Neymar da Silva Santós Junior je rodákom z Mogi das Cruzes, čo je časť Sao Paulo v Brazílii. V roku 1992 sa s rodinou presťahoval do Sao Vicente a v roku 2003 do Santosu, kde sa začína písať jeho futbalová kariéra. Neymar pochádza z priemernej brazílskej rodiny. Má sestru "Rafaellu", jeho rodičia sa volajú Neymar da Silva Senior a Madina, od 19 rokov má Junior syna Davida Luccu. Neymar je považovaný za jedného z najtalentovanejších hráčov súčastnosti, a je často porovnávaný s Messim či Pelém. Sám Pelé sa vyjadril, že Neymar je najlepším a najtvorivejším hráčom sveta. Aj ďalšia hviezda Ronaldinho vyhlásil, že Neymar má na to byť najlepším.

Po presťahovaní sa do Santosu v roku 2003 začal Neymar hrávať za miestny FC. Zapísal sa do miestnej akadémie, kde hral sedem rokov. Keďže bol nesmierne talentovaný, ako štrnásťročný odišiel na kemp do Realu Madrid, kde stretol také hviezdy ako David Beckham, Ronaldo, Zinedine Zidan, či Robinho. Neymar sa v akadémii stretol s Paulom Henriquem Gansom, s ktorým je kamarát dodnes. Ganso je menej známy futbalista hrajúci za Sao Paolo.

Santos FC

7. marca 2009 Neymar za FC Santos debutoval. Práve vtedy sa začal príbeh jedného z najobľúbenejších hráčov súčastnosti. Neymar sa spolupodieľal dobrým výkonom pri výhre 2-1 nad Oeste. O mesiac na to, proti Mogi Mirim strelil svoj prvý gól, a stal sa stabilným článkom zostavy Santosu. 11. apríla strelil Neymar gól do siete Palmeirasu na 2-1, ktorý znamenal postup zo semifinále play-off brazískej ligy. Vo finále odohral celý zápas, a tešil sa z výhry 4-2. Útočník zo Sao Paolo strelil v prvej sezóne 14 gólov v 48 zápasoch, čo je pre 17-ročného hráča slušná vizitka.

Neymar vo fenomenálnej forme pokračoval aj o rok na to. 15. apríla 2010 strelil pri výhre 8-1 nad Guarani 5 gólov. V 19 zápasoch strelil 14 gólov, a Neymar sa pomaly stával obrovskou hviezdou. Dostal dve ponuky z Premier League, najprv od West Ham United na 12 miliónov libier, a neskôr aj od Chelsea, ktorá ponúkla Santosu 20 miliónov libier. Obe tento hráč odmietol, so slovami že v jeho srdci je len brazílsky klub a že o prestupe neuvažuje. Jeho manažér prehlásil, že Neymar raz chce byť najlepším futbalistom sveta, a prestúpi vtedy, keď na to bude čas. V semptembri 2010 vyzerali štatistiky Neymara stále veľmi dobre. 42 gólov v 60 zápasoch a k tomu vyše 10 asistencií z neho robili brazílsku superhviezdu. V decembri roku 2010 sa stal tretím najlepším juhoamerickým futbalistom, keď pred ním skončili len D'Alessandro a Verón. Ľudia ho začali porovnávať s Pelém či Ronaldinhom, ktorých herný štýl bol podobný.

V roku 2011 bol Neymar nezastaviteľný. Doviedol Santos za ziskom Copa Libertadores, dôležitými a Stal sa tretím najlepším strelcom tejto juhoamerickej ligy. Získal ocenenie muža dvojzápasu vo finále. Pre Santos to bol prvý titul z tejto prestížnej súťaže od roku 1963, teda od čias keď v tomto tíme ešte hral Pelé. Neymar dostal ponuku od Realu Madrid, ktorú odmietol a pokračoval vo fenomenálnych výkonoch. Tak isto sa s tímom dostal do finále Majstrovstiev sveta klubov, kde sa Santos stretol paradoxne s FC Barcelona. Hoci Neymar nehral zle nezabránil vysokej prehre 0-4. Na druhej strane si prevzal 18. decembra cenu FIFA Puskáś Award, pre hráča, ktorý strelí najkrajší gól sezóny. O 13 dní na to získal trofej pre najlepšieho futbalistu juhoafrického kontinentu. Odolal aj ďalším ponukám európskych veľkoklubov a zostal oporou Santosu aj naďalej.

