La Furia Roja je opäť považovaná za absolútneho favorita na zisk titulu Majstra Európy. História však nepamätá, aby jedno mužstvo vyhralo veľkú medzinárodnú trofej trikrát po sebe. Španieli však majú všetko potrebné, aby to dokázali, ale ...

Vicente del Bosque dokázal za posledné roky okolo kostry FC Barcelona sformovať mužstvo, ktoré hrá veľmi podobnú hru ako katalánsky celok. Útočný futbal založený na postupnom útoku prostredníctvom množstva krátkych prihrávok. Tento koncept slávil úspech ako v Barcelone, tak aj na reprezentačnej úrovni, no posledné mesiace ukázali, že súperi pomaly prichádzajú na recept, ako tiki-taka eliminovať.

Je zrejmé, že aj práve preto bude mať Španielsko na tomto šampionáte o to ťažšiu úlohu, no história si pamätá len najlepších. Dobrou správou je fakt, že Španielsko prešlo kvalifikáciou bez straty bodu. Jedným dychom však dodám, že Česko skončilo na druhom mieste s 13 bodmi, teda 11 bodovou stratou!

03.09.2010 Lichtenštajnsko 0-4 Španielsko
08.10.2010 Španielsko 3-1 Lotyšsko
12.10.2010 Škótsko 2-3 Španielsko
25.03.2011 Španielsko 2-1 Česko
29.03.2011 Lotyšsko 1-3 Španielsko
06.09.2011 Španielsko 6-0 Lichtenštajnsko
07.10.2011 Česko 0-2 Španielsko
11.10.2011 Španielsko 3-1 Škótsko

Výsledkom kvalifikácie bolo 24 bodov za 8 výhier pri vysoko aktívnom skóre 26:6. Vyhrať všetky zápasy v kvalifikácii sa doposiaľ podarilo len trom tímom v histórii EURA.

1992 Francúzsko
2000 Česko
2004 Francúzsko
2012 Španielsko

Najlepším strelcom kvalifikácie sa stal David Villa, ktorý za sebou nechal stredopoliara Davida Silvu a tretím sa stal útočný hrot Athletica Bilbao, Fernando Llorente.

7 - David Villa

4 - David Silva
3 - Fernando Llorente
2 - Juan Mata, Alvaro Negredo, Fernando Torres, Xavi
1 - Xabi Alonso, Andres Iniesta, Sergio Ramos

S prístupom k zápasom, aké sme v podaní La Furie Roja vídali v prípade predchádzajúceho EURA či Majstrovstiev sveta v Afrike a v neposlednom rade v prípade kvalifikácie na turnaj do Poľska a na Ukrajinu, Španieli sú právom považovaní za favoritov. Španielska reprezentácia však v posledných dekádach nehrala ani omylom na tak vysokej úrovni ako posledné roky - najmä po nástupe Guardiolu na trénerskú stoličku Blaugrana. Kostra tímu Barcelony totiž tvorí herný prejav aj v reprezentácii.

1964 - Víťaz
1968 - Nekvalifikovali sa
1972 - Nekvalifikovali sa
1976 - Nekvalifikovali sa
1980 - Základná skupina
1984 - Druhé miesto
1988 - Základná skupina
1992 - Nekvalifikovali sa
1996 - Štvrťfinále
2000 - Štvrťfinále
2004 - Štvrťfinále
2008 - Víťaz
2012 - ?

Faktom však zostáva, že na turnaji sa nakoniec nepredstaví najlepší strelec kvalifikácie David Villa. Ten je aj najlepším strelcom histórie Španielska. Ide o citeľnú stratu. Možno ešte väčšiu ujmu pritom môže spôsobiť absencia kapitána Carlesa Puyola, ktorý sa zotavuje z artroskopie kolena. Utiahnuť to tým pádom musia iní a Vicente del Bosque sa má rozhodne o koho oprieť.

Branári: Iker Casillas (Real Madrid), José Manuel Reina (Liverpool), Víctor Valdés (Barcelona)

Obrancovia: Alvaro Arbeloa (Real Madrid), Juanfran Torres (At. Madrid), Raúl Albiol (Real Madrid), Gerard Piqué (Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Javi Martínez (Athletic Club), Jordi Alba (Valencia)

Stredpoliari: Sergio Busquets (Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), Xavi Hernández (Barcelona), Cesc Fábregas (Barcelona), Andrés Iniesta (Barcelona), Santi Cazorla (Málaga)

Útočníci: David Jiménez Silva (Manchester City), Jesús Navas (Sevilla), Juan Mata (Chelsea), Pedro Rodríguez (Barcelona), Fernando Llorente (Athletic Club), Fernando Torres (Chelsea), Álvaro Negredo (Sevilla)

