João Félix je hráč s neuveriteľným talentom - toto tvrdenie počuť od bývalých trénerov Portugalčana, jeho spoluhráčov aj fanúšikov tímov, za ktoré hral. Problémom hráča sú skôr jeho nevyrovnané výkony, kvôli ktorým vypadol zo základnej zostavy Barcelony a v dvoch z posledných troch zápasov nastúpil z lavičky. Po veľmi dobrých 30 minútach proti Osasune stojí João pred šancou na obrat, ktorým by bol výkon svetovej úrovne v El Clásicu.

Doterajšiu kariéru mladého Portugalčana možno zhrnúť slovami: "Keby bolo keby...". Keby sa mu podarilo získať Simeoneho dôveru, keby si podmanil Anglicko hraním za Chelsea, keby vždy hral tak, ako proti Atléticu v Barcelone. Medzitým Félix poskakoval po každom zo spomínaných tímov, dostával sa do konfliktov alebo striedal veľmi dobré zápasy so slabými. Mágia João Félixa sa prejavuje dvoma spôsobmi. Môže streliť čarovný gól Los Colchoneros, predvádzať čarovné driblingy v zápase Ligy majstrov proti FC Porto alebo magicky zmiznúť v zápasoch proti Almeríi a Barbastro.

Portugalčan veľa riskoval, keď prinútil svojho zamestnávateľa, aby súhlasil s hosťovaním do Barcelony. Verejné vyhlásenia, v ktorých povedal, že hrať za Barçu je jeho sen, a zároveň bol hráčom veľkého rivala klubu z katalánskej metropoly, ukázali, že Félix má charakter bojovníka. Ak však dúfa, že sa ho Barcelona, ktorá má finančné problémy, rozhodne vykúpiť alebo zaplatiť ďalšie hosťovanie, musí svoj charakter ukázať ešte raz, a to tým najlepším možným spôsobom - na ihrisku, proti veľkému rivalovi.

6 gólov a 5 asistencií, podiel na góle každých 238 minút nie sú štatistiky, ktoré by mohli uspokojiť futbalistu považovaného za jeden z najväčších talentov na svete. Aby toho nebolo málo, João Félix prišiel o miesto v základnej jedenástke a na posledné minúty semifinále nastúpil z lavičky.

Portugalčan si svojím skvelým zápasom proti Osasune možno získal späť dôveru trénera, ktorý sa možno rozhodne postaviť Félixa od prvej minúty vo finále. Po neuspokojivom výkone v zápase s Barbastro, v ktorom sme videli najhoršiu verziu útočníka, ktorý sa po ihrisku pohyboval ako duch a nedokázal prekonať obranu štvorligistu, sme v semifinálovom zápase videli úplne iného hráča. Félix predviedol niekoľko netradičných zákrokov a ukázal prvé známky geniality, keď po svojom sólovom nájazde prihral loptu Lamine Yamalovi a zaznamenal asistenciu. Bol tiež blízko ku gólu, keď najprv oklamal obrancu náznakom strely a potom skvelým zakončením otestoval Herrerovu formu.

Ak si João udrží formu z posledného zápasu, má ako najväčšia hviezda útočnej formácie zaručené miesto v prvom tíme. Je načase, aby stabilizoval svoju formu, prestal striedať skvelé výkony s beznádejnými a stal sa takou hviezdou, akou je vo svojej hlave. Len tak môže Félix dúfať v pokračovanie svojho dobrodružstva s Barcelonou, len tak si obnoví čiastočne stratený status superhviezdy. Zajtrajší zápas proti Los Blancos je pre Portugalčana najdôležitejšou skúškou, ktorá sa môže ukázať ako výťah, ktorý ho vyzdvihne do futbalového neba, alebo ho uvrhne do futbalového pekla.

zdroj: as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2024-01-13 23:03:17
Fajn, Girona konečne prehrala 😁
2024-01-13 23:37:58
Felix je ten typ hráča, ktorého vždy musíte motivovať, aby hral dobre. Keď ho veľmi vychválite, tak zase klesne výkonnostne dole.