Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov počas tlačovej konferencie po remíze s Valenciou na Mestalle. 

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Situácia v tabuľke vás zaväzuje k tomu, aby ste znovu a znovu získavali tri body. Je pravda, že mužstvo sa po prvých 20 minútach zlepšilo, ale nemáš pocit, že je to veľmi neadekvátny výsledok v dynamike, v ktorej sa nachádzate?

"Samozrejme, mali by sme znovu a znovu získavať tri body, jeden bod je pre nás málo... O to viac, keď sa pozeráte na zápas. Cítite strašnú frustráciu. Bol to zápas, ktorý sme mali vyhrať vo veľkom štýle, jednoznačným spôsobom. Ale taký je futbal, keď necháte súpera nažive, končí sa to tým, že vás môže zostreliť. Tento bod je úplne neadekvátny. Jasné, treba ísť ďalej - mužstvo vyzeralo dobre z hľadiska hry, z hľadiska toho, čo sme hľadali, z hľadiska nášho herného plánu... Hráči hrali dobrý futbal, o to nám ide predovšetkým. Musím byť pozitívny a myslieť si, že keď budeme hrať tak, ako sme hrali dnes, vyhráme oveľa viac zápasov ako remizujeme."

Garancia doručenia do Vianoc! - KLIKNI SEM

[Helena Condisová, COPE] João Cancelo práve povedal, že prechádzate ťažkým obdobím, ste po veľmi veľkým tlak. Hovoril si o "finále" a o tom, že ste súperovi darovali dva body. Aké sú pocity v šatni po dnešnej remíze?

"Nuž, hráči, rovnako ako ja, sú frustrovaní, nahnevaní, iritovaní... navyše sklamaní, pretože si myslím, že sme dnes odohrali zápas, ktorý sme mohli presvedčivo vyhrať. Dominovali sme, vytvorili sme si veľa situácií. Hrali sme proti Valencii na výjazde a to je ťažký, agresívny súper. Vytvorili si príležitosť po autovom vhadzovaní, keď došlo k nedorozumeniu a gólu. A gól bol výsledkom našej individuálnej chyby, ktoré nás v tejto sezóne v lige stoja veľa síl. Chýbala predovšetkým efektivita, premárnili sme toľko šancí na rozhodnutie zápasu. To vystihuje to, čo sa deje v tejto sezóne."

Dobrý večer, Xavi. Tím si vytvoril veľa príležitostí a kontroloval zápas. Toto je ďalší zápas, v ktorom Barça stráca body na výjazde. Čo si myslíš, že je horšie, nerozhodnúť zápas, alebo si nechať streliť takýto gól?

"Dobrý večer. Myslím, že obe veci sú zlé. Ale predovšetkým tie šance, ktoré sme mali, ale nevyužili sme ich. Je to bezmocnosť, frustrácia. Je to veľká škoda. Nemôžem urobiť nič iné, len dodať hráčom sebavedomie. Už sme strelili veľa gólov. Títo hráči už v mnohých momentoch robili rozdiel. Ak mám v skratke zhrnúť našu sezónu, nie je to o tom, že by sme mali rozhodovať zápasy. Nemáme takú efektivitu. V tomto smere musíme byť jedným z najhorších tímov v Európe. Vo vytváraní situácií však musíme byť jednými z najlepších. Dnes sme našu hru veľmi zlepšili. Vyzerali sme dobre, dominovali sme a Valenciu sme prakticky zavreli na jej polovici. Mali sme veľmi dobré príležitosti a cítime veľkú frustráciu. Myslím si, že mužstvo robí veľa pre to, aby vyhrávalo zápasy, ale nedarí sa mu to kvôli našim chybám. Musíme sa zlepšiť, nabrať sebavedomie a byť viac motivovaní. Nemáme inú možnosť. Dnešný zápas bol okrem výsledku dobrý. Podarilo sa nám nájsť priestory, vytvoriť si prevahu. Hrali sme vysoko s líniou troch obrancov. V strede poľa sme mali tiež prevahu a dobre sme hľadali Gündoğana, ktorého som postavil na pozíciu medzi ich stredného a krajného obrancu... Veľa veľmi dobrých gólových situácií, preto je škoda, že sme nevyhrali. Musíte ísť ďalej."

[Marta Ramon, RAC1] Čo je pre teba dôležitejšie, to zlepšenie hry, ktorú si dnes videl, alebo absencia víťazstva a vplyv tejto remízy na tabuľku?