Z nominácie sa následne ponúka možnosť vytvoriť Once de Gala, ktorá je vyobrazená na grafike vyššie. Sport.es sa domnieva, že v bráne bude tréner Španielska naďalej preferovať Ikera Casillasa. Oproti predchádzajúcim turnajom sa však zmení obranná formácia, najmä pre absenciu Puyola či Capdevilu. Príležitosť na ľavom kraji dostane Jordi Alba. Stred poľa z defenzívneho hľadiska vystužia Sergio Busquets a Xabi Alonso. Ofenzívne úlohy na seba prevezmú Mata a tvorcovia hry Xavi a Iniesta. Útočným hrotom sa stane Llorente. Neprítomnosť Villu môže byť citeľná. Španielsko sa na turnaji predstaví v hernom rozostavení 4-2-3-1.

HVIEZDA: Xavier Hernández i Creus

Barcelonský maestro kontroluje stred poľa podobne ako v klube, tak aj v reprezentácii. Udržuje hru mužstva pokope a jeho kvality snáď ani netreba predstavovať. Viacero odborníkov sa zhoduje, že ak by v posledných rokoch Messi nehral, Zlatú loptu by aspoň v dvoch prípadoch získal Xavi. Na posledných Majstrovstvách Európy v roku 2008 bol dokonca zvolený za najlepšieho hráča turnaja. Odvtedy sa z neho stal hráč, ktorý podáva nesmierne konzistentné výkony.

Netreba však zabúdať ani na Andrésa Iniestu, ktorému vďačí tak Barca ako aj Španielsko za veľa. Vybrať si však, kto z dvojice Xavi - Iniesta je väčšou hviezdou... Počkajme si na samotný turnaj.

KAPITÁN - Iker Casillas Fernández

Casillas si pásku prebral od žijúcej legendy Realu Madrid či samotnej La Furie Roja - Raula. Stal sa prvým brankárom, ktorý v roku 2008 ako kapitán dvihol nad hlavu trofej pre víťaza šampionátu. O dva roky neskôr to zopakoval aj na MS v Afrike. V tomto prípade bol len tretím brankárom v histórii, ktorý to dokázal.

Gólman Realu Madrid je zároveň hráčom, ktorý svoju krajinu reprezentoval najviac krát. Za Španielsko doteraz odchytal 131 zápasov, pričom na druhú pozíciu vytlačil súčasného technického riaditeľa Barcy, Andoniho Zubizarretu (126). Za svoju kariéru v drese Furie Roja inkasoval 76 gólov, no aj culés vedia, aká kvalita sa v tomto nenápadnom gólmanovi skrýva.

TALENT - Jordi Alba Ramos

Nový Capdevila. Aspoň takýto názor majú viacerí pozorovatelia na zjav Albu. Odchovanec Barcelony a v súčasnosti ľavý bek Valencie sa vypracoval v priebehu niekoľkých mesiacov na úroveň, ktorá mu vyslúžila nielen pozvánku do repre, ale aj stály flek v základe. Obranca s útočnými chúťkami, ktorý miluje kombinačný futbal s krátkymi prihrávkami do konceptu hry Del Bosqueho zapadá ako uliaty.

Aj napriek tomu, že 23-ročný zadák si dres Španielska na seba prvýkrát obliekol len pred rokom, očakáva sa, že sa v základe objaví okamžite v nesmierne dôležitom otváracom súboji proti Taliansku. Očakávania sú veľké a Alba má kvalitu na to, aby ich aj predčil.

TRÉNER - Vicente del Bosque González

Ide o najúspešnejšieho trénera histórii čo do debutu na lavičke reprezentácie, pretože mužstvo po jeho príchode vyhralo 13 zápasov v rade. Zároveň si na konto pripísal aj iný rekord - 15 výhier v rade. Neprehral 33 zápasov v rade, čím dostal Španielsko na úroveň Brazílie z rokov 1993 až 1996.

Počas svojej kariéry na lavičke La Furie Roja prehral len dva turnajové zápasy - v roku 2009 s USA na Pohári Konfederácie a v roku 2012 na MS v Afrike so Švajčiarskom. Z prvých 50 zápasov na lavičke Španielska vyhral 42, 2-krát remizoval a prehral 6 stretnutí so skóre 123:40.

Španielsko má aj napriek týmto číslam pred sebou poriadne veľké sústo. Turnaj pre Španielov začína hneď zostra proti Taliansku, ktoré chce napraviť zbabrané MS v Afrike.

10.06.2012 Španielsko - Taliansko 18.00

14.06.2012 Španielsko - Írsko 20:45

18.06.2012 Chorvátsko - Španielsko 20:45

ForcaBarca.sk bude pri všetkom podstatnom, čo sa Španielskej reprezentácie dotkne. Sledujte nás!

zdroj: sport.es wiki.org goal.com forcabarca.sk

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.