Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov počas tlačovej konferencie po zápase s Neapolom. Tréner priznal, že to bol jeden z najlepších výkonov mužstva v tejto sezóne, kritizoval novinárov a zopakoval, že si svoj odchod po sezóne nerozmyslí.

Rád by som sa opýtal na stred poľa a Gündoğanovu úlohu v tomto zápase. V druhom polčase ste urobili zmenu a zlepšenie v posledných 30 minútach bolo veľkolepé.

"Áno, vystriedal som Fermína, pretože po prvé bol unavený a po druhé nám chýbala pauza na súperovej polovici. Prakticky sme hrali od jednej bránky k druhej, a to je niečo, čo nechceme. Chceme kontrolu. Museli sme pochopiť, že Anguissa a Traoré vybiehali na pressing. Museli sme pokryť Lobotku a to bola úloha Fermína alebo Raphinhu. Vyzeralo to veľmi dobre, ale potom, keď už Fermín pociťoval následky zápasu, bolo to pre neho ťažké a Sergi a Uri to veľmi dobre pochopili. Gundo je podľa mňa jeden z najlepších futbalistov na svete, ukázal to gólom na 3:1. Sme veľmi spokojní. Odohrali sme možno jeden z najlepších zápasov sezóny. Mužstvo našlo svoj najlepší moment veľmi šťastné a hrdé na tím. Každý urobil krok vpred. Sme medzi ôsmimi najlepšími tímami v Lige majstrov. Vždy sa musíme pozerať na to, kde sme začali. Dva roky sme sa trápili v Európskej lige... Sme späť vo štvrťfinále. Je to dôležitý deň pre barcelonismo..."

[Marta Ramon, RAC1] Do akej miery sa cítite oslobodený, keď viete, aký dôležitý bol tento cieľ pre klub?

"Myslím si, že na hráčov bol vyvíjaný príliš veľký tlak. Zdalo sa, že to bol zápas na smrť... "Ultimátum"... Hráčom som povedal, aby boli pokojní, pretože napokon nikto neumrel. Myslím si, že bolo veľa nespravodlivej kritiky. Dokonca sa hovorilo, že sme "šašovia Ligy majstrov"... Myslím si, že je to zbytočné. Za Barçou stoja novinári, ktorí o nej teoreticky píšu... Čo tým chceme dosiahnuť? Čo chceme dosiahnuť tým, že povieme, že sme šašovia Ligy majstrov? Pýtam sa: čo chceme dosiahnuť? A teraz zasa vyhrávame Ligu majstrov! Uvoľnite sa... ako som povedal hráčom... že na mňa bol vyvíjaný tlak, že môžeme poraziť Neapol a v oboch zápasoch sme boli lepší ako oni. Myslím si, že je to veľmi zaslúžený postup. Som veľmi šťastný a hrdý. Myslím si, že je to jeden z mojich najlepších momentov ako trénera Barçy... Sme vo štvrťfinále Ligy majstrov a tešíme sa na žreb. Sú však veci, ktoré sú podľa mňa zbytočné."

Bol to jeden z tých výnimočných večerov... Chcete si podobný večer v Lige majstrov užiť už na Camp Nou?

"Určite si ho ako fanúšik užijem. Užijem si ho však iným spôsobom. Cítime, že odvádzame dobrú prácu, ale myslím si, že toto je moment, ktorý treba zmeniť. Nebudem meniť svoj názor."

[Adria Albets, Cadena SER] Požiadali ste fanúšikov, aby dnes prišli na zápas a dali do toho všetko, a diváci odpovedali. Mnohí pri odchode zo štadióna žiadali "Xavi, zostaň" aj na budúcu sezónu. Vaša odpoveď im bude znieť, že je to nemožné?

"Áno, pre dnešok sa nič nezmenilo. Sme vo štvrťfinále, keby sme dnes prehrali, povedali by ste, že som vyhodený. Takže pokojne. Sme príliš emotívni vo všetkom, pokojne, je čas si to užiť, nič viac. Teraz je čas čeliť Atléticu a tešiť sa na piatkový žreb. Krok za krokom."

[Josep Capel, Radio Nacional] Zápas sa zmení, keď nastúpia Sergi Roberto a Oriol Romeu. Rád by som sa opýtal práve na Roberta, na jeho hru a na to, čo dáva, keď ho potrebujete.

