FC Barcelona remizovala s Granadou 3:3 po veľmi slabom zápase. Xavi na pozápasovej konferencii priznal, že súper odohral dobrý zápas a hráči sú po ďalšej nevyužitej šanci nahnevaní. 

[Adria Albets, Cadena SER] Mnohokrát opakujete, že je to všetko o chybách v obrane. V minulej sezóne bola jednou zo silných stránok tímu pevná defenzíva. Ako sa to mohlo tak veľmi zmeniť? Aké je vysvetlenie? Sú to mentálne dôvody, futbalové dôvody, fyzické dôvody? Ako sa mohla táto pevnosť zmeniť?

"Hmm, to je šport. Výkyvy formy, individuálne situácie, tiež straty hráčov. V mnohých momentoch niektorí hráči nemohli hrať spolu. V minulom roku sme prakticky nemali... Od zranenia našich troch stopérov sme už nemali žiadne zranenia. Museli sme sa teda vyrovnať so zmenami hráčov. Ale aj naše chyby v koncentrácii. A myslím si, že v mnohých zápasoch sme urobili veľa vecí správne, aby sme ich vyhrali. Ale myslím si, že tieto nezodpovedné chyby v obrane spôsobili bodový rozdiel, ktorý je momentálne medzi nami a Realom a Gironou."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Hovoríte, že sa nevzdáte, ale dnes bola veľmi dobrá príležitosť využiť skutočnosť, že ostatní súperi utrpeli porážky. Mohli ste sa uspokojiť so zónou, ktorá zaručuje Ligu majstrov. Ako si vysvetľujete, že hráči premárnili takúto príležitosť, pritom hrali doma proti tímom zo spodu tabuľky?

"Áno... Taký je šport. Odohrali dobrý zápas. Svoju hru v tomto zápase zvládli najlepším možným spôsobom. Mnohokrát hrali blízko nás a chceli odohrať "zápas osobných súbojov". To nás stálo veľa, aj keď sme si dokázali vytvoriť veľa situácií. Stále však trvám na tom, že chcem byť vždy úprimný sám k sebe, k hráčom aj k vám. Preto si myslím, že nás zabíjajú chyby v obrane. A je tu príklad druhého gólu Granady. Žiadna hra ani hrozba a skončí sa to gólom pre Granadu. No... Myslím, že to je všetko."

[Fran Ruben, Televisión Española] Okrem remízy, ktorá, ako chápem, nie je pre nás uspokojivá, by ma zaujímalo, aká je nálada v šatni, ako hráči reagovali na nevyužitú príležitosť. A predovšetkým na priebeh zápasu.

"Sú nahnevaní, sú rozrušení, to je pravda. Je to premárnená príležitosť. Prvý nervózny som ja. Všetci sme nervózni. Myslím si, že dnes sú culés rozrušení z premárnenej príležitosti a my tiež, pretože sme za to zodpovední. Futbalista po zápase zvyčajne všetkým zamáva a v šatni je naštvaný, je rozrušený. Naštvaný, pretože si myslím, že dnes sme neboli na správnej úrovni. Dnes sme mali dobrú šancu bojovať ďalej. Bojujeme stále, ale tento boj je čoraz ťažší."

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] V tomto zápase, rovnako ako v celej sezóne, sú nedostatky v obrane, ale chcel som sa spýtať... Pretože je pre tím ťažké dostať sa do herného rytmu, mám pocit, že je pre tím ťažké sa pozbierať. Mohli by ste to vysvetliť?

"Snažíme sa o to, ale prihodia sa nám zakopnutia. O tom som hovoril aj s hráčmi. Že musíme do zápasu vstúpiť dobre od prvej minúty a udržať si to aj s pribúdajúcim časom. Takmer sme viedli 2:0, ale čo sa týka samotnej hry, nebolo to dnes jednoduché. Hrali blízko nás, ich strední záložníci pristupovali k našim. Vpredu dnes nemali veľa hráčov, ktorí zvyčajne chodia hlboko. My sme mali Pedriho, Roberta, Lamineho, pre ktorého samozrejme nie je jednoduché zvládať fyzické súboje, a oni dnes predviedli "zápas osobných súbojov". Museli sme pochopiť hru v druhej línii. Náš tretí hráč v útoku mal útočiť do priestoru. Bolo pre nás ťažké udržať rýchlosť hry, ale potom sme sa zlepšili. No... Je zrejmé, že sa musíme zlepšiť. Máme dve zhrnutia dnešného zápasu, chaotické bránenie a ohrozenie, keď tam nemalo byť. Pri druhom góle je to veľmi zjavné. Myslím si, že to bolo o komunikácii. Lopta sa odráža, Ter Stegen ju chytá a nič sa nedeje a skončilo to gólom. To vystihuje túto sezónu. Dnes ste dali tri góly, proti Villarrealu sme dali tri góly a vtedy ste dostali päť a dnes tri, takže je to ťažké. Veľmi ťažké. Ak chceme súťažiť a vyhrávať veľké veci, musíme sa zlepšiť v obrane. Odohrali sme dva dobré zápasy, proti Osasune a Alavésu, kde sme bránili veľmi dobre. Naozaj sme celý týždeň trénovali na defenzívu, aj na ofenzívu, ale predovšetkým na obrannú hru, ktorá ovplyvňuje celú našu sezónu. Opäť robíme chyby. Musíme ich obmedziť, pretože nám to robí čoraz väčšie problémy."

[Marta Ramón, RAC1] Na akú ligovú situáciu by sa mal tím momentálne zamerať? A myslíte si, že sezóna je ešte dlhá?

