Xavi Hernández dostal na dnešnej tlačovej konferencii pred štvrťfinále Kráľovského pohára proti Athletic Club veľa otázok o škandále zo zápasu Real Madrid - Almería a dozvukoch. Tréner sa vyjadril aj k pripravenosti hráčov, ktorí sa vracajú po zranení. Nižšie uvádzame Xaviho najzaujímavejšie vyjadrenia. 

[Xavi Lemus, TV3] Cancelo a Christensen hlásia návrat. Sú už pripravení hrať?

"Cítia sa dobre a určite obaja dostanú veľa minút. Možno nebudú obaja hrať od prvej minúty, ale sú pripravení hrať, sú fyzicky pripravení, dobre pracovali... João už nemá prakticky žiadne ťažkosti, chcel si vynútiť návrat, chcel byť s tímom, má charakter... a Andreas to isté. Mal veľké nepríjemnosti s achilovkou, ale už je v poriadku. Dve veľmi dobré správy."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Ako pomáhajú klubu verejné protesty v reakcii na kontroverzné rozhodovanie? Čo znamenajú "zvláštne veci", ktoré ste spomenuli?

"Kvôli mojej výchove vám odpoviem. Nehovoril by som o polemikách, keby ste sa ma na to nepýtali. Mohol by som aj odmietnuť odpovedať, ale cítil som, že toto je tá správna chvíľa niečo povedať a podeliť sa o svoj názor, ako som to vždy robil. Rád sa vyjadrujem a opakujem: Je to môj názor a moje pocity, to je všetko. Nechcem hovoriť o kontroverzii, radšej hovorím o futbale. O futbale by sme tu mohli hovoriť tri dni, pretože ho mám rád. Ale ak sa ma pýtate na môj názor na to, čo sa nedávno stalo..., videli ste to a počuli ste to, takže to analyzujete. Nechcem sa sústrediť na polemiku. Máme za sebou veľký zápas a pred sebou partidazo na San Mamés. Správy o tom sú v Madride."

[Albert Hernández, Televisión Española] Čo si myslíte o videu istej klubovej televízie, ktorá spochybňuje celú vašu kariéru?

"Real Madrid som vždy rešpektoval, vždy. Nikdy som nikoho nerešpektoval, nikdy. A ak som to urobil, ospravedlnil som sa. Nie je v tom žiadny problém. Nemám nič proti nikomu. Nie som ten, kto by vyvolával vojny. Nemám rád vojny. Som človek mieru. Mám maximálnu úctu k názorom, videám, meme... Všetko rešpektujem a prijímam s humorom. Neexistuje žiadny problém."

[Marta Mauricio, Barça Studios] Ako dôležité bude po nedávnych víťazstvách vyhrať na takom komplikovanom štadióne, akým je San Mamés, proti tímu vo veľmi dobrej forme?

"Je to veľmi dôležité, hráme o titul. Je to ako hod mincou. Máme súpera, ktorého sme nechceli, o to viac na jeho vlastnej pôde. Na San Mamés sú so svojimi fanúšikmi veľmi silní. Hrajú s veľkým nasadením a majú veľmi dobrého trénera, ktorého si v štábe veľmi vážime. Myslím si, že odviedol veľmi dobrú prácu. Athletic je v súčasnosti možno jedným z tímov v najlepšej forme v lige, a to aj napriek prehre s Valenciou. Sú bojovní, hrajú s vysokou obrannou líniou, pressujú a navyše hrajú doma. Veľmi ťažký súper na veľmi komplikovanom teréne. My sme však pripravení. Naposledy sme tiež hrali na ťažkom teréne, kde ešte nikto nevyhral. No myslím si, že sa nám vracia dobrý pocit a dobrá hra v mnohých momentoch... Je to partidazo pre nás aj pre nich. Dúfam, že to bude skvelý výkon a že postúpime do semifinále. Od finále Kráľovského pohára nás delia 3 zápasy. Takýto prístup máme."