"Áno, myslím si, že urobil rozdiel. Veľmi nám pomohol, v ofenzíve aj defenzíve. Veľa pracoval na ihrisku, prijímal lopty, držal sa odporúčaní. Som za neho veľmi rád. V poslednom čase nehral kvôli chorobe, pre tím je veľmi dôležitý, veľmi dobre rozumie tomu, čo chceme hrať."

[Cadena COPE] Cieľom bolo hrať lepšie a postúpiť ďalej v európskej súťaži. Spĺňa postup do štvrťfinále tento cieľ?

„Hráme lepšie ako minulý rok, bez toho, aby sme sa pozerali na výsledky. Lepšie chápeme, čo chceme hrať. Byť vo štvrťfinále a odohrať dobrý zápas proti Neapolu, ktorý je skvelým tímom.... Musíte byť na to hrdí, som šťastný a musí to pokračovať.”

[Alejandro Segura, Radio Marca] Bolo prvých 30 minút najlepších v sezóne?

"Určite áno, aj tá posledná. Je to Liga majstrov, veľa závisí od detailov. Boli tam príležitosti uzavrieť zápas skôr, v každom prípade musíme byť na tím za dnešný zápas hrdí."

[Marcello Calvano, Kiss KIss] Chcel by som sa opýtať na prípadný pokutový kop, situáciu Osimhena s Cubarsim.

"Nevidel som to, pričom pri zhrnutí dvojzápasu sme boli lepší ako Neapol. Vonku aj doma. Zaslúžili sme si postúpiť do štvrťfinále."

[Xavi Lemus, TV3] Myslíte si, že po výkonoch hráčov ako Lamine, Fermín, Cubarsí a Sergi Roberto je dôležité mať futbalistov vychovaných vo vlastnej akadémii?

"Sú to futbalisti, ktorí veľmi dobre rozumejú nášmu spôsobu hry. Sú to 3-4 hráči, ktorí ho veľmi dobre realizujú. Fermín odohral skvelý zápas, Cubarsí tiež, stal sa predsa MVP, Laminovi chýbal gól, ale vždy nám dá niečo pozitívne. Som hrdý na chlapcov z La Masie."

[Jordi Blanco, ESPN] Keď sa pozrieme dopredu na piatok, mohli by ste povedať, ktorého súpera by ste nechceli vyžrebovať vo štvrťfinále?

"Všetci sú veľmi dobrí. Nepoviem, že by som niekoho nechcel. Budeme spoločne sledovať žreb a s napätím sa tešiť na súpera."

Zažili ste ten večer s neuveriteľnou atmosférou na štadióne, ako sa pozeráte na to, že na novom Camp Nou nebudete mať takúto príležitosť?

"Som si istý, že to zažijem iným spôsobom. Som hrdý, robíme dobrú prácu, ale na mojom rozhodnutí to nič nemení."

Ako hodnotíte Cubarsího debut v Lige majstrov. Dostal cenu pre najlepšieho hráča zápasu, ako ste ho videli z lavičky?

"Je veľmi pokojný pri vyvážaní lopty. Neapol tlačil celých 90 minút a Cubarsí vždy využil najlepšie možnosti. Hľadal Roberta, Fermína, Gündoğana. Je úžasný."

[Alex Pintanel, Relevo] V druhom polčase boli momenty, keď vás Neapol dostal pod tlak. Ako dôležité je vedieť prežiť tieto ťažké momenty počas zápasu?

"Hovoril som o tom s hráčmi. Je to Liga majstrov, každý musí pracovať, musíme byť jednotní. Veľmi sme sa zlepšili v defenzívnej hre. Zvládli sme to dobre a odtiaľ pochádzajú aj výsledky. Bola to perfektná noc na to, aby sme odohrali tento zápas. Magická noc."

[Laia Cervelló, The Athletic] Na lavičke Barçy pôsobíte tretí rok, v minulej sezóne ste hrali v Európskej lige. Čo pre vás znamená, že tím postúpil medzi osem najlepších v Európe?

