Porážka v Lige majstrov, porážka v Kráľovskom pohári, poníženie v La Lige v podobe vypadnutia z pozície najlepšieho tímu Katalánska, pretrvávajúce finančné problémy, nepochopiteľné prestupové rozhodnutia, ako napríklad prestup Vitora Roqueho, s ktorým tréner, ktorého vedenie presvedčilo, aby predĺžil zmluvu, nepočíta. Bilancia sezóny 2023/24 je vyslovene tragická a Barcelona potrebuje šokovú terapiu, aby sa vrátila na správnu cestu.

V Girone zažila Barça 30 minút ako z hororového filmu, pričom prezident, ktorý stretnutie sledoval, zvolal: "To nemôže byť pravda!" Aj pre nás, fanúšikov Barcelony, je nová realita priam ohromujúca. Čo sa musí zmeniť do budúcej sezóny? Akým výzvam bude Laporta čeliť, ak si udrží svoj post?

Tím nefunguje správne

Barcelona by mohla prvýkrát po 82 rokoch ukončiť sezónu za iným katalánskym tímom. Na pokus o zmazanie škvrny a predstihnutie Girony zostávajú ešte štyri zápasy, ale Blaugranas to už nemajú vo svojich rukách. Míchelovi zverenci svojho naslovovzatého suseda pokorili v dvoch ligových stretnutiach, pričom mu strelili spolu 8 gólov. Xaviho tím prehral všetky 3 oficiálne zápasy s Realom Madrid a obraz mizérie a zúfalstva dotvára senzačná domáca prehra s PSG, ktorá Barcelonu vyradila z Ligy majstrov. Dôsledky porážok, ktoré Laporta oznámil počas volebnej kampane? Ak mal na mysli žobranie trénera, ktorý bol ich architektom, aby chcel zostať aj na ďalšiu sezónu, potom mal možno na mysli následky pre fanúšikov v podobe búšenia srdca a obhrýzaných nechtov od nervov.

Dusivý dlh

Klub má dlhy vo výške jednej miliardy a dvesto miliónov eur. To sťažuje fungovanie na prestupovom trhu, keďže Barcelona v podstate nemôže uskutočniť žiadny hotovostný prestup. Stačí povedať, že spomedzi všetkých účastníkov Ligy majstrov Barça minula na prestupy najmenej - 3,4 milióna eur na Oriola Romeua. Dokonca aj v prípade, že sa potvrdia fámy o 100-miliónovej prémii za predĺženie zmluvy od spoločnosti Nike (čo pri poznaní klubovej reality nie je ani zďaleka isté), Laporta sa bude musieť zbaviť jedného alebo dvoch dôležitých hráčov. Xavi žiada špičkového záložníka, ale Deco sľubuje Guida Rodrígueza z Betisu, ktorý by prišiel ako voľný hráč. Barcelona zvažuje predaj Arauja, Raphinhu a Frenkieho de Jonga, za ktorých by mohla získať najviac. V podstate jedinými nedotknuteľnými v celom kádri sú mládežnícke klenoty Pau Cubarsí a Lamine Yamal.

Espai Barca

Laporta ubezpečuje, že cesta k finančnému ozdraveniu klubu vedie cez nový Camp Nou, ktorý by mal od roku 2026 priniesť zisk vo výške 340 miliónov eur. Práce zatiaľ postupujú pomaly a Barça nebude môcť na novom štadióne osláviť svoje 125. výročie. V prípade pozitívneho scenára sa návrat na Camp Nou uskutoční 15. januára budúceho roka, ale okolo tohto dátumu narastajú pochybnosti. Každá sezóna odohraná na Montjuïc znamená v klubovej pokladnici o ďalších 80 miliónov menej, ku ktorým možno pripočítať peniaze stratené za neúčasť klubu na Majstrovstvách sveta a pravdepodobnú neúčasť v španielskom superpohári.

Ak Laporta čoskoro nevyrieši naliehavé problémy, trpezlivosť socios rýchlo vyprší. Obetuje potom presidente Deca a Xaviho, alebo padne jeho vlastná hlava?

zdroj: cronica global
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

10 komentáre
2024-05-05 17:58:24
Myslím že Laporta problémy nemá to spíš Barca jich má plno😉
paprik Premium
2024-05-05 18:14:23
Laporta skratka moc toho urobit nemoze...no pesos no señoritas. Neviem ci by niekto zvladol tuto situaciu lepsie a to si myslim,ze o polovici problemov ani netusime.