[Marta Ramon, RAC1] V tíme ste veľa hovorili o "kliknutí"... Myslíte si, že ste už len krôčik od takéhoto definitívneho "kliknutia"?

"Áno, tým kliknutím by bolo zajtra vyhrať, vyhrať semifinále a získať pohár. To by bolo to pravé. Pretože aj keď zajtra vyhráme, o dva týždne sa ma budete pýtať: "Je to kľúčový moment sezóny?". V prvom rade ide o to, aby sme hrali dobre, to sa nám naposledy podarilo napriek tým dvom gólom, ktoré sme dostali za 10 minút. Ak si pozriete záznam, uvidíte, že vyzeráme veľmi dobre, čo sa týka samotnej hry, veľmi dobre. Zajtra to bude iné. Zajtra bude pre nás ťažké mať to držanie lopty. Veľmi tvrdo tlačia na obrannú líniu, hrajú priamo, centrujú... Je to veľmi odlišný scenár ako vo Villamarín, ale áno, je to moment, keď môžeme súťažiť a postúpiť do semifinále."

[Adria Albets, SER Catalunya] Nedávno ste povedali, že podľa vás bude veľmi ťažké vyhrať túto ligu... Veríte v integritu rozhodcov?

"Áno, verím, ale nepáči sa mi tlak, ktorý je na nich vyvíjaný, nepáči sa mi to. Už som to povedal. Ak sa ma spýtate na rozhodcov, poviem to isté. Nepoviem nič viac, ako som povedal minule. Takisto sa ma nepýtajte na rozhodcov a polemiku, pretože polemika nie je o mne, ale o Reale Madrid, o zápase Real Madrid - Almería, nie o mne. Podelil som sa o svoj názor."

[Josep Capel, RNE] Ako to všetko vnímajú hráči? Ovplyvňuje ich to?

"Nuž, nech ich to ovplyvní pozitívne, v tom zmysle, že pre nás bude ťažké túto súťaž vyhrať, takže nech z nás vyjde všetka lenivosť, aby sme lepšie súťažili, nič viac."

[Alex Pintanel, Relevo] V lige je strata veľká... Všetci vieme, aké ťažké je vyhrať Ligu majstrov... Kráľovský pohár je skôr v úvodzovkách "najbližší" pohár, ktorý môžete vyhrať, pretože ste najbližšie k tomu, aby ste sa dostali do finále. Myslíte si, že zajtra hráte o naozaj veľkú vec? Možno nie o celú sezónu, pretože do konca je ešte ďaleko...

"Takto bude zajtra padať orol alebo hlava. Jeden z tímov vypadne. Aj dnes v zápase Celta - Real Sociedad. Je to KO zápas, ale treba zostať pri zmysloch a súťažiť najlepšie, ako sa dá. Hráme o titul, zajtra hráme o Kráľovský pohár."

[Carlos Monfort, Jijantes] V tejto sezóne sme v štádiu, keď je každý zápas o niečom... Ako riadite tím po mentálnej stránke? Povedali ste, že mužstvo nemôže zlyhať... Je to tlak alebo motivácia?

"Vždy hovorím, že je to príležitosť. Musíte ukázať, že máte úroveň. V Barcelone je každý zápas skúškou... ale pristupujeme k tomu pozitívne. Bolo pre nás veľmi dobré vyhrať Villamarín.... ešte viac kvôli štýlu, akým sme to dosiahli: koniec zápasu, oslava, rodina.... Myslím si, že z tohto zápasu vyplýva veľa pozitívnych vecí, predovšetkým "oživenie" hry. Myslím si, že sme odohrali veľmi dobrý zápas."

[Helena Condis, COPE] Povedali ste, že sa vám nepáči tlak, ktorý je vyvíjaný na rozhodcov. Myslíte si, že by na to mala federácia alebo komisia rozhodcov nejako reagovať?

