Naposledy sa to stalo v sezóne 2003/2004. Po tom, čo takmer celú sezónu naháňala Madrid, na konci sezóny Benítezova Valencia zaútočila a získala titul 5 bodov pred FC Barcelona. Madrid nakoniec padol na 4. priečku, keď ho ešte dokázalo predbehnúť Deportivo La Coruňa, ktorá vtedy bola ešte na vrchole síl.

Výnimočný tím s hráčmi ako Caňizares, Ayala, Albelda, Aimar, Vicente, Rufete či Baraja taktiež dokázali vyhrať i Pohár UEFA a všetko naznačovalo, že by mohol nastať čas dominancie Valencie. O takmer 10 rokov neskôr však Valencia stále márne čaká na obnovenie svojej slávy a zisk titulu. Trochu znepokojujúce, tak ako aj pre iné kluby je, že klub nenesie názov Real Madrid, ani FC Barcelona.

Od doby kedy sa Benítez zaradil medzi trénerskú špičku, uplynulo 9 rokov. 9 sezón, v ktorých Madrid dobyl 3 a Barcelona 6 ligových titulov. V Španielsku, ale i mimo neho sa preto začínajú ozývať hlasy, ktoré kladú jedinú otázku. Kedy vyhrá titul niekto iný ako Real, alebo Barça ?

Od triumfu Valencie dokázal hegemóniu dvoch gigantov narušiť iba Villareal v sezóne 2007/2008, kedy skončil druhý 10 bodov pred Barcelonou. Chladnokrvný Nihat, mladí Rossi a Cazorla, či skúsený borec Senna pomohli valencijskému tímu k historickému úspechu, iba 4 roky pred tým, ako tím zostúpil do Segunda División.

Samozrejme boli i iné záblesky nádeje na ohrozenie veľkej dvojky. V sezóne 2006/2007 skončila Sevilla na 3. mieste, iba 5 bodov za Realom Madrid, ktorý si titul vyhral vo vzájomných zápasoch s Barcelonou. No napriek dvom ziskom trofeje Pohára UEFA (2006 a 2008), Sevilla nikdy nemala dostatok síl a kvality na prekonanie španielskych futbalových titanov. Podobne Atlético Madrid vyhralo Európsku ligu v rokoch 2010 a 2012, no zvrhnúť dva otravné veľkokluby nedokázalo.

Veľkým prísľubom sa v roku 2010 stala financiami nadopovaná Málaga. Hviezdne transfery Van Nistelrooya, Cazorlu a Toulalana zodvihli kvalitu a potenciál mužstva na úspech. Avšak 4. miesto so 42 bodov stratou na Real Madrid a 6. miesto so 43 bodovou stratou na majstrovskú Barcelonu bolo sklamaním, no pokrok bol nepopierateľný, avšak iba do chvíle, kedy začali finančné patálie.

Dokonca ani Athletic Bilbao, sympatický mladý tím, ktorý v sezóne 2012/2013 vzal Európsku ligu a Copa del Rey útokom, nedokázal na domácej fronte výrazne ohroziť dvoch obrov. S odchodom Javimara a s avizovaným odchodom Fernanda Llorenteho sa aj táto iskra úspechu rozplýva.

Štatistika ukazuje, že neoddeliteľnou a nepopierateľnou súčasťou, resp. faktorom barcelonských úspechov, je Lionel Messi. V Reale Madrid to isté platí o Cristianovi Ronaldovi. Kluby s týmito dvoma hráčmi dominujú svetovému futbalu, je preto možné, aby nejaký iný, menší tím dokázal vyhrať La Ligu ? Nie ... všetko naznačuje tomu, že je to veľmi nepravdepodobné. Hráči ako Falcao, Negredo či Isco, sú vlastne menšou a slabšou verziou Messiho, alebo Cristiana Ronalda v menších kluboch. Ďalej môžeme menovať Iaga Aspasa, Rubéna Castra, či Pitiho. Toto všetko sú víťazi, hráči, ktorí dokážu strhnúť svoje mužstvo ku výhre. Ale je to iba Falcao, ktorý to dokáže na tej najvyššej svetovej úrovni, zápas čo zápas.

Skutočne skľučujúci pre ostatné tímy je i fakt, že Barcelona a Real urobili mnoho chýb na prestupovom trhu, ktoré ich stáli obrovské peniaze. Hráči ako Modrič, Kaká, Alexis, Fábregas či Di María vôbec nenaplnili obrovské očakávania, iní hráči vyhoreli úplne do tla. Avšak pri kvalite kádraa finančnom zázemí, je podobný scenár u ostatných tímov Ligy BBVA absolútna utópia.

Dlhodobý úspech posilnil Barçu a Real aj ako obchodné značky. To predznamenalo éru futbalu, definovanú ikonami – Messim a Cristianom Ronaldom, rovnako tak, ako to kedysi bolo v prípade Maradonu a Pelého. Novou ikonou by sa mal stať v Barcelone nováčik Neymar, v prípade Realu sa najviac hovorí o Baleovi, či Cavanim.

Toto všetko sa teraz môže zdať pritiahnuté za vlasy, no všetko zdôrazňuje myšlienku, že Madrid a Barcelona pracujú na inej úrovni, ako zvyšok La Ligy. Môžu si dovoliť drahé a zlé nákupy takmer bez následkov. Nové FIFA fair play platové pravidlá môžu obmedziť neskutočné výdavky, no oba kluby budú aj tak finančne rásť.

Nedávny “neúspech“ v Lige Majstrov u niektorých spôsobil klebety a reči o konci éry španielskeho futbalu. Možno, že to vyznieva ako pravdivé, no v skutočnosti je to nonsens a niečo nepravdepodobné. Barcelona a Real Madrid by sa museli vážne neuveriteľne potknúť, aby nejaký iný tím dokázal vyhrať Ligu BBVA, a aby neboli konkurencie schopní ani v Európe.

Iste, môže prísť nejaký menší tím a dva giganti pohrýzť, no s ich individualitami, šírkou a kvalitou kádra, či finančnými prostriedkami všetko naznačuje tomu, že sa iba tieto dva tímy budú byť o korunu kráľa Španielska ešte veľmi dlho.

Preto namiesto otázky – Kedy vyhrá La Ligu iný tím ?, je v momentálnej dobre vhodnejšou otázka – Vyhrá niekedy La Ligu iný tím ako Real, alebo Barcelona ?

zdroj: bleacherreport.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.