5. februára 2012 zaznamenal Neymar stý gól v profesionálnej futbalovej kariére proti Palmeiras. Strelil dva góly a dve asistencie proti Ponte Preta, zaznamenal hattrick proti Internacionalu, opäť dva góly do siete Guaratinguetá. Jednoducho bol v skvelej forme, a predaj Neymara bol na spadnutie. Obrovský záujem prejavila hlavne Barca a Real Madrid. Neymar si v decembri prevzal tentokrát až štyri individuálne ocenenia. Najlepší strelec brazílskej ligy, Copa Libertadores, najlepší juhoamerický hráč, a druhé miesto v ankete o najkrajší gól FIFA Puskáś Award. Pred Neymarom skončil iba slovenský útočník Miroslav Stoch.

Rok 2013 bol iný. Neymar odohral len 23 zápasov, v ktorých zaznamenal 13 gólov. So Santosom sa rozlúčil 26. mája v dueli proti Flamengu. Junior sa dočkal obrovských ovácií jeho fanúšikov a napokon sa rozhodol pre prestup do FC Barcelona.

Meno:

Neymar da Silva Santós Junior

Pozícia:

útočník, ofenzívny záložník

Dátum narodenia:

5. február 1992

Národnosť:

Brazília

Miesto narodenia:

Mogi das Cruzes, Sao Paolo

Výśka:

175 cm

Debut:

7. marec 2009

Klubová kariéra v Barcelone

Neymarov prestup bol plný kontroverzie a nezodpovedaných otázok. Hoci stál oficiálne Barcelonu 57,1 milióna eur, niektoré zdroje uviedli, že mohlo ísť až o sumu 97 miliónov, čo by znamenalo, že by Barca spreneverila 40 miliónov €. Prípad je stále otvorený a zahalený rúškom tajomstva.

Napriek tomu futbalové začiatky Juniora v Barcelone boli ako z rozprávky. Neoficiálny debut zaznamenal proti Lechia Gdańsk pri remíze 2-2, keď nastúpil v druhom polčase. Oficiálny vo výbornom zápase proti Levante UD pri výhre 7-0, Neymar prišiel na ihrisko v 63. minúte. Vo finálovom dvojzápase španielskeho superpoháru proti Athleticu Madrid odohral zhruba len 35 minút, no aj tak sa stal spasiteľom. Svojou hlavičkou vyrovnal na 1-1, čím zabezpečil Kataláncom zisk trofeje (prvý duel na Camp Nou skončil 0-0). Vo svojom debute v Lige majstrov si pripísal gólovú asistenciu pri góle Gerarda Piqueho, pri výhre 4-0 nad Ajaxom Amsterdam. Proti Celticu Glasgow strelil hattrick pri výhre 6-1 a ukázal, prečo je tak obávaným futbalistom. Vo svojom prvom El Clásicu strelil do Casillasovej siete gól na 1-0. Napriek tomu všetkému zostal mierne za veľkými očakávaniami fanúšikov. Každopádne, určite bude mať ešte veľa príležitostí ukázať to, čo v ňom skutočne je.

Klubové štatistiky

Tím

Sezóna

Štarty

Góly

Santos FC

2009

48

14

Santos FC

2010

60

42

Santos FC

2011

47

23

Santos FC

2012

47

43

Santos FC

2013

23

13

FC Barcelona

2013/2014

41

15

Národný tím

Neymar je ťahúňom Brazílskej reprezentácie vo futbale. V roku 2009 hral za U-17, za ktorú strelil jeden gól v troch zápasoch. Do Dungovho výberu na MS 2010 sa Neymar nedostal, aj napriek petícii, ktorú podpísalo 14 000 ľudí. Brazília nepochopiteľne prehrala vo štvrťfinále proti Holandsku. Mnohí ľudia za koreň neúspechu Brazílie považovali práve nenominovanie Juniora. O rok na to si zahral v U20, kde strelil 9 gólov v siedmych zápasoch.

Na Copa America 2011 sa opäť ukázal Neymar v dobrom svetle. Dvakrát bol vyhlásený za muža zápasu, strelil dva góly. Brazíliu vyradil vo štvrťfinále Paraguaj po penaltovom rozstrele, do ktorého už Neymar nezasiahol, keďže bol vystriedaný v 80. minúte.

Navyše bol povolaný na OH 2012 v Londýne, kde sa Brazílii veľmi darilo. Získala strieborné medaily, jediných premožiteľov našla vo finále, v ktorom vyhralo Mexiko 2-1. Neymar strelil tri góly, a patril k najlepším hráčom hier.

