Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii po zápase s Athletic Club. Tréner Barcelony sa domnieva, že jeho tím nehral dobre a vyjadril svoj názor na zranenia.

Prečo bolo pre mužstvo také ťažké vytvárať si situácie v takom dôležitom zápase pre vývoj ligy?

"Bolo pre nás ťažké dostať sa vyššie. Treba zdôrazniť, že to bola aj veľká snaha Athletic, pretože dobre bránil, zatváral svoje útočné línie, tlačil. Nabiehali do našich stopérov, krajných obrancov a počas celého zápasu boli blízko nás. Myslím si, že nám chýbalo vyhrávanie súbojov, vychádzanie z tlaku, hra do druhej línie. Každý sa rýchlo dostával ku každému. Dnes sme neodohrali dobrý zápas. Necítili sme sa pohodlne. Prvých 15 minút sme vyzerali dobre, ale potom sme sa nepresadili a nemôžeme byť spokojní. Musíme byť sebakritickí, myslieť na to, že sa musíme tvrdo zlepšovať, aby sme boli konkurencieschopní. Myslím si, že dnes sme mali veľmi dobré šance, ktoré sme nevyužili. Je pravda, že je to bod na ťažkom teréne, ale nemám dojem, že by mužstvo mohlo vyhrať. A z tohto dôvodu som sklamaný, ale v sezóne sú obdobia, keď hráte slabé zápasy, prihodia sa aj zranenia. To nás určite nejakým spôsobom ovplyvnilo. Myslím si, že sme hrali veľmi dobre v defenzíve a to bol dnes podľa mňa jediný pozitívny aspekt. Oni veľmi dobre bránili a dovolili nám veľmi málo, ale takí sme boli aj my."

[Marta Ramón, RAC1] Ako vás ovplyvnili zranenia a aké sú vaše obavy pred zápasom s Neapolom?

"Áno, určite to malo vplyv na tím. Sú to dvaja kľúčoví hráči v zápase, ktorý chceme hrať. Pedri vyzeral veľmi dobre. Tento týždeň trénoval veľmi dobre, fyzicky sa cítil výborne. Je to veľká škoda. Aj Frenkie, ktorý je v hre veľmi rozhodný, zúčastňuje sa na nej. Sú to dve veľmi veľké straty, veľká škoda. Budú nám na ihrisku chýbať, ale budiž. Tím sa snažil vo všetkých smeroch, vytvorili sme si málo. Keď prišiel Lamine, vytvorili sme si viac situácií po pravej strane. Je to škoda, chýbal nám rozhodujúci moment. Preto si myslím, že dnes cítime sklamanie."

[Adria Albets, Cadena SER] Myslíte si, že chýbali ambície, že tím uprednostnil, aby sa nič nestalo? Je to otázka fyzickej prípravy?

"Keď nevyhráme, ovplyvní to šatňu, o to viac, že vieme, že sme dnes mali veľmi dobrú príležitosť. Athletic dobre bránil, nedovolil nám rozvinúť sa. V prvých 15-20 minútach sme cítili, že môžeme vyhrať, potom sme ubrali. V útoku sme si vytvorili veľmi málo. Nie je to otázka "ambícií", ale viery v to, čo robíme."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Raphinha sa potrebuje dostať do zápasového rytmu a Lamine Yamal bol v posledných dvoch zápasoch náhradníkom. Neviem, či má nejaké zranenie. Je to v súčasnosti bohatstvo Barcelony, že sa dva zápasy zaobíde bez Lamineho Yamala?

"Áno, to sa dá povedať aj o João Felixovi, o Iñigovi. Toto je Barça. Neviem, koľko zápasov Lamine nazbieral, keď hral a zbieral minúty vo veku 16 rokov. Pripravujeme plán, ako predísť zraneniam, ktoré sa nám, bohužiaľ, stávajú. Dnes náhodné [Frenkieho], ktorému sa nedá vyhnúť, a potom v prípade Pedriho. Snažíme sa tomu predchádzať a nejako rozdeliť minúty, aby sme sa vyhli takýmto situáciám. Čo sa týka Lamineho, dávame na neho pozor, pretože je to ešte tínedžer a na to nemôžeme zabudnúť.

[Helena Condis, COPE] Práve ste povedali, že to bola premárnená príležitosť a chýbala vám viera. Po zápase s Getafe ste k tomuto zápasu pristupovali s veľmi dobrou náladou. Prečo vám tá dôvera chýbala predovšetkým v závere?

"Nie, nie. Myslím, že sme dali do toho všetko. Mužstvo bolo vyčerpané, tu mu slúži ku cti, že Athletic Club na svojom štadióne vytvoril tak málo. Vyhral tu iba Real Madrid. Dnes sme nevyzerali dobre, pokiaľ ide o postup s loptou, presun celého tímu na súperovu polovicu, pokoj a trpezlivosť, aby sme dobre útočili. V druhom polčase sme sa snažili hľadať Fermína, prenesenie ťažiska hry na Cancela, ale veľa sme toho nemali. Preto hovorím, že nám v niektorých momentoch chýbalo viac viery."

[Ramon Fuentes, Radio Marca] Ako ovplyvnia zranenia Frenkieho a Pedriho vašu hru?

"Sú to pre nás veľmi významné straty. Sú to hráči, ktorí dávajú tímu osobnosť. Pre mňa sú stredopoliari veľmi dôležití. Máme Gaviho, Frenkieho a Pedriho. Uvidíme, či je to niečo menej vážne, ako som si myslel."

[Toni Juanmarti, Sport] Rozčuľuje vás, že keď mužstvo hrá dobre a zdá sa, že urobilo krok vpred, v ďalšom zápase sa to nepotvrdí?

"Áno, nie je to ospravedlnenie, ale dnes sme mali veľkú smolu na dve zranenia. Myslím si, že je to veľké nešťastie. Dvaja stredopoliari, ktorí boli opäť na veľmi vysokej úrovni a museli opustiť ihrisko. To ovplyvnilo celý tím. Musíme však urobiť oveľa viac, viac veriť v to, čo sme robili, aby sme získali to víťazstvo, ktoré by nám prinieslo skok v tabuľke. Nestalo sa tak, ale získali sme bod a musíme pokračovať."

[Pol Ballús, The Athletic] Môže byť Pedriho zranenie podobné tomu, ktoré už mal v tejto sezóne? Ako na neho bude takýto návrat pôsobiť po psychickej stránke, pretože sme ho videli odchádzať z ihriska v slzách?

"Je to veľká škoda, ale regeneruje sa dobre. Fandíme mu, podporujeme ho, aby bolo všetko v poriadku. Bolo postarané o všetky detaily, zotavil sa a teraz si to musí zopakovať. Je aj na nás, aby sa takéto zranenia neopakovali. Taký je futbal, ale myslím si, že sa vráti silnejší, som presvedčený, že sa vráti lepší."

zdroj: yt: la liga
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2024-03-04 09:19:18
O ooo...Xavi..To je vysledok toho, ze si ostal a vsetci pritom vedia, ze odchadzas. Bolo treba odiat hned..
2024-03-04 10:37:28
Vedeli sme už pre zápasom, že to bude veľmi ťažké. Po zraneniach to bolo ešte ťažšie. Je pekne ze sme im vlastne v útoku nič nedovolili. Bohužiaľ Xavi nevie striedať. Hneď druhý polčas mal prísť Félix miesto Raphinu a striedanie stopéra v zavere keď nám treba streliť gól som vôbec nepochopil. Nevadí idem ďalej ✊️