V španielskom futbale sa objavil ďalší škandál spojený s osobou bývalého prezidenta RFEF Luisa Rubialesa. The Objective sa dostal k súkromným správam s Gerardom Piquém, Leom Messim a Aleksandarom Čeferinom, ktoré sa týkajú presmerovania finančných prostriedkov z UEFA na futbalistov ako kompenzácie za výpadok miezd v dôsledku pandémie Covid-19.

Prvý rozhovor sa mal uskutočniť 2. apríla 2020. Rubiales zavolal Piquému, ktorý mu odpovedal, že zavolá o pol hodiny. Podľa denníka The Objective po analýze komunikácie bývalého prezidenta RFEF s Čeferinom mal stopér s Messiho súhlasom vyjadriť Argentínčanove obavy z výrazného zníženia platu v dôsledku pandémie koronavírusu. Portál pripomína, že niekoľko dní predtým Barcelona navrhla svojmu tímu zníženie platov až o 70% ako reakciu na dopady krízy.

Neskôr v ten deň sa Rubiales údajne skontaktoval s prezidentom UEFA a poslal mu nahrávku na WhatsApp: "Ešte raz vás zdravím, pán prezident, a ospravedlňujem sa za svoju angličtinu, viete, že nie je najlepšia, ale viem, že ste veľmi inteligentný a budete mi rozumieť. Opäť som hovoril s Leom [Messim] a [Gerardom] Piquém, viete, že ma veľmi dobre poznajú a ja ich tiež veľmi, veľmi dobre poznám. Piqué je môj dobrý priateľ, dôverujú nám. Sú radi, že RFEF a UEFA sú jediné orgány, ktoré myslia na hráčov, pretože FIFPRO a hráčska únia sú na inej úrovni. Len mi povedali, prosím, nikto sa nesmie dozvedieť, o čom sa rozprávame, pretože ak sa ľudia dozvedia, že hovoríme o našich peniazoch, všetci nás budú chcieť zabiť. Povedal som, nebojte sa, je to dôverné, len prezident a ja, len Gerard Piqué a Leo Messi. A samozrejme, ak sa dohodneme a budeme mať možnosť použiť tieto peniaze, myslím, že by to bolo úžasné, prezident. Oznámime to v správnej chvíli, nie teraz, nie pred skončením tejto krízy. Samozrejme, že sú veľmi opatrní v tejto situácii, keď každý vie, že chcú peniaze, o ktoré prišli. Majú z toho strach, musí to byť veľmi dôverné. Ak sa rozhodneme to urobiť, musíme si vybrať správny okamih. Ospravedlňujem sa za video, ale myslím si, že je to potrebné."

Ako píše The Objective, Rubiales zdôrazňuje: "Posielam vám toto video s odkazom od Lea Messiho. Je to môj hlas, ale je to jeho posolstvo." Prezident UEFA ho upokojuje a ubezpečuje ho, že "ani jeho pes sa to nedozvie." Podľa portálu bývalý šéf RFEF navrhuje, aby sa prostriedky RFEF od UEFA mohli presmerovať tak, aby z nich mal prospech Leo Messi a ďalší zasiahnutí futbalisti: "Hovorím, že je pre nás dôležité, aby sme Messiho a ostatných udržali u nás. Bez toho, aby sme museli dávať peniaze. Len zmeníme cieľ a budeme naďalej dávať peniaze mladým klubom...."

O päť minút neskôr Rubiales kontaktoval Piquého a tlmočil mu, že "im môže pomôcť." Podľa The Objective zo správy vyplýva, že medzi Piquém, Rubialesom a Messim prebehol trojstranný telefonický rozhovor. Zdroje portálu uvádzajú, že počas neho diskutovali o návrhu, ktorý by prezident RFEF predložil svojmu náprotivku v európskej federácii, aby hráčom nahradil straty spôsobené Covidom.

O dva dni neskôr, 4. apríla 2020, Rubiales opäť kontaktoval Čeferina: "Dobrý deň, pán prezident! Premysleli ste si myšlienku, o ktorej hovoríme? Ak si stále myslíte, že to dokážeme, myslím, že by ste to mali v správnej chvíli povedať Leovi Messimu. Bojí sa, že niekto zistí, že sa staráme o platy veľkých hráčov, ale on, ako aj ostatní hráči, budú s nami. My sme jediní, ktorí o tom vedia. Chcel by som vám neskôr zavolať." V druhej správe bývalý prezident RFEF píše: "Budeme brať do úvahy aj platy chudobných futbalistov. Všetci spolu vo veľkej tajnosti." Čeferin odpovedá, že je to dobrý nápad.