Svoj prvý reprentačný hattrick strelil Neymar do siete Číny pri výhre 8-0, 10. septembra. Na Pohári Konfederiácií 2013 v domácej Brazílii nehral s tradičným číslom 11, ale s desiatkou. Luis Felipe Scolari mu vyjadril plnú dôveru, a nechal ho hrať vo všetkých zápasoch v základnej zostave. Celkom zaslúžene získal Neymar zlatú loptu pre najlepšieho hráča turnaja. V skupine strelil gól všetkým súperom, Japonsku, Mexiku aj Taliansku. Vo všetkých dueloch bol hráčom zápasu. V semifinále si pripísal asistenciu, a jediný raz na šampionáte nebol mužom duelu. Vo finále to bolo iné, pri výhre 3-0 nad Španielmi strelil gól, nahral na gól Freda a mohol sa radovať zo zlatých medailí.

Na domácich MS 2014 mal byť Neymar najjagavejšou hviezdou šampionátu a ťahúňom "Selecao" za titulom. Všetko do bodky spĺňal až do smutného štvrťfinále, kde ho nepríjemným spôsobom zranil Juan Zuñiga z Kolumbie. Neymar hral skvele v skupinovej fáze, v úvodnom zápase proti Chorvátsku strelil dva góly, proti Mexiku sa nepresadil, no do kamerunskej siete dal opäť dva góly a jednu asistenciu. V osemfinále prihrával na prvý gól Davida Luiza, vo štvrťfinále na presný zásah Thiaga Silvu. A potom to prišlo, v 87. minúte mu kolumbijský hráč zlomil stavec a Neymar si mesiac nezahral. Pozeral sa tak na trápenie svojich spoluhráčov, ktorí prehrali semifinále potupujúco 1-7 nad Nemeckom a potom aj v dueli o tretie miesto nad Holandskom 0-3.

Štatistika za národný tím

Mužstvo

Rok

Štarty

Góly

Brazília

2010

2

1

Brazília

2011

13

7

Brazília

2012

12

9

Brazília

2013

19

10

Brazília

2014

6

8

Štýl hry

Neymarov štýl hry je jedinečný z viacerých dôvodov. Brazílsky futbalista dokáže hrať na poste stredného útočníka, ofenzívneho záložníka, no najlepšie sa cíti podľa svojich vlastných slov ako útočník na krídle. Neymar sa sám vyjadril, že sa snaží do svojej hry skombinovať herné štýly piatich futbalistov. Myslel tým Messiho, Ronalda, Xaviho, Iniestu a Rooneyho. Práve pre svoju flexibilitu v útoku je často porovnávaný s Pelém či práve Messim. Obaja títo hráči sa zhodli, že Neymar raz bude najlepším hráčom sveta. Legendárny záložník Barcelony Xavi Hernandéz o ňom prehlásil : „Je to perfektný hráč, a má všetko atribúty na to stať sa tým najlepším. Nepochybujem, že na to má, a Barca mu s tým pomôže.“ Neymar je výborný driblér, no problém mu nerobí ani kolmica za obranu, strela z diaľky a nestratí sa ani vo vzduchu.

Dosiahnuté úspechy

Klubová scéna :

Santos

Campeonato Paulista : 2010, 2011, 2012
Copa do Brasil : 2010
Copa Libertadores : 2011
Recopa Sudamericana : 2012

Barcelona

Španielsky superpohár : 2013

Reprezentačná úroveň

Juhoamerický šampionát mladých futbalistov : 2011
Superclásico de las Américas : 2011, 2012
Olympijská strieborná medaila : 2012
Pohár konfederácií FIFA : 2013

Individuálne úspechy

FIFA Puskáś Award : 2011
FIFA Puskáś Award, 2. Miesto : 2012
Najlepší juhoamerický hráč sezóny : 2011, 2012
Najlepší juhoamerický hráč sezóny, 3. Miesto : 2010
Zlatá Lopta - Pohár Konfederácií FIFA : 2013


Zaujímavosti

Za zmienku stojí napríklad to, že sa Neymar dostal svoju postavičku od tvorcov Simpsonovcov. Spoločne s Messim, Iniestom a Xavim sa objavil približne na dvadsať sekúnd v časti „Nemusíš žiť ako rozhodca“(You don’t have to feel like a refree) pri 25. výročí obľúbeného komediálneho seriálu.

Zdroj : www.wikipedia.org, www.barcablaugranes.com, www.fcbarcelona.com, www.sport-english.com
Foto : Archív

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.