Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov po víťazstve nad Osasunou. Tréner Barcelony uviedol, že vo finále musia dominovať v hre a zobrať Realu loptu, a pochválil náhradníkov, ktorí zmenili obraz hry.

[Carrusel Deportivo] Čo vás pozitívne naladilo pred nedeľňajším zápasom proti Realu Madrid? Prečo si myslíte, že môžete toto finále vyhrať?

"Naša metodika, náš model hry, náš spôsob súperenia proti Realu Madrid, náš tím, naša hra bez lopty. A myslím si, že príkladom nám je zápas z minulého roka, keď sme boli oveľa lepší ako oni. Aj v ligovom Clásicu, napriek prehre, si myslím, že sme hrali veľmi dobre až do 65. - 70. minúty. A cítili sme, že sme si zaslúžili oveľa viac. Teraz musíme ísť do zápasu a dominovať, zobrať Realu loptu. Viac ako kedykoľvek predtým musíte vidieť našu DNA, náš model hry. Je to perfektný zápas, finále proti Realu, El Clásico, sme veľmi motivovaní. Je to moment, keď môžeme ukázať náš najlepší futbal."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Takmer všetky striedania fungovali dobre. Pedri, Lamine...João Felix bol rozhodujúcim hráčom a vrátil sa do svojej najlepšej formy?

"Áno, bol veľmi dobrý. João vyzeral veľmi dobre. Pedri tiež, všetko spresnil. Trochu zmenil to, čo sme chceli hrať, urobil rozdiel. Lamine tiež vyzeral veľmi dobre. Všetky tri striedania nám vyšli, ukázali sa dobre. Ale na to sú predsa futbalisti, nie? Aby robili svoju prácu. So zmenami som spokojný."

[Helena Condis, COPE] Pred rokom ste vo finále hrali so štyrmi záložníkmi. Nevylučujete to aj teraz?

"Nič nevylučujeme. Sú momenty, keď sa musíte vrátiť k tomu istému ako na začiatku, ale neskôr... Uvidíme. Uvidíme, ako to bude s Rafom, aká bude situácia so zraneniami, nepríjemnosťami, ale je čas byť šťastný. Zápas si dobre naplánujeme a pripravíme sa čo najlepšie, aby sme mohli nastúpiť proti takému super tímu, akým je Real Madrid. Teraz sú skvelí a bude ťažké vyhrať proti nim finále, ale máme príklad z minulého roka, a preto musíme bojovať."

[Novinár sa nepredstavil] Páčila sa vám dnešná hra tímu?

"Celkovo som rád, že sme v ďalšom finále, že to bude ďalšie Clásico. To bol hlavný cieľ tohto zápasu. Predovšetkým si ho môžeme užiť a súťažiť. V podstate si myslím, že sme neodohrali brilantný zápas, ale hrali sme dobrý zápas, v mnohých momentoch otvorený. Mužstvo dnes bolo dobré s loptou na kopačkách. Bolo to ťažké... Bolo to ťažké, pretože je komplikované útočiť do priestorov v správnom čase. Áno, vytvárali sme si situácie, ale nie toľko ako zvyčajne. Celkovo sme odohrali dobrý zápas, otvorený a zaslúžili sme si byť vo finále. Zatiaľ nie sme príliš šťastní a spokojní, dodá nám to morálku a sebavedomie do nedele."

[Catalunya Radio] Mali ste veľa momentov, keď ste kontrolovali zápas. To je určite jeden z úspechov. Z čoho to vyplýva?

"Myslím, že keď sme dominovali... Neviem, aké sme mali držanie lopty, ale keď sme mali loptu, cítili sme sa dobre, pričom Frenkie v strede nám dával veľa riešení. Neskôr, keď prišiel Pedri, sa veľa vecí vyriešilo. Nie je to len otázka prihrávok, ktoré boli v útoku lepšie, ale bolo pre nás jednoduchšie nájsť finálnu prihrávku. Myslím si, že sme boli dostatočne dobrí. Sergi sa tiež ukázal dobre, Ferran..., ktorý vpredu veľa kontroloval. Dnes sme hrali to, čo od nás zápas vyžadoval. Bol to zápas, v ktorom sme hľadali priestor v prechodovej fáze, snažili sme sa o priamu hru, vertikálnu, s dominanciou. Dominovali sme, ale áno, vytvorili sme si menej situácií ako zvyčajne, ale mohli sme zápas rozhodnúť skôr. Myslím si, že celkovo sme odohrali dobrý zápas, nie skvelý alebo brilantný, ale dobrý."

[Marta Ramón, RAC1] Je možné zopakovať úroveň hry alebo sa priblížiť hre z finále spred roka?

"Bol to náš, ak nie najlepší, tak jeden z najlepších zápasov, odkedy som trénerom. Hrali sme vtedy na veľkolepej úrovni, dobre sme plnili svoje úlohy a strelili sme tri góly... Nemyslím si, že Real Madrid bude lepší ako vlani. Včera hrali proti Atléticu veľmi dobre, bol to skvelý zápas, ale dobre... Budeme sa snažiť dominovať vo finále, nastaviť ho podľa našich podmienok. Náš spôsob sa nezmení, budeme hľadať osobnosti, aby sme dokázali vyhrať finále, v nedeľu. Sme veľmi motivovaní, veľmi šťastní a namotivovaní. Dnes to bol krok vpred, nielen z hľadiska hry, ale aj z hľadiska morálky a sebavedomia. V prvom rade sa musíme v tomto finále baviť a potom súťažiť."

[Francesc Latorre, TV3] Hráčom, ktorý môže z dnešného zápasu odísť s najväčším úsmevom, je Lamine, ktorý ukončil zápas gólom?

