Na piatkovej tlačovej konferencii dostal tréner Kataláncov Pep Guardiola otázku. Bola nevšedná, no zaujímavá. Taliansky novinár sa ho spýtal, aké je tajomstvo Barcelony, ktoré má za následok, že Barcelona je na vrchole. Katalánsky klub je pre mnohých ikonou, ktorú obdivujú mnohí, najmä po viťazstve nad Realom Madrid. Odpoveď Guardiolu bola ako všetky ostatné, skromná a plná pochvál na jeho predchodcov.

"Kľuč k Barcelonskému modelu? V prvom rade musí byť klub silný, pretože len tak môže tréner pokojne pracovať. V druhom rade je potrebné mať hráčov, ktorí chcú dobývať stále viac. A po tretie je to futbalová myšlienka, model, štýl, ktorý všetci chcem uviesť do života. Ak by som nemal podporu zo strany bývalého i súčasného predstavenstva, nič z toho by sme nedosiahli. A samozrejme ani bez týchto hráčov, ktorí chápu náš štýl hry. Tento klub funguje dobre už niekoľko rokov, ale nič z toho by nebolo možné, nebyť takej osobnosti akou bol Johan Cruyff.

Cruyff a Rexach verili v klub a v jeho možnosti. V rokoch, kedy La Liga patrila Realu oni stále verili v to čo robili. Neskôr prišiel aj prezident, ktorý mal veľkú trpezlivosť. Naozaj veľkú. To nie je zavádzanie nejakých nových štyroch metód v klube. Je to dlhý proces, ktorý vyžaduje čas, trpezlivosť a je dopredu jasné, že to bude zložité. A teraz, keď je tento model takmer kompletne zavedený, je výzvou, aby sme ho udržali. Bolo by veľkým hriechom o to prísť. Všetkému je na vine Cruyff. On a Rexach sú zodpovední zato, ako teraz klub vyzerá.

A či by to bolo možné aj v Taliansku? Aby podobný model mohol existovať aj v Taliansku, budete potrebovať takého Cruyffa, ktorý by zastrešil realizáciu celého toho projektu. Ale musel by to byť veľmi odvážny Cruyff s veľkou dávkou trpezlivosti.

Nie sme najlepší tím v histórii a takisto ani zápas proti Realu nebol najlepším v histórii. To nech posúdi čas. Musíme byť aj naďalej skromní. Ale Ajax v časoch Cruyffa, či Real za Di Stefana, to boli vynikajúce mužstvá, ktoré hrali veľké zápasy, lepšie než my.

Po záverečnom hvizde sa každý zápas stane nejakým druhom filmu či knižky. Od tohto momentu záleží len na ľudoch, ako dlho im tento zápas ešte ostane v pamäti. Je absurdné tvrdiť, že terajšia Barcelona je najlepším tímom v histórii. To nemá žiaden reálny základ. Nie sme najlepší v histórii!"



zdroj: elperiodico.es

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.