Xavi Hernández sa objavil na dnešnej predzápasovej tlačovej konferencii proti Osasune už "s chladnou hlavou" po tom, čo oznámil svoje rozhodnutie odísť na konci sezóny. Tréner odpovedal na otázky o dôvodoch tohto rozhodnutia a prvých dňoch po oznámení. 

[Marta Mauricio, štúdio Barça] Toto je prvé stretnutie po vašom oznámení... Aký zápas proti Osasune očakávate?

"Po tom, čo som oznámil svoj odchod po sezóne, si myslím, že pre mňa ako culé, je teraz najdôležitejšia jednota. Je to dôležitý odkaz po tomto neľahkom momente z hľadiska výsledkov. Potrebujeme jednotu. Povedal som to hneď prvý deň, prakticky počas prezentácie tímu pred zápasom Gamper Cupu. Povedal som, že potrebujeme jednotu celého barcelonismo. A teraz viac ako kedykoľvek predtým. Sú to ťažké chvíle, predovšetkým pre fanúšikov, ktorí nás nikdy nesklamali. Veľmi vám ďakujem za vašu podporu v tých dňoch po oznámení rozhodnutia. Reakcie boli skutočne veľkolepé. Reakcia šatne je neuveriteľná. Ten pocit lásky, jednoty... S prezidentom sme tiež jednotní... Myslím si, že toto je moment jednoty. Ale krok za krokom, nie je to koniec sezóny. Chceme bojovať a zajtra nás čaká súper, proti ktorému sme nedávno hrali, ktorý je skalou v defenzíve, ktorý inkasuje málo gólov, ktorý hrá priamočiary futbal... Arrasate pracuje veľmi dobre. Už dlhé roky majú toho istého trénera. Bude to ťažké. Posolstvom je zjednotiť sa, aby sme sezónu dokončili čo najlepšie."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Prečo si myslíte, že problém v tíme je mentálny a nie športový?

"Myslím si, že je to o oboch veciach. Musíme byť lepšie organizovaní, lepšie útočiť, lepšie brániť, lepšie reagovať po strate lopty..., a tým klesá mentálna úroveň a sebadôvera, strácame sa v defenzíve, klesá individuálna úroveň niektorých hráčov a tým aj celého tímu... Musíme sa dať do poriadku a opäť robiť to, čo v minulej sezóne perfektne fungovalo. Myslím si, že je to hlavne o športovej sfére. Ale ani mentálna sféra nie je v poriadku, musíme byť sebakritickí. Je zrejmé, že nie sme na úrovni, a preto som to vyhlásil. Svoje rozhodnutie som však urobil už dávno. Myslím si, že naša práca nie je dostatočne ocenená. Prišli sme sem v jednom z najťažších období v histórii klubu a z toho vyplýva aj toto rozhodnutie. Počul som, že je to z tohto alebo iného dôvodu, ale ide jednoducho o to, že si myslím, že naša práca nie je dostatočne ocenená. Preto som sa pred mnohými mesiacmi, už na začiatku sezóny, rozhodol, že toto je moja posledná sezóna v pozícii trénera."

[Joan Domenech, El Periódico] Vylučujete možnosť byť trénerom Barçy v budúcnosti?

"Nie, nie... Nevylučujem. Som človek klubu. Už som to povedal. Barça bude mať kohokoľvek, koho bude potrebovať, ale práve teraz si myslím, že mňa nepotrebuje. Mám takýto pocit. Mám pocit, že potrebujeme viac vzrušenia, iného trénera, inú osobu... Preto som to oznámil. Ale toto rozhodnutie som urobil na začiatku sezóny. Po všetkom tom úsilí máte pocit, že práca, ktorá je podľa mňa veľmi dobrá, nie je docenená. Nie moja - celého štábu a športovej oblasti. Ale absolútne nič nevylučujem."

[Marta Ramon, RAC1] Hovoríte o reakcii hráčov... Vieme, že to bola veľmi emotívna reakcia. Akú reakciu ste očakávali na ihrisku? Ako šatňa "strávila" vaše rozhodnutie?

"Viem, že máme na dennej báze veľmi zomknutú skupinu, ale aj tak ma to prekvapilo. Správy, telefonáty... veľa futbalistov sa chcelo porozprávať individuálne... To si budem pamätať. Nakoniec je to šport, futbal, a mňa najviac zaujíma, aký je kto človek. Futbalisti ma prinútili pokrčiť plecami. Reakcia bola veľkolepá. A moje rozhodnutie bolo presne také, aby reakcia bola pozitívna. Som culé a hráčom som povedal, že v júli alebo v auguste chcem prísť na Gamper s rodinou; že ich budem podporovať... Chcem, aby tie štyri mesiace, ktoré zostávajú, boli čo najlepšie; aby sme na ihrisku nechali všetko, v prvom rade mňa, ale aj hráči musia urobiť krok vpred a verím, že to urobíme. Veľmi záleží na hráčoch, aby sa inšpirovali."

