Xavi na tlačovej konferencii pred zápasom s Villarrealom hovoril o zdravotnom stave Alejandra Baldeho. Trénera sa pýtali aj na streleckú formu Roberta Lewandowskeho a jeho budúcnosť. 

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] V akej situácii je Balde, čo ste mu ako tréner poradili?

"Teraz sme sa s ním stretli. Do istej miery sa mu darí dobre, je so svojou rodinou a lekármi. Radíme mu, čo bude pre neho najlepšie. Je to jeho osobné rozhodnutie a záleží na tom, ako sa cíti. Každý sa v rámci svojej situácie rozhodne, či podstúpi operáciu alebo nie, ako sa bude liečiť... Snažíme sa mu poradiť čo najlepšie. Takéto rozhodnutie je ťažký moment. Budeme ho podporovať."

[Marta Ramon, RAC1] Do akej miery sa situácia Baldeho podobá situácii Ansu Fatiho spred dvoch rokov?

"Podľa lekárov je to iné, nemá to nič spoločné. Lekári mu niečo odporučili, ale konečné rozhodnutie je na ňom, ako sa cíti. Koniec koncov, je to jeho kariéra, je mladý. Každý sa však rozhoduje sám. Je to veľmi dôležitý futbalista, má pred sebou celú kariéru. Dúfam, že sa čo najskôr uzdraví, či už podstúpi operáciu alebo nie, budeme ho podporovať, ako sa len bude dať. Podobnosť je v tom, či podstúpi operáciu alebo nie, ale tieto zranenia sú odlišné."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Čomu pripisujete slabšie výkony Lewandowskeho v porovnaní s minulou sezónou?

"Čo sa týka výkonu - v posledných štyroch zápasoch strelil tri góly. Myslím si, že je to skôr o pocite, že mu možno nejde dobre ovládanie lopty, finálna prihrávka... Sú to situácie súvisiace s formou, stavom mysle... Robert bude pre mužstvo naďalej dôležitý, je to prirodzený líder. Dnes sme sa na tréningu veľa rozprávali, čo potrebujeme, čo musíme zlepšiť, hľadáme riešenia. Sú situácie, ktoré musíme zlepšiť, to je všetko. Tím je veľmi jednotný, šatňa je veľmi silná. Vo svojej kariére som nevidel šatňu s takou ľudskou kvalitou. Ide o to, aby sme sa viac koncentrovali, minimalizovali chyby, ktoré nám vystavujú účet, predovšetkým v prvých minútach. Hľadáme riešenia, aby sme aj napriek strate dvoch trofejí mali dobrú sezónu."

[Francesc Latorre, TV3] Téma vášho pobytu závisí od trofejí?

"Neviem, pravdou je, že o mojom zotrvaní hovoríme už od júla. Od porážky proti Arsenalu. V priateľskom zápase. Som pokojný, robíme dobrú prácu. Žijem v inej realite ako vy. Rozumiem klubu, kritike, rozumiem všetkému... Neviem, či je to šťastie alebo nie, ale poznám klub. Som však pokojný. Rozumiem svojej úlohe, zmenám, všetkému... Nemám s tým žiadny problém. Som zodpovedný za to, aby sa tím zlepšoval a konkuroval. Keby Barça postúpila, hovorili by sme, že Barça sa vracia, že Lamine robí čoraz väčší rozdiel... Futbal je o detailoch, ktoré niekedy nemôžeme ovplyvniť. Teraz nie je čas zaoberať sa tým, či budem pokračovať v práci alebo nie. Pri príležitosti El Cásica v Dallase sa hovorilo o naliehavosti situácie. Taká je Barça. Som pokojný a presvedčený, že môžeme odohrať skvelú sezónu, a snažím sa to odovzdať hráčom.”

[Ďalší novinár začal klásť otázku, ale Xavi chcel doplniť predchádzajúcu] "Hovorím to preto, lebo som v tejto práci už dva roky a myslím, že mi zostáva menej ako viac. Z posledných trénerov, dokonca víťazných, Pep bol štyri sezóny víťazný, Luis Enrique, víťazný, tri, ja som dva a pol [smiech]. Príde chvíľa, keď odídem, buďte pokojní [smiech]."

Ako pristupujete k zápasu po vypadnutí z pohára, keď hráte opäť doma?

"Sme radi, že hráme opäť doma. Potrebujeme našich fanúšikov. Villarreal sa síce nachádza v slabšej chvíli, ale Marcelinove tímy hrajú veľmi jasne a sú veľmi pevné so skvelými individualitami. Je to zápas, na ktorý musíme po Bilbau reagovať."

[Josep Capel, Radio Nacional] Klopp opúšťa Liverpool a pripomína Pepovo vyhlásenie o nedostatku energie. Koľko paliva máte v nádrži?

