Pep Guardiola získal do Bayernu za 25 miliónov € prehliadaný talent.

Júl 1999, čas kedy Lance Armstrong získava prvý triumf na Tour de France, čas kedy tínedžer Xavi Hernández sedel pri jednom stole s rodičmi a uvažoval nad akceptovaním ponuky od AC Miláno. Xavi, ktorý v tom čase ako kapitán doviedol španielsku reprezentáciu do 20 rokov po prvý krát k titulu na majstrovstvách sveta v tejto vekovej kategórii a ktorý mal v prvom tíme Barcelony odohratých len zopár zápasov seriózne zvažoval svoj odchod z Camp Nou.

O štrnásť rokov neskôr sa hráč, ktorý bol označovaný za Xaviho nástupcu, Thiago Alcántara, ocitol v rovnakej situácii. No tento krát to končí hráčovým odchodom do Bayernu Mníchov, kde už na neho s otvorenou náručou čaká Pep Guardiola. Ten istý človek, ktorý Thiaga vytiahol z béčka do prvého tímu a paradoxne aj ten istý človek, ktorý pred vyše dekádou blokoval Xaviho progres v prvom tíme. V Barcelone bola vždy výrazná línia hráčov, ktorá vychádzala z La Masie v pozícii playmakera, alebo „klasickej 4“ – Guardiola, Xavi, Iniesta, Cesc a Thiago. Dnes je táto línia pretrhnutá veľmi nezmyselným spôsobom.

Na hráčovom rýchlom odchode z Barcy má hlavný podiel malý text v jeho zmluve, text, ktorý doteraz nikto nebral vážne. Thiago neodohral svoje požadované minimum, čiže 60% hracieho času, čím do platnosti vstúpila klauzula, podľa ktorej sa jeho výkupná cena scvrkla z 90 na 18 miliónov €. Za iných okolností by možno o svojom odchode nikdy neuvažoval, no nedostatočná šanca na presadenie sa v prvom tíme ho donútila premýšľať o svojej budúcnosti. Výsledkom je odchod hráča s veľkým potenciálom. Odchod, k akému v roku 1999 nakoniec nedošlo.

zdroj: as.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.