Xavi Hernández sa objavil na tlačovej konferencii pred zápasom proti Neapolu. Trénera sa okrem iného pýtali na prístup tímu, tlak, Ferrana Torresa a jeho obľúbeného hráča z tímu súpera. Nižšie uvádzame najzaujímavejšie vyjadrenia trénera. Úplný prepis tlačovej konferencie bude zverejnený dnes večer.

[FCBarcelona.com] Ako sa pripravujete na tento zápas? Aký odkaz máte pre culés, aby podporili Barçu v boji o postup do štvrťfinále?

"Myslím si, že je to najdôležitejší zápas sezóny. Je to Liga majstrov, osemfinále... Sme pripravení a motivovaní. Kľúčovým slovom je nadšenie. Už štyri roky sme neboli vo štvrťfinále, takže je to veľká príležitosť. K tomuto zápasu pristupujeme s nadšením a túžbou hrať dobre. Kľúčovým slovom je aj rivalita. Máme skvelého súpera, ktorý možno nemá najlepšie obdobie, ale má prakticky rovnaký základ, ktorý vyhral Scudetto. Je to pre nás zlatá príležitosť. Hráme pred našimi fanúšikmi, potrebujeme ich, potrebujeme plný štadión, aby to bol magický večer pre barcelonismo."

[Marta Ramon, RAC1] Máte pocit, že zajtra hráte o sezónu? Pociťujete záťaž, že hráte aj o finančnú stránku? Je to 15 miliónov eur... Ako znášate tento tlak a túto záťaž?

"Ja si myslím, že je to príležitosť na zvrat. Po štyroch sezónach môžeme hrať štvrťfinále. Vnímam to ako príležitosť. Hráme pred vlastnými fanúšikmi.... skutočne máme absencie, ale to nie je ospravedlnenie. Musíme bojovať a ukázať náš futbal. Musíme ukázať, že v týchto zápasoch dokážeme konkurovať po toľkých rokoch, keď sme neboli na úrovni."

[Carlos Monfort, Jijantes] Ferran Torres mal byť v nominácii na zápas proti Mallorce, čo sa nestalo, a teraz sa zdá, že stále netrénuje a nebude hrať ani proti Neapolu. Chcel by som sa opýtať, ako sa cíti a či sa zranenie obnovilo?

"Nie, len jeho pocit ešte nie je stopercentný. Zajtra potrebujeme, aby boli všetci hráči stopercentne pripravení. Ak všetko pôjde dobre, vráti sa na zápas proti Atléticu."

[Calcio Napoli 24] Kto je váš jediný obľúbený futbalista Neapola?

"To je ťažké... Povedal by som Lobotka. Je to hráč, ktorý sa mi páči z hľadiska výstavby hry, nestráca lopty... Chcel by som ho vidieť v tíme ako Barcelona. Myslím si, že má úroveň na to, aby hral v klube ako Barca. Pre svoj tím robí veľký rozdiel."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Ako hodnotíte oba tímy od prvého zápasu? Barca aj Neapol ešte neprehrali, ale vy ste prišli o Frenkieho de Jonga a Pedriho...

"Oba naše prípady sú podobné. Myslím si, že Neapol sa s novým trénerom zlepšil. Sú istejší, lepšie bojujú, sú dynamickejší... Analyzovali sme to. Čo sa týka nás, myslím si, že je to dobré. Napriek výrazným absenciám, akými sú Gavi, Balde... Ferran, Frenkie, Pedri... To sú veľmi dôležití futbalisti... Napriek tomu musíme súťažiť. Musíme ukázať, na čom sme celý čas pracovali. Scenár je ideálny, pretože ide o osemfinále Ligy majstrov... Hráme doma. Skutočne si myslíme, že sme tam boli lepší [vonku] a teraz chceme byť lepší aj my, aby sme tento zápas vyhrali."

