FC Barcelona odohrala skvelý zápas proti Getafe a porazila tím z Madridu 4:0. Xaviho na pozápasovej konferencii prekvapila pozitívna otázka jedného z novinárov.

[Marta Ramón, RAC1] Pre šatňu je to určite dôležitý zápas. Čo je potrebné na to, aby ste dosiahli takýto senzačný výsledok a odohrali pokojný zápas pred domácim publikom?

"Áno, je to vždy dôležité. Vieme, čo chceme dosiahnuť, a veríme v to. Tak je to u nás stále. To tlmočím aj hráčom, keď sa rozprávame, keď sme spolu, jednotní. Je pravda, že sme ukázali našu najlepšiu verziu a myslím si, že návrat na vlastný štadión v takomto štýle hráčom pomôže, pretože sme hrali trochu mimo nášho dejiska a chýbala nám dobrá hra doma. Myslím si, že proti odvážnemu súperovi je to po všetkých stránkach kompletný zápas. Veľmi statočným. Mali defenzívnu líniu v strede ihriska a my sme si to všimli, preto dnes dobre fungovali Raphinha a João Felix, pretože sú to dvaja futbalisti, ktorí dobre nabiehajú do voľného priestoru. Potom prišiel Vitor Roque, ktorý má tiež túto schopnosť. Takisto Fermín. Dobre sme útočili proti odvážnej obrane. Ukázali sme, že dokážeme útočiť, keď si na ihrisku rozumieme. Som veľmi spokojný aj s fyzickými dispozíciami. Boli sme na úrovni veľmi intenzívneho tímu a myslím si, že je to kompletný zápas v každom ohľade."

[Adria Albets, Cadena SER] Za Realom Madrid zaostávate o 5 bodov, v tabuľke ste na druhom mieste. Myslíte si, že máte reálnu šancu bojovať o ligu?

"Myslím si, že zostáva málo času, ale áno. Už som povedal, že sa nevzdávame, urobili sme krok vpred. Získali sme 13 z posledných 15 možných bodov a prežívame dobré chvíle v La Lige. Musíte veriť. Musíte veriť až do konca, až kým nie je ani matematická šanca. Ale myslím si, že môžu byť. Taktiež sme vytvorili tlak na Gironu, ktorú sme dnes preskočili v tabuľke. Vyvíjame tlak na Real, aby vyhrával svoje zápasy. Musíme sa sústrediť na našu úlohu, ktorou je víťazstvo, čo sa nám dnes podarilo."

[Helena Condis, COPE] Dnes vám Montjuïc opäť tlieskal a skandoval vaše meno. Hráči hovoria, že je to krok vpred. Nie ste po tejto reakcii tribún a hráčov nahnevaný, že ste oznámili svoje rozhodnutie odísť?

"Nie, práve naopak. Myslím si, že toto rozhodnutie je to najvhodnejšie. Myslím si, že tím urobil krok vpred, to sme potrebovali. Hráči dnes ukázali, na akej vysokej úrovni dokážu hrať. A to aj v predchádzajúcich stretnutiach, predovšetkým v Neapole, kde bola ligová úroveň a dnes to isté. Fyzicky náročná úroveň a zvládli sme to dobre. Ale nie... Som úplne presvedčený o svojom rozhodnutí a myslím si, že je najvhodnejšie. Nie pre mňa, ale pre klub. A samozrejme ešte raz veľmi pekne ďakujem divákom. Vždy boli na mojej strane. Nikdy mi nechýbala ich podpora zo srdca."

[Jordi Blanco, ESPN] Pred 20 rokmi, keď si bol v tíme, sezóna tiež nebola najlepšia. 13-bodová strata na Real Madrid. Môže vám to teraz nejako pomôcť, môžete to preniesť na svojich hráčov, aby si mysleli, že idú správnou cestou? Vtedy ste sa dokázali zdvihnúť a možno sa vám to teraz podarí opäť?

"Nie... Mne sa snáď sníva... Je to prvý pozitívny predpoklad po dva a pol roku, čo som tu. Prvý. Mám halucinácie. Myslím, že je to kvôli rozhodnutiu, že na konci tejto sezóny odídem. Prvý pozitívny predpoklad, ktorý ste mi dali za dva a pol roka. Ďakujem. Áno, samozrejme, verím až do konca, nevzdáme sa a dúfam, že skrátime náskok a sami nestratíme body."

[Novinár sa nepredstavil] Dva pripravené elementy, ktoré boli evidentné, boli čítanie hĺbky súperovho postavenia, ale aj dobré momenty prihrávok. K tomu postavenie Cubarsiho na druhú stranu stredu obrany a jeho hľadanie priestoru. Prispeli tieto skutočnosti k takémuto dobrému zápasu?

"Áno, načasovanie prihrávok bolo v tomto zápase kľúčové. Mužstvo sa po veľmi fyzicky náročnom zápase v Neapole opäť vytiahlo a dalo do toho všetko. Rapha mal veľmi dobré načasovanie. João v určitých momentoch nie až tak, ale vytvoril si veľa priestoru. Takisto Cancelo, Robert, traja záložníci. Veľmi dobre sme napádali ich obranu a to bol kľúč. Zmena na pozícii Cubarsiho? Bolo to preto, aby sme lepšie vyvážali loptu. Dostával sa k Mayoralovi, druhému hráčovi, a my sme mohli vyjsť s jednou prihrávkou. Je veľkolepé, že v sedemnástich rokoch môžete takto rozohrávať, vyberať si voľných hráčov, aby hrali tak dobre. O to som sa pri tejto zmene snažil."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Keď vidíte kvalitu tímu v Neapole, predovšetkým v prvom polčase a v dnešnom zápase, môžete ľutovať, že ste dnes nemali takú úroveň?

