Xavi na tlačovej konferencii po zápase s Athletic Club ubezpečil, že tím bude naďalej bojovať o zvyšné trofeje. Uvedomuje si však, že ak jeho tím nebude konkurencieschopný, bude musieť odísť. 

[Adria Albets, Cadena SER] Unikla vám táto trofej, o ktorej ste povedali, že ste v ňu veľmi dúfali. Ste optimistom, že sa vám podarí vyhrať La Ligu a Ligu majstrov? Pretože vaša budúcnosť je nejakým spôsobom závislá od trofejí.

"Nuž, ako u všetkých trénerov veľkých tímov. To je jasné. Ale na jednej strane sa cítim hrdý, pretože sme veľmi dobre konkurovali prvotriednemu tímu, prvotriednemu trénerovi Ernestovi Valverdemu, ktorý pracuje veľmi dobre. Bolo pre nás ťažké posúvať loptu dopredu, vytvárať si príležitosti, ale bojovali sme až do konca, s mnohými mladými hráčmi. Z tejto strany cítim hrdosť, ale zároveň aj sklamanie, že sme nesúperili ešte lepšie. Mali sme jasnú šancu Lamineho, ktorú si sám vytvoril. Nemôžete mu nič vyčítať, je to 16-ročný mladík, ktorý hrá výborne. Máme úzky káder, veľmi mladých, futbalistov, ktorí sa ešte len rozbiehajú. Myslím si, že sa začalo niečo dôležité, významná generácia, bez ohľadu na to, či som trénerom ja. Barça má budúcnosť."

[Manolo Oliveras, COPE] Priama cesta k trofeji viedla cez Kráľovský pohár, liga je komplikovaná a Liga majstrov je náročná. Bude tvoje zotrvanie v klube v nasledujúcej sezóne náročné?

"Ak na konci sezóny nebudeme na konkurencieschopnej úrovni, bude normálne, že budem musieť odísť, tak ako všetci tréneri. Sme vo veľkom klube, v Barcelone, viem, kde som a že trofeje alebo aspoň boj o ne sa odo mňa budú vyžadovať, a dnes sme súťažili, bojovali, pracovali proti veľmi dobrému tímu. Je to aj zásluha Athletic Club, treba im pogratulovať. To je futbal, to je šport. Pokúsime sa o to v sobotu, pokúsime sa odčiniť naše prehry v La Lige, pokúsime sa o to v Lige majstrov. Keď nevyhráte, tréner je upozornený, že tu nič neobjavujem."

[Ricard, meno nezverejnené] Nedávno ste hovorili o futbale a dôležitosti víťazstva. Chcel som sa opýtať, ako sa cítite po dnešnom zápase a po výkone takých mladých chlapcov, ktorí hrali, akoby s vami trénovali päť rokov, pretože veci, ktoré od nich žiadate, im prišli veľmi prirodzené. Ako sa cítite a je to začiatok niečoho nového, čo značí cestu vpred?

"Pocity, ktoré dnes mám, sú na jednej strane sklamanie, pretože sme stratili šancu na trofej, v ktorú sme veľmi dúfali. Nemali sme šťastie pri žrebe, jeden zápas na San Mamés... je to veľmi komplikovaný scenár. Sklamanie, pretože sme prehrali a spôsobom, akým sme prehrali, v predĺžení... Athletic si zaslúžil postúpiť. Ale na druhej strane cítim hrdosť, pretože futbalisti si počínajú veľmi dobre. Mladí futbalisti. Súperili sme, snažili sme sa, mali sme dve veľmi dobré šance v závere pri situáciách Lamineho a je škoda, že to nevyšlo. Je to škoda, pretože sme mali zápas, myslím si, že je to zápas, ktorý sa mohol vyvíjať na obe strany, Athletic tiež dobre tlačil. Sú veľmi intenzívni na svojom teréne, veľmi agresívni. Na jednej strane som sklamaný z výsledku, na druhej strane cítim hrdosť na tím. Snažili sme sa, bojovali sme, dali sme do toho všetko, ale nevyšlo to. Je to škoda, ale taký je futbal, šport... V sobotu sa pokúsime zabojovať v ďalších zápasoch, v lige, a čaká nás aj Liga majstrov. Musíme ísť ďalej, ale cítim veľkú hrdosť, najmä na mladých hráčov. Lamine dnes hral partidazo, Hector Fort vyzeral veľmi dobre a Cubarsi má veľkú osobnosť. Viac mladých hráčov sme nepustili, pretože sme nechceli striedať ostatných mladých hráčov [Xavi naráža na minimálny počet hráčov prvého tímu, ktorí musia byť súčasne na ihrisku; pozn. red.]. Preto neprišiel Fermín, mali sme štyroch hráčov s číslom vyšším ako 25 a je škoda, že to tak dopadlo. Každopádne, na jednej strane hrdosť a na druhej sklamanie. Nemôžeme byť spokojní, ale dnes máme dôvod byť hrdí."

[Marta Ramón, RAC1] Dnes ste súťažili až do samého konca, nie je tam horkosť ako v Superpohári... ale dva tituly za 10 dní unikli. Chcela som sa opýtať na psychologický faktor, v akom stave je šatňa po takej porážke ako dnes?

