Nie je to až tak dávno, čo sme doma pri obrazovkách sledovali Messiho, ako prijíma trofej pre najlepšieho hráča planéty. Tieto obrázky sa opakovali aj minulý rok, aj rok predtým. Všetkému tomu sa z tretieho miesta prizeral Leov kamarát a spoluhráč Xavi. Náš veľký Maestro nemal to šťastie stáť na vrchole futbalového sveta ako jednotlivec. Ale my culés vieme...

Zac Lee Rigg: Ako si história zapamätá o Zlatú loptu ukráteného Xaviho

Xavi si dokázal nájsť svoju cestu do kolektívneho povedomia ako symbol barcelonského dych berúceho prihrávkového štýlu, aj napriek tomu, že mu chýbajú individuálne ocenenia.

Xavi počas gala večera Ballon d’Or ani len nezdvihol obočie. Vedel to. Každý to vie: Lionel Messi je najlepší hráč na svete.

Ale aj Messi vedel a pod jantárovým svetlom v Zurichu aj rýchlo priznal, že jeho dokonalosť je závislá od Xaviho podpory.

„Špeciálne sa chcem podeliť o toto ocenenie s mojím priateľom Xavim,“ povedal Messi, ako prijímal svoju rekordnú tretiu trofej v rade. „Táto Zlatá lopta je aj tvoja. Bez tvojej pomoci by som tu nebol.“

Napriek prílivu Xaviho ďakovaní – „Som úprimne a hlboko dojatý. Leove slová sú lepšie než nejaké ocenenie“ – nemá možnosť sa o FIFA Svetového hráča roku podeliť. Ten putuje do ktorejkoľvek časti Messiho domu, ktorá je zariadená pre všetky žiarivé kovy, ktoré mu ľudia neprestajne odovzdávajú. Xavi sa namiesto toho pripája k Berndovi Schusterovi, ktorí sa ako jediní dostali v hlasovaní o Ballon d’Or do top trojky bez toho, aby ju niekedy vôbec vyhrali.

Zopár dní pred jeho 32. narodeninami sa chodbami Camp Nou ťažkými krokmi šírilo, že šanca Xaviho Hernándeza sa pominula. Fakticky, ak niekedy mal reálnu možnosť, bolo to v 2010, kedy on – nie Messi – vyhral Majstrovstvá sveta. O zvyšok trofejí sa delia spoločne v Barcelone.

Aj napriek príjemnému zápisu v štatistikách túto sezónu – päť gólov a päť asistencií v La Lige doteraz, čím vyrovnáva minuloročný rekord desiatich vytvorených a strelených gólov – Pep Guardiola začal rotovať svojho maestra častejšie, zapracovávajúc Thiaga Alcántaru do seniorského mužstva a spoliehajúc sa, že navrátilec Cesc Fábregas podporí Messiho v jeho gólovom ťažení.

Videli sme Xaviho veľkolepý vrchol a teraz sme svedkami jeho pokojnej jesene.

„Xavi nie je lepší ako Messi, ale pozerajúc sa na jeho kariéru, bola by to hanba pre futbal, ak by nikdy nevyhral Zlatú loptu,“ povedal pre EL9 legendárny barcelonský hráč a kouč Johan Cruyff, ktorý osobne získal túto trofej hneď trikrát.

No tento druh ocenenia zvyčajne pripadá útočníkom. Odkedy sa v roku 1956 Ballon d’Or začal (Stanley Matthews), presne jeden brankár a iba traja obrancovia dokázali vyhrať. Xavi jasne nie je obrancom, no hrá hlbšie než zvyčajný krídelný/útočný šampión.

Zvážme: Podľa Opta v roku 2011 menej ako 18% Xaviho úspešných prihrávok v lige – ktorých pravidelne nazbiera viac ako 100 – išlo vpred. Je ľahšie uspieť v individuálnom ocenení ako trequartista (pozn.: útočný stredopoliar, playmaker), než ako regista (pozn.: tvorca hry hrajúci hlbšie v poli).

História naňho nezabudne, samozrejme. Tento barcelonský tím už vstúpil do diskusií ohľadom najväčšieho mužstva všetkých čias a Xavi, odhliadnuc od zisku primátu na Majstrovstvách sveta 2010, bol vymenovaný za najlepšieho hráča EURO 2008, ktoré tiež ovládli Španieli.