[Adria Albets, SER Catalunya] Kto nedoceňuje vašu prácu? Klub? Novinári? Fanúšikovia?

"Myslím, že je to vo všeobecnosti. Nie klub. Vo vnútri nič nie je. Ale myslím si, že naša práca nie je docenená. A to spôsobuje určité vyčerpanie, navyše vo vlastnom dome. Myslíte si, že nech sa deje čokoľvek, táto práca nebude docenená. To je môj pocit. Nie je to tak, že by som nevydržal tlak, práve naopak! Vydržal som všetko, prišiel som v jednom z najťažších období v histórii klubu. Mám pocit, že táto práca nebude nikdy docenená, preto radšej nebudem pokračovať."

[Xavi Lemus, TV3] Týmto rozhodnutím ste sa trochu oslobodili... Čo by ste teraz urobili inak?

"Výsledky. Jediné, čo môžem ovplyvniť, sú moji hráči, výsledky, a v tejto sezóne sa nám to nepodarilo. Stále môžeme odohrať veľmi dobrú sezónu, máme v hre dva tituly... situácia je veľmi ťažká, aby sme dohnali tých 10-11 bodov na Gironu, ale máme Ligu majstrov, ktorá nás vzrušuje, čo bude tiež ťažké, ale chceme bojovať. Rozhodnutie však vychádza z pocitu, že čokoľvek sa neurobí, táto práca nebude ocenená. Spôsobuje to také úsilie, ktoré nemá zmysel."

[Josep Capel, Radio Nacional] Prečo ste toto rozhodnutie oznámili práve teraz?

"Pretože sme potrebovali reakciu, to som povedal prezidentovi. Potrebujeme reakciu a viac vzrušenia. Barcelonismo potrebuje viac vzrušenia pre budúcu sezónu. Mojou prioritou je zanechať klub v dobrom, myslieť na Barcelonistas, na prezidenta, na Deca... tento projekt bude pokračovať. Myslím si, že je to najlepšie rozhodnutie pre všetkých."

[Helena Condis, COPE] Laporta po vašich stretnutiach povedal, že vaše rozhodnutie prijal, pretože ste takí, akí ste. Máte pocit, že vás rada podporuje?

"Áno, vždy. S rukou na srdci: vždy a s vďakou za život. Som vďačný za príležitosť, za dôveru, najmä vo veľmi ťažkých chvíľach, ako bola nedávno. Prezident mi povedal nie; že budeme silní, ale ja som mu odpovedal, že to nie je o sile. Povedal som, že sa cítim silnejší, ako keď som prišiel. Podarilo sa nám zvrátiť situáciu. Je to o podceňovaní všetkého, čo robíme."

[Alejandro Segura, Rádio MARCA] Počas týchto dva a pol roka ste hovorili, že vás fanúšikovia zastavujú na ulici a podporujú vás... Ako ľudia reagovali v posledných dvoch dňoch?

"Ako som povedal, hovorili mi, aby som neodchádzal, že to bolo zlé rozhodnutie... no, chápem, že sú ľudia, ktorí to nechápu, ale už som to vysvetlil. Cítim náklonnosť, náklonnosť... je to naozaj veľkolepé: od hráčov, cez prezidenta až po fanúšikov... Cítim sa veľmi milovaný, a to je na nezaplatenie. Úprimne a objektívne si myslím, že sme odviedli dobrú prácu. Je však pravda, že sme sa v tejto sezóne nezvýšili a tomu sa nedá zabrániť. Myslím si, že pre budúceho trénera boli položené základy do budúcnosti."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] V sobotu ste povedali, že byť trénerom Barçy je kruté a nevďačné. Videli sme tiež, ako ste povedali do kamery: "Hanba!". Prečo to došlo až tak ďaleko, že človek ako vy hovorí, že práca trénera v Barcelone je krutá a nevďačná?

"Pretože je, tak to cítim. Snažím sa povedať, čo cítim. Prakticky každý deň vám dávajú pocítiť, že nestojíte za nič. Stalo sa to s každým trénerom. Hovoril som s Pepom a on mi to povedal. Hovoril som s Ernestom [Valverdem] a on tiež. Hovoril som s Luisom Enriquem a tiež som videl, že trpí. Ako som povedal, musíme o tom premýšľať. Máme problém, pokiaľ ide o náročnosť tejto pozície, pretože v prvom rade z nej nie je žiadna radosť, nie je to tá kvalita života... máte pocit, že hráte stále o život. To sa v žiadnom inom klube nestáva. Preto hovorím, že je to kruté."