The Objective píše, že Rubiales mal neskôr poslať Piquému screenshoty rozhovorov s Čeferinom a obranca sa o ne podelil s Messim. Ako uvádza portál, 6. apríla vtedajší prezident RFEF rozposiela svoj návrh, v ktorom navrhuje, aby sa 4% z vysielacích práv UEFA na všetky zápasy, ktoré sa predtým určitým spôsobom rozdeľovali medzi národné zväzy, reštrukturalizovali tak, aby polovica z nich smerovala na kompenzácie futbalistom, ktorým sa kvôli Covidu znížili platy.

"RFEF by vyčlenila takmer 50% celkových solidárnych platieb do núdzového fondu. Fond by pokrýval zníženie platov pre Primera División, Segunda División, Segunda División B, Tercera División a ženský a halový futbal. Ďalších 50% by sa v súlade so súčasnými požiadavkami rozdelilo výlučne klubom, ktoré sa počas krízy Covid-19 nedohodli so svojimi hráčmi na znížení platov (25% pre profesionálne kluby a 25% pre amatérske kluby). Tento mechanizmus by sa zaviedol v potrebnom časovom rámci, aby sa pokrylo celé zníženie platov spôsobené vo vzťahu k futbalistom (domnievame sa, že približne 50 miliónov eur) alebo jeho významná časť," mal navrhnúť Rubiales.

The Objective uvádza, že už konzultoval s právnymi zdrojmi, podľa ktorých môžu existovať náznaky údajného "obchodovania s vplyvom", keďže hráči zapojení do rokovaní s Rubialesom by z takéhoto strategického plánu získali prospech, možno väčší ako ostatní ich kolegovia.

Hoci nie je jasné, ako sa tieto rozhovory dostali na svetlo sveta, treba pripomenúť, že Luis Rubiales je v súčasnosti odsúdený na 2,5 roka väzenia za udalosti z minuloročných osláv Majstrovstiev sveta, keď sa bez súhlasu bozkával s hráčkou španielskeho národného tímu Jenni Hermoso. Ako sa zdá, bývalý prezident španielskej federácie môže mať k dispozícii 'spis', do ktorého sú zapletení rôzni ľudia z futbalového sveta. Možno pripomenúť, že ďalším z medializovaných prípadov, do ktorých je Rubiales zapletený, je nejasná záležitosť rozdelenia provízií pri organizácii španielskeho Superpohára v Saudskej Arábii spoločne so spoločnosťou Gerarda Piquého, vtedy aktívneho futbalistu FC Barcelona. Po úniku informácií z jeho telefónu Rubiales počas absurdnej tlačovej konferencie obvinil z krádeže údajov... mafiu. The Objective teraz potvrdzuje blízky vzťah medzi Rubialesom a Piquém.

Medzi ďalšími prípadmi, keď svetlo sveta uzreli Rubialesove správy, možno pripomenúť jeho kontakty s ďalším španielskym obrancom Sergiom Ramosom. Bývalý kapitán Realu Madrid žiadal prezidenta federácie, aby zasiahol do jeho ocenenia Zlatá lopta, a sťažoval sa aj na rozhodcov v zápasoch FC Barcelona. Javier Tebas zasa verejne vyhlásil, že telefonát Florentina Péreza s Rubialesom o systéme VAR úplne zmenil fungovanie tohto nástroja v Španielsku.

zdroj: The Objective
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2024-05-22 13:00:56
Ďalšia rana . A tohoto by tu zopár z vás chcelo za prezidenta,hanbu futbalu čo zapredal LaLigu Arabom ,vlastnú ženu podvadzal v ich spoločnom dome a robil si z toho ešte srandu,Real sledoval viac ako samého seba a teraz sa na neho vyťahuje ďalšia kauza.Jeho charakter je len odpad a to nech mi odpustí každý fans Braci čo sa ho to dotkne.
2024-05-22 15:09:56
Ktovie čo je na tom pravdy. Mne sa to moc nezdá. Aj keď od Piquého možno čakať každú špinavosť... 🤔