"Sústredí sa na to, aby v sobotu vyhrala. Na oddych, na prebudovanie... proti fyzicky najfyzickejšiemu tímu v lige sme podali skvelý výkon. Je to ťažká situácia, pretože tím sa posilňuje víťaznými zápasmi. Vyhrať v sobotu, v stredu a sústrediť sa na ligu a Ligu majstrov, keď príde čas. Dnes môžeme byť hrdí na to, ako sme bojovali až do samého konca. Z výsledku sme sklamaní a nakoniec nás budú hodnotiť práve kvôli výsledkom. Dnes hralo veľa mladých hráčov, snažili sme sa a mohli sme vyhrať, bol to zápas, ktorý sa mohol zlomiť na obe strany."

[Francesc Latorre, TV3] Ako veľmi vás ako trénera trápi, že oba góly padli hneď, ako ste vstúpili na ihrisko zo šatne? Stalo sa to už trikrát... existuje spôsob, ako to zmeniť a zabezpečiť, aby sa to v budúcnosti neopakovalo?

"Sú to naše chyby. Prvý gól bola naša lopta, ktorú sme kontrolovali, a zrazu došlo k nedorozumeniu medzi Lamine a Koundém, čo vygenerovalo útok na bránku Athletic. Ďalší raz v prvej minúte zápasu. Rozprávali sme sa o tom, opravili sme to, rozprávali sme sa, rozprávali sme sa... no dobre, opäť sme dostali gól. A v ďalšom polčase to bolo to isté. Vhadzovanie Athletic, mali sme sa vyhnúť tomu, aby Athletic nabiehal z druhej línie, veľmi dobre sme sa rozprávali o tom, že Sancet nabieha z druhej línie... to sú naše chyby, ktoré v tejto sezóne neminimalizujeme. Neviem, ako viac povedať. Maximalizujeme chyby, musíme sa zlepšiť."

[Raúl Fuentes, Radio MARCA] Ktorý pocit prevláda: strata dvoch trofejí za 10 dní, alebo skutočnosť, že existuje budúcnosť? Že aj keď to bude stáť trofeje, bude sa to robiť s futbalistami vo veku 16-17 rokov?

"Myslím si, že máme veľmi dobrý projekt. Nie pokiaľ ide o mňa ako trénera, ale pokiaľ ide o túto generáciu. Tak to cítim, preto dávame týmto chlapcom šancu. Cubarsi má veľkú budúcnosť a súčasnosť, Hector Fort, Marc Guiu, Lamine Yamal a ďalší hráči, ktorí vstúpia do tímu... rovnako aj Fermin, ktorý vstúpil do tejto sezóny. V Barçe je veľký potenciál na to, aby bola v najbližších rokoch konkurencieschopná, či už budem trénerom, alebo nie. Žiadny problém, ale dnešný zápas, ako povedal Ricard, by mohol byť začiatkom niečoho veľmi dôležitého. Musíte pracovať a vyhrávať, Barça je o víťazstve. Dnes na jednej strane hrdosť a na druhej sklamanie, pretože je to stratený titul. Ale taký je šport. V sobotu sa o to pokúsime znova. Stratil som veľa trofejí, aj som vyhral... ale veľa krát sme prehrali a skúsili to znova."

[German, meno nejasné] Dnes prišiel na ihrisko Marc Guiu, nie Vitor Roque. Chcel som sa opýtať, či je v súčasnosti v hierarchii na zápas pred ním? Ako hodnotíte Brazílčana a prečo nedostáva viac minút?

"Nie, nie, naposledy prišiel Vitor, dnes prišiel Marc. Bolo to posledných 15 minút, viac vstupov zo strany ihriska, priamočiary futbal... Vitor bude veľmi dôležitý, dostane minúty, rovnako ako všetci ostatní. Je veľmi mladý, má 18 rokov, musíme si na neho dávať pozor, ako na všetkých takýchto mladých futbalistov, aby sme ich nejakým spôsobom nepoznačili a nevytvárali na nich príliš veľký tlak. Vitor bude veľmi dôležitý, má kvality, ktoré nám veľmi pomôžu."

[Sid Lowe] Povedali ste, že v Barcelone sa začína veľmi zaujímavá éra s novou generáciou futbalistov. Znamená začiatok týchto futbalistov koniec iných? Ako uskutočníte proces, v ktorom budú veteráni stále viac vypadávať z kádra, nebudú hrať?

"To je zákon života. Všetci sme si tým prešli, niektorí futbalisti prichádzajú, iní pomaly odchádzajú... je to prirodzené. Je to prirodzený proces, taký je život. Ale veteráni budú naďalej dôležití, minimálne v tejto sezóne. Minút je dosť pre každého, pozrite sa na dnešný zápas. Veľmi intenzívne stretnutie, veľmi fyzické, takže sme potrebovali veľa futbalistov. Už nie je základná jedenástka hráčov a náhradníci, takto sa na futbal nepozerám. Vidím, že sú tu tímoví hráči, potrebujeme veľa futbalistov - mladých hráčov, veteránov... všetkých."

 

zdroj: yt
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

14 komentáre
2024-01-25 06:59:46
Ak si dobre pamätám, Ernesta u nás vyhodili v čase, keď sme boli prví v LL, vyhrali svoju skupinu v LL a prehrali superpohár proti Atlétom. Nevravím, že Xaviho treba vyhodiť, no zaujímalo by ma, prečo má Xavi dôveru v oveľa horšej situácii. A tie jeho nezmysly... Vraj sme bojovali proti prvotriednemu tímu... To mali oni hovoriť po prehre s nami! My sme Barcelona, nie nejaký bezvýznamný ale ambiciózny klub.
2024-01-25 07:10:59
No tak uz ziskame iba 2 trofeje😁, brnkacka liga majstrov a lavou zadnou la ligu.