Kamerunčan bol hlavným tvorcom úspechu Juvenilu B, keď počas minulej sezóny strelil 14 gólov, pričom 2 boli víťazné (Espanyol a Farners) v Katalánskym majstrovstvách. Do Barcy prišiel v roku 2007 cez nadáciu Samuela Eto'a.

Vo finále Katalánskych majstrovstie proti Espanyolu (2:0) uzavrel gólom vynikajúcu sezónu. Ako sa často hovorí, najťažší rok v Barce je prvý v Juvenile, pretože ide o obrovskú zmenu kde hráči už nenastupujú iba proti rovesníkom, ale častokrát aj proti o rok/dva starším protihráčom. Niektorých to odstaví na vedlajšiu koľaj, iní sa posunú vpred. Ebwelle bol tým, ktorý zaznamenal výrazný posun.

Alain Richard Ebwelle je šikovný krídelník najlepšie sa cítiaci na ľavom krídle, narodený 28.9.1995 v Ebolowe, malom mestečku v južnom Kamerune. Do Barcy prišiel v roku 2007 cez nadáciu Samuela Eto'a aj s kamarátom Bakayokom, ktorý už v klube nie je, a s Enguenem, hrajúcim momentálne spolu s ním v Juvenile A. Už po 4 mesiacoch ukazoval Ebwelle vynikajúce napádanie. Na turnaji v Lanzarote v decembri 2011 bol už po prvom hracom dni všetkými médiami vyhlásený za najlepšieho hráča a nakoniec bol vyhlásený za muža turnaja, ktorý vyhral Kamerun. Z dnešných barcelonských hráčov vtedy za Kamerun hrali aj Dongou, Bagnack, Ondo, Onan, Kaptoum a ďalší.

Ebwelle začínal pod vedením Alberta Benaigesa v nižších ročníkoch, potom prešiel do Cadet B pod vedením Fran Sanchéza, neskôr do Infantilu A Andrésa Carrasca. Ďalšia sezóna a výhra vo finále Katalánskych majstrovstiev proti Espanyolu (1:0) však preňho znamenali úpadok do tieňa Jean-Marie Dongoua. V sezóne 2009/2010 sa vrátil späť do Cadet B pod vedením Victora Sacnhéza ku mimoriadnej generácii '95 s menami ako Samper, Dongou, Grimaldo, Bagnack, Ballesté (opustil klub minulé leto) a dnes už hráčmi Arsenalu Toralom a Bellerínom. Vyhral všetko a korunoval to vo finále NIke Premier Cupu na Old Trafforde proti Pachuce. Barca vyhrala 3:1 a Ebwelle vsietil 2 góly.

Tak ako po jeho príchode aj po tejto vynikajúcej sezóne preskočil ročník. V sezóne 2010/2011 začal hrávať za Cadet A pod García Pimientom, ale čoskoro postúpil do Juvenilu B trénovaného Sergi Barjuanom. Stal sa súčasťou úspešnej sezóny a aj keď nebol chrbticovým hráčom tímu, stal sa z pozície krídla druhým najlepším strelcom Katalánskych majstrovstiev za MUnirom Ramom, ktorý strelil 28 gólov. Ebwelleho góly vo štvrťfinále odstránili z cesty Farners a vo finále pokoril Espanyol.

Ebwelle je tichý chlapec, pracovitý a dobrý študent a svoj voľný čas využíva ako väčšina mladých na chatovanie, či vychádzky von s kamarátmi. Neskrýva, že jeho idolom je Cristiano Ronaldo, ktorého začal obdivovať už keď hrával v Manchesteri United. Ďalším hráčom, ktorého obdivuje je Franc Ribéry. V tejto sezóne už hráva za Juvenil A v Division Honor. Vyžíva sa v doslova náletoch z ľavého krídla, ale je ľahšie dať gól po tímovej spolupráci. Ak by ste ho chceli dostať na pravé krídlo, dosť by ste sa narobili, a to je jedna z vecí na ktorých musí Ebwelle zapracovať, rovnako ako aj na bránení. Pokiaľ sa dokázal učiť tieto veci aj Messi, ktorý je dnes svetovou jednotkou v zakončovaní a assistovaní, ale taktiež je nebezpečný aj bez lopty. A v tomto všetkom sa ešte Ebwelle musí zlepšiť ... ale to už je v podstate maličkosť.

zdroj: mundodeportivo.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.