[Carlos Monfort, Jijantes] Ak ste od začiatku sezóny vedeli, že nechcete zostať, ako sa zvažovala otázka predĺženia vašej zmluvy? Bolo to podmienené výsledkami?

"Predĺženie bolo témou pred mnohými, mnohými mesiacmi. Toto načasovanie nemá nič spoločné. Môj pocit o odchode bol na začiatku sezóny."

[Alex Pintanel, Relevo] Vzhľadom na oznámené rozhodnutie odísť by mohol byť zajtrajší zápas jedným z najemotívnejších?

"Nie, jedným z najemotívnejších nie. S ešte väčšou zodpovednosťou, pretože hráme o veľa. Hráme o to, aby sme boli čo najvyššie v La Lige a potom súťažili v Lige majstrov. Preto k tomu naďalej pristupujem s maximálnymi nádejami a energiou. Cítim sa veľmi dobre, je pravda, že v osobnej rovine sa mi trochu uľavilo, ale som veľmi motivovaný. Chcem, aby to vedeli aj futbalisti. Dokonca chcem dať aj niečo navyše, aby to pokračovalo."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] V posledných hodinách bolo s Barcelonou spojených viacero trénerov. Tréner rezervy povedal, že takejto príležitosti sa nedá povedať nie. Čo si myslíte o takýchto vyhláseniach? Myslíte si, že Márquez by mohol byť vhodný?

"Rafa je môj priateľ a možno boli jeho slová vytrhnuté z kontextu, možno sa zle vyjadril. Samozrejme, pripravuje sa na to, že raz bude trénerom prvého tímu Barçy. To je dovolené a prirodzené. Uvidíme, nie som človek, ktorý rozhoduje, je to predovšetkým otázka Deca a prezidenta."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Ako sú na tom fyzicky Ter Stegen, Iñigo a Christensen, ktorý bol v posledných týždňoch striedaný?

"V prípade Andreasa máme brutálnu námahu, pretože mal veľa zápasov s ochoreniami, ale núti sa hrať. Musíme riadiť jeho minúty, kontrolovať jeho pocity z bolesti. Vo všeobecnosti na zajtra bude k dispozícii, ale zámerom je, aby v nasledujúcich zápasoch hral menej. Iñigo bude blízko a Marc by mohol byť pripravený na zápas proti Granade."

[Fran Ruben, Television Española] Do akej miery je opotrebenie z tejto sezóny spôsobené tým, že klub nepriniesol prvky, o ktoré ste žiadali? V tejto súvislosti ste výrazne zdôrazňovali defenzívneho záložníka kvôli odchodu legendy, akou bol Busquets.

"Nie, toto opotrebovanie spojené s funkciou trénera Barcelony nemá nič spoločné s finančnou situáciou. Finančná situácia nám nedovolila urobiť viac, ale už som povedal, že som človek klubu a budem ním až do konca. Myslím si, že som sa na situáciu nikdy nesťažoval, prispôsobili sme sa okolnostiam, ktoré boli, žiaľ, veľmi negatívne. Keďže som si vedomý finančnej situácie klubu, myslím si, že sa odviedla veľmi dobrá práca. Som veľmi hrdý, mám veľmi pokojné svedomie, vždy som uprednostňoval klub a hráčov predo mnou. Preto tá náklonnosť a pocity mnohých ľudí, fanúšikov všeobecne, futbalistov... Nebola to výhovorka, hoci ste povedali, že bolo 200 výhovoriek, práve naopak. Nikdy som sa nesťažoval, prispôsobil som sa okolnostiam, snažil som sa robiť čo najlepšie. Uvedomujúc si, že tam bolo veľa ťažkostí."

[Jordi Blanco, ESPN] Okrem boja o to, čo zostane v tejto sezóne, by podľa teba mohlo byť tvojím najlepším odkazom to, ktorí mladí hráči zostanú? Môžete ich v tejto časti sezóny poslať na ihrisko viac?

"Poviem to isté, urobil som to, čo som cítil, že bude pre tím najlepšie, a budem tak fungovať aj naďalej. Áno, to je jedna z pozitívnych vecí, ktorých je, úprimne povedané, veľa. Dali sme šancu veľmi mladým futbalistom, ktorí sú budúcnosťou tohto klubu. Súčasnosť a budúcnosť. Je to pozitívna vec, nie moja, ale celej športovej štruktúry, štábu. Áno, je to jedna z najpozitívnejších vecí."

