FC Barcelona doma zdolala Osasunu 1:0 vďaka gólu Vitora Roqueho vo zápase 20. kola španielskej ligy. Xavi na tlačovej konferencii odpovedal na otázky novinárov. Nižšie uvádzame najzaujímavejšie úryvky. 

[Adria Albets, Cadena SER] Môžete nám povedať, čo sa deje s Ferranom? Cancelo, Araujo a Yamal odišli aj so zraneniami...

"Sú to zranenia po nakopnutiach. Traja hráči, o ktorých hovoríte, nemajú žiadne problémy. Ferran áno a uvidíme zajtra. Je to škoda, pretože bol vo veľmi dobrej forme a bol psychicky veľmi pozitívny. Je to veľká škoda. Veľmi často sa to stáva, keď ste v najlepšej forme."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Prvý gól Vitora Roqueho... Ako by ste zhodnotili jeho výkon v tomto zápase?

"Je to jedno z pozitív tohto zápasu, takisto opäť čisté konto. Nevytvorili si príliš veľa príležitostí, ku koncu áno, pretože nám chýbal pokoj s loptou proti desiatim. To je niečo, čo musíme zlepšiť. Som veľmi šťastný za Vitora. Mal veľa príležitostí, nemal šťastie, ale dnes sa mu to konečne podarilo. Je to futbalista, ktorý sa snaží, pracuje... Často som to hovoril, ale dá nám veľa. Vitorov gól je veľkým pozitívom."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Bol to ťažký zápas po tom všetkom, čo ste zažili tento týždeň. Je to moment, keď testujete hráčov, alebo odteraz začnú hrať normálne?

"Čo sa týka hráčov, nemal som žiadne pochybnosti. Čo sa týka fanúšikov, tiež nie, pretože nás vždy podporovali. Nikdy som nepochyboval o ich podpore. To je to, čo potrebujeme, jednotu barcelonismo, aby sme mohli bojovať o La Ligu a Ligu majstrov. Myslím si, že dnešná reakcia je pre Barcelonu veľmi dobrá."

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] Mužstvo bolo dnes lepšie organizované a až na tú koncovku netrpelo toľko v defenzíve, ale máte pocit, že cirkulácia lopty ešte nie je dostatočne rýchla a že je pre mužstvo ťažké ju posúvať dopredu? Je to otázka správneho postavenia? Rýchlosti myslenia? Nedostatok sebadôvery?

"Myslím si, že sme sa dnes celkovo veľmi zlepšili, v obrane aj v útoku, boli sme oveľa pozičnejší. Myslím si, že chýba pochopenie toho, že ten, kto má loptu a koho súper dostupuje, má vedľa seba voľného hráča. V mnohých momentoch nechápeme tento výstup, to nám chýba. A aby sme prešli cez prihrávkové línie, v polčase som povedal, že si nemôžeme prihrávať v prvej línii, pri ich rozostavení 5-3-2 je to veľmi ťažké, takže ich musíte určitým spôsobom vyviesť z rovnováhy, musíte "preskočiť" prihrávkové línie. Tak by to malo byť: Ronald na Cancela, nie Ronald na Cubarsiho a len on na Cancela, pretože potom sa súperi pohybujú a je to pre nich jednoduchšie. Chýbala nám táto cirkulácia... Vytvorili sme si príležitosti, ale som spokojný, pretože si myslím, že mužstvo reagovalo a to je najdôležitejšie. Napriek výsledku a trápeniu v závere si myslím, že sme sa herne zlepšili. Myslím si, že mužstvo vyzeralo dobre."

[Marta Ramón, RAC1] Stačilo vám to, čo ste dnes videli na ihrisku?

"Musíme sa zlepšiť futbalovo, ale reakcie, intenzita, agresivita, rozohrávka... bolo dobré. Fanúšikovia sú opäť na 10/10. Musíme byť jednotní, aby sme sezónu ukončili čo najlepšie. Ľudia sú jednotní a to som chcel. Hráči vydali zo seba to najlepšie, reagovali a to sme potrebovali. Myslím si, že práve preto bolo toto rozhodnutie dobré."