[Adria Albets, SER Catalunya] Myslíte si, že hráte o niečo viac ako o postup do štvrťfinále?

"Ja zajtra nie som dôležitý. Zajtra je dôležitý klub. Mám svoj "dátum dátum spotreby". Zajtra nie som dôležitý, ide o klub, tím a o to, aby sme dobre zabojovali Za jednotu barcelonismo. Zajtra musia byť fanúšikovia opäť na 10/10. Chceme magický večer. Vnímam to ako príležitosť, ale prioritou pre mňa zajtra nie je moja osoba, ale klub."

[Francesc Latorre, TV3] Aké dôležité bude zajtra zvládanie emócií?

"Keď hovorím o súťažení, je to presne aj o tomto: o ovládaní emócií, o našom temperamente, aby sme nedostali červenú kartu, o trpezlivosti... je to aj o súťažení. Máme hráčov s veľkými skúsenosťami a iných veľmi mladých, ale práve preto hovorím o súťažení. V Lige majstrov sú kľúčové malé detaily. Musíme sa veľmi kontrolovať. Súperiť a kontrolovať emócie."

[German García, Radio Nacional] Aký Neapol očakávate? S Francescom Calzonom ešte neprehrali, a dokonca vyhrali nad Juventusom...

"Očakávam odvážny Neapol, ktorý bude hrať zozadu, ktorý nás bude vysoko tlačiť, ktorý sa bude snažiť mať loptu... je to trochu podobné tomu, čo očakávame. Takže to bude otvorený zápas. Myslím si, že to bude pekné stretnutie pre oko. Nebudú sa špekulovať. Útočia, tlačia... Majú vysokú individuálnu úroveň, najmä ofenzívna trojica: Politano, Osimhen a Kvaracchelija​.... Čaká nás aktuálny víťaz Scudetta. Je to skvelý zápas."

[Helena Condis, COPE] Ter Stegen práve povedal, že mu je ľúto, že odchádzate, a že tím dá za vás  všetko... Určite sú to pre vás najdôležitejšie zápasy na trénerskej lavičke... Čo žiadaš svojich hráčov pred zápasom? Myslíte si, že bez ohľadu na to, čo sa stane zajtra, by ste mali zostať až do júna?

"Ako som už povedal, zajtrajšok nie je o mne. Dôležitý je klub, tím, futbalisti... S futbalistami som veľmi spokojný, veľmi! Ďakujem za tieto slová od jedného z kapitánov. Cítim podporu šatne a klubu. Zajtra musíme byť jednotní a nemyslieť na to, či ja alebo niekto iný... Zajtra máme ďalšiu šancu. Hráčom poviem, aby nemali strach, pretože strach nič nedáva. Je to veľká príležitosť dostať sa do štvrťfinále, medzi osem najlepších tímov v Európe. Teraz sme medzi 16, zajtra musíme urobiť krok vpred. Ale bez strachu. Už štyri roky nie sme vo štvrťfinále. Musíte to skúsiť znova, ale bez strachu."

[Alejandro Segura, Rádio MARCA] Hovorili ste o emóciách... V tíme sú dvaja chlapci, ktorí nemajú ani 18 rokov: Cubarsí a Lamine Yamal. Ako zvládate takýchto hráčov v takom dôležitom zápase, keď ide o nervy?

"So sebadôverou. Tým, že hovoríme, že je to príležitosť aj pre nich, aby si to zažili, aby si to užili... Sme v Lige majstrov a je to najlepšia klubová súťaž na svete, takže... nech si to užijú. Je veľkolepé, že vo veku 16, 17 rokov tu môžu byť. Navyše sú veľmi dôležití. Nech si to užijú. Je to veľká šanca dostať sa medzi osem najlepších tímov v Európe."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Môžete sa pýtať, kto je favorit a kto nie... Hovoríte, že sú to už štyri roky, čo Barça postúpila do štvrťfinále... Ale teraz, keď na nich leží ťarcha histórie a hrajú na vlastnom štadióne, si myslím, že sú povinní to urobiť, nie?

