Štyri kolá pred koncom sezóny 2023/24 sa Barcelona nachádza v období analýzy a hodnotenia hráčov, ktorí sa predstavili v tejto sezóne. Najdôležitejším z pozitív pre Xaviho je nepochybne príchod hráčov 'made in La Masia', ktorí zohrali dôležitú úlohu v prvom tíme Barçy.

Niektorí z nich, ako napríklad Lamine Yamal a Pau Cubarsí, ktorý práve predĺžil zmluvu s klubom, sa dostali do základnej jedenástky. Klub mal vďaka svojej finančnej situácii obmedzenú možnosť získať hráčov na trhu. Podľa portálu Transfermarkt sa takto formuje nárast hodnoty jednotlivých odchovancov, ktorí v tejto sezóne debutovali.

Lamine Yamal: Trhová hodnota sa zvýšila z 25 miliónov na 75 miliónov eur. Napriek svojmu mladému veku dostal španielsky krídelník, ktorý pravdepodobne pôjde na Majstrovstvá Európy aj olympijské hry, neľahkú úlohu byť jedným z lídrov Barcelony, a to má koniec koncov len 16 rokov. V súčasnosti je tretím najdrahšie oceňovaným futbalistom Barçy za Gavim a Pedrim.

Pau Cubarsí: 17-ročný stopér hrá, akoby bol v prvom tíme už dlhé roky. Vďaka svojej vyspelosti a výbornej hre si rýchlo vybojoval miesto v základnej jedenástke. Stojí za zmienku, že sa tak stalo v rozhodujúcom období sezóny. Jeho trhová hodnota enormne vzrástla, z 1,5 milióna eur na 25 miliónov eur.

Fermín López: Vášeň, odhodlanie a obrovský talent mu pomohli dostať sa na trávnik v dôležitých zápasoch, ako napríklad v El Clásicu alebo proti Neapolu v osem finále Ligy majstrov. Tento stredopoliar má v tíme silnú konkurenciu, a napriek tomu dokázal odovzdať všetko zakaždým, keď mu Xavi dal šancu. Výsledkom boli góly proti Atléticu, Realu alebo Valencii. Fermínova trhová hodnota, podobne ako Cubarsího, prudko vzrástla - z 300 000 eur na 15 miliónov eur.

Hector Fort: Krajný obranca odohral v prvom tíme 487 minút, čo rozdelil na 5 zápasov v La Lige, 2 zápasy v Kráľovskom pohári a 1 v Lige majstrov. Jeho všestrannosť a vyspelosť z neho urobili dôležitého hráča pre striedanie. Po jeho výkonoch v mládežníckom tíme sa jeho hodnota zvýšila zo 100 000 eur na 1 milión eur, aby potom po dôležitých zápasoch v prvom tíme táto suma narástla na 7,5 milióna eur.

Marc Guiu: Tento 18-ročný mladík bude v budúcej sezóne bojovať o miesto náhradníka Roberta Lewandowskeho. Hoci doteraz odohral len 182 minút, Xavi ho v niekoľkých zápasoch priviedol na ihrisko pred Vitora Roqueho. Guiu mal ponuky na prestup, ale jeho zámerom je zostať v Barcelone. Jeho trhová hodnota vzrástla z 2,5 milióna eur na 7,5 milióna eur.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2024-05-10 11:06:49
Smiešne niektoré sumy keby boli v inom mužstve tak cena by bola niekoľko krát väčšia
2024-05-10 11:08:21
Hlavné Cubrasi a Lopez