Romario, majster sveta, senátor a rodený provokatér, hovoril s agentúrou EFE o svojej príprave na Majstrovstvá sveta 1994 v Spojených štátoch, o svojom zložitom vzťahu s trénermi a o svojej vízii moderného futbalu. Brazílčan, ktorý je stále v dobrej fyzickej kondícii, si zachováva spontánnosť, ktorá ho charakterizovala počas celej jeho športovej kariéry.

"Vždy som bol veľmi priamy a bol moment, keď som bol najlepší na svete a najlepší na miestach, ktorými som prešiel. Vždy som bol zodpovedný za víťazstvo a zodpovedný za porážku," hovorí Romario. Minulú sobotu sa opäť cítil ako futbalista, a to počas zápasu svojho klubu América proti Petropolisu v rámci Majstrovstiev štátu Rio de Janeiro. Romario sa rozhodol vrátiť k profesionálnemu futbalu, aby si splnil sen zdieľať jednu šatňu so svojím synom. Brazílčan je presvedčený, že ak by bol dnes vo vrcholnej forme, bol by vo futbale ešte úspešnejší.

"Myslím, že môj úspech by bol väčší, pretože dnes sú futbalisti veľmi hlúpi. Príliš veľa behajú. Za mojich čias bol futbal tiež fyzický, vždy to tak bolo, ale hráči boli oveľa technickejší a inteligentnejší. Som si istý, že dnes by som strelil viac ako 2 000 gólov," uzatvára. Priznáva tiež, že mu pomohol aj fakt, že hral v Barcelone po boku hráčov ako Michael Laudrup, Pep Guardiola, Christo Stoičkov, Andoni Zubizarreta a Guillermo Amor, ktorí mu dodali obrovské sebavedomie a skúsenosti: "Boli to fantastickí hráči." Na lavičke v tom čase sedel podľa Romariovho názoru najlepší tréner všetkých čias - Johan Cruyff.

Romario sa nikdy netajil tým, že nerád trénuje: "Kedysi som sa veľmi rád zabával. Dnes trochu menej, pretože mám menej času," žartoval. Zároveň si uvedomuje, že v dnešnej dobe by takýto bláznivý životný štýl žiť nemohol: "Dnes by som ako futbalista nemohol žiť takýmto spôsobom, pretože táto globalizácia, internet, Instagram, Facebook, Twitter.... by ma určite zničili." Romario rád robil iba cvičenia, ktorými sa začínali a končili tréningy. S prezidentmi klubov sa dohodol, že bude môcť vynechať dva dni tréningu bez udania dôvodu.

Vo štvrtok sa na streamovacej platforme Max objaví dokumentárny seriál, ktorý ukáže najintímnejšiu a najkontroverznejšiu stránku Romaria. 17. júla uplynie presne 30 rokov od finále Majstrovstiev sveta 1994 v Pasadene, v ktorom Brazília zdolala Taliansko po penaltovom rozstrele (3:2). Romario bol najlepším hráčom Majstrovstiev sveta, ktoré sa hrali v Spojených štátoch.

zdroj: EFE
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2024-05-22 10:56:03
Za predpokladu, že by hral od 18 rokov do 40tky, to by musel každú sezónu dať 91 gólov. Čo je prakticky nemožné.
2024-05-22 10:56:58
romario je pan, brazilia 94 hrala skvely fotbal.