"Chlape, podľa teba nie sme schopní hrať na tejto úrovni, nie...? [Alfredo Martínez napísal stĺpček s názvom "Na Neapol to nestačí"; pozn. red.]. Povedal by som, že nemáme favorita. Je to 50 na 50 a možno to, že hráme pred našimi fanúšikmi, nám dáva trochu toho, že sme favorizovaní. Fanúšikovia nás musia podporovať, musia byť s tímom. A my musíme nechať ducha, aby sme postúpili do štvrťfinále. Musia pochopiť, že zajtra to musí byť ako v tlakovom hrnci [naznačené: musí to vrieť pod tlakom]."

[Alex Pintanel, Relevo] Chcel som sa spýtať, či ste pred týmto zápasom trénovali pokutové kopy?

"Môžem povedať, že sme pracovali na všetkých možnostiach, ktoré by sa mohli stať. Myslím si, že máme pripravené detaily, aby sme mohli súťažiť najlepším možným spôsobom. Je to futbal, je to šport a môže sa stať veľa vecí, ale pracovali sme na všetkých situáciách, ktoré by sa zajtra mohli stať."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Vidíte spomedzi tímov, ktoré zostali v Lige majstrov, lepšie ako ten váš?

"Lepšie možno nie, ale s iným potenciálom. My sme tento rok mali veľmi ťažkú situáciu na ekonomickej úrovni. Nemohli sme robiť všetko, čo sme chceli. Musíme sa prispôsobiť situácii, ktorú máme. Myslím si, že odkedy som prišiel, klub vyvinul neuveriteľné úsilie, najmä v druhom roku, ale okolnosti nás dostali do situácie, v ktorej ekonomicky nie sme. Lepšie? Povedal by som, že inak, ale zároveň môžem povedať, že môžeme konkurovať každému z týchto tímov."

[Joan Domenech, El Periódico] Tým, že hrá Christensen v strede poľa, ste stratili určitú univerzálnosť pri prihrávkach dopredu, ale na druhej strane ste našli určitú defenzívnu rovnováhu, ktorú ste hľadali?

"Nevidím to tak. Pre futbalistu na pozícii defenzívneho stredopoliara je veľmi ťažké vytvárať situácie, ktoré vedú ku gólom. To, čo musí robiť, je rozdeľovať lopty pri vedení akcií, kontrolovať tempo hry, a keď vyšiel zo svojej pozície, zaznamenal proti Getafe asistenciu. Veľmi nám pomáha, dokonca viac, ako sme si mysleli. Táto pozícia sa mu páči, cíti sa tam dobre a áno, je to aj dôležitý futbalista pri hľadaní rovnováhy a pomoci v obrane. Myslím si, že zmena Andreasovej pozície je veľmi dobrý krok."

[Tuttosport] Oba tímy sú v podobnej situácii. Vlani majstrovský titul a teraz problémy. V júni odchádzate. Prečo to hráči potrebujú a ide len o psychické uvoľnenie?

"Myslím si, že v mojom prípade sa nedá myslieť na nič iné ako na uvoľnenie. Myslím si, že futbalisti urobili krok vpred, naše vzťahy boli vždy veľmi dobré, úprimné, čestné. Takže to nie je cez zlé vzťahy so šatňou alebo konflikt s nejakým futbalistom. Od prvého dňa sme si boli ako tím blízki a bolo to vidieť. Oni boli vždy so mnou a ja s nimi. Okrem výsledkov urobili krok vpred nielen oni, ale aj my, trénerský štáb. Nemám žiadne pochybnosti."

[Canale 21] Ako ovplyvňuje vašu motiváciu fakt, že nehráte na Camp Nou? Čo si myslíte o Neapole pred zajtrajším zápasom?