[David Bernabéu, Šport] Myslíte si, že naratív klubu bol správny? Prišli ste, keď Messi odišiel, nikdy ste nemohli priviesť hráčov, ktorých ste chceli, v druhej sezóne ste vyhrali dve trofeje a naratív bol o víťazstve v Lige majstrov, trofeje.... Ja to chápem tak, že trofeje sú dôležitejšie ako proces. Nemyslíte si, že bolo na škodu aj to, že vás mohli chrániť pred vonkajšími požiadavkami?

"Je to možné, ale keď som prišiel, povedal som, čo si myslím. Rozprávanie bolo aj o tom, že keď som vám povedal, že sme vo výstavbe, zabili ste ma. Tiež som sa podelil o svoj naratív. Keď som verejne povedal, že nemáme Barcelonu z roku 2010, tiež sa objavila kritika. Mal som pocit, že nech urobím alebo poviem čokoľvek, nebude to stačiť, a z toho pramenil môj odchod. Cítil som, že nikto neuverí tomu, čo hovorím. Nie o tom, že sme vyhrali ligu so 14-bodovým náskokom pred Realom, nie o tom, že sme vyhrali Superpohár po historickom zápase, nie o tom, že sme vsadili na mladosť, nie o tom, že sme človek klubu... Taký je môj dojem a odtiaľ pramení aj toto rozhodnutie. Nemyslím si však, že je to otázka naratívu, pretože to bolo vysvetlené a nebolo to ani kúpené. Je to o prostredí, klube, požiadavkách, mojich osobných. To sa jednoducho vygenerovalo. Preto ten pocit, že som mal odísť."

[Gemma Mallorca, Beteve] Ktorí hráči vás požiadali, aby ste zostali?

"Nie, myslím, že to musí zostať dôverné. Keby som povedal "Antonio", "Pepito", bolo by to nevhodné. Nie je to potrebné. Zostávam s úplným rešpektom všetkých futbalistov. Myslím si, že sme sa rozprávali s ťažkým srdcom a že nás to viac spojí do konca sezóny. Zostávajú štyri mesiace, veľa zápasov. Myslím si, že hráči zareagujú v ďalšom zápase. Je to najlepšie rozhodnutie, aké som mohol urobiť."

[Laia Cervello, The Athletic] Vyzdvihli ste podporu Joana Laportu. Chcel by som sa vás opýtať, od koho ste počas svojho pôsobenia vo funkcii trénera Barcelony dostali najväčšiu podporu?

"Na internej úrovni od každého. Najzodpovednejší a vedúci celého projektu je prezident. Myslím si, že mi po celý čas prejavoval dôveru... Mám pre neho len dobré slová a vďaku. Myslím si, že v klube máme skvelého prezidenta."

[Mari Carmen Torres, Marca] Čo by ste poradili budúcemu trénerovi Barcelony, aby sa mu nestalo to, čo vám, Luisovi Enriquemu, Valverdemu...?

"Nie, musí si tým prejsť. To je ten problém [smiech]. Moja rada je, aby bol sám sebou, aby bol prirodzený, aby robil to, čo cíti. Aby sa nenechal ovplyvniť. Ja som to urobil a som na to hrdý. Mojím snom bolo trénovať Barcelonu a vyhrávať, hrať dobrý futbal, čo sa mi podarilo. Súčasná sezóna samozrejme nie je taká, ako sa očakávalo, musíte byť realista, ale dovtedy sa veci robili veľmi dobre a som na to hrdý, mám pokojné svedomie, konal som najlepšie, ako som mohol pre klub. Veril som svojej filozofii až do konca a budem veriť až do úplného konca v júni. Moja rada by bola, aby ste si to užili, ale to nie je možné [smiech]."

 

zdroj: yt: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2024-01-30 14:23:37
Pocit, kedy je jeho práca docenená a kedy nie, sa vo futbale veľmi rýchlo mení. Vyhrajme nasledujúce 3-4 zápasy s dobrým futbalom, vyraďme Neapol a pohľad väčšiny fanúšikov bude iný. Je to irónia po posledných týždňoch, ale Xavi si tu stále môže vybudovať také postavenie, že bude všetkým ľúto, že odchádza. Fanúšikovia rýchlo milujú a takisto rýchlo sú nespokojní.
2024-01-30 15:03:55
Rozhodnutie urobil na začiatku sezóny a potom predlžoval zmluvu koncom septembra ? 🤔 Nechápem, načo predlžoval?