"Rozumiem mu. Každé ráno sa pýtam svojho odborníka na výživu na energiu [smiech]. Cítim sa dobre, som pokojný. Neviem, možno som jediný človek, ktorý chápe realitu klubu. Takto ma donútili vidieť to Mateu, Rafa Yuste a Jordi Cruyff. Tvárou v tvár týmto historickým ťažkostiam si myslím, že sme vynaložili veľké úsilie. Nie ja, ale všetci, vedenie, zamestnanci, hráči... Myslím, že v takomto čase je to veľa. V minulej sezóne sme získali dve trofeje. V júni uvidíme, ako na tom sme, a rozhodneme sa, ale čo sa týka energie, cítim sa dobre."

[Victor Navarro, Cadena COPE] Myslíte si, že sa s vami zaobchádza nespravodlivo?

"Neviem, ale stáva sa to často. Ľudia sú tu oceňovaní až vtedy, keď začnú odchádzať. Myslím si, že to je najväčšia nespravodlivosť. Teraz si vážime Koemana alebo Ernesta Valverdeho. Alebo Busquetsa, ktorý nám chýba, keď ho štyri roky masakrovali, či Jordiho Albu. Dáva to podnet na zamyslenie. Dúfam, že budem chýbať aj vám [usmieva sa]. Pre mňa je to najlepší klub na svete. Vážim si každý deň, keď tu môžem pracovať, som šťastný, spokojný. Vážim si to, čo mám teraz, nie neskôr. Historickou chybou Barcelony je, že si veci cení až potom. Ernesto Valverde je toho najlepším príkladom."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Znepokojuje vás, že sa nezranilo iba šesť hráčov?

"Bolo tam len niekoľko svalových zranení. Sme pod úrovňou väčšiny španielskych a európskych tímov. Väčšina z nich [hráčov] má smolu. Ale to nie je žiadna výhovorka. Máme mladých hráčov. Myslím si, že zápas proti Athletic ukázal, že máme ducha a sme na to hrdí."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Aká by mala byť úroveň tímu? Ako ďaleko ste schopní v tejto sezóne zájsť?

"Vždy myslím pozitívne. Môžeme sa dostať na vrchol La Ligy. Nemôžeme zlyhať a tešíme sa na Ligu majstrov. Myslím si, že môžeme súťažiť v oboch súťažiach."

[Albert Hernández, Television Española] Môže sa Ter Stegen čoskoro vrátiť?

"Darí sa mu veľmi dobre, to je dôležitá správa. Je pozitívny. Čoskoro sa vráti."

[Alex Pintanel, Relevo] Je na mladých hráčov vyvíjaný príliš veľký tlak?

"Vzhľadom na ich vek nemajú takú zodpovednosť, ale musíme na nich vyvíjať tlak. Sú pripravení nastúpiť. O Yamalovi veľa vypovedá, že bol smutný, pretože odohral skvelý zápas a nie je na vine. To, čo robí, je brutálne a skvelé. Mladí hráči sú súčasnosťou a budúcnosťou klubu. Pre Barcelonu je to skvelá správa."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Ako sa môžu mladí hráči ešte zlepšiť?

"Hovorím im, že tlak je na mne a nie na nich. Zvyčajne sú hráči z klubu lepšie adaptovaní ako tí zvonku. Majú veľkú osobnosť a sebadôveru."

[Joan Domenech, El Periódico] Prečo inkasujete góly hneď na začiatku zápasu?

"Dnes sme o tom hovorili. Môžeme nájsť riešenie. Je to otázka mentality a koncentrácie. Možno je to moja zodpovednosť."

[Carlos Monfort, Jijantes] Aká je situácia ohľadom zranenia Cancela? Bude zajtra k dispozícii?

"Áno, zajtra bude na zozname povolaných hráčov. Cíti sa dobre. Má veľký charakter a chuť hrať. Je úžasné mať ho v tíme ako človeka a profesionála. Veľmi si vytrpel, keď nemohol hrať s tímom. Som rád, že ho mám v tíme. Okrem futbalových záležitostí sú Cancelove ľudské kvality mimoriadne."

[Roger Torello, Mundo Deportivo] Klub propaguje zápas proti Villarrealu s podobizňou Vitora Roqueho. Myslíte si, že je pripravený, alebo je takýto tlak mimo jeho charakteru.

"Vitor Roque je náš prestup, nie je to len Decov prestup, ale aj môj. Bude dôležitou posilou. Naposledy nehral, ale to bola technická a taktická záležitosť, predovšetkým tá druhá, na posledné minúty. Nedávno zahral na Villamarín, nastúpi na veľa minút a bude dôležitý. Samozrejme, treba byť opatrný, je veľmi mladý, ale páči sa mi a očakávame, že nám veľmi pomôže."

[Guillem Borras, Iniestazo] Ako hodnotíte Pedriho po fyzickej stránke, pretože v posledných rokoch nemal kontinuitu a je to pre vás kľúčový futbalista?