"Neviem, je to otázka pre federáciu a pre rozhodcov, či sa cítia byť podmienení týmito situáciami, videom... Neviem, spýtajte sa rozhodcov. Teraz majú tlačové konferencie... prípadne. Spýtajte sa ich, ako sa cítia. Neviem vám na to odpovedať. Nepýtajte sa ma na veci, na ktoré vám často, vzhľadom na moju výchovu, odpovedám, a vy mi dávate poriadne rany... To nie je otázka pre mňa. Polemika je v Madride. Spýtajte sa Medina Cantalejo, čo sa stalo s nahrávkami. Nemusím na to odpovedať, len sa delím o svoj názor. Radšej hovorím o hre, o tom, ako sme postavili trojicu vzadu, o početnej výhode v strede poľa, o hľadaní pivotov a potom o interiors... ako sme hrali chrbtom k bráne, ako sme napádali priestory, napríklad pri poslednom góle... Rád o tom hovorím, ale vy sa ma na to nepýtate. Pýtate sa ma na federáciu, a ja nie som federácia, nie som rozhodca... ale vidím určité veci a zdieľam svoj názor. Ale nepôjdem ďalej. Nedávno som povedal, že môj názor na to máte v archíve, pozrite si ho v archíve."

[Alejandro Segura, Radio MARCA] Povedali ste, že zajtrajší zápas bude iný ako ten na Benito Villamarín. Čo uvidíme zajtra iné, pokiaľ ide o zápas a tím?

"Zajtra budeme mať menej času na rozmýšľanie, sú veľmi agresívni. Skočia do tlaku, najmä v prvých minútach, robia to veľmi dobre, veľmi dobre, pretože Ernesto je skvelý tréner, ktorého si v klube veľmi vážime, pretože je to jeden z najlepších trénerov na španielskej scéne. Hrajú veľmi dobre: intenzívne, agresívne... S ich fanúšikmi... San Mamés je veľmi hlučný... Zajtra nás čaká futbalová vojna. Bude to iné. Hrajú vysoko v obrane, vysoko tlačia... Musíme vedieť, ako sa dostať z tohto tlaku... Bude to ťažké."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Po zápase s Betisom ste povedali, že ste odohrali najlepší zápas za dlhú dobu. V záverečnej analýze však zostáva, že ste hovorili o problémoch s rozhodcami [Xavi bol za svoje vyjadrenie na poslednej konferencii v mnohých madridských kruhoch kritizovaný]. Mrzí vás, že hoci išlo o otázky novinárov, po skončení zápasu sa všetko sústredí na niečo iné, možno kvôli biznisu?

"Ale ja vás nekontrolujem. Vy si hovoríte, čo chcete. Ja nekontrolujem novinárov. Možno to robia iní [individuálny smiech v miestnosti], ale ja nie, absolútne nie. Vo svete tlače nemám žiadnych priateľov. Venujem sa futbalu, snažím sa motivovať hráčov, aby Barça vyhrávala... O tom je moja práca. Ale áno, mnohokrát sa snažím zmeniť svoj diskurz, položí sa mi otázka a ja poviem: "Nie, futbal". Svoj názor však vyjadrujem zo slušnosti, robím to rád... Ale nesústredím sa na polemiku, nechcem ju, nemám ju rád."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Od začiatku roka ste hrali prakticky každé tri dni, na výjazde... Máte veľmi úzky káder, v ktorom nedávno hrali dvaja 16-roční hráči. Môžete si zvyknúť na to, že mladíci budú mať dôležitú úlohu do konca sezóny?

"Áno, Lamine je už realitou, Pau Cubarsi nedávno ukázal svoj talent, Hector Fort už debutoval, máme veľa hráčov, Marc Guiu... Veľa hráčov debutovalo. Rovnako ako Fermín, ktorý debutoval v tejto sezóne. Nie je taký mladý, ale aj on je mladý. To isté Balde, má 20 rokov, Pedri... Máme veľa mladých futbalistov a myslím si, že odchovanci sú veľmi dobre pripravení. Sú veľmi výraznou skupinou a myslím si, že sa môžu upevniť v prvom tíme. Môže to pre nich znamenať zodpovednosť, ale situácia je taká, aká je, káder je krátky, finančná situácia je ťažko zvládnuteľná. Oslovujeme mladých futbalistov, ale robíme to s radosťou, pretože mladíci si dajú poradiť a sú na veľmi vysokej úrovni."