"Obe veci sú dôležité. Keď vidím, že mužstvo hrá dobre, prináša mi to ako trénerovi uspokojenie. Chcem, aby mužstvo vyhrávalo zápasy tým, že hrá dobre. Tento nedostatok efektivity však nie je normálny. Stalo sa nám to proti Girone, Granade, Mallorce... Veľmi dobré príležitosti, ktoré nevyužívame. Táto slabá efektivita vystihuje našu sezónu. Okrem toho nám chýba pevnosť v obrane. Sú dni, keď v obrane nehráme dobre. Toto nie je chvíľa na hľadanie vinníkov. Je čas pracovať, byť efektívnejší, sebakritickejší a vyžadovať od seba viac. Tím je však na správnej ceste. Najmä pokiaľ ide o hru."

[Adria Albets, Cadena SER] Predtým si povedal, že tento zápas vnímaš ako finále. Keď som videl tváre hráčov po tejto remíze, je jasné, že to tak brali. Ako veľmi to ovplyvní tím? V tom zmysle, že problém tímu sa týka skôr psychiky ako samotnej hry?

"Nie, problémom je efektivita. Problémom je streliť gól na 0:2. Keby sa nám to podarilo proti Atléticu, vyhrali by sme ľahšie. A áno, takmer sa im podarilo vyrovnať. Stalo sa nám to proti Granade, proti Mallorce aj proti Girone - nedali sme gól na 2:1 a potom na 3:3. To nám chýba. Ale to nás nezlomní, musíte hráčov motivovať a veriť im. Tomuto mužstvu úplne verím, ale z hľadiska efektivity sa nám nedarí. Ťažko povedať niečo viac."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Povedal si, že ste jedným z najhorších tímov v Európe, čo sa týka efektivity. Ako to chceš zmeniť?

"Tým, že si uvedomíte, že už nemusíte mať šancu skórovať. Možno je problém v tom, že si vytvárame toľko príležitostí a hráč má pocit 'dobre, využijem ďalšiu, je to len 20. minúta, môžem si vydýchnuť'. Naši súperi naopak. Vedia, že budú mať len dve alebo tri šance. Musíte byť odhodlanejší. Ak chcete streliť gól, nemusí to byť za stavu 0:1, ale za stavu 0:2, 0:3. To je správny prístup. Pracujeme aj na zakončovaní akcií, ale v tom sa musíte zlepšiť."

Garancia doručenia do Vianoc! - KLIKNI SEM

[Jordi Blanco, ESPN] Keď Barça vyhrávala 0:1, mala hru pod kontrolou, dominovala, hľadala gól na 0:2, ale chýbalo jej šťastie. Chýbal v tých momentoch Gavi, ktorý by tímu dodal ten prvok, ktorý by umožnil získať víťazstvo, a ktorý dnes chýbal?

"Gavi nám chýbal v každom momente zápasu. Jeho intenzita, charakter, duch, srdce a kvalita, ktorú ako futbalista prináša. Je to veľmi vážna strata, ale nie je to hlavný dôvod tohto výsledku. Tým dôvodom je to, že pod súperovou bránkou nepodávame dobré výkony. Musíme sa zlepšiť, aby sme v tejto sezóne vyhrávali zápasy a bojovali o tituly."

[Laia Cervello, The Athletic] Ako si vysvetľuješ skutočnosť, že v minulej sezóne mala Barça najlepšiu obranu a v tejto sezóne inkasuje toľko gólov?

"Je to otázka chýb, individuálnych omylov. Niekedy je to nedostatočná koncentrácia a niekedy väčšie odhodlanie. Ako to bolo aj dnes. Guillamon zostal sám a mal dostatok času na to, aby skóroval. Takto to nemôže byť. Musíme sa veľmi snažiť vytvárať si situácie, pretože obrana súpera je veľmi agresívna. Musíme robiť veci dobre, aby sme si vytvorili veľa príležitostí, ale dnes nám to vychádzalo. To vystihuje našu sezónu, musíme sa zlepšiť."

 

zdroj: yt
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
2023-12-17 08:17:13
Ak je tam Lewa a Gundo, hráme v oslabení. Na oboch je vidieť, že španielská liga je pre nich príliš technická. Mužstvo - Streľba spoza 16-ký žiadna, góly chcú dávať z 5-ky.
2023-12-17 08:33:54
vies co mas spravit