"Na Neapole sa mi páči veľa vecí, majú individuality ako Politano, Osimhen a Kvaracchelija​, ktoré sú na špičkovej európskej úrovni. Páči sa mi, čo robia v obrane, ako pressujú, ako sa vždy snažia rozohrávať loptu zozadu, v tom sme sa potrebovali zlepšiť. A čo sa týka Montjuïc, potrebujeme, aby to zajtra bolo ako na Camp Nou. Potrebujeme, aby nás culés prišli podporiť, potrebujeme cítiť vlnu ich povzbudzovania a potrebujeme, aby hráči cítili teplo z tribún. Je to nesmierne dôležité a myslím si, že zajtra bude publikum naším dvanástym hráčom, o ktorom sa vo futbale toľko hovorí."

[Ferran Correas, Sport] Bude zajtra hrať Iñigo Martínez alebo Cubarsí po boku Araúja? Dáte prednosť skúsenostiam alebo neuveriteľnej forme, ktorú 17-ročný mladík predvádza?

"No, nemôžem nič povedať, nemôžem prezradiť jedenástku pred trénerom súpera. Nemôžem ju prezradiť ani pred hráčmi, ktorým to poviem hodinu a pol, možno dve hodiny pred zápasom. Kto bude hrať, ten bude hrať, ale v obrane máme hráčov, ktorí sú zárukou dobrej hry."

[Anais Marti, La Vanguardia] Joan Laporta dnes nebol prítomný na tréningu. Čo vám prezident povedal pred týmto zápasom a videl hráčov?

"Dnes tam nebol, ale prakticky vždy k nám chodí. Sme neustále v kontakte, je veľmi motivovaný, ako culé, ako prezident. Máme od neho veľkú podporu, že zajtra všetko dobre dopadne. Vo vzťahu s prezidentom sa nič nezmenilo. Je motivovaný a myslíme si, že sme pripravení súťažiť a nech je zajtrajší večer magický."

[Fran Ruben, Television Española] Nebojácne hovoríte o štvrťfinále ako o cieli. Myslíte si, že hráči majú úroveň, ale v zápasoch proti veľkým súperom v tejto sezóne im chýbalo trochu viery v úspech, teda to, čo nakoniec dáva tituly?

"Nie, odohrali sme dobré zápasy proti veľkým tímom alebo proti tímom, ktoré považujete za veľké. S Realom sme v lige napriek prehre vyzerali dobre. S Atléticom sme vyzerali veľmi dobre. A v Neapole sme tiež vyzerali veľmi dobre. Hráme proti tomu istému tímu, na ktorého štadióne sme odohrali dobrý zápas, v ktorom sme si zaslúžili vyhrať, ale nepodarilo sa nám to. Myslím si, že musíme odohrať zápas veľmi podobný tomu v Neapole a byť v určitých aspektoch silnejší."

V tíme máte veľa zranených, Frenkieho, Ferran.... Musíte veľa meniť systém a ak to bude potrebné, môžete zajtra hrať aj vy sám?

"Nemôžem nič povedať (smiech). Ale nie, našou myšlienkou nie je meniť systém, a už vôbec nie meniť filozofiu, ktorú sme si vytvorili v tréningu. Zajtra, v Lige majstrov, musíme v prvom rade ukázať našu identitu, našu osobnosť. Myslím si, že zajtra sa toho v porovnaní s tým, čo sme ukázali doteraz, príliš nezmení."

Úplný prepis tlačovej konferencie bude zverejnený dnes večer

 

zdroj: yt: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

9 komentáre
2024-03-11 14:34:29
To snáď nemyslí vážne že Lobotka do Barce. To už potom nech zoberie aj mladého Weissa aspoň bude počas zápasom s AM a RM vzrúšo!!!
2024-03-11 14:51:01
Lobotka je podľa mňa hráč vysokých kvalít a áno, dokážem si ho predstaviť i v Barcelone, keby bol za rozumný peniaz.