[Helena Condis, Cadena Cope] Ako hodnotíte hru tímu z lavičky štyri dni po oznámení vášho odchodu. A bolo pre vás ťažké stiahnuť z ihriska Fermína, ktorý nastúpil v prvom polčase?

"Áno, bolo to ťažké, ak mám byť úprimný, pretože Fermín hral dobre, ale potrebovali sme hĺbku. Bola to škoda, ale potrebovali sme gól. Možno keby sme viedli, asi by som vymenil útočníka, aby sme to mali viac pod kontrolou a hrali by sme so štyrmi stredopoliarmi. S jeho výkonom som spokojný. Možno to vyzerá inak, ale odohral dobrý zápas."

[Alex Pintanel, Relevo] Chcel by som sa opýtať na zranenia... Máte obavy z počtu zranení?

"Zranenia sa vždy vyskytnú. Tento mesiac bol kalendár hrozný. Myslím, že sme odohrali deväť zápasov a väčšinu z nich mimo domova, na cestách... Je to normálne. Tak to už býva. Máme káder, ktorý je úzky. Sú situácie, keď sa vyskytnú ďalšie zranenia."

[Jordi Blanco, ESPN] Nastúpili ste s tromi útočníkmi: Ferran, Lamine Yamal a Lewandowski. Po piatich minútach ste však museli vystriedať Ferrana a namiesto Vitora Roqueho ste posilnili stred poľa. Prečo?

"Hľadali sme rovnaký profil ako Ferran. Fermín má schopnosť útočiť do priestoru, "robiť" metre vo vysokej intenzite. Myslím, že to dopadlo pozitívne, Fermín hral dobre. Je škoda Ferranovho zranenia, pretože bol v najlepšej forme. Hľadali sme hru s dvoma typickejšími deviatkami, ale Vitor môže hrať aj túto úlohu druhého útočníka, využívať väčšiu hĺbku. Pre Fermína som sa rozhodol nie kvôli kontrole, ale preto, že si tiež zaslúžil šancu."

[Marcelo Bechler, TNT Brasil] Je Vitor Roque pripravený hrať od začiatku zápasu?

"Áno, dúfame, že už je. Zaobchádzali sme s ním opatrne, pretože je po dlhom zranení a musel ešte mesiac čakať po skončení sezóny v Brazílii. Máme pre neho špeciálny plán, aby bol v ideálnych podmienkach a vydržal tých 90 minút. Počas Superpohára pocítil aj malé nepríjemné pocity v kvadricepse... Teraz dúfame, že sa rozohrá, tento gól mu padne vhod."

[Mari Carmen Torres, Marca] Ako sa "zotaví" futbalista ako João Cancelo, ktorý sám nedávno verejne priznal, že odohral jeden z najhorších polčasov vo svojej kariére?

"Úplne úprimne, v šatni vládne skvelý duch, sme rodina. Dnes som vedel, že budú reagovať veľmi pozitívne... Sú to veľmi dobrí ľudia. V šatni nemáme žiadny problém, žiadny. Naopak, je úžasné trénovať týchto hráčov... Preto som myslel aj na túto reakciu, Cancelo. Hral a nedarilo sa mu úplne dobre, ako mnohí hráči, majú nepríjemnosti, bolesti.... Ale chcú a to ma upokojuje. Dnes sme hľadali tú pozitivitu a našli sme ju."

 

zdroj: yt: as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
2024-02-01 10:08:58
Xavi sa pozeral asi na iný zápas včera, keď je spokojný, možno videl zápas Liverpoolu, či Tothenemu
2024-02-01 10:09:51
Xavi bojujte! Najťažšia sezóna za XY rokov! Aj keď to herne stojí za prd.. Ale držím palce že mladíci vystrelia do A tímu a ty sa rozlúčiš s Barcou vo veľkom štýle!