Po vybudovaní jedného z najlepších tímov histórie, museli prijsť aj neúspechy. Tak to je vždy. Barcelona sa musí postaviť na nohy a keď vedenie zázračne oznámilo značú obmenu tímu v ďaľšej sezóne to môže vyzerať s Barçou veľmi dobre. Aké zmeny by sa mohli uskutočniť? Kto má príjsť do metropoly Katalánska a kto má od tadiaľ odísť? Je potrebný tréner alebo nové vedenie?

1. Pohoda v tíme a zranenia

Neymar. Prišiel a už sa spolu s ním tiahli problémy. Celú sezónu sa vyšetrovalo, či sa klub nedopustil daňového podvodu. Až pred niekoľkými dňami sa zistilo, že Neymar naozaj (možno) stál 57 milónov eur. A aké následky mala táto kauza? Odchod Sandra Rosella (prečo odišiel ak vedel, že je prestup v poriadku?), v šatni určite nebola uvoľnená atmosféra a tiež bolo vidieť, že prestupové problémy Neymara poznačili.

David Villa. Predať ho ,,až,, za 4,4 milióna eur bolo od vedenia veľmi hlúpe. S Messim tvorili ideálnu dvojičku. Neymar je kvalitný ale ani zďaleka nemôže ešte sekundovať Messimu tak ako Villa. Ešte treba pozamenať že trhová cena Villu je teraz na úrovni 10 milónov eur.

Thiago Alĉantara a Éric Abidal. Prvému menovanému došla trpezlivosť. Keď má hráč väčší potenciál tak sedenie na lavičke mu určite nepomáha. Nízko stanovená klauzula umožnila Thiagovi lepšie rozvíjanie sa v Bayerne. La Masia produkuje špičkových hráčov ktorých by si Barcelona mala viacej strážiť a dávať im viac času na ihrisku. Len aby nám o rok, dva neodišli aj iný, mladý hráči ako Sergi Roberto, Montoya či Tello. Éric Abidal už bol zdravý ale klub ho ,,odovzdal,, do Monaca kde predvádza veľmi dobré výkony. Ako nám celú sezónu chýbal kvalitný obranca... My sme takému nepredížili zmluvu na začiatku sezóny.

Tento rok sprevádzalo mužstvo veľa zranení. Messi, Puyol, Alba, Mascherano, Alves, Pique, Neymar, boli, niektorí ešte sú dlhodobo zranený. Tím hral bez viacerých opôr a prajavilo sa to najmä v defenzíve.

2. Tréner a vedenie

Gerrardo ,,Tata,, Martino, argentínsky tréner ktorý do tiki-taka pridal priamočiarosť. Tá ale bola iba na začiatku sezóny a potom boli prihrávky väčšinou nudné, bez energie a stále 5-10 metrov pred 16-tkou. Súperi hru prečítali a hrali iba na účinné brejky. Martino je dobrý tréner ale na Barcelonu nemá. Možno nemá v kabíne potrebný rešpekt alebo nevie čo robiť s betónovaním súperov. Možno oboje. Ideálnym trénerom by bol podľa mňa Jürgen Klopp. Určité má väčší rešpekt, je prísnejší a hráči (najmä Messi) by sa viacej hýbali a on by sa nebál zmeniť fylozofiu hry.

Po rezignácii Rosella sa mali robiť nové voľby. Mužstvo aj kvôli mnohým problémom vedenia nehralo zrovna najlepšie. Ak má byť revolúcia alebo evolúcia, tak aj tréner, aj vedenie by sa malo obmeniť.

3. Odchody

Alex Song.

Prípadný zisk: okolo 18 milónov eur. Tento prestup sa vôbec nevydaril. Sergio Busquets je najlepší defenzívny záložník na svete a v prípade zranenia ho mohol zaskočiť aj Mascherano. Práve preto tento kamerúnčan sedel skoro stále na lavičke. Za dve sezóny neukázal toho veľa a tak je asi najlepší čas aby odišiel.

Ibrahim Affelay.

Prípadný zisk: okolo 5 milónov eur. Hoľanďan je skoro stále zranený a má 28 rokov a je načase aby odišiel do iného, menšieho klubu v ktorom bude omnoho viacej hrať.

Javier Mascherano.

Prípadný zisk: okolo 15 milónov eur. Z defenzívneho záložníka sa stal stredný obranca ale Mascherano má veľkú nevýhodu: patrí medzi najnižších hráčov a preto prehráva hlavičkové súboje. Potrebujeme vyššieho hráča ktorý bude hrávať za Mascheho a preto by mal rozvíjať svoju kariéru v inom klube.

Dani Alves.

Prípadný zisk: okolo 18 milónov eur. Tento 31 ročný pravý obranca má neuveriteľné presné centre a aj keď stále útočí stíha sa vracať. Škoda, že to je irónia. Daniho posledné dve sezóny nevyšli podľa predtáv a tak môžme najlepšiemu pravému obrancovi a jedným z mojich najobľubenejších hráčov poďakovať a zaželať veľa úspechov v novom klube.

Po sezóne tiež odídu Valdés, Pinto a Puyol. Predajom vyššie menovaných hráčov by klub mohol získať 56 miliónov eur. Klub avizoval ešte 120​ miliónov eur vyčlenených na prestupy. Máme sa na čo tešiť. Koho by mala Barcelona angažovať a či je potrebná úplne nová taktika v poslednej 3 časti :)

Komentáre

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.