sa hovorí, že nie. Naopak, máme priateľské vzťahy, sme spolu každý deň, rozprávame sa a vzťah s Decom je mimoriadny, s prezidentom, s Rafom Yuste.... Existuje jednota."

[Beteve] Aké mechanizmy má štáb na zmenu tejto dynamiky v tíme na mentálnej úrovni?

"Máme rôzne mimofutbalové aktivity, ktoré nám pomáhajú stmeliť sa, chodíme na večere... Spoločný pobyt mimo tréningov a pracovnej obežnej dráhy nám v tomto smere tiež dobre slúži. Ako štáb sme kamaráti, sme spolu už veľa rokov, aj mimo práce s rodinami a manželkami. Myslím, že v tom nie je žiadny problém. Sme spolu, sme jednotní."

[Sergi de Juan, AS] V Argentíne sa veľa hovorí o Claudiovi Echeverriovi, veľmi mladom futbalistovi, ktorý sa dostal do hľadáčika Barcelony. Videl si ho v akcii? Aký je tvoj názor na neho? A ešte krátko - Luis Suárez sa môže pripojiť k Leovi Messimu v Interi Miami, čo si o tom myslíš?

"Neviem, nie je to oficiálne, však? Sú to veľkí kamaráti, som si istý, že budú dúfať, že sa ešte stretnú. Spojili by sa niektorí bývalí hráči Barçy... Mali by skvelý tím. Echeverri je talent. Okrem troch gólov, ktoré strelil Brazílii, je to rozdielový futbalista, ale o to sa stará oddelenie skautingu."

[Fran Ruben, Television Española] Ferran Torres nedávno povedal, že prostredie ich chce zničiť. Do akej miery s tým súhlasíš? Myslíš si, že môže byť trochu škodlivé, že je tím posadnutý prostredím?

"Nie, nie je to žiadna posadnutosť, je to realita. Dostáva ma to. Dostávam informácie, akoby to všetko bolo pohrebom. Snažím sa čítať veľmi málo, odstrihnúť sa takmer od všetkého, ale [nervózny smiech] správy sa ku mne dostávajú, ako keby mi zomrela mama alebo otec. Postúpili sme z prvého miesta v skupine Ligy majstrov. Mimochodom, nikto z vás mi k tomu na poslednej tlačovej konferencii negratuloval. Takto vnímam túto skutočnosť. Prvý cieľ splnený, ligový cieľ v hre, s potrebnými bodmi, áno, pohár v hre, superpohár v hre. Budeme sa snažiť odohrať sezónu, ktorá bude minimálne dobrá, a ak bude výborná, budeme bojovať o všetko, čo sa teraz deje. Tak to bolo aj v minulej sezóne, zlé obdobie, byť v depresii... Prečo to robíte? To je moja otázka. Všetko je v hre. Je to všetko veľmi emotívne. V deň zápasu s Atléticom sme boli skvelým tímom na 10/10 a počas týždňa sme na 0/10. O tom futbal nie je. Je to o kontinuite, súťažení, pokračovaní v práci, neustálom snažení. To je šport. Nebudeme vypadávať po prvej zákrute."

[LaLiga TV Internacional] Môžeš vysvetliť medzinárodnému publiku, pretože málokto pozná tento klub lepšie ako ty, čo sa deje s tým veľkým hlukom, kritikou, ktorá sa objavuje... Ako to môžeš vysvetliť niekomu, kto nepozná mesto, klub, kontext... Ako to podľa teba ovplyvňuje teba alebo hráčov?

"Ani ja tomu nerozumiem. Pretože by som pochopil, keby sme niečo prehrali. Možno keby sme vypadli z Ligy majstrov... Dokonale som chápal šumy z minulej sezóny. Ale nie teraz. Teraz sme postúpili do ďalšieho kola, to bol náš prvý cieľ. Sme v hre o titul v La Lige. Samozrejme, potrebujeme viac bodov a musíme sa zlepšovať, musíme robiť viac sebakritiky. Stále máme pred sebou Kráľovský pohár a španielsky Superpohár. Verte mi, že ničomu nerozumiem. Možno je to otázka na mňa. Ale teraz je čas byť jednotný, veriť v projekt. Musíme byť stabilní. V tomto klube je to však veľmi ťažké. Opakujem a zdôrazňujem, že je to najťažší klub na svete kvôli tomuto prostrediu."

 

 

zdroj: yt: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

14 komentáre
2023-12-15 15:04:21
Sorry, ale 🤦‍♂️🖕!
2023-12-15 15:19:53
Bože to sú drísty