Možnože najistejší spôsob, akým sa 170-centimetrový stredopoliar dostane do kolektívnej historickej pamäte, je jeho pozícia prototypu barcelonského a španielskeho tiki-taka štýlu, presne ako Franco Baresi za jeho nesebecký pressing v AC Miláno a Taliansku v skorých deväťdesiatych rokoch.

Španielsko vyhralo posledné dva veľké medzinárodné turnaje. Pep Guardiola získal 11 zo 14 trofejí, ktoré mu boli k dispozícii odkedy pred tri a pol rokom prevzal Barcu ako hlavný kouč, zahŕňajúc aj tri v rade získané ligové tituly a dve z troch prvenstiev v Lige majstrov. Nikto okrem neho nepredpokladal, že generácia drobných, no očarujúcich detí z La Masie dobyje každú väčšiu trofej – aspoň nie tak dôkladne.

„Šesť rokov dozadu som bol na vyhynutie; futbalisti ako ja boli ohrození vymretím,“ povedal Xavi The Guardian minulý rok. „Všetko to bolo iba: dva metre vysoký, silný, v strede, súboje, druhé lopty, odrazené lopty.“

Dnes predsedovia klubov a tréneri naprieč planétou slintajú a musia si zastrkávať jazyk späť do úst, keď rozprávajú o pretvorení barcelonského modelu v ich vlastných tímoch.

„Rád by som videl Miláno hrať spôsobom, akým hrá Barcelona,“ priznal majiteľ AC Miláno Silvio Berlusconi.

Hráč, ktorého si najviac spájate s týmto štýlom hry? Nie, nie Messi a jeho škandalózny rekord 17 gólov a siedmich asistencií v 17 ligových dueloch, podporený šiestimi gólmi a troma asistenciami v piatich zápasoch Ligy majstrov. Ani kapitán Carles Puyol, všetka tvrdosť a svaly a odvaha. A ani Andrés Iniesta s jeho dych berúcim zápisom zásahov meniacich históriu.

Muž, ktorý stelesňuje ohromujúci závoj prihrávok Kataláncov, ten, kto najumeleckejšie používa pas na pol dotyku, najvlastnejšie krídla, to je Xavi.

Niekoľko rokov dozadu, keď to Xavi dotiahol medzi piatich finalistov tohto ocenenia, Daily Mail vyšiel s titulkom: „Najlepší hráči na svete (a Xavi)“ Dnes si dokonca ani anglický bulvár nedovolí pochybovať o Xaviho genialite. Jeho futbalový štít bez Zlatej lopty trápi dokonca aj tých, ktorí ju už vyhrali.

Ešte pred titulkom Daily Mail, pred záplavami trofejí, predtým než sa Hernández vôbec usadil v prvom mužstve, vtedajší člen základu Guardiola sa jedného dňa na tréningu obrátil na Xaviho a vravel, „Pošleš ma do dôchodku, no Iniesta to spraví s nami oboma.“

Guardiola nebol až tak ďaleko od pravdy. No tu je to, séria imitácií na Xaviho pozíciu skončila rovnako a nikto ho doposiaľ nedokázal prekonať.

Na záver by som sa rada podelila o svoj pohľad na vec. Xavi je môj najobľúbenejší hráč. Nechcem alibisticky ospravedlňovať svoj možno „posunutý“ názor, ale na rozdiel od Messiho, Xavi je pre mňa skutočným stelesnením Barcelony. Leo je najlepší hráč, akého futbal kedy mal a predstavuje božskú silu útočníka. Ale Xavi je Maestro môjho fanúšikovského srdca. Od základov zmenil môj pohľad na krásy tejto nekonečne inšpirujúcej hry, donútil ma zamilovať sa do jeho štýlu a predstavuje pre mňa dokonalý ľudský vzor. Som hrdá na to, že prežívam jeho (možno posledné) chvíle na piedestáli svetovej slávy a som si takmer istá, že keď budem jedného dňa naňho spomínať, budem dojatá.

Pozn.: Pôvodný článok bol uverejnený v januári tohto roku, preto niektoré fakty už nemusia platiť.

zdroj: goal.com, forcabarca.sk

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.