Aj keď sa pri spojení Slovenska a FC Barcelona väčšinou spomenie Ladislav Kubala, v histórii klubu existoval ešte ďalší Slovák, ktorý v ňom zanechal veľkú stopu. Tréner Ferdinand Daučík.

V roku 1910 sa v meste Šahy narodil tréner, ktorý patril k trénerskej špičke svojho obdobia. Ferdinand Daučík sa ako futbalista presadil v drese 1. ČsŠK Bratislava, predchodcovi dnešného Slovana, kde si ho všimla Slavia Praha, do ktorej prestúpil v roku 1935. Ako hráč a neskôr kapitán zošívaných sa stal iba tretím Slovákom, ktorý sa dostal do česko-slovenskej reprezentácie, ktorú reprezentoval na dvoch Majstrovstvách sveta. V roku 1934 ešte do hry nezasiahol, no na francúzskom šampionáte v roku 1938 bol už plnohodnotnou súčasťou národného tímu. Ako hráč dostal šancu zahrať si za Výber Európy, no kvôli politickým udalostiam tohto obdobia musel túto ponuku odmietnuť.

Po skončení hráčskej kariéry sa vydal na dráhu trénera. Začínal pri mládežníckych tímoch Slavie Praha, no počas 2. svetovej vojny sa vrátil do Bratislavy, kde sa stal trénerom miestneho ŠK. S "Belasými" vyhral dvakrát titul majstra Slovenska. O Daučíkových kvalitách hovorí aj skutočnosť, že sa v roku 1948 dostal na post reprezentačného trénera. Aj v prípade Daučíka platí tvrdenie, že predbehol svoju dobu. V ŠK Bratislava úspešne zaviedol nový WM systém, pričom požadoval aby bol tento systém zavedený do všetkých vekových kategórií klubu. Klub mal zaviesť jednotnú filozofiu, podľa ktorej sa hráči a skladba mužstva mali prispôsobiť hernej schéme. Spolu so spomenutou filozofiou zaviedol Daučík aj nový systém bránenia, tzv. vysoký pressing.

V roku 1948 sa k moci dostali komunisti a negatívnym javom s tým spojenými sa nevyhol ani Daučík. Po obvinení z napomáhania emigrantom a špiónom si musel odsedieť dva roky v leopoldovskej a novozámockej väznici. Neskôr bol umiestnený v pracovnom tábore v Novákoch. Po tom, čo sa dostal na slobodu, sa rozhodol spolu s rodinou emigrovať do zahraničia. Cez Rakúsko a Taliansko sa dostal až do Španielska. V tej dobe trénoval tím Hungaria, ktorý bol zložený z futbalistov, ktorí sa taktiež rozhodli emigrovať.

Na začiatku päťdesiatych rokov po príchode do Španielska odštartoval novú etapu vo svojej kariére. Viedol Hungariu v niekoľkých prípravných zápasoch s domácimi tímami. Počas týchto zápasov si skauti CF Barcelona všimli Ladislava Kubalu. Práve legendárny Laci Kubala, švagor Ferdinanda Daučíka, mal vraj pri svojom príchode do katalánskeho klubu v roku 1950 výrazný vplyv na rozhodnutie o angažovaní Daučíka. Tandem Kubala – Daučík viedol CF Barcelona v jednom z jeho najúspešnejšom období. Slovák si na lavičke Barcelony počas necelých štyroch rokov zaknihoval dve ligové víťazstvá, tri výhry v Španielskom pohári, dva superpoháre a jeden Latinský pohár. Práve toto úspešné obdobie stálo za rozhodnutím klubu vybudovať väčší štadión Camp Nou. V sezóne 1953/54 však z klubu po nezhodách s hráčmi odišiel.

Jeho úspešné ťaženie však neskončilo. V roku 1954 si sadol na lavičku Athleticu Bilbao, s ktorým vyhral v roku 1956 ligu a v rokoch 1955 a 1956 Španielsky pohár. S týmto klubom bol úspešný aj na medzinárodnej scéne, keď ho v sezóne 1956/57 dotiahol až do štvrťfinále Európskeho pohára majstrov, súťaže, ktorá bola predchodcom dnešnej Ligy majstrov. V tejto súťaži sa však dokázal dostať ešte ďalej, do semifinále, no už na lavičke svojho ďalšieho klubu, Atlética Madrid. Stopku mu vtedy po troch zápasoch vystavil Real Madrid s legendárnymi hráčmi ako Di Stéfano či Puskás. V kariére neskôr pokračoval v FC Porto, no do Španielska sa ešte párkrát vrátil a v roku 1966 dokázal s Realom Zaragoza vyhrať svoju poslednú významnú trofej, Španielsky pohár. Medzi kluby, ktoré trénoval, patrili aj Real Betis, Real Murcia, FC Sevilla, Elche, Espanyol, Cádiz, Levante a ďalšie. V Primera División odtrénoval spolu 488 zápasov. Okrem iného, v sezóne 1967/68 viedol lavičku Toronto Falcons, kde sa v jednom tíme stretol so svojím synom Yankom, vnukom Brankom a švagrom Kubalom.

Ferdinand „Fernando“ Daučík, ktorý patrí medzi najväčšie postavy slovenskej futbalovej histórie, zomrel v roku 1986 vo svojom dome v španielskom meste Alcalá de Henares.

zdroj: hnonline.sk, slovenskyportal.sk, skslovan.com, fcbarcelona.com, sportency.sk

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.