"Nie, liga ešte nie je stratená. Neberieme to do úvahy, aj keď je to ťažké. Samozrejme... Je to ťažké a dnes nie je dobrá nálada. Predtým sme odohrali dva dobré zápasy a dnes to nebol náš deň. Ale práve chyby v obrane poznačili našu sezónu. Spomínam si na jesenné kolo a zápas proti Granade. Dve naše chyby a ten zápas sme nevyhrali. Veľa inkasovaných gólov, veľa... Myslím, že sa nám to stalo už veľakrát. Dnes sme stratili dva body kvôli chybám v obrane. V útoku sme boli dosť dobrí, vytvárali sme si situácie, ale nakoniec si myslím, že nás zabíjajú chyby vzadu."

[Josep Capel, Radio Nacional] Nie je to prvýkrát, čo ste na tlačovej konferencii povedali, že ste celý týždeň tvrdo pracovali a potom ste v zápasoch robili chyby. Zbavuje vás nádeje to, že neviete prečo alebo nechápete, prečo hráči nedokážu reprodukovať to, na čom ste podľa vašich slov počas týždňa pracovali?

"Nie. Spúšťa to vo mne potrebu opraviť ich, pomôcť im, zlepšiť ich. To je to, čo potom cítim ako tréner. Nemôžem sa zbaviť nádeje. Nemôžem zúfať ani cítiť strach. Ide o to, aby sa zlepšovali, aby mohli súťažiť, čo bude ťažké. Je to veľmi, veľmi ťažké. Je to 10 bodov, pričom do konca zostáva 14 kôl. S päťbodovou stratou na Gironu je dnešný bod málo, aj keď Girona prehrala s Realom Madrid. Nevzdávame sa, ale stalo sa to pre nás veľmi ťažké."

[Helena Condis, COPE] Je možné, že Montjuïc súperov až tak nedesí, ako pred časom povedal Marcelino. Hrá to v tejto sezóne proti vám?

"Neviem. Mali by ste sa spýtať súperovho tímu, ale môže to tak byť. Dobre, nie je to to isté ako hrať na zaplnenom Camp Nou, čo na hráčov zapôsobí. Aj na domáci tím, aj na hosťujúci tím. Je jasné, že to nie je to isté, ale nemyslím si, že je to hlavný dôvod."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Veľa hovoríme o defenzíve. Dnes Araújo nehral. Prečo nehral? Má snáď nejaké zranenie?

"Nie, nie. Je v poriadku, je v poriadku. Nemá žiadne ochorenia, všetko je v poriadku, je v poriadku. Chceli sme mu dopriať oddych, v poslednom čase odohral veľa minút, Cubarsí vyzeral veľmi dobre. Iñigo je opäť stopercentne pripravený a ja som im veril. Dnes bol dobrý deň na to, aby sme vyšli s loptou, predstavili prihrávky, zmenili orientáciu hry a videli sme to mnohokrát. Cubarsí a Iñigo to dokázali, pri situáciách pre Pedriho, Günda sme mohli útočiť a prelomiť obrannú líniu. No vyzerali sme dobre. Vytvárali sme si situácie, smerom dopredu nám to išlo dosť dobre, ale v defenzívnej rovine sa musíme veľmi zlepšiť."

[Ivan San Antonio, Sport] Deco v rozhovore pre portugalské noviny povedal, že projekt potrebuje veľkú zmenu, že metóda sa vyčerpala a je potrebné dosiahnuť dohodu. Súhlasíte s tým ako culé, ako tréner?

"Ale... To nie je to, o čom sme hovorili. On veľmi verí tomuto modelu, verí DNA Barçy, veď tu istý čas hral. Toto mi nekomunikoval a neviem, čo by som mohol povedať inak. Ja neviem."

[Pol Ballus, The Athletic] Keď ste vyvážali loptu, bolo možné hráčov pustiť, ale niektorí hráči spomaľovali hru. Nesklamalo vás to dnes a nereagovali ste na to?

"Nie. Myslím si, že nie. Opäť sme mali sedem striel na bránu, čo nie je zlý výsledok, ale dnešný zápas je krokom späť. Budem však trvať na tom, že to bolo kvôli problémom v obrane. A myslím si, že sme urobili krok vpred, pokiaľ ide o útočnú hru. Vytvárali sme si situácie, vyzerali sme dobre s loptou, boli sme dobre organizovaní, ale urobili sme chyby... Také, ktoré sa nedajú vysvetliť. Také, ktoré sa na tejto úrovni nemôžu stávať."

[Mari Carmen Torres, Marca] Povedali ste, že šatňa bola rozrušená. Neviem, či tam bol aj Joan Laporta. Čo vám povedal pri pohľade na ligu s desaťbodovou stratou na Real? Čo vám povedal prezident?

"Áno, hovoril som s ním. Naďalej je pozitívny, musíte sa navzájom podporovať a dobre... Je taký ako všetci ostatní. Takže... To je sklamanie. Nie, bod nie. Len veľké sklamanie. Zápas doma, ktorý sa dal vyhrať, aby sme boli naďalej v hre. Všetci to cítime rovnako, nie sú medzi nami žiadne rozdiely."

 

zdroj: yt:as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

13 komentáre
2024-02-12 06:58:15
Odohrali dobrý zápas. Svoju hru v tomto zápase zvládli najlepším možným spôsobom.
Ako môže toto povedať jeden tréner....Vysvetli mi to niekto
2024-02-12 07:52:06
Podľa mňa by Xavi mal začať čítať toto fórum hneď by sa zlepšili (nemyslím v zlom)