[David Bernabéu, Sport] Vylučujete, že by ste sa v tejto lige mohli posunúť vyššie, alebo si myslíte, že je ešte čas na reakciu?

"Nevidel si oslavy na štadióne Betisu [smiech]? Znamená to, že táto liga nie je prekonaná. Je to ťažké, áno, musíte byť realisti. Ja som zvyčajne pozitívny realista, sú aj negatívni realisti. Byť tým prvým, zostáva 18 zápasov, my máme 19, takže fantastické, ideme na to... Nie, zostáva nám 18 [otázky na hovorcu]? Predstavte si, koľko bodov nám ešte zostáva získať. V tomto kontexte sa nemôžete vzdať. V minulej sezóne prišiel Real so stratou deviatich bodov 12 zápasov pred koncom a v lige bola konkurencia, áno? Nie je to len Real, je tu Girona, Atlético, Athletic... Do konca sezóny zostáva veľa."

[Alex Franquet, El Correo] Ako sa Athletic zmenil v porovnaní s minulou sezónou? V minulej sezóne bolo fádne a teraz bojuje o Ligu majstrov. Je to vďaka skvelej fyzickej príprave?

"Athletic? Nie, fyzickú prípravu mali vždy. Veľmi často záleží na výkonoch hráčov, trénera, ktorý sa už v tíme etabloval... Myslím si, že Ernesto odviedol mimoriadnu prácu, jeho káder... Athletic má skvelých futbalistov, na úrovni národného tímu to vidíme. Bratia Williamsovci, Sancet, Vivian, Vesga, Galarreta... Majú hráčov na mimoriadnej úrovni, na elitnej úrovni. Majú veľkú zásluhu na tom, čo robia. Majú tiež bezvýhradnú podporu fanúšikov. Rozdiel je v tom, že hráči sa rozvíjali spolu s trénerom a vďaka tomu hrajú skvelú sezónu."

[Laia Cervello, The Athletic] Ako hodnotíte Cubarsiho? Ako je pri tejto finančnej situácii klubu dôležité mať mladých futbalistov, ktorí môžu hrať v dôležitých zápasoch v základnej zostave?

"Je to veľmi dôležité, pretože ak by sme nemali skupinu futbalistov pripravených nastúpiť za každých okolností, mali by sme oveľa viac problémov, ako máme teraz. Vidím, že sú pripravení. Cubarsi je futbalista s veľmi dobrou mentalitou, hrá prakticky všetky lopty dopredu, jeho rozhodovanie, distribúcia lopty... Druhý gól padol z jeho akcie, z filtrujúcej prihrávky na Frenkieho, zatiaľ čo normálne by futbalista s menšou osobnosťou hral na brankára, on hľadá Frenkieho a prihráva mu medzi línie. Osobnosť, odvaha... Máme v neho úplnú dôveru, pretože dokázal, že jeho talent je veľmi veľký."

[Carlos Ruiperez, La Vanguardia] Hovorili ste s Iñakim Peñom o tom, že San Mamés je veľmi hlučný štadión, pretože on toto miesto nepozná, okrem toho, že je náhradníkom? Myslíte si, že je pripravený? Na Mestalle a vo Villamarín a v Clásicu nedokázal udržať čisté konto. Ako ho hodnotíte?

"Áno, je pripravený. Nezabúdajte, že hral v Turecku. Je len málo krajín, kde kričia hlasnejšie ako tam. Iñakimu pevne veríme, myslím si, že odvádza veľmi dobrú prácu. Inkasovanie gólov veľmi často nie je len prácou brankára, ale celého tímu. Dúfajme, že zajtra budeme hrať na nulu vzadu."