"Lamine veľmi dobre spracúva loptu, získava priestor a vytvára si ho. Hľadá zaujímavé prihrávky, napríklad so Sergim. Všetko tu dáva zmysel a to má len 16 rokov. Keď sa hra stáva fyzickejšou, je to pre neho ťažšie, ale nemôžete od neho žiadať príliš veľa, pretože je len má 16 rokov. Myslím si, že je to hráč, ktorý je veľmi dôležitý a robí rozdiel. Okrem gólu si myslím, že v zápase vyzeral veľmi dobre, rozumie našej hre. Je to naozaj neobyčajný talent."

[Novinár sa nepredstavil] Dôležité je, že ste si udržali čisté konto, čo sa vám od zápasu s Atléticom nepodarilo. Ako to ovplyvní finále a ďalšie zápasy.

"Áno, aj to je veľmi dôležité. Myslím si, že mužstvo si počínalo veľmi dobre, aj keď Osasuna mohla streliť gól. Mali dve jasné príležitosti. Nakoniec je však dôležité, že sme si udržali čisté konto, čo dodá sebavedomie obrannej línii. Dominovali sme proti veľmi dobrému súperovi, ktorý hrá tvrdo v defenzíve a je ťažké ho zlomiť. Vytvorili sme si menej situácií, ale vytvorili sme si ich. Ale áno, čisté konto je pre nás dôležité."

[Raúl Fuentes, Radio MARCA] Čo si myslíte o Pedrim a je pripravený nastúpiť v nedeľu v základnej jedenástke?

"Áno, je to dobré. Taký bol náš plán, myšlienka, že by mal dnes hrať trochu viac, 25-30 minút, to sa podarilo. Má dobrý pocit, pred chvíľou som s ním hovoril a... fenomenálne. Skvelá správa na nedeľu."

[Arabský novinár] Sergi Roberto dnes hral v strede poľa. Môže v nedeľu nastúpiť na podobnej pozícii, alebo sa tréner rozhodne pre niečo iné?

"No, to nevieme... Ešte sme sa nerozhodli, čo sa stane s tímom. Zatiaľ nemáme správy o zraneniach, nepríjemnostiach. Potom sa rozhodneme, čo bude v nedeľu. Pre mňa je Sergi Roberto dôležitý futbalista pre mužstvo, pre skupinu, okrem toho, že je kapitán."

[Arabský novinár] Máte dobré štatistiky proti Carlovi Ancelottimu. Je to pre vás plus? Ako vidíte svoj tím po taktickej stránke na ďalší zápas?

"S Carlom Ancelottim mám veľmi dobrý vzťah. Je to skvelý tréner, stačí sa pozrieť na to, čo dosiahol. Úprimne povedané, neviem, ako vyzerajú naše štatistiky. Vyhral som proti nemu viac krát, alebo je to skôr on, kto vyhráva proti mne. To neviem. Pre mňa je jasné, že Real Madrid, Clásico proti nemu bude komplikované a finále bude ťažké vyhrať, ale dúfame a tešíme sa. Čo sa týka taktickej otázky, vždy sa snažíme útočiť, hrať ofenzívne, využívať hru v trojuholníkoch, ale často nám súper skomplikuje život, ako to dnes urobila Osasuna, ktorá pracovala veľmi dobre v defenzíve."

[Saudský televízny novinár] Včera bolo Atlético po 80 minútach unavené. Real, najmä v útoku, strelil veľa gólov. Myslíte si, že toto finále bude iné ako to spred roka? Real má teraz Bellinghama a ďalších mladých, čerstvých hráčov.

"Som si istý, že to bude iné. Každé Clásico je iné a nemôžeme to predvídať. Iba rovnosť, ktorá medzi tímami existuje, čo sa podľa mňa v nedeľu prejaví. Viem si predstaviť, že nedôjde k žiadnym prekvapeniam. Zmenili systém, hrajú bez typickej deviatky, niekedy je tam Bellingham, inokedy je stredopoliarom v kosoštvorci. Ancelotti zmenil systém a dobre... Na ligový zápas sme sa už dobre pripravili, ale prekĺzol nám pomedzi prsty. V nedeľu bude kľúčové kontrolovať hru a tiež vnútiť náš štýl."

[Carlos Monfort, Jijantes] Vyhrali ste rozdielom dvoch gólov. Čo dnes mužstvo urobilo inak, že mohlo takto rozhodnúť zápas a v závere streliť gól?

"Áno... Bolo veľmi ľahké streliť druhý gól (smiech). V druhom polčase sme hrali dobre v defenzíve, ale na strelenie toho druhého gólu sme pracovali celé dni. V správach sa objavovali informácie, že "vyhrávajú len minimálne". No dnes nevyhrali minimálne. Teraz budú správy, že vyhrali 2:0 a prerušili sériu. Najdôležitejšie však je, že sme si vytvorili veľa situácií, na ihrisku sme sa cítili dobre. Cítili sme sa pohodlne, keď sme v zápase dominovali, povedzme, že sme sa cítili lepšie ako súper. Práve takýto zápas sme hľadali."

zdroj: yt:as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2024-01-12 07:29:38
Ak chceme poraziť RM, bude to musieť byť oveľa viac než okamih. Lebo toľko zvykne náš dobrý futbal trvať.
2024-01-12 07:32:58
Osobne pre mňa mierny favorit Real, hrajú lepšiu sezónu. Každopádne teším sa, nech to dopadne akokoľvek. Veľké zápasy už nie sú u nás takou pravidelnosťou ako predtým, treba si to užiť.