"Áno, aj na to sa pozeráme, veľa sa rozprávame o tom, ako sa cíti. Myslím si, že správny manažment minút je v jeho prípade zásadný, po skúsenostiach, ktoré sme s ním mali. Darí sa mu dobre, je stopercentne pripravený, je šťastný, cíti sa čoraz lepšie. Určite bude čoraz dôležitejší."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Akú úlohu môže mať Hector Fort na konci sezóny vzhľadom na situáciu Alejandra Baldeho a jeho individuálne výkony? Ako by ste zhodnotili jeho výkon v San Mamés v takomto náročnom scenári?

"Bol výnimočný, rovnako ako Cubarsi, rovnako ako Lamine... Títo hráči boli na mimoriadnej úrovni. Hector je futbalista, ktorý môže hrať na ľavej strane, na pravej strane, ako stopér... Je úplnou zárukou defenzívy, dobre vidí prihrávky, nestráca lopty, dobre sa takticky stavia. Myslím si, že je to veľmi dobre pripravený hráč, napriek tomu, že má 16 rokov. Má silnú osobnosť, fyzicky je pripravený. Je to futbalista už pre súčasnosť."

[Fran Carrasco, El 10 del Barca] Chýbala mužstvu v posledných zápasoch fyzická sila alebo svaly, vzhľadom na výkony Frenkieho alebo Gündoğana, ktorí nazbierali veľa minút, v zápase ako proti Atléticu, čo je veľmi intenzívny tím? Ako to vidíte vy?

"Nie, myslím si, že nie. Jedna vec je hovoriť o fyzickej príprave a v tomto smere sme na tom veľmi dobre. Nie sme unavení ani sme nepracovali zle, čo sa týka fyzickej prípravy, práve naopak. Fyzické údaje sú veľmi dobré. Druhá vec sú základné fyzické podmienky. Nemôžete porovnávať Arauja s Pedrim. Aj to musíte mať na pamäti. Teraz hráme v strede poľa s Pedrim, Gündoğanom a Frenkiem. Chcem povedať, že Busquets získaval 20-30 lôpt, Gavi získaval 20-30 lôpt a teraz takýto typ hráča nevyužívame, pretože ho nemáme. Základné fyzické predpoklady u hráčov sú iné. Na to narážam, pretože nemáme tím so základnými fyzickými predpokladmi ako Atlético. Ale z hľadiska fyzických podmienok sme na tom veľmi dobre, vyhrali sme veľa zápasov v koncovke, pritlačili sme, hráči majú neuveriteľné údaje, v poslednom čase 15 kilometrov, 14, 13... V tomto zmysle sa vyrovnáme Atléticu, ale nie v základných fyzických podmienkach, samozrejme, v tom sa nedá konkurovať."

[David Bernabéu, Sport] Akú tézu má klub v súvislosti s tvojím zotrvaním? Že sa budú vyhrávať trofeje alebo že sa bude musieť vymeniť tréner, alebo chápe, že sa budú musieť zvážiť aj iné otázky, aj keď by sa nedalo nič vyhrať? Túto otázku si kladie veľa ľudí.

"Je to otázka pre vedenie klubu. Poviem vám, že vedenie mi hovorí o úplnej dôvere, že mám zabudnúť na chýbajúcu kontinuitu práce, že ide o projekt, že určité veci boli urobené veľmi dobre, že sú hrdí a spokojní. Prezident nemôže byť pozitívnejší a navyše je hrdý. To mi oznámil. S Decom sa rozprávame o veciach na budúcu sezónu. Nech sa stane čokoľvek, pocity môžu byť rôzne. Všetko je otázkou výsledkov, to som povedal už mnohokrát. Ide o víťazstvo a v Barcelone ide o presvedčivé víťazstvo. Je to ťažké. Hovoríme tu o mojom zotrvaní, nemám s tým problém, vždy odpoviem. Hovoríme však o tom už od augusta a ja som stále tu [smiech]."

zdroj: yt
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2024-01-26 15:54:38
Ak si myslí, že má za sebou viac ako pred sebou, tak to môže znamenať, že ho chcú prepustiť. Nemyslím, že to hovorí, lebo chce odísť. Tréner zrejme nikdy nejde do Barcelony s ambíciami prežiť pár sezón s jednou trofejou a odísť. Osobne musí chcieť viac a snažiť sa až kým nedosiahne najväčšie úspechy. Pep a Enrique odišli po 4 resp. 3 rokoch s vedomím, že majú v rukách treble a kopec ďalších titulov, najmä teda tú LM.

Viem, že teraz je situácia úplne iná, nemáme Messiho, Iniestu, Suareza, Neymara, Xaviho (ako hráča), ale už len ten princíp dokončiť svoju prácu. Tá by mala byť z osobného hľadiska u trénera Barcy dokončená, keď vyhrá všetko.
2024-01-26 17:18:49
Ak ma takuto porazenecku mentalitu uz v strede sezony, tak Barcelona bude hrat konferencnu ligu buduci rok.