Klub s viac než 110-ročnou históriou je dnes jeden z najlepších. Nenakupujú hráčov vo veľkom pretože majú vlastnú liaheň - La Masiu. Hovorím o katalánskom veľkoklube FC BARCELONA. Ale každý klub má svoje zlé obdobie. Je potrebná zmena aby prišli úspechy... Jedna zmena prišla. V roku 2008.

Sezóna 2006/2007

tréner: Frank Rijkaard, získané tituly: Superpohár Španielska, La Liga 2. miesto

sezóna 2007/2008

tréner: Frank Rijkaard, získané tituly: žiadne, La Liga 3. miesto

Ďaľšiu sezónu prišiel nový tréner, z Barcelony B, Pep Guardiola. Za jeho pôsobenie v rokoch 2008-2012 sa z Barcelony stal jeden z najlepších klubov histórie a z neho jeden z najlepších trénerov na svete. No ale najskôr, v prvej sezóne odišli z klubu vynikajúci hráči ako Deco alebo Ronaldinho a neskôr aj Eto'o alebo Ibrahimovič. Neboli v Guardiolovych plánoch. Mnohý tieto 4 sezóny nazývajú ako Guardiolova éra. ,,Obnovil,, a pridal nový impulz do štýlu, ktorý dodnes symbolizuje Barcelonu - Tiki-Taka. Za tieto 4 sezóny získali katalánci 14 titulov (dva krát Liga Majstrov: 2009, 2011, tri krát La Liga: 2009,2010,2011...). Počas štyroch sezón dali 635 gólov a dostali len 181. Tento systém fungoval dokonale a tiež treba spomenúť aj La Masiu ktorá vytvorila hráčov ako Messi, Iniesta, Xavi, Pedro, Piqué... . Bola to dominancia v španielskom a aj v európskom futbale.

Guardiola v roku 2012 oznámil svoj odchod. Na jeho miesto si sadol jeho asistent Tito Vilanova. Pod jeho vedením síce Barcelona vyhrala La Ligu so stomi bodmi, no Tiki-Taka sa stala viacej nepresnou a aj istota z kopačiek sa vytratila. V Lige Majstrov ju totálne prečítal a prevalcoval Bayern Mníchov. Tito Vilanova ale musel pre zdravotné problémy opustiť klub. Na jeho miesto si sadol argentínčan a tréner bývalého Messiho mláďežníckeho klubu, New Old Boys, Gerardo ,,Tata,, Martino.

Na začiatku sezóny to vyzeralo, akoby hrala Barcelona viacej priamočiarejšie a Tiki-Taka už nebola taká presadzovaná. V prvej polovici sezóny boli len tri zakopnutia - remíza s Osasunou a Atléticom a prehra s Bilbaom. Priamočiarosť sa od leta vytrácala a ostatné tímy znovu barcelonu prečítali: zápasi hrali pozorne, defenzívne a na rýchle brejky. Výsledok? Prehra s Valenciou, San Sebastianom, Vallaoidom a Granadou. Treba ešte pripomenúť aj Ligu Majstrtov, kde barcelončania ledva prešli cez Manchaster City ale stopku mu dalo španielsky klub a prekvapenie tohtoročnej La Ligy - Atlético Madrid ktoré by si zaslúžilo vyhrať tento rok La Ligu. Preha 0:1 znamenala koniec v Lige Majstrov. O štyri dni na to, Barcelona pravdepodobne stratila šancu na obhajobu La Ligy. Spôsobila ju prehra 0:1 s Granadou. Šanca na výhru v lige ešte je, ale bude potrebné zakopnutie obidvoch klubov z Madridu. FC Barcelona sa prebojovala aj do finále Kráľovského Pohára kde na ňu čakal odveký rival Real Madrid. Barcelona prehrala 1:2. Real hral väčšinu hracieho času ako ostatné tímy: defenzívne, k žiadnym šanciam nás nepustili, Alvesove Centríky sú také aké sú a Messi... . Leo má nejaký problém, niečo ho trápi. Aj sa šetrí na MS ale preto nemusí kráčať 3/4 hracieho času. Barcelona celú sezónu hrala o všetky tri tituly, no za jeden týždeň si všetko zničila. Treba zmenu. Nie len kúpiť 2, 3 hráčov (ak sankcie FIFA...) ale spraviť zmenu vo vedení. Čo by sa mohlo zmeniť a o problémoch Barcelony v druhom diely. :)

Komentáre

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.