"Ako som už povedal, cieľom bolo zlepšiť hru. Myslím si, že sme ju zlepšili, aj keď kritika zvonku je taká, že sme vlani hrali lepšie napriek tomu, že sme prehrávali zápasy. V dvojzápase sme boli lepší ako Neapol, treba si užívať tento moment a naďalej tvrdo pracovať, aby sme sa k štvrťfinále priblížili s čo najlepším prístupom"

[Victor Lozano, Onda Cero] Teraz, keď ste splnili cieľ, myslíte si, že môžete pokračovať v klube aj na budúci rok?

"Nič sa nemení. Stále sa ma na to pýtate, ale odpoveď je rovnaká."

Bol dnes nejaký moment, keď ste cítili hrozbu zo strany Neapola?

"V druhom polčase bol moment, keď zatlačili, dali kontaktný gól. Ukázali charakter, mali mužstvo, ktoré dokázalo vyrovnať. Videl som, že sme mali zápas pod kontrolou, ale vždy je ťažké zvládnuť zápas proti tímu, akým je Neapol."

Do štvrťfinále idete po domácom zápase s niekoľkými výraznými zraneniami, 17-ročným stopérom, 16-ročným krídelníkom a 20-ročným hráčom v strede poľa. Čo to pre vás znamená?

"Že sme si to zaslúžili. Myslím si, že tím odvádza veľmi dobrú prácu. Barcelona má budúcnosť, keď má takýchto hráčov, pracujú veľmi dobre, odkedy k nám prišli."

[Graham Hunter, UEFA] Za 25 rokov som nevidel nikoho s takou mysľou, víziou, pokojom, inteligenciou ako Pau Cubarsí... Vo veku 17 rokov je dosť odvážny. Videli ste niekoho s takou úrovňou vízie, pokoja? Viete, že ste podľa mňa najlepší španielsky futbalista bez delenia podľa pozície. Ako by ste porovnali svoju minulosť s ním, ako by ste opísali Cubarsího mentalitu?

"O Cubarsím som už veľa hovoril, ale myslím si, že je to veľmi racionálny človek. Má veľmi dobre usporiadanú hlavu, je pokojný, veľmi skromný, chce sa zlepšovať, pýta si od nás videozáznamy. Chce sa zlepšovať každý deň. Ako som už povedal minule, čelíme explózii talentov, čo je podľa mňa pre Barcelonu a španielsky futbal úžasné. Máme pred sebou stopéra maximálnej úrovne na mnoho rokov dopredu."

[Rafael Iverson, Tuttosport] Čo sa týka negatívnej dynamiky barcelonismo... Koeman skončil zle. Zostanete do júna, nech sa deje čokoľvek. Ako to napravíte?

"To závisí od vás, pretože vy vidíte veci negatívne. Ja tomu nerozumiem. Už som povedal, že je to prehratá vojna. Myslím si, že prostredie Barcelony by malo byť pozitívnejšie. Čelíme situácii, v ktorej sa realita nevysvetľuje. Už som povedal, že sme vo výstavbe, zlepšujeme sa, dnes sme vo štvrťfinále Ligy majstrov. Dnes sa môžeme opäť nadýchnuť. Od augusta do dnešného dňa to nebolo možné. Normálna situácia by bola taká, že by sme nepostúpili do štvrťfinále. Musíte byť pokojní a nechať nás pracovať ďalej. Ale takéto prostredie máme, je veľmi ťažké ho zvládnuť. Je tu veľký záujem."

[Carlos Monfort, Jijantes FC] Dnes to bol kľúčový zápas bez De Jonga, Pedriho, Gaviho... Víťazstvo bez týchto hráčov má ešte väčšiu dôležitosť?

"Áno, má to svoju zásluhu, hrali sme s takými mladými hráčmi, s výraznými absenciami, proti takému skvelému tímu, poslednému talianskemu majstrovi. Myslím si, že sme odohrali dva skvelé zápasy, dnes a v Neapole. Sme hrdí na prácu, ktorú sme odviedli. K štvrťfinále pristupujeme plní nádeje, inak to ani nemôže byť."

 

zdroj: yt: cerebro cule
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2024-03-13 13:24:49
Ja myslim, ze BARCA sa bude este rok dva nachadzat v rezime prekvapivych uspechov a neprijemnych prepadov. Dolezite myslim je, aby sme sa kontinualne v priebehu roku, dvoch posunuli o schodik vyssie
2024-03-13 16:24:45
Nie sme šašovia, no toto bol len Neapol. Myslím, že to budeme mať veľmi ťažké.