[Joan Domenech, El Periódico] Dostávate veľa kariet na lavičke, vy, váš brat, De la Fuente... Navrhli ste si, aby ste zmenili svoje správanie, myslíte si, že si musíte dávať pozor, menej protestovať...?

"Ak mám byť úprimný, riešime to pri každom zápase [smiech]. "Dnes pokojne", "dnes pokojne", ale ako plynú minúty a zápas pokračuje... Sme plní vášne, chceme vyhrať, aby to vyšlo, takže je to ťažké [smiech]. Je však jasné, že musíme byť zdržanlivejší."

[EFE] Zo 40 gólov, ktoré tím strelil v La Lige, padlo 18 v posledných 15 minútach. Z celkového počtu 44 gólov ich mužstvo 23 strelilo v poslednej štvrťhodine, čo je viac ako polovica. Ako by ste zhodnotili tieto štatistiky?

"Prvé hodnotenie je, že fyzicky sme na tom veľmi dobre, nemáme žiadny problém, a druhé, že mužstvo si verí. Že je tu bojovnosť až do konca, je tu odvaha, víťazná mentalita. Že sme veľa krát nepredviedli výkon, ale vyrovnali sme, zvládli sme odvetu... Že veríme v to, čo robíme. Predovšetkým futbalisti, ktorí sú v tomto scenári najdôležitejší."

[Mari Carmen Torres, Marca] Týždeň pred koncom zimného prestupového obdobia vám už naznačili, že je zatvorené, že nebudú žiadne posily a odídu, mohol by ešte existovať zázrak spojený s nejakým pohybom?

"Je to veľmi ťažké vzhľadom na situáciu, v ktorej sa nachádzame. Bude ťažké to zmeniť, takže sa musíme sústrediť na hráčov, ktorých máme, a súťažiť až do konca. Nemyslím si, že dôjde k nejakej novinke."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Čo si myslíš o Nicovi Williamsovi, ktorého Barça už viackrát lovila? Máte pre neho niečo špeciálne pripravené?

"Myslím si, že Nico je výnimočný futbalista. Profiluje sa na pravom krídle, ľavom krídle, dokáže hrať jeden na jedného, je rýchly, strieľa góly, myslím, že v tejto sezóne v tomto smere explodoval. Je to hráč, ktorého musíte mať na očiach, pretože dokáže urobiť rozdiel. Má osobnosť, je vo veľmi dobrej forme, je ťažké ho zastaviť. Potrebujete defenzívne výpomoci, dobré pokrytie, sklz... Je ťažké, keď má pred sebou priestor, aby sa rozbehol, aj na malom priestore je veľmi dobrý. Je to skvelý futbalista."

[Guillem Borras, Iniestazo] Zajtra sa vám vráti Lamine Yamal, bude to prvý zápas Kráľovského pohára, v ktorom môže hrať. Nedávno ste povedali, že situácia v klube podporuje debuty a výkony mladších hráčov, ale Lamineho prípad to presahuje, pretože vidíme, že v týchto scenároch tak ďaleko od svojho veku hrá s vyspelosťou, ktorá je prakticky nadprirodzená. Myslíte si, že neexistuje iný scenár ako ten, že bude relevantný napriek tomu, že má 16 rokov?

"Nezabúdajte na odvahu trénera [smiech novinárov, ale Xavi si zachoval relatívnu vážnosť] vo všetkom, čo hovoríte. Lamine je talent. Keď ho vidíte na tréningu, vidíte, že dokáže urobiť rozdiel. Dokáže hrať jeden na jedného, má tú drzosť, ktorá ho robí odvážnym. Je to veľkolepý talent, ktorý musí vybuchnúť. Nedávno odohral jeden zo svojich najlepších zápasov, odkedy je v prvom tíme. Veľmi mu veríme, je šťastný a ukazuje svoju zrelosť. Som rád, že z La Masie vychádzajú futbalisti takéhoto kalibru."

 

zdroj: yt: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-01-23 22:51:51
Ty kontroluj stav trávnika, a financií....