V sobotu 2. marca IFAB, najvyšší rozhodcovský orgán vo svete futbalu, rozhodne o zmenách vo futbalových pravidlách od budúcej sezóny. Hlavným cieľom je získať späť rešpekt, ktorý futbalisti a tréneri stratili voči rozhodcom.

Madridský denník Marca sa bližšie zaoberá siedmimi možnými zmenami v rozhodovaní. Niektoré z nich by mohli výrazne zmeniť futbal, ako ho poznáme.

1. S rozhodcom môže hovoriť len kapitán

Od budúcej sezóny bude mať pravdepodobne právo oslovovať rozhodcov počas zápasov len kapitán. Akékoľvek protesty sa budú trestať žltou kartou. V posledných mesiacoch sa na nižších úrovniach uskutočnili testy s "dočasným vylúčením" po obzvlášť nervóznych protestoch alebo nevhodnom správaní. IFAB sa domnieva, že úroveň testovania by sa mala zvýšiť pred prechodom do profesionálneho futbalu.

2. Dočasné vylúčenia

Modrá karta je opatrenie, ktoré musí ešte trochu dozrieť, a podobne ako iné zmeny zavedené vo futbale v posledných rokoch je potrebné ešte trochu otestovať možné dôsledky a spôsob jej fungovania. Aspoň to tvrdí rozhodcovský orgán, ale konečné rozhodnutie padne v sobotu napoludnie, keďže jedným z bodov programu výročného zasadnutia IFBA je analýza a diskusia o tzv. dočasných vylúčeniach.

3. Kamera ukazujúca pohľad rozhodcu

Nie je vylúčené ani to, že od 30. júna budú rozhodcovia nosiť videokameru, ktorá bude zaznamenávať všetko, čo sa okolo nich deje, aby sa chránili a obmedzili protesty. Aj toto riešenie sa už testuje.

4. Rozhodnutia VAR okamžite oznámené na štadióne

Rozhodnutia VAR sa môžu okamžite oznámiť celému štadiónu, ako sa to už stalo v niektorých súťažiach FIFA, napríklad na Majstrovstvách sveta klubov. Zodpovedný za to bude hlavný rozhodca.

5. Zníženie plytvania časom

Osobitná pozornosť sa bude venovať brankárom a ich prístupu. Práve oni najčastejšie naťahujú čas pri výkope z päťky alebo po chytení lopty. Pravidlo šiestich sekúnd pre brankárov je minulosťou a rozhodcovský zbor by ho chcel vrátiť späť. Ďalšími bodmi, o ktorých sa bude diskutovať, sú obnovenie hry, zranenia a vhadzovania.

6. Protokol VAR

Protokol VAR prejde zmenami. V posledných mesiacoch sa uskutočnili rôzne štúdie s cieľom určiť, aké zmeny sú potrebné. IFAB chce zjednodušiť znenie pravidiel hry a urobiť ich zrozumiteľnejšími pre všetkých. 

7. Pokutové kopy

Ďalší bod programu sa týka pokutových kopov. IFAB chce jasne stanoviť, že žiadny hráč nemôže vstúpiť do pokutového územia pred zahraním lopty. Na toto pravidlo sa zabúda a už nie je prioritou, pokiaľ ide o pokutové kopy. Okrem toho sa bude trvať na tom, že lopta musí byť umiestnená presne na 16-metrovom bode a ani o centimeter bližšie k bránke.

zdroj: marca.com
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2024-03-01 13:22:41
A čo nejaká transparentnosť v rozhodovaní, kontrola rozhodcov a kontroverzií, ktoré spôsobujú, stanovenie jasných pravidiel, kedy sa používa VAR... Stále sa oháňajú rešpektom hráčov a trénerov voči rozhodcom a kde je rešpekt rozhodcov voči ostatným, bez rozhodcov sa futbal dá hrať, bez hráčov nie. Zase sa ide iba robiť väčšia bublina okolo rozhodcov a k ničomu dobrému to nevedie.
2024-03-01 13:29:54
Zakaz hlavnemu utekat k monitoru. VAR rozhodcovia musia rozhodnut