Zápas proti Cádizu je pre náhradníkov FC Barcelona ideálnou príležitosťou, aby sa Xavimu predviedli. Niekoľko hráčov bude chýbať kvôli kartovým suspendáciám a ďalší budú pred stretnutím s PSG odpočívať. Je dokonca možné, že väčšinu základnej jedenástky budú tvoriť náhradníci.

Okrem zranených Gaviho a Alejandra Baldeho si v súboji s Cádizom nezahrajú João Cancelo, Iñigo Martínez a Robert Lewandowski, ktorí sú suspendovaní pre karty. Xavi navyše musí počítať s tým, že Andreas Christensen, İlkay Gündoğan a Oriol Romeu nebudú môcť hrať v Clásicu, ak dnes dostanú žltú kartu. Okrem toho sa Pedri a Frenkie de Jong len nedávno vrátili po zranení, takže by na nich nemal byť vyvíjaný tlak. A predsa, aj ďalší hráči nazbierali veľa minút a mohli by využiť oddych v rámci bežného systému rotácie.

Najzložitejšia situácia je v oblasti obrany. Zápas proti Cádizu sa zdá byť ideálny na to, aby dostal šancu Hector Fort. Najmä preto, že Jules Koundé je druhým najvyťaženejším hráčom Barcelony v tejto sezóne. Keďže Marcos Alonso je už zdravý, aj on by mal nahradiť jedného zo základných hráčov, hoci v jeho prípade je problém v tom, že naposledy sa na ihrisku objavil v novembri minulého roka.

Xavi chce aj naďalej bojovať o majstrovský titul. Možno teda bude Fort hrať na ľavej strane obrany a Sergi Roberto sa vráti na pravú stranu obrany. Z dvojice Pau Cubarsí - Ronald Araujo by bolo bezpečnejšie vystriedať Uruguajčana, ktorého z času na čas trápia drobné zdravotné problémy. Pri absencii Iñiga Martíneza sú v tomto smere na výber Christensen, Alonso alebo Mikayil Faye. Senegalčan sa zúčastnil na piatkovom tréningu a Xavi oznámil, že je pripravený. Dostane talentovaný obranca konečne šancu debutovať?

V súvislosti so stávkou na Sergiho Roberta v obrane je však potrebné poznamenať, že medzi záložníkmi nie je komfortný výber. K dispozícii sú Oriol Romeu a Fermín López, ktorí by mali hrať od prvej minúty, ale Pedri a Frenkie de Jong nemôže odohrať celý zápas. Preto by možno bolo lepšou voľbou spoliehať sa na kapitána v druhej línii. Možnou alternatívou je aj Marc Casado, ktorý sa zúčastnil piatkového tréningu. Problémom je, že Barça môže mať problém s hrou v strede poľa, ak De Jong alebo Pedri nebudú na ihrisku, keďže Gündoğana chce Xavi šetriť kvôli kartám a zdravotnému stavu.

V útoku je to oveľa jednoduchšie. Vitor Roque by mal byť prirodzenou náhradou za Roberta Lewandowskeho. Stretnutie s Cádizom sa javí ako ideálne pre Brazílčana, ktorý doteraz nazbieral iba 248 minút. João Felix a Ferran Torres v poslednom čase tiež vynechávajú zápasy, takže by mohli vytvoriť útok spolu s Vitorom Roque. A Marc Guiu zostane v zálohe.

Kto začne od prvej minúty?

Niekto by mohol byť v pokušení predpovedať takúto jedenástku na zápas proti Cádizu. Nižšie uvedenú verziu Xaviho v podmienkach majstrovského sna pravdepodobne neuvidíme, najmä s takouto experimentálnou obranou, ale aj stredom poľa. Nikto nechce podceňovať Cádiz, ale odveta s PSG je pre klub taká dôležitá, že prípadný boj o dostihnutie Realu Madrid nemožno pred ňu postaviť. A netreba zabúdať ani na to, že Parížania budú mať vďaka odloženiu ligového stretnutia viac odpočinku.

FC Barcelona: Ter Stegen - Fort, Cubarsí, Faye, Alonso - Fermín, Romeu, Sergi Roberto - Ferran, Vitor Roque, Felix

Cádiz prehral len 1 z posledných 5 zápasov a navyše doma porazil Atlético. Napriek tomu tento tím strelil v tejto sezóne La Ligy najmenej gólov (21) a zaznamenal najmenej striel na bránu (91). Najlepší snajper Cádizu Chris Ramos má na konte 5 zásahov a naposledy prekonal brankára súpera v decembri. Ak teda existuje nejaký zápas, v ktorom sa dá zlákať na experimentovanie v obrane, je to práve tento. Najmä preto, že Faye si svoju šancu zaslúžil a Marcos Alonso a Hector Fort sa pre istotu oplatí trochu zahrať. Najmä druhý menovaný môže byť v záverečnej fáze sezóny potrebný.

Prípadne, aby sa zvýšila kvalita hry, mohol by byť od prvej minúty nasadený Frenkie de Jong, za predpokladu, že je skutočne v dobrom zdravotnom stave. Potom by Sergi Roberto hral na pravej strane obrany, Fort by sa presunul na ľavú stranu a Marcos Alonso by hral v strede namiesto Fayeho. Ak by sme však chceli hrať vzadu bezpečnejšie, partnerom Cubarsího by mohol byť Christensen, ale potom by hrozilo, že chytí hlúpu kartu a v Clásicu si nezahrá. A tam budú podstatné jeho fyzické predpoklady.

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2024-04-13 09:22:23
Blbé je, že je dnes vykartovaný Inigo. Ten by sa tam hodil namiesto Cubarsiho, ktorý by si mohol oddýchnuť a nemuselo by sa riskovať s Christensenom. Očakávam, ale že si Christensen aspoň polčas zahraje, ale pôjde len na pol plynu v súbojoch, takže ...
2024-04-13 09:53:42
Za mňa by mal oddychovať Gundogan, Cancelo a aj Kounde. V zálohe zas môže vkľude hrať FDJ a Pedri, obaja potrebujú zápasovú prax pred najbližším zápasom proti PSG - samozrejme závisí to aj od ich zdravotného stavu.
Tiež S. Roberto a Christensen môžu hrať od začiatku, ďalší zápas kvôli kartám budú len na tribúne.