San Mames bol v stredu večer svedkom absolútneho gólového festivalu, keď Barcelona nastúpila proti Athletic Club v Copa del Rey. V stávke bolo miesto v semifinále, oba tímy sa usilovali o víťazstvo, ale výsledok bol nakoniec zaslúžený.

Zverenci Ernesta Valverdeho sa väčšinu zápasu dostávali dopredu a v závere boli výnimoční. Ich neustála vytrvalosť im pomohla otočiť nepriaznivý stav z 2:1 na 4:2 a opäť im pomohla zdolať Kataláncov v súťaži. Zápas prináša obrovský tlak na Xaviho a jeho hráčov, pretože predčasné vypadnutie má niekoľko dôsledkov pre ich budúcu sezónu. Napriek tomu zápas priniesol kombináciu pozitívnych aj negatívnych poznatkov. Spoločne sa poďme pozrieť na 3 kľúčové závery z tohto stretnutia.

Zvláštny večer pre Yamala

Lamine Yamal bol vo veku iba 16 rokov jedným z najdôležitejších hráčov Barcelony na San Mames. V jeho zápase sa však vyskytli oba extrémy emócií od absolútneho nadšenia až po utrpenie. Mladík bol fenomenálny na pravom krídle Kataláncov, rozťahoval obranu Athletic Club a vytváral si šance. Jeho dotyk bol čarovný a s ľahkosťou klamal obrancov.

Yamal v prvom polčase predviedol nádherné sólo a dostal svoj tím do vedenia. Z vonkajšej strany si nabehol na obrancov, s presnosťou vystrelil nízko popri brankárovi a zaznamenal absolútne gólové sólo. Napriek tomu sa v jeho výkone vyskytlo aj niekoľko horších chvíľ, ktoré mu môžu zanechať šrámy na duši.

Na začiatok, v 65. minúte nevyužil jednoduché zakončenie, keď jeho lob ponad brankára išiel tesne vedľa. Jeho najväčšia chyba večera však prišla v záverečných minútach zápasu, keď vybojoval loptu od obrany Athletic Club a založil situáciu 1 proti 1. Prešiel až pred brankára a vytvoril si priestor na strelu. Jeho strela však letela vysoko a netrafila cieľ.

Gól v tomto momente by prakticky spečatil postup Barcelony do semifinále, a tak bude pre mladíka ťažké hodiť túto situáciu len tak za hlavu. Napriek tomu je zodpovednosť, ktorú na seba v mladom veku berie, pôsobivá a začína svoj talent naplno predvádzať.

Ďalšie dva klenoty akadémie

Stredajší večer bol pre Barcelonu v znamení La Masie. Xavi začal zápas s Yamalom, Alejandrom Baldem a Iñakim Peñom ako jedinými odchovancami akadémie. V priebehu zápasu však bol nútený siahnuť po mladších menách na lavičke a tí nesklamali.

Prvým menom z lavičky bol mladý Hector Fort. Tento pravý obranca debutoval za tím proti UD Barbastro začiatkom tohto roka, ale zápas proti Los Leones bol jeho prvým stretnutím s prvým tímom pod veľkým tlakom. Situáciu ešte viac skomplikovalo to, že po zranení Baldeho musel hrať na ľavom kraji obrany, takže sa ocitol v neznámej pozícii proti jednému z najnebezpečnejších krídelníkov ligy.

Napriek tomu, že bol hodený do hlbokej vody, mladík obstál. Predviedol výkon, na ktorý by bol hrdý aj veterán, keď väčšinu večera limitoval Nica aj Iñakiho Williamsa. Počas 97 minút zaznamenal 15 obranných zákrokov, 88% prihrávok a jeden dribling. Má pred sebou ešte dlhú cestu, ale jeho včerajší výkon bol určite začiatkom niečoho výnimočného.

Ďalším mladým hráčom, ktorý sa opäť predviedol, bol Pau Cubarsi, ktorý v druhom polčase nahradil Andreasa Christensena. Tento mladík bol pri rozdeľovaní lopty a obrannom povedomí na San Mames opäť solídny, pričom jeho vyspelosť presahovala jeho vek. Netreba pripomínať, že Barcelona bude evergreenom, kým tu bude La Masia.

Sezóna bez trofeje?

Copa del Rey bola najreálnejšou šancou Barcelony na zisk titulu v tejto sezóne. Keďže ju od zisku trofeje delili len tri tímy, nebola to nemožná úloha. Teraz, keď tím oficiálne vypadol z pohára, sa jeho nádeje na zisk akejkoľvek trofeje v tejto sezóne s najväčšou pravdepodobnosťou rozplynuli.

Barcelona v ligovej tabuľke zaostáva za Gironou o 8 bodov a za Realom Madrid o 7 a akákoľvek šanca v boji o titul závisí len od formy jej súperov.  Jedinou zostávajúcou súťažou je Liga majstrov. Vzhľadom na formu tímu sa však v európskej súťaži sotva presadia. Na Xaviho je vyvíjaný tlak a tréner vie, že ak situáciu čoskoro nezvráti, jeho osud je blízko spečatenia. Sezóna bez trofeje predsa len neveští v katalánskej metropole nič dobré.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2024-01-25 11:48:55
Pri dobrom lose by sme sa mohli v lige majstrov dostat do semfinale a mozno aj finale, to by bolo financne dost pomoct barcelone. Xavi to nema jednoduche a vyhodit ho nemusi byt stastne riesenie. Vezmite si, kto by mal prist namiesto neho… spomina sa tu ze uz keby aj mourinho(za mna nerealne) ale keby aj… co sa tyka platu… dokaze si barca dovolit zaplatit trenera svetovej extra triedy? Myslim ze toto moze byt tiez dovod preco je tam stale este Xavi. Odtrenuje si svoje a klub zatial nestoji vela.
2024-01-25 12:05:46
hlavý záver je, žez o špičkovej barcelony, ktorá hrala svetový futbal, sa vinou mnohých skutočností stal priemerný klub -- cesta k bývalej sláve nebude ni krátka ani bezbolestná -- xaviho hlavná chyba je, že to nepochopil a myslí si, že barca je naďa lej špica a môže všetko -- nemôže - máme dostatok mladých talentov, ale potrebujú čas a múdre, naozaj múdre vedenie -- barcelonskú dna treba spláchnuť do kanála