"Nie. Myslím si, že sme na dobrej ceste. V Lige majstrov je všetko otvorené, je to buď - alebo. A pokiaľ ide o ligu, sme v boji naďalej. Prišli sme načas. Superpohár a pohár sme nestihli, to je pravda, ale ostatné veci sme stihli."

[Josep Capel, Radio Nacional] Dnes ste si udržali čisté konto a okrem striel spoza pokutového územia sa Getafe takmer nedostalo k vašej bráne. Uspokojuje vás to a súvisí to s tým, že Christensen sa každým dňom cíti pohodlnejšie na svojej pozícii v strede poľa?

"Áno, myslím si, že Christensen aj Oriol, keď nastúpil, vyzerali veľmi dobre. Myslím si, že to je kľúč k úspechu. Kľúčom je mať rovnováhu v defenzívnom strede poľa a je dôležité, aby sme si pomáhali. Myslím si, že Christensen si je vedomý svojich defenzívnych povinností. Traja hráči vzadu musia byť vždy dobre postavení a myslím si, že to je kľúč k zlepšeniu tímu."

[Laia Cervello, The Athletic] Chcela by som sa opýtať na Raphinhu. Naposledy sme častejšie vídali Lamineho Yamala, teraz hrá Brazílčan... Bol aktívny, strelil gól, prispel ku gólom Felixa a De Jonga... Ako hodnotíte jeho výkon?

"Som veľmi spokojný. Dnes bolo kľúčové využívať priestory. Robert zamestnával pozornosť dvoch stopérov a my sme museli tieto priestory využívať a darilo sa nám to veľmi dobre, predovšetkým Rapha, aj João. Obaja nám veľmi pomohli. Vytvorili sme si veľa [nebezpečenstva] po stranách aj v strede. Sú to futbalisti, ktorí nám v tomto smere môžu veľmi pomôcť. Obaja odohrali skvelý zápas."

[Albert Nadal, ARA] Christensen sa už stane pivotom? Aký priestor na zlepšenie v ňom vidíte?

"Myslím si, že rozdiel medzi hrou tvárou dopredu a hrou na 360 stupňov je veľký rozdiel, najťažší vo futbale. Nie je pre neho ľahké získať sebadôveru, ale ide krok za krokom, pred prijatím sa pozrie za seba, robí lepšie rozhodnutia... je to najťažšia pozícia na hranie futbalu. Dodal nám rovnováhu medzi útokom a obranou, a preto hrá."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Pau Cubarsí vyniká v hre s loptou, ale rád by som sa ťa opýtal, ako ho hodnotíš v obrane. Už čelil napríklad Sorlothovi, Budimirovi, dnes Mayoral...

"Áno, aj on je na vysokej úrovni. Musíme s ním ešte lepšie zladiť obrannú líniu, ale je veľmi dobrý: ide do súbojov, chráni loptu, v súbojoch ho neprekonávajú... to je dôvod, prečo hrá. Nielen tým, že vyváža loptu. V obrane je tiež veľmi dobrý."

[Angel Álvarez, Culemania] Myslíš si, že takýto výsledok a navyše doma je veľkou vzpruhou pre sebavedomie?

"Áno, dnes sme boli presvedčiví s loptou aj bez nej. Neprestali sme pracovať. Aj tí, ktorí nastúpili v druhom polčase, hrali s vysokým nasadením: Fermin, Vitor... Som spokojný aj s Urim, Pedri... Je vidieť, že mužstvo je odhodlané, a na to som hrdý."

[Guillem Borras, Iniestazo] Chcel by som sa opýtať na Frenkieho de Jonga. Dnes dokázal využívať priestory a vyvážať loptu, čo mu ide skvele. Ukázal však aj všestrannosť viac ako raz...

"Myslím si, že Frenkie môže hrať akýmkoľvek štýlom futbalu, ktorý sa dá hrať. Má techniku a fyzickú zdatnosť... Myslím si, že je veľmi málo futbalistov ako Frenkie. Keď má Frenkie loptu, som pokojný, niekedy urobí jeden alebo dva dotyky s loptou príliš veľa, ale som pokojný, pretože viem, že loptu nestratí... Dnes s priestormi pochopil, že niekedy je to aj on, kto musí útočiť do priestorov, ako pri treťom góle."

[El 10 del Barca] Po návrate Raphinhu uvidíme Lamine Yamala vo väčšej rotácii? Pripravuje sa na odvetu Ligy majstrov, aby bol úplne čerstvý?

"Nie, nič sa nezmení. Rafa odohral skvelý zápas a Lamine nehral. Určite by nastúpil, keby bolo skóre vyrovnanejšie. Obaja budú veľmi dôležití."

[Mari Carmen Torres, Rádio MARCA] Čo sa zmenilo v tíme od posledného domáceho zápasu proti Granade po dnešný gól? Je to stav mysle?

"Povedal by som, že je to o koncentrácii, intenzite, agresivite... veľa vecí. Predtým sme robili chyby. Súperíme oveľa lepšie, v každom zápase viac. To mi dáva nádej."

zdroj: YT: as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2024-02-24 23:17:54
Xavi je frajer
2024-02-25 09:02:07
Mňa presvedčia, keď to bude viac ako v jednom zapase to sme tu už mali a potom zas katastrofa ,ale držim palce a verim že sa to hadam nakoplo ,ale .....