FC Barcelona vyhrala v sobotu večer nad Deportivom Alavés 3:1. Xavi po zápase odpovedal na otázky novinárov týkajúce sa hry tímu, postavenia Andreasa Christensena, červenej karty Vitora Roqueho či slov Carla Ancelottiho.

[Adria Albets, Cadena SER] V televíznom rozhovore ste povedali, že druhá žltá karta pre Vitora Roqueho bola chybou. Včera ste hovorili o tlaku na rozhodcov. Myslíte si, že takýto typ situácií má vplyv?

"Nemá zmysel, aby som sa opakoval. Dnes sme odohrali dobré stretnutie. Som veľmi spokojný. Jediné, čo žiadam, je, aby nám bolo umožnené súťažiť. To je jediná vec. K rozhodcom sa už nebudem vyjadrovať. Bola to hrubá chyba, nič viac. Od prvého stretnutia... Hovoril som o zápase proti Getafe. Myslím si, že teraz doplácame na aféru Negreira. Nemám žiadne pochybnosti. Taká je realita. Cítim, že je to pravda, ale viac nepoviem, nič viac o rozhodcoch. Odohrali sme dobrý zápas, Lewandowski dal gól, Vitor tiež, vyzerali sme dobre s loptou aj bez nej a hovoríme o futbale, ale vidíte, aká je realita, nemusím sa opakovať. Ak to urobím, zabijete ma, ale to, čo chcem povedať, nie je lož. Je to pravda. Opäť ďalšia chyba."

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] Vďaka práci tímu s loptou sme dnes videli veľa fáz plynulej hry, kontroly... Vplyv, ktorý mal Christensen na hru, a tiež Cubarsi...

Áno, práca s loptou je skvelá, ale aj defenzívna hra. Som veľmi spokojný, pretože to bolo veľmi vyspelé stretnutie. Andreasova pozícia nám dodala rovnováhu, stráži zadné rady, čo nám chýbalo. Odohrali sme dobré stretnutie, veľmi vyspelé, ubránili sme veľa rohových kopov."

[Marta Ramón, RAC1] Je postavenie Christensena na pozíciu defenzívneho stredopoliara len jednorazovým nápadom, alebo by sme ho tam mohli vidieť aj v ďalších zápasoch, napríklad v zápase s Neapolom?

"Bola to jedna z možností a dnes hral veľmi dobre. Už nejaký čas ho skúšame na tréningu. Nie je to preto, že by sme niekoho na tomto poste potrebovali, ale má technické zručnosti na to, aby hral v strede, to je veľmi dôležitá vec. Hrá dobre v defenzíve, vyhráva súboje, ale aj získava lopty a dáva nám veľkú plynulosť. Bolo to dobré rozhodnutie a on sa cítil pohodlne."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Dve víťazstvá v rade po náročnom kalendári. Teraz máte týždeň oddychu. Myslíte si, že toto je moment, keď sa dá začať budovať, a že tím má odteraz dobrú dynamiku a môže ukázať najlepšiu verziu tejto sezóny?

"Čo sa týka slova "budovanie", ani ja nič nepoviem. Áno, veľmi pozitívne. Myslím si, že sa nám bude dariť. Radi by sme hrali v semifinále Kráľovského pohára, ale bude to pre nás dobré. Mužstvo je veľmi unavené. Nazbierali sme veľa minút, veľa zápasov v krátkom čase, takže je to pre nás dobrý moment. A samozrejme aj víťazstvo. Samozrejme, zlepší to morálku, dodá sebavedomie. Je to dobré pre tím a teraz si musíme oddýchnuť, dať ľudí dokopy na zápas s Granadou."

[Helena Condis, Cadena COPE] Predpokladám, že dnešná tlačová konferencia je poslednou, na ktorej budete hovoriť o rozhodcoch. Povedali ste, že k tejto téme už nič nepoviete. Na druhej strane sa Carla Ancelottiho pýtali na vaše slová a on povedal, že nechce klesnúť na takúto úroveň, že je to neprofesionálne. Čo mu môžete povedať?

"Nič. Mám s ním veľmi dobrý vzťah. Možno po mojich slovách cítil tlak. Nevyhovuje mu to. Pri všetkej úcte ku Carlovi Ancelottimu, to by stačilo."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Keď hovoríme o Lamine Yamalu, hovorí sa, že je mladý, že sa musí do tímu dostávať pomaly. Ale keď sa pozriete na jeho hru, na ihrisku sa správa takým prirodzeným spôsobom. Necítite potrebu dať mu teraz na ihrisku viac sily?

"Odohral už niekoľko plnohodnotných zápasov a my mu veríme. Má moju plnú dôveru. On to vie, hovoril som s ním o tom. Je to futbalista, ktorý sa objaví raz za niekoľko rokov. Závisí to od neho. Myslím si, že nemá žiadny strop. Máme plán, ako pracovať na jeho sile. Je to tínedžer, ale vidíte, že tvrdo pracuje. Robí rozdiel. Dnes nám dal pocit, že sa meriame s niekým úplne novým, s niekým výnimočným."

[Rádio Vitoria] Gratulujeme k víťazstvu, ktoré bolo založené jednak na využití príležitostí a jednak na tom, že mužstvo hralo po červenej karte veľmi solídne a pokojne...

"Áno, v tom čase sme veľmi dobre bránili a boli sme aj efektívni. Dnes sme nemali veľa príležitostí. Myslím si, že Alavés mal svoje šance, ale my sme ukázali vyspelosť v hre s loptou aj bez nej. Povedal som, že pre mňa bolo dnes kľúčové dobre brániť, byť pevný a všetci si počínali dobre. Mendizorroza si to vyžaduje. Nie každý tu môže takto vyhrať a pravdou je, že je to dôležité víťazstvo."

Chcel by som sa spýtať na Lamineho. Debutoval vo veku 15 rokov. Neodohral brilantný zápas, ale urobil rozdiel a bol veľmi vyspelý...

"Chcel by som zdôrazniť to, o čom hovoríte, že súťaží, neunavuje sa, behá veľa kilometrov vo vysokej intenzite. Je to veľký talent. Som za neho veľmi šťastný. Robí rozdiel a to je pre tím dôležité, preto hrá v prvom tíme a dostáva minúty."

[Pol Ballus, The Athletic] Ste spokojný s dnešnou hrou stredopoliarov?

"Áno, som spokojný z mnohých dôvodov. Okrem iného aj preto, že Gündoğan a Pedri hrali na svojich prirodzených pozíciách. Pedri má talent, dokáže urobiť rozdiel. V strede poľa sme hrali v štvorici, aby sme mohli napádať obrannú líniu súpera."

 

zdroj: yt: as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2024-02-03 22:26:11
Presne na to cely cas myslim, ze nam to davaju "vyzrat"
2024-02-05 08:35:15
K tomu Christensenovi...Akože vzhľadom na bránenie určite veľmi pomohlo, že tam bol on a nie jeden z dvojice Gundogan/De Jong, ale tá rozohrávka...tých chýb bolo na môj vkus až príliš, v tom sa musí veľmi zlepšiť. Ale ak sa mu to podarí, určite je na tú pozíciu vhodnejší ako menovaní alebo Romeu.